perjantai 10. kesäkuuta 2016

Osakkeiden sijoitusstrategia

Kiitos kaikille rohkaisevista ja lohduttavista kommenteista, joita kirjoititte edelliseen postaukseeni! Sain paljon hyviä neuvoja ja ennenkaikkea rauhaa mielelleni. Blogiyhteisössä lukijoineen on upeaa huomata, ettei ole yksin raha-asioidensa ja -ongelmiensa kanssa. Eikö tämä ole juuri sitä parasta antia, mitä avoimella keskustelulla rahasta voi saavuttaa? Kiitän ja kirjoitan teille nyt auki oman osakesijoitusstrategiani.


Päälinjat: 
  1. Osta ja pidä
  2. Pääpaino hyvissä osingonmaksajissa
Näillä ohjeilla lähdin osakesijoitustoiminnassani liikkeelle, enkä näe nytkään syytä muuttaa strategiaani. Romahdus voi olla nurkan takana, mutta tähän asti sijoitukseni ovat tuottaneet erinomaisesti ja monesta pikkuromahduksesta huolimatta aina lähteneet takaisin nousuun. Uskon osakepoimintojeni olleen varsin hyviä sijoituskohteita.


Ostosuunnitelma:
  1. Osingot sijoitan aina takaisin hyvältä vaikuttaviin kohteisiin
  2. Kerään käteiskassan hyvien ostopaikkojen varalle (esim. 2000€)
Toistaiseksi pääpainoni on ollut suorissa osakepoiminnoissa. Tämä on minusta ollut varsin hauskaa hommaa, mutta toisaalta yksittäisten kurssien seuraaminen on myös stressaavaa. Totuus on, että käyn vähintään kerran päivässä vilkaisemassa pörssin ottaman suunnan. Onneksi olen osannut jo vieroittautua kurssien seuraamisesta pitkin päivää - laskupäivinä en edes kirjaudu salkkuuni vaan palaan asiaan seuraavana päivänä oman mielenrauhani tähden. 

Säännöllisiä osakeostoksia en juuri nyt pysty harrastamaan, sillä asuntosijoittamisella on ykkösprioriteetti suuremmassa sijoitussuunnitelmassani. Minulle osakkeet ovat enemmän hätävara ja kokeilu, kuin varsinainen väylä varuastumiseen. Varakassalla voisin kuitenkin valmistautua mahdollisiin, hyviin ostopaikkoihin.


Sijoitushorisontti:
  1. Osakkeet saavat kasvattaa arvoaan rauhassa mielellään 8-15 vuotta
  2. Lunastan osakkeet vain todellisen hädän edessä
Osakkeisiin laitettavat rahat olen valinnut sillä perusteella, ettei niitä tulla lähitulevaisuudessa tarvitsemaan. Ne eivät ole rahaa, jotka pitäisi käyttää autoon, elämiseen tai lomailuun. Toivon niiden olevan inflaatiosuojattu, äärimmäinen hätävarapuskuri katsatrofitilanteisiin. Realistisesti tällainen uhkakuva voisi olla esimerkiksi sukutilamme lunastaminen muilta perijöiltä, jos pankki ei anna lainaa. Epätodennäköisempi vaihtoehto olisi jonkin suuren velan tai korvauksen lankeaminen yllättäen maksettavakseni. Näihin voisin osakerahojani käyttää, mutta ennakoimalla yritän varautua muilla rahoilla myös tällaisiin hätätilanteisiin. 

Mukavaa olisi, jos osakkeiden arvo nousisi osinkojen ja lisäostojen ansiosta vuosien mittaan niin suureksi, että vuosittainen osinkopotti alkaisi olla jo tuntuva (esim. 1000-3000€). Sijoitushorisonttini loppupuolella voisin hyvin nostaa vuosittaiset osingot omaan henkilökohtaiseen käyttööni, enkä enää sijoittaisi niitä eteenpäin. 


Tulevaisuuden toimet: 
  1. Sijoitusstrategian ja salkunrakenteen tarkistus kerran vuodessa
  2. Oman salkun tunnuslukujen tarkempi seuranta ja lasku
Olen suurinpiirtein selvillä, kuinka paljon rahaa olen salkkuuni sijoittanut ja kuinka paljon rahaa olen saanut myyntivoittona ja osingoista. En kuitenkaan ole aivan selvillä, mikä on oman pääomani tuottoprosentti. Nordnet antaa kyllä jos jonkinlaisia lukuja salkkuraportissaan, mutta mielestäni minun pitäisi osata tulkita niitä paremmin. Aina jostakin luvusta ei osaa sanoa, mitä kaikkea siihen on laskettu sisään. Tämä vaatisi parempaa perehtymistä ja ehkä omienkin laskelmien tekoa. 

