keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Palvelut puntarissa

Alettuani hoitaa itse omaa talouttani, olen saanut asioida jos jonkinlaisten virastojen ja tahojen kanssa. Olen myös monasti yllättynyt iloisesti, kun omat negatiiviset ennakko-odotukseni ovat osoittautuneet vääriksi. Tänään listaankin omien kokemusteni perusteella palvelut, jotka ovat käytännössä osoittautuneet erilaisiksi, kuin kuvittelin. Osa ennakkoluuloistani lienee aika yleisiäkin. Samalla haluan kertoa kokemuksiani myös niistä palveluista, jotka ovat osoittautuneet huonon maineensa veroisiksi.

Ahne verottaja huijaa ihmisten rahat

VÄÄRIN! Veroviraston sivut ja kapulainen lakiteksti ei ole ehkä käyttäjäystävällisimmästä päästä, mutta yllättäen veroviraston puhelinlinjalta saa erinomaista apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Palvelulinjoja on monta, mutta väärään numeroon soittanut (kuten allekirjoittanut) yhdistetään oikealle linjalle.

Joissakin vähennyksissä, kuten myytävän tavaran hankintameno-olettamassa on vaihtoehtoja, joista lähtökohtaisesti valitaan veronmaksajalle suotuisampi vaihtoehto. Verkossa täytettyä veroilmoitusta voi korjata moneen otteeseen, tekemättä jääneitä vähennyksiä voi ilmoitella viisi vuotta taaksepäin ja ylijäämäiset vähennykset kirjautuvat automaattisesti seuraaville verovuosille. Moni vero on myös kevyempi, kuin äkkiseltään olettaisi, kuten:

Perintövero haukkaa aimo-annoksen perinnöstä

VÄÄRIN! Perintövero on ensimmäisessä veroportaassa melkoisen kevyt ja sekin maksetaan vain verottoman osan ylimenevästä osasta. Ei suinkaan koko perinnön arvosta. Lisäksi jokainen maksaa veron vain omasta osastaan, jolloin suurikin perintö monelle ihmiselle jaettuna saattaa jäädä kokonaan verottomaksi. 
Perintöverolaskurilla kannattaa perintöveron määrä laskea jo hyvissä ajoin, kun tekee esimerkiksi omaa testamenttia tai on saamassa perintöä. Hyvissä ajoin aloitettu verosuunnittelu ei ole vain rikkaiden hupia, vaan siitä hyötyy ihan tavan tallaajakin - aivan laillisesti.

Henkivakuutusrahaa saa odottaa

TOTTA! Elokuvassa Tulikärpästen hauta, kaksi sotaorpoa kuolevat nälkään odotellessaan sotilasisänsä henkivakuutusrahoja. Henkeään ei tosiaan kannata pidätellä, kun vakuutusrahoja odottelee. Vakuutusyhtiön tai muiden edunsaajien kanssa saattaa hyvinkin tulla erimielisyyksiä ja kun vakuutussumma menee selvitystilaan niin siinä tulee kestämään. Ensimmäisen asteen valitusaika on 6kk, seuraavan asteen 3 vuotta ja vakuutuslautakunnan päätöksenteko kestää keskimäärin 9kk. Omassa tapauksessani päätöstä odotellaan jo toista vuotta...

Tulli on hidas

VÄÄRIN JA TOTTA! Tulli on yllättävän avulias, kun tarvitset ohjeita tullimaksujen kuittaukseen. Ohjeita kyllä tarvitaankin, sillä tullin sivut itsessään ovat painajaismainen tekstiripulikenttä (uudet sivut ovat kuulemma kuitenkin tulossa alkuvuodesta 2017). Kun ohjeita pyytää sähköpostitse, saat vastauksen jopa parin tunnin sisällä. Sen sijaan, jos käy niin ikävästi, että sinun tarvitsee palauttaa tullaamasi tuote ja näin ollen periä maksettu tullimaksu takaisin, muuttuu palvelu hiiiiitaaksi. Tullimaksun hyvitykseen riittää vapaamuotoinen hakemus sähköpostilla, johon tulee liittää tarvittavat todisteet palautuksesta. Sen jälkeen jäät odottamaan... ja odottamaan... ja odottamaan. Älä anna aiemmin saamasi nopean palvelun hämätä, tullipalautusten keskimääräinen käsittelyaika on 1-2 KUUKAUTTA!

4 kommenttia :

 1. Kuoliko miehesi vai mistä saat henkivakuutuskorvauksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi. Niin nykyinen kuin aiempikin puolisoni ovat edelleen elossa ja voivat hyvin. Valitettavasti kyse on omasta isästäni, joka kuoli puolitoista vuotta sitten yllättäen. Lisää henkivakuutusasiasta voit halutessasi lukea täältä.
   Perunkirjoitusta ja perinnönjakoa koskevia julkaisujani voit lukea Perintö-hakusanan avulla. Listassa uusimpina ovat tänä syksynä kuolleen ukkini perintöasiat.

   Poista
  2. Höh, pitäisi mainita, ettet enää ole yksinhuoltaja. Moni mies muuten olisi pyytämässä treffeille. Sijoittavia nuoria naisia on tosi vähän.

   Poista
  3. Mies osallistuu laskujen maksuun, mutta muulla tavoin taloutemme ovat erillään :D Tässä blogissa ei niinkään jauheta ihmissuhteista vaan rahasta. Toisin sanoen minun rahoistani. Hih.

   Poista