maanantai 16. tammikuuta 2017

Hammasimplantti: hinta ja kilpailutus

Minulta puuttuu yksi välihammas. On puuttunut jo muutaman vuoden ja aika-ajoin asia vaivaa mieltäni.

Hammaslääkärin mukaan välihampaat (neljäs ja viides hammas edestä laskettuna) ovat tilastollisesti suun rasitetuimmat hampaat ja yksi omistani ei ole selvinnyt tähän päivään asti. Hammas päätti räjähtää ennen kuin sitä ehdittiin juurihoitaa. Välihampaat sijaitsevat niin takana, ettei koloa huomaa kuin todella leveästi virnistäessä ja silloinkin pitää osata katsoa oikein. Puuttuva hammas ei siten ole esteettinen eikä juuri käytännöllinenkään haitta, mutta olen joskus haaveillut leukaluuhun porattavasta hammasimplantista. Tai haaveillut siinä määrin, kuin kukaan haaveilee hammaslääkäristä tai porista - lopputuloksesta lähinnä siis. 

Yksi hammasimplantin ottamisen korkeimmista kynnyksistä on hinta ja siitä ajattelin tänään kirjoittaa hieman enemmän. Summa on sen verran korkea, että itsellä toimenpide on listalla "sitten joskus, kun on paljon ylimääräistä rahaa". Operaatio tehdään vaiheittain ja hoitokertojen välissä menee kuukausia, joten käytännössä osamaksun mahdollisuus on olemassa. Jotkut hammaslääkärit tarjoavat jopa rahoitusta hampaan laittoon, joka on varsin ymmärrettävää, kun toimenpiteen hinta nousee tuhansiin. 

Lyhykäisyydessään operaatio koostuu noin 4-5 käynnistä: Alkutarkastus, (luusiirre leukaluuhun), implantin asennus leukaluuhun, jäljennöskäyntin (puuttuvasta hampaasta otetaan kopio tai valitaan muuten mieleinen hammaskruunu) ja jäljennöksen asentaminen
Implantin annetaan luutua leukaluuhun 3-6kk ennen kruunun asentamista.  Luusiirre tehdään, jos potilaan omassa leukaluussa ei ole kiinnityspintaa tarpeeksi - ja se varmasti nostaa sekä hintaa, että siirtää valmistumisaikaa.

Listailen alle muutamia hammaslääkäriasemia, jotka ovat sivuillaan ilmoittaneet hammasimplantin
hinnan:
Megaklinikka 2000€
Webdento 1799€
Kreativ dental 680€ (Budapest)

Hinta yhdelle hampaalle vaihtelee melko rajustikin, mutta koska arviot ovat lähinnä suuntaa antavia, selviää lopullinen hinta aina vasta tarkastuskäynnin jälkeen. Itse arvioituttaisin operaation hinnan useammalla eri hammaslääkärillä, koska noin yleisestikään en luota "alkaen"-hintoihin. Alkuarvio on yleensä ilmainen.

Hinnasta saa kela-korvauksen, mutta se on vain noin 50€:n luokkaa (Webdento on ottanut alennuksen huomioon hinnassaan). Joillakin sivustoilla on maininta, että suun terveyden on oltava muutenkin hyvä ennen implantin asentamista, joten samaan syssyyn saatetaan edellyttää myös muita suun terveyden toimenpiteitä, jotka nostavat hintaa entisestään. 

Ulkomailta implantin voi saada hyvinkin edullisesti, mutta yhteishintaan on laskettava tällöin matkakulut, majoittuminen ja palkkamenetys, jos retken tekee vuosilomien ulkopuolella. Lisäksi on otettava tarkasti selvää vastuukysymyksistä. Ongelmatilanteissa hampaan takuukorjauttaminen ulkomailla voi tulla kalliiksi - pahimmassa tapauksessa itselle. 

Useampien hampaiden implantointi kerralla voi tuoda selvää säästöä. Arvio koko hammaskaluston korvaamisesta oli noin 8000-10000€. 