Tulevaisuudessa pidän todennäköisenä, että hajautan sijoituksiani myös passiivisiin rahastoihin ja ETF:iin. Toistaiseksi en koe mitään kiinnostusta niitä kohtaa, vaikka teoriapuolella tiedänkin niiden ylivertaisuuden. Salkun rakenteen muutoksia on hyvä miettiä säännöllisin väliajoin. Ehkä kerran vuodessa. 

Olen saanut ensimmäisen tähden Sharevillessa!

13 kommenttia :

  1. Nordnetin superrahastot hyvä alku hajautukseen ja samalla saa osingot verotta: aivan kuin rahat olisivat Panaman tai Hakaniemen veroparatiisissa.

    Eikä salkkua kannata pitää tyhjänä, nousu tapahtuu yleensä nopeammin (päivissä laskettuina) kuin lasku joten pienikin poissaolo voi kostautua.

    Kannattaa lukea sijoituskeskustelupalstoja, Suomen johtava palsta on trooli.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Anonyymi! :) Voisin troolissa käydä vilkaisemassa, vaikka uskonkin, että oikeita sijoitsustrategioita on yhtä monta, kuin on sijoittajiakin. Tähän asti lukemissani pörssikirjoissa asinatuntijoiden antamien neuvojen kirjo on hyvin laaja. Ja lisää löytyy esim. Sharevillestä. Eipä näistä voi koskaan tietää.

      Superrahastot eivät ole vielä oikein vakuuttaneet. Osinkojen verottomuus on tietenkin ylivertaista, mutta ihmettelen, milloin ne alkavat näkyä rahaston kurssissa?

      Poista
    2. Välillä sieltä troolista viittausliikennettä bloogi. Sitten siellä keskustelussa joku kirjoittaa viestin otsikolla "Liian hajautettu salkku" ja laittaa linkin blogiini =D

      Poista
    3. Heh, en kirjautuntu sisään niin en tiedä, millaisia juttuja tuolla troolissa on kirjautuneille, mutta vaikutti vähän Vauva-lehden Aihe vapaa-osiolta, mutta miehille :D

      Poista
    4. No ei Superrahastokaan voi nousta kun sen sisältämät osakkeetkaan eivät nouse. Mutta kuluttomuus ja osinkoverottomuus pitemmällä tähtäimellä iso etu. Sitten voi Suomisalkkua painottaa niillä osakkeilla mitä superissa ei ole.

      Ja troolissa on huippulaadukas suodatin, siitä saa modifioitua vapaat lörinät pois jättämällä vain sijoituskeskustelun, USAn, analyysit ja kiinteistöt, jos niihin hajauttaa.

      Poista
  2. Kannattaa lukea Pohatan kirjoitus aiheesta:
    http://www.pohatta.com/321/osinkosijoittaminen-vai-passiiviset-indeksirahastot

    Itse näkisin aika riskialttiina että ihminen joka vielä pari päivää sitten oli myymässä koko salkkunsa tyhjäksi aikoo nyt ostella suoraan osakkeita joita mielestään pitää "hyvinä osingonmaksajina". Niin kuin osingonmaksu itsessään kertoisi että yhtiö on oikeasti hyvä sijoitus pitkällä horisontilla. Esim. Google ei maksa osinkoja. Onko se siis huono sijoitus joka ei sinulle kelpaa?

    Luokittelisin kaltaisesti sijoittajan "tuulihousuksi". Eli ihmiseksi joka tekee mielestään hyviä osakeostoja perusteluilla, kuten aiemmin kirjoitit:
    HKScan:"Ihmisten täytyy syödä niin nyt, kuin jatkossakin." Tuollaisilla perusteilla vain huijaa itseään että on tehnyt tarpeeksi tutkimusta osakkeesta.
    Tuulihousut myös ostavat ja myyvät helposti, koska heillä on "tuntuma" jostain. Ei siis oikeaa tietoa vaan kaikki tehdään fiilispohjalta. Myydään paniikissa kun romahtaa ja ostetaan hulluna kun on kiidetty ylöspäin.

    Kannattaa vain suosiolla hyväksyä että et pysty oikeasti ennustamaan milloin osakekurssit laskevat tai nousevat. Tai että et pysty/ehdi tekemään tarpeeksi tutkimusta löytääksesi todellisia osakehelmiä. Tässä ei ole mitään hävettävää sillä suurin osa meistä on täysin samanlaisia.

