sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Tasaisen epävakaa työelämäni

Vielä 29 vuoden ikään päästyäni en ole ollut kertaakaan vakinainen työntekijä missään yrityksessä.

Olen tästä hieman harmissani. Etenkin, kun olen aina pitänyt itseäni suhteellisen hyvänä työntekijänä. Nykyisessä työssäni jopa erinomaisena lisänä henkilökunnassa. Nykyisellä alallani minulle on kertynyt työkokemusta viiden vuoden verran ja sain ilokseni kuulla, että olen ollut jo vuodenvaihteesta oikeutettu ensimmäiseen, 3%:n kokemuslisään. Huhtikuun palkassa minulle maksettiin aiemmatkin kokemuslisät takautuvasti, joka toi mukavan potin muuten niin pieneen palkkaani. Kaiken hyvän lisäksi KVTES:in yleinen korotus (16€) lisättiin palkkaani helmikuussa. Yhteenlaskettuna bruttopalkkani nousi 76€/kk. Tästä saakin ottaa ilon irti, sillä mitään muita korotuksia palkkaani tuskin lähivuosina tulee.

Työhistoriani nykyisellä alalla:
Kaksi ylintä työpätkää aiemmassa työpaikassa, loput nykyisessä.
Ja vielä jatkuu, näillä näkymin ainakin 2017 kesään.


Kokemuslisää hakiessani sain listan työkokemuksestani. Järkytyin jopa hieman itsekin, miten monta sopimusta olen tehnyt nykyisessä työpaikassani. Työnantajani puolustukseksi tosin on todettava, että työtä on aina jatkettu ilman välipäiviä, jolloin lomani ovat kertyneet normaalisti. Viimeaikoina sijaisuuspätkänikin ovat olleet melko pitkiä. Vakipaikan hankala saatavuus on alallani melko yleistä ja koska olen nyt unelmatyössäni, en ole kuin ajoittain intoutunut hakemaan muita töitä.

Koska palkkani on jokseenkin surkea, eikä tule tuosta koskaan kohoamaan kuin ikälisien ja KVTES:in korotusten myötä, pidän lisätulojen hankkimista sijoitustoiminnalla erittäin tärkeänä ja motivoivana. Jo 1000€:n kassavirta esim. sijoitusasunnoista riittäisi takaamaan minulle mukavat kuukausitulot ja voisin nauttia työstäni ilman palkkapaineita. Progressiivisen verotuksen takia työstä saatavan palkan kasvattaminen ei ole läheskään yhtä kannustavaa, etenkin jos joutuu tinkimään työn mielekkyydestä tai mukavuudesta.

Olen haaveillut myös sivutoimisesta yritystoiminnasta, jos vain saisin ensin vakityön turvaamaan talouteni.

Päivitetty budjetti tuloista ja menoista:

Menot: 


Lainalyhennys: 625€
Yhtiövastike: 315€ 
Sähkö: 29€ 
Netti: 20€ (vaihto 4G-mokkulanettiin, on muuten hidas!)
Puhelin: 15€
Tarhamaksut: 168€ 
Työmatkakulut: 120€ (työmatkakulut ovat tippuneet radikaalisti!)

Menot yhteensä: 1292€ (muutos aiempaan -99€)


Tulot: 

Nettopalkka: n.1660€
Lapsilisä: 95€ 
Elatusapu: 270€ (korotus +20€)
Miehen osuus asumisesta, laskuista ja autosta: 400€

Tulot yhteensä: 2425€ (muutos +80€)

Tulojen ja menojen erotus: 1133€ (muutos +179€)

Sain neuvoteltua elatusapumaksua hieman ylöspäin. Vuoden odotuksen jälkeen exä alkoi viimein maksaa indeksin mukaisia korotuksia elareihin. Samaan syssyyn pyysin hieman suurempaakin korotusta, koska alan syksyllä tehdä lyhennettyä työpäivää tytön koulunaloittamisen johdosta.

Muutkin kulut ovat nousseet. Tyttö on kasvanut nyt niin hirveällä tahdilla, että vaatteita ja varusteita joutuu ostamaan huomattavasti aiempaa enemmän. Kirppareiltakaan ei meinaa löytyä sopivan kokoisia ja ehjiä vaatteita parhaassa ulkonarömyämisiässä olevalle lapselle. Lenkkareita tuntuu kuluvan kahdet kesässä ja housuista on jatkuvasti polvet puhki. Koulun myötä myös lapsen ruokakulut kasvavat, kun aamiainen ja iltapäivän välipala syödään kotona. 