Luettuani hammasimplantin laitosta Hammaslääkäriliiton sivuilta olen edelleenkin enemmän kuin vastahakoinen hankkiutumaan operaatioon. Vaikka onnistumisprosentti on hyvä ja valmis implantti tuntuu ja näyttää kuulemma aivan aidolta hampaalta, tuntuu lähes näkymättömissä olevan kolon täyttäminen turhalta ja työläältä. Ainakaan vielä en ole elämässä siinä pisteessä, että haluaisin laittaa yhteen hampaaseen näin paljon aikaa ja rahaa.

P.S: Ylimääräinen aika kannattaa muuten käyttää  niiden jäljellä olevien hampaiden hyvään hoitoon. Siinä kun säästää samalla myös pitkän pennin rahaa!

21 kommenttia :

 1. Onpa hintahaitaria, varsinkin jos ottaa tuon Budapestin mukaan vaihtoehtoihin! Itselläni myös sama tilanne yhden taaempana olevan hampaan kanssa. En ole oikein saanut itseäni vakuutettua, että miksi se implantti ylipäätään pitäisi laittaa. Asia ei näy eikä vaivaa mitenkään. Hinta on kallis ja koko setti kuulostaa vaivalloiselta ja kivuliaalta. Onko hyötyä muulle kuin hammaslääkärin pankkitilille..? En ole alan ammattilainen kylläkään, joten tämä oli vaan omaa pohdiskelua, kannattanee kuunnella viisaampia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä ihan samat ajatukset. Implantinkaan kanssa en juuri voisi pepsodent-mainoksiin mennä malliksi, joten miksi vaivautua. Puuttuva hammas takana ei ole häirinnyt ketään muuta elämässäni.

   Poista
 2. Minulla lienee sama homma jossain vaiheessa edessä. Yksi poskihammas on nimittäin takaa lohjennut pahasti ja kun se (toivottavasti pitkän ajan kuluttua) joskus tulee tiensä päähän, koko hammas otetaan pois. Onneksi on tosi takana tuo kolo sitten joskus. En meinaa tilalle hankkia implanttia, sen verran kallista touhu on Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että aihe saattaa koskettaa monia. Harvemmin vain tulee puheeksi kenenkää kanssa hampaiden kunto.

   Poista
 3. Heissan! Heti pakko kommentoida tätä Budabest juttua. Itse hoitajana en menisi kovin helposti ulkomaille operoitavaksi, sen verran luotan Suomessa osaamiseen, turvallisuuteen ja laatuun, taas ulkomailla en ihan heti usko että taso on yhtä hyvä... Ymmärrän että voi olla myös hyviä paikkoja ulkomailla, mutta hyvin tarkkaan saa selvittää suosituksia yms että saa hyvää palvelua ja ennen kaikkea turvallisuus! Jonkin verran työn ja tuttavien kautta ulkomaiden terveydenhuollosta ja toimintatavoista kuulleena suosittelen varovaisuuteen. Kuitenkin implantti laitetaan aivan leukaluuhun asti ja riskitekijöitä moisessa operaatiossa on esim. tulehdus alueella.. Tsemppiä jos moiseen toimenpiteeseen menet! Itse ne uskaltaisi ellei tuttu hammaslääkäri tekisi ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budapest on mukana lähinnä hintavertailun vuoksi. Itseäni hämmensi, että Unkarilaiselta laitokselta löytyy täysin suomenkieliset sivut. Itse en ulkomaille uskaltaisi lähteä hammasta laittelemaan. Enkä usko, että matkakulujen kanssa hintaero edes kovin isoksi jäisi.
   Uskoisin, että operaation jälkeen on varmasti heikko ja kivulias olo, jolloin en kyllä haluaisi olla vieraassa maassa, vieraassa hotellihuoneessa ja kaiken lisäksi matkustaa vielä lentokoneessa.
   Itse luottaisin ehdottomasti suomalaiseen osaamiseen ja hygieniaan, mutta hinnan takia operaatio saattaa kyllä lykkääntyä.

   Poista
 4. Siinä vasta sitä haitaria riittää. Unkarissa on moni käynyt ja ollut kai tyytyväinenkin.

