keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Uusi vuokralainen saapui

Aloin hakea yksiööni uutta vuokralaista heti, kun sain virallisen irtisanomisilmoituksen vanhalta vuokralaiseltani. Ikävä kyllä vapautumispäivä vaihtui vielä pariin kertaan tämän jälkeen, mutta suurinpiirtein tiesin hänen lähtevän kesäkuun alussa pois.

Tori.fi osoittautui viimekerralla hyväksi paikaksi hakea vuokralaista ja päätin laittaa sinne uuden ilmoituksen. Edellisellä kerralla tein virheen ja laitoin vuokrailmoitukseeni oman puhelinnumeroni. Puhelimessa minun oli hyvin vaikea sanoa, jos vuokralainen ei täyttänyt omia kriteerejäni. Tällä kertaa otin hakemukset vastaan sähköpostilla ja homma toimikin paljon paremmin. Yhteydenottoja sain reilut parikymmentä, mutta suurimman osan karsin ehdokaslistalta saman tien. Parhaat hakemukset tulivat lähimpänä muuttopäivää. 

Valikoin hakijajoukosta kaksi nuorempaa naista, joille pidin asunnolla esittelyt. Molemmilla oli omat vahvuutensa ja heikkoutensa vuokralaisehdokkaina. Valitettavasti toimin liian hitaasti valinnassani, sillä ehdokas, jonka totesin kuulostavan paremmalta olikin jo saanut toisen asuntotarjouksen. Jäljelle jäi siten toinen hakijoista, joka ilolla otti asunnon vastaan. Pidän kovasti hänen reippaasta asenteestaan. Hän on ihailtavan tarmokkaasti hankkinut mm. suosituskirjeen nykyiseltä vuokranantajaltaan ja hoitanut maksusitoumuksen sosiaalitoimiston kanssa.

Vuokran maksaa ja vakuuden takaa sosiaalitoimisto. Tämä tarkoittaa suhteellisen varmaa vuokranmaksua, mutta jos ihmistuntemukseni on osunut täysin väärään, saattaisi asunnolle koitua hallaa. En kuitenkaan usko, että näin käy. Sitäpaitsi vahinkoja voi käydä, vaikka vuokralaisella olisi oma vakuus pelissä, kuten aiemmalla vuokralaisellani. Teimme vuokrasopimuksen määräaikaisena vuodeksi. Mietimme vuokrasopimusta vuoden päästä uudelleen ja jos hän haluaa jatkaa asumista, maksaa hän vakuuden itse. Toivon, että hänen vuokranmaksukykynsä olisi siihen mennessä parantunut ammattiin valmistumisen myötä.

Toivon kovasti, ettei minun tarvitse stressata enää vuokran saapumisesta ajallaan. Sain nimittäin sosiaalitoimistosta puhelun ja sovimme, että he maksavat vuokran sieltä suoraan omalle tililleni. Myös vakuus kattaa kahden kuukauden vuokraa vastaavan summan.







Muistilista uuden vuokralaisen etsintään:

  1. Laita vuokrailmoitus nettiin.
  2. Seulo saamistasi vastauksista muutama hyvä hakijaehdokas ja pidä heille yksittäin esittelyt asunnolla. Näin pääset tutustumaan hakijaan parhaiten.
  3. Muistuta vuokralaista tuomaan mukanaan esim. työtodistus ja suosituskirje aiemmalta vuokranantajalta. Näin varmistat hakijan vuokranmaksukyvyn ja halun. Myös sosiaalitoimistosta on mahdollista saada puoltava lausunto vuokralaiselle, jos vuokra/vakuus tulee sitä kautta.
  4. Pyydä esittelyssä (tai sähköpostitse ennen esittelyä) vuokralaisehdokkaita täyttämään esitietolomake ja tarkasta myös heidän henkilöllisyytensä. 
  5. Tarkista parhaan hakijan luottotiedot ja ota häneen uudelleen yhteyttä yksityiskohdista sopiaksenne. 
  6. Kun sopiva vuokralainen on löytynyt ja hän on halukas vastaanottamaan asunnon, lähetä sähköpostilla luonnos vuokrasopimuksesta hänelle etukäteen luettavaksi ja tarkistettavaksi.
  7. Sovi aika ja paikka vuokrasopimuksen allekirjoittamiselle.
  8. Käy vuokrasopimus kohta kohdalta läpi uuden vuokralaisen kanssa ennen allerkijoitusta. Selvitä tarkasti, mitä kukin kohta sopimuksessa tarkoittaa.
  9. Sopimus on hyvä allekirjoittaa ennen asunnon varsinaista luovuttamista. Näin vuokralainen ehtii tehdä oman sähkösopimuksen, siirtää kotivakuutuksen ja ennenkaikkea hoitaa vakuuden kuntoon. 
  10. Anna vuokralaiselle myös vuokranmaksulappu, jotta hän pääsee maksamaan ensimmäisen vuokran ennen muuttoa.
  11. Muuttopäivänä tapaatte vuokralaisen kanssa asunnolla ja luovutat hänelle avaimet (jätä avain myös itsellesi). Vakuuden on oltava asianmukaisesti luovutettu ennen avainten saamista asuntoon. Myös ensimmäinen vuokra saisi olla maksettuna.
  12. Tehkää yhdessä asunnon alkutarkastus ja laatikaa siitä kirjallinen ja molempien allekirjoittama raportti. 
  13. Asunto on hyvä myös valokuvata tyhjänä ja valokuvista voi koostaa oman liitteen vuokrasopimukseen. 
  14. Toivota uusi vuokralainen tervetulleeksi.
  15. Tee ilmoitus isännöitsijälle uudesta vuokralaisesta, jotta hän tietää käydä laittamassa oveen oikean sukunimen ja laskea vesimaksun määrän. Vuokralaista voi kehottaa varaamaan autopaikat ja saunavuorot itse isännöitsijän kautta. 