    Suosittelen siis sinulle passiivisia indeksirahastoja. Sijoitan itsekin 95% sijoitusomaisuudestani näihin. Minulla on ainoastaan 5% pelisalkku johon siis ostan osakkeita tuulipukumaiseen tyyliin jotta mielenkiinto sijoittamiseen säilyy.

    Sijoittamisen tulisikin olla yhtä hauskaa ja jännittävää kuin maalin kuivumisen katselu. Jos haluat tehdä jotain hauskaa ja jännittävää aloita tekemään vaikka laskuvarjohyppyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas 'Sijoittajalla' tyly kommentti. Kirjoittelen itse tänne kommentteja, että itse uskoisin ne. Eli sehän on ihan sama paljon hinta osakkeella on milloinkin, jos sijoittaa tasaiseen tahtiin niin hinnanvaihtelut eivät vaikuta (toki on kivaa ostaa halvalla ja myydä kallilla, mutta ei sitä osaa kukaan jatkuvasti tehdä, ei edes hyvällä tuurilla). Eli kyllä se minunkin on tehtävä tasainen osakeosto-ohjelma.

      Poista
    2. Kiitos neuvoista Sijoittaja. Olen lukenut itsekin sijoituskirjat, joista lainaat neuvoja. Mielestäni "osta ja pidä" on juuri sellainen strategia, jossa ei myydä hätäpäissä kurssilaskun pohjalla. Aiempi kirjoitelmani oli ehkä hieman provosoivasti otsikoitu, mutta jos luet tekstin, huomaat, etten ollut myymässä osakkeitani vaan listasin ja pohdiskelin pörssiromahduksen mahdollisuutta ja vaihtoehtoja sen edessä toimimiselle. Lukijoideni kehotuksesta pysyin ja pysyn edelleen omassa strategiassani, jonka olen tähän ylle kirjoittanut.

      Googlen osaketta en ostaisi missään nimessä, olisinpa osinkojen perään tai en. Välttän myös muita suuressa hypessä olevia osakkeita, kuten facebook ja netflix. Niiden riskitaso ylittää omani aivan liian korkealta. Tuulipukustelen mieluummin näiden suomalaisten yritysten kanssa. Jos jossain vaiheessa kyllästyn niin sitten sijoitan indekseihin.

      Hauskaa sijoittelua ja aurinkoisia kesäpäiviä! :)

      Poista
    3. Hei vain Puolimiljoonaa Paaomaa! Osakkeet, uskonnot ja vakaumukset aiheuttavat aina kärkkäitä kommentteja puoleta ja vastaan, koska yhtä ja oikeaa totuutta tuskin on.

      Tasainen osakesijoittaminen olisi varmasti erinomainen vaihtoehto! Harmi, että itselläni ei siihen riitä kuukausitulot (Tai tietenkin riittäisivät, mutta loppujen lopuksi kaikessa on kyse priorisoinnista ;) Olisi kovasti mielenkiintoista lukea blogistasi oma suunnitelmasi.

      Poista
    4. Jos oikeasti aiot jatkaa valitsemallasi tiellä suosittelen vielä lukemaan nämä pari sivua.

      http://www.nordnetblogi.fi/miksi-jokaisen-sijoittajan-tulisi-sijoittaa-myos-suomen-ulkopuolelle/08/03/2011/

      http://www.innovativewealth.com/wall-street-wisdom/individual-investors-bad-investing/

      Varsinkin kohta:
      "return of the S&P 500 over the 30 year period ending in December 2013 is 11.11%. They also show that individual investors only measured 3.69% over that same period of time. This is a remarkable 7.42% difference annually."

      Ja koska aiot asuntosijoittaa lue vielä tämäkin jos ei ole aiemmin tullut vastaan:
      http://www.pohatta.com/458/pahin-taloudellinen-virheeni

      Poista
    5. Heh, kiitos huolenpidosta :)

      Poista
  3. Ei indeksirahasto mitenkään huono vaihtoehto ole. Varsinkin, jos varmistaa, että maantieteellinen kattavuus on riittävä eli Eurooppa, Amerikka, kehittyviä markkinoita riittävästi. Varsinkin jos ei ole suurta kiinnostusta sijoittamiseen ja sijoitusaika on pitkä, niin indeksirahastoilla ei voi epäonnistua. Ei ainakaan aktiivisiin rahastoihin verrattuna.

    Itse päätin lähteä toiseen suuntaan ja tehdä (pääasiassa) suoria osakesijoituksia.

    Tämä johtuu muutamastakin eri syystä.