  VastaaPoista
 5. Kannattaa tiedostaa että kaikki implantit eivät ole samanlaisia. Jos laadukas saksalainen Straumann tai ruotsalainen Astra maksavat jo ruuveiltaan ja tarvikkeitaan 900-1200e+kruunun valmistuskulut laboratoriossa, voi helposti havaita mistä hinta syntyy jo ilman hammaslääkärin työn osuutta. Hintakilpailussa kirivät kiinalaiset implantit+laboratoriot, mutta niillä ei olekaan takanaan 40v kehitys- ja tutkimustyötä. Implanttien syvemmät esim. luutumista tukevat ominaisuudet ovat liikesalaisuuksia.
  Itse en missään nimessä ottaisi muun merkkistä implanttia ja silloinkin vain asiassa kokeneen suu- ja leukakirurgin+protetiikkaan perehtyneen hammaslääkärin toimesta. Sekä Suomessa, koska vain Suomessa tehdyissä toimenpiteissä saa Potilavahinkokeskukselta omat takaisin. Mitä jos ulkomailla ruuvi asetetaan esim. liian lähelle hermoa ja saat pysyviä hermovaurioita? Tai vaikka vaan että on se kiinalainen implantti eikä sopivaa ruuvaria ole korjaustoimenpiteiden tekoon kotimaassa.

  Toimenpiteenä implantin asettaminen on reilusti hampaan poistamista mukavampi toimenpide. Itse ottaisin heti jos/kun jonkun hampaan menetän. Alueella ohenee luu kuitenkin koko ajan ja kaikki purennallinen tuki on "kotiinpäin".

  t. alalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisätiedoista! Titaani materiaalinako tekee pienestä osasta noin mahdottoman kalliin?

   Poista
 6. Mulla on joskus lapsena ollut raudat suussa, mutta nyt alahampaat ovat ahtauden takia menneet taas sikin sokin. Katselin myös juuri oikomishoidon hintoja ja aika suolaistahan tuo oli (useampi tonni). Pieni mahdollisuus on, että sairaskassa voisi osallistua kuluihin, jolloin lähden oikomista tekemään. Heti kun palaan töihin aion selvittää asian. Sinun unohtaisin koko jutun. Minä jopa mietin, että itse varmaan suostuisin jonkun sivuhampaan poistoon, jos sillä saataisiin eturivin taas palaamaan paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin on lapsena oiottu ja lopputulos on jäänyt vähän niin ja näin. Nykyiset raudatkin ovat niin huomaamattomia, että tuskin haittaisivat paljoa aikuiselämässä, mutta kyllä hinta on suolainen. Lapsena nuo pitäisi laittaa kaikki kuntoon kerralla :/

   Poista
 7. Jos ei puuttuvasta hampaasta haittaa ole eikä se juuri näy niin itse en noilla hinnoilla kyllä pitäisi mitään kiirettä. Asian voi ajatella myös niin, että kun kolmekymppisenä lykkää operaatiota neljälläkymmenellä vuodella niin sitten saa hyvällä omallatunnolla laitatuttaa kaikki hampaat kerralla uusiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vähän samaa, että alennusta saa varmasti jos asennuttaa useamman kerralla :D Vaikka toki toivonkin, että muita hampaita ei lähde niin ei sitä koskaan tiedä.

   Poista
 8. Onhan nuo hinnat kovia, ja tarkkaan saa harkita missä käy implantin asentamassa kun sen aika on.

