keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Härkä-äidin sijoitussuunnitelma

Blogini nimi on Yksinhuoltajan selviytymisopas, mutta url-osoitteeseen olen kirjannut tunnukseksi "Neljä jalkaa maassa". Olen ehdottomasti jalat-maassa-tyyppiä, mutta tuo tunnus oli jo varattu jonkin salaseuran käyttöön bloggerissa. Siitä johdettu neljä-jalkaa-maassa on kuitenkin yhtä kuvaava, sillä sillä voidaan tarkoittaa minun ja tyttäreni jalkapareja tai vahvan vaikuttajani, horoskooppimerkki Härän neljää jalkaa. Horoskooppeja ja taloussuunnitelua ei pidä tietenkään sekoittaa yhteen, mutta luonteeltani olen silti niin Härkä, kuin vain olla ja voi :) Hauska sattuma on, että myös Wall Streetin maskottieläin on nousujohdannetta kuvaava Charging Bull, eli hyökkäävä härkä.

Pronssinen härkäpatsas löytyy Manhattanilta ja se kuvaa pörssiosakkeiden vaaroja, syöksyjä ja toivottua nousua.

Yksinhuoltajana, naisena ja äitinä olen erityisen tarkka taloudestani ja haluan varallisuuteni kasvavan tasaisesti. Olen valmis ottamaan riskiä tietyissä määrin, mutta en ylettömästi. Pikavoittoja en tavoittele, mutta tiedostan vahvasti eliniän lyhykäisyyden, joten mahdollisuuksien mukaan käytän sijoituksissani velkavipua. Useita sijoitusoppaita kahlattuani ja jo monta vuotta kotiseutuni asuntojen hintakehitystä seuranneena olen valinnut sijoitusstrategiakseni seuraavaa:

 • Sijoitukseni perusta on oma, kohtuullisen kokoinen, kerrostalo-osakekoti hyvästä yhtiöstä
 • Yksi nopeasti pois maksettu sijoitusyksiö, joka toimii puskurina...
 • Kahdelle tai kolmelle seuraavalle sijoitusasunnolle, jotka on maksettu velattomaksi ennen eläkeikää
 • Kohtuullinen puskurirahasto käteistä rahaa säästötilillä (n. 1000-3000€)
 • Hajautusmielessä ostettuja osakkeita, joissa hyvän osinkotuoton mahdollisuus
 • Perinnöksi saatu metsätila (murheenkryyni)

Asuntosijoittamiseen koen soveltuvani parhaiten, sillä minulla on hyvä käsitys alueeni hintakehityksestä sekä paljon käytännökokemusta taloyhtiöistä, huoneistojen ostamisesta ja myymisestä sekä hieman kokemusta remontoinnista ja huollosta. Perisuomalaiseen tapaan miellän asunnot vakaaksi sijoitukseksi, jonka riskeihin voi vaikuttaa omalla perehtyneisyydellä. Sijoitusasunnoilla tavoittelen ennenkaikkea turvaa eläkepäiville, koska pidän erittäin epätodennäköisenä, että minun ikäpolveni mitään eläkettä tulee koskaan saamaan. Oman asunnon velattomuus ja pieni vastike, sekä 600-900€ vuokratulo kuukausittain riittänevät turvaamaan vanhuuteni

Osakkeisiin olen tutustunut vasta kesäkuusta 2015 alkaen ja niiden iloisesta laskurallista johtuen en osaa vielä ollenkaan arvioida sijoitukseni järkevyyttä. Ensimmäisiä osinkoja vasta odottelen ja raportoin niistä lisää myöhemmin. 

Metsäpalsta Pohjois-Suomesta on tällä hetkellä hankalasti hävitettävä, ei kovin suuri ja nuorta metsää. Tuottoa siitä tulee ehkä vasta oman elämäni ehtoopuolella, joten sijoituksena se ei oikein houkuttele. Pitkän tähtäimen hajautuksena se toiminee kuitenkin hyvin. 

Sijoituksia olen tehnyt paitsi oman vanhuuteni turvaksi, myös tyttäreni elämää silmälläpitäen. Haluan omaisuuteni auttavan häntä elämässä eteenpäin, kun sen aika on. Sijoitusasuntoa voi ehkä käyttää opiskeluaikana edullisempaan asumiseen ja myöhemmin hän saa omaisuuteni perintönä. Vuokraustoimintaan ja taloudenpitoon ylipäätänsä aion perehdyttää hänet varhain.

Sijoitus- ja taloussuunnitelma vuodelle 2016 on seuraavanlainen: 
 • Keskityn tänä vuonna täysillä oman kotini asuntolainan poismaksuun. Kevät ja syksy tulevat olemaan jännittävää aikaan tämän suhteen - kerron tästä myöhemmin lisää.
 • Odottelen mielenkiinnolla ensimmäistä osinkokevättäni ja teen sen perusteella päätöksen, kasvatanko sijoitussalkkuni sisältöä ja missä määrin. 
 • Ensimmäinen vuoteni vuokranantajana alkaa ja ihmettelen, jos en pääse etsimään uutta vuokralaista jo kesällä
 • Veroilmoitukseen on ensimmäistä kertaa merkittävä sijoitusten voittoja: pieni osakemyynnin voitto ja yhden kuukauden vuokratulo
 • Auton vaihto saattaa tulla ajankohtaiseksi ja siihen on varauduttava puskurirahastoa kuluttavana menona

5 kommenttia :

 1. Sijoitus- ja taloussuunnitelmasi on ihailtavan konkreettinen. Se varmasti auttaa tavoitteiden saavuttamisessa.

  Oletko muuten ajatellut alkaa rakentaa sijoitussalkkua myös tyttärellesi? Mainitsitkin, että aiot ottaa hänet mukaan näihin talousasioihin jo pienestä pitäen, mistä on hänelle varmasti paljon hyötyä jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Tyttärelläni on sijoitussalkku, jota hoitaa hänen isänsä. Tällä hetkellä salkussa ei tosin ole kuitenkin kuin pelkkää käteistä ja ehkä ihan hyvä niin, kun laskuralli on jatkunut jo pitkään. Luulisin, että isänsä sitten sijoittaa rahoja uudelleen, kun katsoo ajan sopivaksi.
   Minä keskityn kasvattamaan omaa, eli tyttärelleni aikanaan jäävää omaisuutta :) Kirjoitan myöhemmin hieman kattavammin mm. perintösuunnitteluta, jolla voi säästää lapsen lähes tai kokonaan perintöverolta.

   Poista
  2. Tosi hieno juttu että molemmat vanhemmat huolehtivat jälkikasvun varallisuudesta. Eipä tuohon ole sitten muuta lisättävää :) Pääsee sitten tytär ainakin nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä ihan kunnolla.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen blogi, jään ehdottomasti seuraamaan.

  Itsellä on myös pari sijoitusasuntoa, nyt homma on hetken jäähyllä kun opiskelen mutta opintojen jälkeen toivon saavani hankittua lisää, tällöin on yksi asunto jo ainakin velaton.. :-)

  www.taivaanrannanm.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi Taivaanrannanmaalari! :) Mukavaa, että aiheni kiinnostavat sinua. Kävin itsekin blogissasi ja heti pisti silmään, että olet jo näin nuorena saanut hankittua omistusasuntoja ja maksanut ne lähes velattomaksikin! Vau! :) Täytyypi lueskella lisää vielä blogistasi.

   Tervetuloa toivottaa: Ananas

   Poista