perjantai 25. maaliskuuta 2016

Kirjaperjantai: Totuus taloudestasi

Totuus taloudestasi
Terhi Majasalmi

Totuus taloudestasi ravistelee jokaista lukijaansa hereille kulutushysterian ihanasta houreunesta ja antaa hellästi takapuolelle potkien neuvot oman talouden suunnitteluun, parempien rahankäyttötapojen toteuttamiseen ja sen myötä vaurastumiseen.Ihailen kovasti Majasalmen pioneerityötä taloustiedon levittämisessä tavallisten kansalaisten, ja varsinkin naisten tietoisuuteen. Helposti, ymmärrettävästi ja tehokkaasti tämä kirja lyö pöytään faktat ja esittelee strategiat, joita tarvitaan talouden tasapainottamisessa, taloudellisessa riippumattomuudessa ja peräti rikastumisessa. Jokaisessa aihealueessa käydään läpi toiminnassa tarvittava psykologia ja strategia.

Majasalmi on itse asuntosijoittaja ja aiheesta kiinnostuneille opuksesta löytyykin paljon tietoa. Esimerkkien avulla käydään läpi asuntosijoittamisen perusteet, mm. vuokraustoiminnasta saatava kassavirta, riskit ja velkavivun käyttö. Muista sijoituslajeista käsitellään lähinnä pörssituotteet, mutta huomattavasti lyhykäisemmin. Pelkkänä osakesijoittamisoppaana tätä kirjaa ei pidäkään ottaa vaan konkreettisena avustajana, kun oma talous on laitettava kuntoon.

Pidän erittäin paljon kirjailijan tavasta kertoa raakoja faktoja, joilla pyritään repimään lukijan yltä köyhyyden viitta, johon niin useat meistä itsepintaisesti kääriytyvät. Kun talous on alijäämäinen, on vaihtoehtoja kaksi: tulojen kasvattaminen tai elintasosta tinkiminen. Ennen niin simppeli ohje on nykyään kauhistus: elintason lasku! Harva uskaltaa moista edes ehdottaa ääneen sillä meillehän luvataan jo lapsuudessa prinsessan tai ainakin rokkitähden tulevaisuus, alati kasvava talous (josta emme paljoa ymmärrä, mutta luvattu mikä luvattu) ja joka vuosi nousevat tulot. Jokainen mainos kertoo, että olemme sen arvoisia. Mutta pitäisikö asian eteen tehdä töitäkin? Tai luopua velkarahan paisuttamasta elämäntyylistä?

Kyllä pitää! 

Toinen minua hykerryttänyt ohje on kroonisesta aikapulasta kärsiville. Eikö aikaa riitä oman talouden järjestykseen laittamiselle? Ratkaisu: Lopeta television katselu! Tässä kohtaa miltei nauroin ääneen, sillä niin kovasti Majasalmen kirjoitustyyli minua ilahdutti. Tämä on todellakin TOTUUS. Televisiota katsomalla et taatusti saavuta mitään. Menetät vain omaisuudestasi arvokkainta: aikaa. Lisäksi televisiota katsellessa olet jatkuvasti alttiina ylenpalttiseen kuluttamiseen tähtäävälle aivopesulle, mainoksille ja lifestyle "reality"sarjoille.

No, minun on helppo hymistä ohjeille, joita jo itse noudatan: elän säästeliäästi, talouteni on reilusti ylijäämäinen ja telkkaria katson äärimmäisen harvoin ja silloinkin vain etukäteen päättämäni ohjelman. Mutta ei kirja päästä minuakaan täysin pälkähästä. Aivan samalla tavalla kuin köyhä pitää kiinni oikeudestaan tuhlata kaikki rahansa, myös minun oloni tuli vaikeaksi kappaleessa, jossa kannustetaan ylläpitämään ja myymään omaa osaamista. Tämä on oma akilleen kantapääni ja tiedän, että minun pitäisi asialle tehdä jotakin. Minulla on taitoja ja kykyjä, joita nykyinen työnantajani pääsee hyödyntämään täysin ilman minkäänlaista lisäkorvausta. Näillä taidoilla olisi mahdollista tienata ja tehdä rahaa, mutta syyllistyn paljon useammin asialla märehtimiseen, kuin asian korjaamiseen. Eteenpäin potkivana voimana Totuus taloudestasi onkin erinomainen paketti ja kun sen on lukenut ei voi kukaan väittää jääneensä ilman konkreettisia ohjeita siitä, miten asiat kannattaisi hoitaa. Majasalmi ei kiertele ja vihjaile vaan nimeää ongelmat ja antaa neuvot niiden ratkaisemiseksi. Lisäksi jokaisen asuntolainan ottajan kannattaa lukaista kirjasta luku, joka käsittelee korkokaton kannattavuutta.

Mitä mainiointa tekstiä! Toivon Terhille kaikkea hyvää kivisellä polulla, jota kansan sivistämiseksikin sanotaan.

Täydet viisi ananasta.
Jo silkasta nenäkkyydestä!