4 kommenttia :

 1. ´´3 § (21.12.2010/1224)
  ...Työsopimuksen muoto ja kesto
  Toistuvien määräaikaisten työsopimusten käyttö ei ole sallittua silloin, kun määräaikaisten työsopimusten lukumäärä tai niiden yhteenlaskettu kesto taikka niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa työnantajan työvoimatarpeen pysyväksi´´

  Mutta:
  ´´...Tosin vanhempi oikeuskäytäntö tuntee mm. tapauksen, jossa lähes peräkkäisiä määräaikaisia työsopimuksia oli tehty yli kuuden vuoden aikana yli 90, mutta toistaiseksi
  voimassa olevaa työsopimusta ei kuitenkaan katsottu syntyneen. Tällainen tapaus tuskin enää lainmuutoksen jälkeen on mahdollinen...´´

  En nopealla etsimisellä päässyt lukemaan KVTES:in pdf versioo, joten en tiedä onko siellä joku mikä lailistaa tuomoisen toiminnan, mutta tuskin on.
  Jos kuuluit liittoon niin voithan laittaa sitä kautta asian selvitykseen, mutta jos et kuullu niin sillon kannattaa olla todella hienovarainen tuon asian suhteen ja oletan että työpaikkasi on kuitenkin sen verran iso että siellä pittöö olla tietyt asiat :) (Yt-neuvottelut, Pääluottamusmiehet, liitto ja yms.)

  Tuttavalla kävi valitettavasti sillä tavalla, että pomo sano ei tarvi tulla huomenna töihin ja mitään yt-neuvotteluita ei käyty, koska niin pieni firma.

  Itse olen samanlaisessa asemassa kuin sie, syksyllä tulee 3v määräaikaisia sopimuksia. Mutta firma on uppoava laiva valitettavasti, joten itse aion olla vain tämän kesän nykyisessä firmassa ja syksyllä ettiä jonkun toisen firman missä aloitan vakituisella sopimuksella. Siinä menee toki aikaa, mutta pitkäjänteisyys palkitaan :)

  Lähde:
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055

  http://www.asianajotoimistoviilo-vainio.fi/artikkelit/14-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4aikaisuus-osa-aikaisuus/37-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4aikaiset-ty%C3%B6sopimukset.html

  Ystävällisin terveisin: En tiedä yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lainauksista Anonyymi! Hyviä pätkiä, mutta todellisuudessa niitä on paljon vaikeampi soveltaa. Itse olen tehnyt jo neljä vuotta äitiysloman sijaisuutta, joten työnantajalla on peruste, miksi tarve ei ole jatkuvaa. Jahka äitiyslomalainen palaa takaisin, tarve työlleni loppuu. Asiaa en halua riitauttaa, koska tiedän, että pomoni yrittää järjestää minulle vakipaikkaa venhempien työtovereiden eläköityessä. Lisäksi työsuhteeni on jatkunut koko ajan katkotta, enkä ole menettänyt esim. lomakertymiä.
   Sinällään sijaisuuteni ei eroa vakityöstä millään muulla tavalla, kuin että sopimuksellani on jossakin vuoden päässä eräpäivä.

   Poista
 2. Toki asia ei minulla kuulu, mutta miten olet miettinyt loogisesti asumiskulujen jakamisen. Kirjoituksesta näyttäisi siltä, että sinulla on asumiskuluja (lyhennys ja yhtiövastike) 940 euroa. Voisiko kuvitella, että jos asuisit samanlaisessa vuokra-asunnossa kuin oma asuntosi on niin vuokra voisi olla noin 940 euroa? Onko siis reilua, että miehesi maksaa asumisesta (noita autokouluja en toki ymmärtänyt) 400 euroa kuukaudessa? Onko hänellä kenties sinua alemmat tulot (kuukausitulot 1230 euroa) niin olette päätyneet että sinä maksat asumisesta 540 euroa ja hän 400 euroa (400x1660/540=1229 euroa)? Vai miten tuo on mietitty? Uskon, että jotenkin olette sen miettineet? Näin nopsakkaan se ei auennut minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos viestistäsi! :) Älä huoli, en ole tässä asiassa altavastaava. 400€ on summa, johon olemme molemmat tyytyväisiä. Olen kirjoittanut asumiskulujen jakamisesta aiemmin blogissani:
   Yksinhuoltaja ja uusi puoliso, osa 1
   Yksinhuoltaja ja uusi puoliso, osa 2

   Todelliset asumiskulunihan ovat vain yhtiövastikkeen verran ja muu on lainaa. Toki voi miettiä onko esim. lainan korko osa asumiskuluja. Tällaiset kulut on varsin mutkikkaita jakaa uuden puolison kanssa, sillä enhän voi velvoittaa häntä maksamaan omaa lainaani pois. Toisaalta puolet yhtiövastikkeesta taas olisi tämän kokoisesta ja tasoisesta asunnosta liian vähän, kun minä kannan asuntomarkkina- ja lainariskin kokonaan yksin.

   400€ on saman verran, kuin hän aiemmin maksoi "poikamiesboxistaan" kuukaudessa ja se kattaa minun näkökulmastani mukavasti asumiskuluja sekä osan laskuista. Lisäksi hän saa käyttää autoani omiin menoihinsa (toki pääosin se on minulla työmatkakäytössä). Järjestely on käytössä siihen asti, että ostamme joko yhteisen asunnon tai hän ostaa asunnostani osan itselleen. Sen jälkeen yhtiövastike ja laskut puolitetaan ja molemmat hoitavat omat lainansa.

   Poista