Asianmukaisen vuokrasopimus-, hakijan esitietolomake- ja kuntoraporttipohjat saat Vuokranantajat ry:n sivuilta liityttyäsi yhdistyksen jäseneksi. Jäseneksi liittymistä voin edelleen suositella lämpimästi, sillä jäsenenä tarkistat myös hakijoiden luottotiedot edullisesti (á 8,50€).

9 kommenttia :

  1. Muutama pieni muistutus/ vinkki:

    Vuokrasopimusluonnoksessa, joka lähetetään sähköisesti tarkistettavaksi, ei suositella olevan hakijan/kenenkään sosiaaliturvatunnusta. Jos sähköpostitili hakkeroidaan, sitä voidaan käyttää hyväksi. Jos varsinainen sopimus lähetetään postitse, samanlaista riskiä ei ole.

    Luottotieto-otetta voi pyytää vuokralaisehdokkailta itseltään. Tällöin jokainen hakija esittää ne näytössä ja vuokranantajan ei tarvitse maksaa kenenkään luottotietotarkistusta, jollei koe siihen vielä erikseen tarvetta. Tietysti, jos virkansa puolesta tarkistus onnistuu tai haluaa liittyä Vuokranantajat Ry:hyn, ihan okei, mutta muuten helpottaa aika paljon.

    Ota aina kuittaus luovutetuista avaimista. Velvoita sopimuksessa vuokralaista myös ilmoittamaan sinulle ja isännöitsijälle/talonkirjaan, jos asukkaiden määrässä/ yhteystiedoissa tapahtuu muutoksia.

    Muitakin kikkakolmosia on, mutta nuo olen itse huomannut aika olennaisiksi. Muuten tosi hyvä ja selkeä ohjenuora! Esim. en tiennytkään, että tuon yhdistyksen kautta saa luottotietojakin selville. On aina mukavaa laajentaa vähän perspektiiviään/ muistutella mieleen myös yksityisten vuokranantajien toimintaa ja ylipäätään alan käytäntöjä.

    VastaaPoista
  2. Hei Riina ja kiitos lisäyksistä. Erinomaisen hyviä pointteja! :)
    Kaikki eivät tosiaan halua sotuansa sähköpostitse lähetettävän. Ehkä vuokrasopimuksen voisikin lähettää siltä osin vajaana, ettei sotua ole soppariin vielä merkitty.

    Vuokralaisen itsetulostamaan luottotietoraporttiin en kyllä luottaisi. Pitkä lista merkintöjä vaikeuttaa asunnonsaantia huomattavasti, joten kiusaus muokata raportti omanlaiseksi voi olla suuri. Lisäksi se on todella helppoa. Jo sanallisesti moni vähättelee merkintöjen määrää, vaikka tietäisivätkin, että tiedot tarkistetaan. Tuo vajaa kymppi on pieni hinta täydestä varmuudesta.

    VastaaPoista
  3. Heips! En osaa kommentoida mitään järkevää vuokralaisasioihin, mutta löysin juuri blogisi ja luin suurella mielenkiinnolla! Palaan varmasti uudestaankin. Olen kolmekymppinen nainen ja työn alla on "henkilökohtainen taloudellinen vallankumous" eli säästämis- ja sijoitusasiat kiinnostavat kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi ja kommentoimaan Oivallus :)

      Poista
  4. Prepaid-numeroista soittelevia kannattaa välttää. Silloin ei luottotiedot ole kunnossa edes teleoperaattoreille.

    VastaaPoista
  5. Pari kommenttia on pakko heittää: tiesithän, että vuokranantaja ei saisi pyytää suositusta edelliseltä vuokranantajalta? Se on taas eri asia, jos vuokralainen esittää sellaisen oma-aloitteisesti. Ja toinen tärkeä asia, jonka ehkä olet tehnytkin, mutta sitä ei vain listassa näy: vuokralaiselle pitää esittää isännöitsijäntodistus - sillä sinä osoitat oikeutesi antaa asunto vuokralle ja samalla vuokralainen saa virallisen tiedon mahdollisesti tulossa olevista remonteista, jota tietoa ei saa pimittää.

    VastaaPoista
  6. Kohta 10... Vuokraa ei huoneenvuokralain mukaan tarvitse maksaa etukäteen eikä sitä saa vaatia etukäteen maksettavaksi. Ei siis voida olettaa että jos sopimus vaikka alkaa elokuussa niin vuokralainen maksaa elokuun vuokran jo etukäteen vaikkapa heinäkuun puolella. Ja jos vuokranmaksu on sovittu aina kuun viidenneksi päiväksi maksettavaksi ja avaimet saa kuun eka päivä, ei vuokran tarvitse vielä olla maksettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokralaiselta ei voi ehkä vaatia vuokraa maksettavaksi etukäteen, mutta maksulapun voi toki antaa etukäteen sillä ei se kiellettyäkään ole. Jotkut onnekkaat vuokranantajat löytävät vuokralaiset, jotka maksavat vuokran hyvissä ajoin, ajallaan tai jopa etukäteen. Toki vuokralaista saa rohkaista maksamaan vuokran ajallaan ja aika usein vuokraus aloitetaan kuun alussa joka hyvinkin voi olla vuokranmaksu-, sisäänmuutto- ja avaintenluovutuspäivä. On vain plussaa jos tässä kohtaa ensimmäinen vuokra on jo tilillä.

      Poista