    Ensinnäkin osakkeista maksetaan osinkoja, suomalaiset pääasiassa kerran vuodessa ja ulkomailla useammin. Tekemättä mitään saan itselleni kassavirtaa. Elämässä voi tulla hetkiä, jolloin kulut ylittävät palkkatulot ja helpottaa kun lisätuloja on osinkojen muodossa tarvittaessa saatavilla. Tämä lämmittää mieltä varsinkin kun sijoitusasuntoon on jollain aikavälillä tulossa putkiremontti.

    Toiseksi pidän sijoittamisesta. Tutkin mielelläni yrityksiä, luen blogeja, Seeking Alphaa ja seuraan muiden sijoituksia. Luen osavuosikatsauksia, tarkastelen tuloslaskelmia eritelläkseni yhtiön tuloksesta kertaluonteiset erät pois, analysoin velkaantuneisuutta taseen perusteella, tarkastelen osingonmaksukykyä kassavirtalaskelman perusteella jne.

    Itse asiassa sijoittaminen on minulle harrastus. Tiedostan, että lähden takamatkalta suhteessa indeksirahastoon, mutta harrastuksilla on oma hintansa. Aikavälistä ja indeksinvalinnasta riippuen välillä voitan indeksin, välillä häviän. Mutta täysin tästä tuloksesta riippumatta osinkotuloni kasvavat joka vuosi. Se on tärkeää, ei se, että voitanko indeksin. Vaikka voittaisin laskennallisen indeksin, niin se ei lisää tulojani enkä saa siitä edes mitalia kaulaani. Varallisuutta toki, mutta haen itselleni lisätuloja, jotka kattavat jossain vaiheessa kaikki menoni.

    Toisaalta olen havainnut, että salkun koon kasvaessa tulokset väkisinkin alkavat lähestymään indeksiä ainakin Suomisalkun osalta. Tämä johtuu hajautuksesta, sillä en mielelläni sijoita yli kuukausipalkkaani yhteen yritykseen. Tällöin ajan kuluessa yhtiöiden määrä salkussa kasvaa ja suuret poikkeamat vertailuindeksistä vähenevät. Yritän silti hakea etua ajoittamalla hieman ostojani ja valikoimalla yhtiöitä, joihin sijoitan.

    Indeksirahastoihin katson myös liittyvän ns. poliittisen riskin. Toki pidän riskiä hyvin pienenä, mutta silti olemassa olevana. En tiedä miten verotus muuttuu tulevaisuudessa. On mahdollista, että pääomatulojen verotus kiristyy, jopa muuttuu progressiivisemmaksi. Verotus tapahtuu kuitenkin voiton perusteella eli myyntihinnasta vähennetään kulut ja hankintameno. Kun saan osinkotuloja, maksan niistä verot ja uudelleen sijoitan osingot takaisin osakkeisiin, niin nostan samalla hankintamenoa. Indeksirahastoissa vero maksetaan vasta myyntihetkellä ja kuka tietää millainen verotus on voimassa silloin?

    Mutta kunkin kannattaa perustella itselleen miksi sijoittaa siihen mihin sijoittaa.

    Kaikille kysyjille suosittelen maantieteellisesti kattavaa valikoimaa mahdollisimman halpoja indeksirahastoja (tai ETF:iä) ajallisesti hajauttaen ja pitkää sijoitusaikaa.

    Nimimerkki Sijoittajan pelotteluista huolimatta tärkeintä on kuitenkin se, että sijoittaa edes johonkin. Sijoittaminen (hajautus huomioiden)on lähtökohtaisesti tuottavaa toimintaa pitkäjänteisesti harjoitettuna. Kuten itseni viisaammat ovat todenneet: It's time in the market, not timing, that matters.

    T. Matka_

    VastaaPoista
  4. Kiitos mukavasta viestistäsi Matka_! Olen kanssasi samaa mieltä, että indeksit ottavat herkästi iskua poliittisesta riskistä. Mielestäni tämä riski on kohonnut viime aikoina paljon ja ainakin ne indeksit, joita olen katsellut näyttävät junnaavan paikoillaan tai jopa laskevan. Varmasti on olemassa hyviä ja tuottoisiakin vaihtoehtoja, mutta en ole sitten jaksanut asiaan sen enempää perehtyä. Kokemukseni suorista osakepoiminnoista on hyvä ja kannustava. Ja samalla on hauskaa ollut.

    Hyvä huomio, että jokaisella harrastuksella on kulunsa. En itse ota osakkeita kuolemanvakavasti vaan ajattelen samalla tavalla kuin sinä: Pääasia että sijoittaa. Paljon huonompiakin vaihtoehtoja on rahoille tarjolla. Loppujen lopuksi paljon on tuuristakin kiinni.

    VastaaPoista