keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Kolmas luku, jossa suunnitellaan tuloja

Tuloista ei voi yritystoiminnassa mitenkään mennä takuuseen, mutta toistaiseksi tappion vaara on vielä hyvin maltillinen.

Tarkoitukseni on perustaa sivutoiminen yritys, jonka kautta teen töitä palkkatöiden lisäksi. Aikaa minulla on lyhennetystä työpäivästäkin huolimatta vain rajallisesti, sillä aion jatkossakin viettää aikaa myös perheen parissa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että nyt on loistava tilaisuus pienentää huonopalkkaisen päätyöni osuutta tulovirroissa ja korvata sitä parempipalkkaisella sivutoimella.

Laskelman olen tehnyt oletuksella, että teen laskutettavaa työtä yhden (1) tunnin verran päivässä. Maksimaalinen kapasiteetti yritykselläni on 2 tuntia töitä päivässä. Tuntihinnakseni olen valinnut kilpailukykyisen 40€/h sis. ALV.

Lasketaanpas raa'asti: 

Työpäiviä/tunteja vuodessa: 248
Laskutus vuodessa: 9920€
Ilman ALV: 8000€
ALV: 1920€

Tässä tapauksessa ALV:it saa palautuksena takaisin (ALV alarajahuojennus) ja varaa olisi tienata vielä paljon enemmänkin (10000€ + ALV 2400€). Tulkitsin, että ALV:it on turvallisempaa kerätä asiakkailta siltä varalta, että alaraja verohuojennuksesta ylittyykin. Jos ALV:eja ei maksa valtiolle, ei yrityksen ostojenkaan ALV:eja voi vähentää mistään. Yritykselläni on tosin hankintoja todella vähän ja minun pitää selvittää, voinko vähentää läppärin arvolisäveron myöhempinä vuosina.
Tällaisilla tuloilla ei YEL-eläkevakuutustakaan tarvitse ottaa.

Laskelmassa en ole ottanut mitenkään huomioon matkakuluja tai laskutettavia kilometrikorvauksia. En myöskään loma-aikoja tai viikonloppuna tehtävää työtä.

Täydellä työpanoksella aloituskustannusten jälkeen voittoa jäisi 8370€, eli 698€/kk, josta maksetaan veroprosentin mukainen vero. Esim. sivutoimikortin 35%: 244,3€ veroa ja käteen 453,7€. Yritystoiminnasta johtuvia kuluja (muita, kuin aloituskuluja) en ole huomioinut vähennyksinä.

Työpanos: 

Yksi tunti töitä päivässä ei tunnu paljolta, mutta tämän lisäksi tulee vielä matka-ajat asiakkaiden luokse, valmistelut ennen opastusta ja muut järjestelytoimet, jotka teen iltaisin. Olen itse ollut aina hyvin kiinnostunut kirjanpidosta ja opiskellutkin sitä, joten ainakin aluksi koettaisin tehdä kirjanpidon itse. Laskisin sen lähinnä samanlaiseksi harrastukseksi, kuin oman talouden ja vuokraustoiminnan kirjanpidon teko.

Markkinointi voi viedä jonkin verran aikaa, mutta on vielä vaikea arvioida miten paljon. Asiakkaita ei periaatteessa saa tulla liikaakaan kerralla, joten valtavaa mainoskampanjaa on turha aloittaa.

Tuo nelisensataa euroa tuntuisi ruhtinaalliselta korvaukselta työstä, jonka teosta olen vuosia haaveillut. Se voisi mahdollistaa uusien sijoituasuntojen oston nopeammin tai ehkä jopa kuukausittaisen rahastosäästämisen!

Mahdollisesti alussa asiakkaita ei kuitenkaan riitä joka päivälle, jos edes joka viikolle. Silloin minulla on enemmän vapaa-aikaa, kuten tähänkin mennessä. Koska en ota yritykseni perustamiseksi lainaa tai vuokraa tiloja, ei juoksevista kuluista tarvitse liikaa murehtia. Voin aloitella yritystoimintaa ihan rauhassa.


