sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Lyhennetty työpäivä: käytännössä

Viimein saapui odotettu palkkapäivä ja ensimmäinen palkkani lyhennetyllä työajalla!

En pidä teitä sen suuremmassa jännityksessä vaan paljastan heti alkuun: 6-tuntisilla päivillä, eli n. 82% työajalla, nettopalkkani laski ~155€. Pudostusta paikkaa vielä kelan maksama lastenhoidontuki, eli osittainen hoitoraha 67,44€. Vähennys kohdistui niin peruspalkkaani kuin aiemmin saamiini korotuksiin, mutta iltatyölisistä sitä ei vähennetä. Bruttopalkkani on muuten 2137€ + lisät (yleensä 20-30€/kk).

Todellinen pudotus palkassa: 88€

Pudotusta ei mielestäni juuri edes huomaa, kun vertaa sitä lyhennetystä työpäivästä saatuun etuun. Kuuden tunnin työpäivät ovat valtavan virkistäviä! Toki työtahti on nyt kireämpi, mutta suunnitelmallisuudella hallittavissa. En voi kuin suositella kaikille, joilla lapsi on alle tokaluokkalainen. Lapsen kanssa ehtii viettää aikaa kotona ihan toisella tavalla, kun olen jo puoli kolmelta kotona (30min työmatka).

Voisikin olla hyvä aika listata taas talouteni tulot ja menot.

Menot syyskuussa: 

Lainalyhennys: 625€
Yhtiövastike: 308€  (-7€)
Sähkö: 22€  (-7€)
Netti: 20€ 
Puhelin: 15€
Iltapäiväkerho: 80€ (muutos tarhamaksusta  -88€)
Työmatkakulut: 120€

Menot yhteensä: 1190€ (muutos -102€)

Menot ovat jo parina blogini listauskertana laskeneet. Mielestäni tämä on miellyttävä suuntaus. Etenkin, kun olen lapsesta asti kuullut mantraa, jonka mukaan maksut vain nousevat koko ajan. Tämä ei näytä pätevän oman talouteni kohdalla.


Tulot syyskuussa: 

Nettopalkka: n.1505€ (-155€)
Lapsilisä: 95€ 
Elatusapu: 270€
Osittainen hoitoraha: 67€
Miehen osuus asumisesta, laskuista ja autosta: 400€

Tulot yhteensä: 2337€ (muutos -88€)

Tulojen ja menojen erotus: 1147€ (muutos +14€)

Vaikka palkkani laski, myös menoni ovat laskeneet niin paljon, että käteen jää rahaa nyt aiempaa enemmän. Suuri säästötekijä on tietenkin päiväkotimaksun poistuminen ja korvaantuminen halvemmalla iltapäiväkerholla. Myös yhtiövastike ja sähkölasku ovat halventuneet hieman.

Näiden kiinteiden kulujen ja tulojen lisäksi saan tässä kuussa töistä matkakorvauksia 80-100€. Säästöön koetan saada 700-800 ja jättää kolmeksi viikoksi 350€ ruokaan ja koko kuukaudeksi 120€ bensaan.Haaste: 50€ kuukauden viimeiseksi viikoksi

Ja mitenkä onnistui haasteeni käyttää kuun viimeisellä, "tukiviikolla", rahaa vain 50€ ruokaan ja 60€ bensaan? No aika lähelle pääsin, mutten kyllä aivan tavoitteeseen! Käytin noin 84€ ruokaan, enkä tankannut ollenkaan. Suurin osa rahasta tuhlaantui jo ensimmäisinä päivinä (viikonloppuna), kun kävimme miehen kanssa ulkona syömässä, ostin koko viikoksi ruokatarpeita ja tytölle pienen lelun. Arkena oli paljon helpompi pidättäytyä ylimääräisistä ostoista ja ostamani ruokatarpeet riittivät aika hyvin. Torstaina pidin etäpäivän, niin säästin jopa bensassa, eikä minun siksi tarvinnut käydä tankkaamassa.

Elarista ja lapsilisästä sain siten siirrettyä ison siivun (n. 280€) säästöön. Summa sisältyy tuohon ylempänä mainitsemaani säästötavoitteeseen. Tavallaan säästän jo alkukuussa sen, mitä tarvitsisin loppukuussa viimeisen viikon elämiseen. Koen kuitenkin turvallisemmaksi varata käyttörahaa vain kolmelle viikolle ja ottaa viimeisen viikon rahat seuraavan kuukauden tukisummasta.

Karuselli pyörii iloisesti!

3 kommenttia :

  1. Järkevä päätös mielstäni. Vapaa-aikaa ei voi rahalla korvata :D

    VastaaPoista
  2. Kiva, että on tuntunut hyvältä päätökseltä. Ja ei se tosiaan sitten niin iso ero nettotuloissa ole. Varmasti myös lapsesi arvostaa, että olet läsnä iltapäivisin ja ehkäpä levänneempikin.

    VastaaPoista
  3. Ei tuommosta summaa tosiaan edes huomaa, sen säästää monesti jo karsimalla heräteostoksia tai lakkauttamalla sen kaapelipaketin joka uuden telkkarin mukana tuli hankittua ja jolle ei koskaan ole aikaa. Pitää laittaa korvan taakse, itse varmasti käytän tilaisuuden hyödyksi jos/kun se kohdalle osuu tulevaisuudessa :)

    VastaaPoista