11 kommenttia :

 1. Mielestäni tämä oli enemmänkin myyntiesittely kuin arvostelu, eihän tässä tuotu esille mitään kirjan miinuksia vaikka sellaisiakin todennäköisesti on. Itse nauttisin enemmän arvosteluista joissa tuodaan selkeästi plussat ja miinukset esille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolenyön aikaan kirjoitetuksi julkaisuksi tästä puuttuu harvinaisen vähän omia mielipiteitäni, mutta sen unohdin tosiaan mainita, että kirjan kaaviokuvat ovat jokseenkin mitäänsanomattomia :) kirja josta olen tällä hetkellä pitänyt eniten saa minulta varmasti myös parhaan arvion. Tällä kertaa mennään näin.

   Poista
 2. Siitä on vuosia, kun kyseisen kirjan luin. Mielikuvakseni jäi, että muuten erinomainen teos, mutta sijoitusneuvojen osalta paha rimanalitus. Teknistä analyysia ja arvometallien hehkutusta. Kumpikaan ei pitkällä tähtäimellä ole hyvä sijoitusstrategia vaan puhdasta spekulaatiota. Kirja olisi ollut parempi, jos sijoitusneuvot olisi jätetty kokonaan pois. Sellainen varaus tosin, että saattoi siellä olla hyviäkin sijoitusneuvoja, mutta olen vaan unohtanut ne. Tuollainen kuva minun mieleeni on kuitenkin opuksesta jäänyt.

  Tiivistäen: Suosittelen kirjaa, kunhan sijoitusneuvot lukee kriittisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Rahalla vapaaksi. Joku voisi kirjoittaa pidemmänkin jutun teknisen analyysin vaaroista. Mieheni jaksaa aina varoitella sen turhuudesta.

   Poista
 3. Luin tämän kirjan vasta ja pidin sitä hyvin inspiroivana ja konkreettisena opuksena. Kuvailit hyvin, että kirja riisuu lukijaltaan köyhyyden viitan - näin kävi minullekin. Minulla on muuten sama ongelma kuin sinullakin, enkä ole vielä alkanut kehittää osaamistani oma-aloitteisesti. Niin pitäisi kyllä ehdottomasti tehdä, sillä en aio olla nykyisessä työpaikassani ikuisuutta. Ja valitettavasti kukaan ei taida maksaa minulle historiakirjojen lukemisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työelämässä heittäytyminen on jostain syystä mielestäni paljon pelottavampaa, kuin esim. suorien pörssiosakkeiden osto. En luota omiin taitoihini tarpeeksi, että uskaltaisin esim. yrittäjäksi ryhtyä ja heittäytyä "kokonaan" yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolelle. Kaipaisin lisää tietoa riskeistä.
   Jo pelkkä työpaikan vaihto pelottaa: entä jos työt ei jatkukaan koeajan jälkeen ja entiseen työpaikkaan on jo ehditty palkata uusi ihminen tilallesi?

   Suomalainen mentaliteetti on, ettei kassajonoa lähdetä vaihtamaan, vaikka oma jono ei liikkuisi minnekään... Tässäpä olisi oiva kirjoituksen aihe. Kiitos kommentistasi Norttis8ans!

   Poista
 4. Rahalla vapaaksi kanssa samoilla linjoilla, tosin omasta lukukokemuksesta taitaa nyt olla muutama kuukausi. Periaatteiden osalta mainiota tekstiä, mutta ei tosiaan mikään sijoitusopas.

  Kirja olisi kyllä kannattanut lukea jo aikoja sitten, mutta jostain syystä vasta nyt tajusin että ei tarvinnut enää edes omaa kinkkua liikuttaa kun sai kätevästi kirjastosta e kirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastojen e-kirjavalikoimiin kannattaa todellakin tutustua! Kiitos kommentistasi P.Ohatta :) Totuus taloudestasi -kirjan parasta antia tosiaan on sijoitusneuvojen sijaan sijoittamisen pariin patistaminen.

   Poista
 5. Mulle on nyt jälkikäteen jäänyt ihan kunnioittava kuva ja hyvin hoitaa asiansa kirjailija.. mutta, kuinka paljon hänen menestyksestä on itse ansaittua ja paljonko tiedosta/taidosta on mieheltä kuultua? Joka tapauksessa oli miten oli, yhdessähän ovat kai hommia tehneet ja Terhi on onnistunut brändäämään talousvalmennuksen jo ennen kuin kukaan muu Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan, että jokaisen menestyvän miehen takana vaikuttaa nainen. Onkohan sama toisinkinpäin? Terhin kirjoituksia lukeneena en ole paljoa kuullut mainittavan hänen miehestään. Taisivat kirjan mukaan harrastaa yhdessä asuntosijoittamista? Ikävä tosiasia sinkuille ja eronneille on, että oma puoliso mahdollistaa kyllä paljon, kun lähdetään kartuttamaan omaa/perheen varallisuutta :/

   Poista