Osittainen hoitoraha: 

Osittaista hoitorahaa ei saa, jos työskentelee yli 30h viikossa. Yritystoiminnan aloitus nostaisi tietenkin tuntejani, joten tuesta olisi luovuttava. Sen sijaan voisin alkaa tehdä 6 min pidempiä työpäiviä päivätöissä. Tällöin palkkaani ei alennettaisi siinä suhteessa, kuin nyt on alennettu, koska työaikani ei ole KIKY:n mukana noussut. Taloudellista hyötyä en osaa 6 minuutista laskea, mutta ei sen tekeminen paljoa tuntuisi. Nyt en voi tehdä työajan pidennystä, koska se vaikuttaisi osittaisen hoitorahan saantiin.

11 kommenttia :

 1. Jos laskutus on 9920 euroa on se ilman alvia 8000 euroa (8000 x 1,24 = 9920) ei 7539 euroa.

  VastaaPoista
 2. Alvin saa sitten palautuksena, jos vähennettävää ei ole. eli jos yritystoiminnassa on enemmän ostoja kuin myyntejä, niin saat verottajalta rahaa. niistä alveista. mutta tuloverotus on erikseen. Ihan normitoimintaa isommissakin yrityksissä, jossa hankintoja saattaa olla jossain kuussa paljon (alvipalautusta) ja myyntiä toisessa (alvimaksua)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soitin verotoimistoon ja siellä selvisi asiat. Viestisi on hieman vaikea lukea pisteiden takia, mutta näin ymmärsin:

   1. Laskutan asiakkaalta alv:it ja vähennän niistä ostojeni alv:it. Tilitän erotuksen verottajalle.
   2. Jos/kun liikevaihto jää alle 10000€:oon, valtio tilittää maksamani alvit takaisin.

   Tuloverot maksetaan liikevaihdosta ja takaisin saaduista alv:eista. Toki niistä saa tehdä vähennyksiä ennen, kuin tulovero lasketaan.

   Lisäksi, jos tilikausi on vuoden pituinen, ei alv:eja tarvitse välissä edes tilittää verottajalle vaan tilikauden lopussa todetaan liikevaihdon jääneen alle 10k€ ja näinollen alv:eja ei makseta valtiolle.

   Poista
  2. niin, ilmaisin itseni epäselvästi. mutta tarkoitin, että jos ostoja on enemmän, eli tilityksesi on miinusmerkkinen, niin verottaja palauttaa siltä kuulta alvit sinulle, ja tilität vain sellaisina kuukausina alvit verottajalle, jolloin olet perinyt asiakkailta enemmän alvia kuin mitä olet ostoksissa oikeutettu vähentämään. Tämä kommentti siis siksi, kun kirjoituksessa mainitsit, että selvität, voitko vähentää alv:n myöhempinä vuosina. (käsitin, että tarkoitat, että sitten kun tilitettävää alvia on?) Mutta nämä verokysymykset on oikeasti hankalia, JA verottajalta saa eri vastauksen riippuen siitä, kuka vastaa puhelimeen - valitettavasti.

   Poista
  3. ja jatkan vielä, hyvä tuo "vuosimenettely" tuossa pienen liikevaihdon tilanteessa. itse en ole koskaan "päässyt" alarajahuojennuksen pariin, joten tämä tilitys-palautus-kuvio on itselle tutumpi. Jotain järkeäkin sentään, että voi ilmoittaa (tai tilittää) vuosittain, ei kuukausittain!

   Poista
  4. Kiitos tarkennuksesta Anonyymi! Tämäkin tieto tuli tarpeeseen. Olen koettanut pesusienen tavoin imeä kaikkea tietoa, mutta tuota en ollut muistanut vielä selvittää. :)

   Poista
 3. Monimutkaisilta kuulostaa nuo yrityshommat. Itse epäilen että olisiko energiaa työpäivän jälkeen kun on kiva vielä harrastaakin ja kokkailla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jos se yritys on se harrastus? Niin kuin sijoittaminen ;)
   Olen aina tykännyt opetella isompia kokonaisuuksia. Sijoitustoiminta ja asuntosijoittaminen on edelliset projektit. Nyt olen opiskellut retrotietokoneita ja yrittämistä!

   Poista
 4. Itse olen pari läppäriä ostanut käytettynä www.vstore.fi stä. 300 rahaa ja alla on marketti konetta parempi mylly. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin ostamassa itsekin käytetyn tietokoneen. Kerron siitä seuraavassa blogipostauksessa :)

   Poista