  Itselläni iso hammasremontti edessä ehkä jopa piakkoin, kiitos refluksitaudin joka diagnosoitiin vasta silloin kun vatsahapot oli ehtineet lillua öisin suussa vuosien ajan. Nytkään hoitona ei ole kuin happosalpaajat, jotka ei ongelmaa poista, mutta sentään laimentaa vatsahappoja. Neljä yläetuhammasta kurjimmassa kunnossa, eivät enää kestä vaan on alkaneet lyhentyä, ohentua ja pieniä palasia lohkeilee. Ikinä ei ole pätkätyöllisenä yksinhuoltajana varaa implantteihin. Hammaskruunut on ainoa vaihtoehto, mutta nekin ovat tuhottoman kalliita, neljän laittaminen maksaisi jo lähemmäs neljä tuhatta euroa + muut kulut päälle. Pienistä tuloista olen yrittänyt säästää minkä voin, ja toivoa ettei näitä nyt tarvitsisi poistaa ennen kuin minulla tarvittavat rahat löytyy. Näin kolmekymppisenä naisena kolo suun etualueella ei olisi kiva juttu, varsinkin kun implantteihin ei ole varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko kysynyt kunnastasi maksusitoumusta hampaiden korotukseen, kun kyseessä sairauden aiheuttama kuluminen?

   Poista
  2. nuorena teetin proteesin kolla korvattiin kulmahampaat ja viereiset sivuhampaat yht 4 hammasta , kerran Italian lomamatkalla se proteesi
   halkesi keskeltä kahtia kun söin aamiaisella edellis päivän patonkia ,
   se oli sitkeää ....kun sain rahaa niin teetin koko yläleuan uusiksi
   eli 6 implanttia ja loput kuorikoita , kuorikkohampaiden juuret oli
   30v kuluessa tulehtuneet ja niitä piti poistaa vähitellen ja aina
   uusia implantteja , olisinpa älynnyt heti teettää koko yläleukaan
   kiinteän implanttiproteesiin niin olisin selvinnyt paljon halvemmalla
   tuolloin kuin nyt laskettuna kaikki yhteensä , ottaa päähän

   Poista
 9. Hei!

  Dentium verkostossa on kyseessä huijari nimeltä Dmitri Filippenko. Mitään verkostoa ei ole, vaan verkkosivu on tarkoitettu terveysmatkailun markkinointiin.
  Suosittelen lukemaan tämän artikkelin: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703092200082870_uu.shtml

  Varoitathan lukijoitasi, ettei kukaan erehdy menemään tuonne "dentium verkostoon".

  VastaaPoista
 10. Dmitri laittoi minun suuni uusiksi meidän klinikalla helsingissä. Nyt menin hampaan heilumisen jälkeen hammaslääkäriin. Lääkäri sanoi että röngenin mukaan kulmahampaani on niin pahasti tulehtunut juuresta että 2 hampaan kruunusilta joudutaan poistamaan. Maksoin tuhansia euroja siitä rempasta ja myöhemmin n. Vuoden jälkeen tuli sähköposti että 5v takuu ei ole voimassa kun hänen toimilupansa meni Epärehellisen toiminnan vuoksi. Voinko saada korvauksia jostain? Kruunun ei kuuluisi falskata ja minua on huijattu. Olen hoitanut hampaani moitteettomasti. Parin tonnin remontti kuulema tulossa :(. Minulla oli joskus syömishäiriö ja siitä syystä uusittiin etuylähampaat, nyt tuli sitten tämä pommi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyhjän tekemässä potilasvahinkoilmoitus ja pyydä kaikki saatavilla olevat paperit ja kuvat liitteeksi kyseisen alueen hoidosta.

   Poista
 11. Kun olette implanttia hankkimassa kannattaa tehdä kirjallinen sopimus operaation hinnasta.Jos kaikki menee hyvin hinnan pitäisi säilyä. Itselleni luvattiin coronariossa hammasimplantti ksikkine kuluineen 2000 euroon. Kummasti loppulasku oli kuitenkin 2500 euroa ilman mitään tähdellistä syytä. Sanoivat vaan että hinta-arvio oli alakanttiin laskettu ja laboratorio kustannukset oli muka nousseet. Jep..500 eurollahan ne kustannukset näköjään nousee 3 kk aikana. Älkää luottako suullisiin hinta-arvioihin.

  VastaaPoista
 12. Todellakin kannattaa vertailla hintoja ja tehdä se kirjallinen sopimus. Itselläni laitettu kolme implanttia ja sain alennusta useasta samanaikaisesta laitosta. Implantti ei itsessään niin kallis ollut. Hammaslääkärin kulut oli selvästi suurimmat...

  VastaaPoista