sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Kauppakassivertailu: Lidl vs. Prisma

Koko yksinhuoltajahistoriani ajan olen julistanut Lidlin hintojen ylivertaisuutta Prismaan nähden. Pyöriteltyäni ideaa useamman viikon ajan, päätin viimein tarttua härkää sarvista ja tehdä oman tutkimukseni asiasta.

Hypoteesi: Lidl on halvempi kuin Prisma

Tein vertailun hyvin vahvasti omien ostokäyttäytymisteni pohjalta, mutta mahdollisimman reilusti. Aluksi listasin ostoslistaan keinotekoisen, mutta mahdollisimman normaalin ostoskassin sisällön. Ostoslista koostuu nimenomaan niistä tuotteista, joita meidän perheessä syödään ja ostetaan, siksi siittää saattaa puuttua muille perheille oleellisia tuotteita. Ostin mahdollisimman paljon toisiaan vastaavat tuotteet sekä Prismasta että Lidlistä. Tuotteiden valinnassa käyttämäni kriteerit:

 • Saman valmistajan tuotteet, jos mahdollista
 • Vertailtavien tuotteiden oltava mahdollisimman samankokoisissa pakkauksissa
 • Vertailtavien tuotteiden on oltava maultaan toisiaan vastaavia
 • Tuotteiden vastattava kotimaisuudeltaan tai ulkomaisuudeltaan, jos mahdollista

Näin ollen en päätynyt ostamaan Prisman halvimpia, Xtra-tuotteita, koska ne ovat mielestäni laadultaa huomattavasti Lidlin tuotteita heikompia. Sen sijaan Rainbown ja S-ryhmän oman tuotemerkin tuotteet vastaavat laadultaan Lidlin vastaavia. Tämän olivat kyllä halpuuttajatkin huomanneet, mutta siitä lisää tuonnempana. Koska kaikkia tuotteita ei löytynyt samankokoisissa pakkauksissa, korjasin Lidlin ostoskassin tuotehinnat vastaamaan Prismasta ostettujen pakkauskokojen hintoja. 

Hinnoissa en ole ottanut mukaan S-ryhmän ostoksista saatavia bonuksia tai maksutapaetuja, sillä kaikille niitä ei kerry tai ole käytössä. Vertailuun en valinnut yhtään tuotetta, joka olisi ollut sillä hetkellä tarjouksessa. Omaksi puolustuksekseni on tosin sanottava, että Prisman tarjouksia on kaupassa huomattavasti vaikeampi havaita, kuin Lidlin punaisella mainoskyltillä merkittyjä tarjouksia.

Kuriositeetin vuoksi tässä kuvat ostoskasseista. Kuvat ovat lähinnä ohjeellisia:

Prisman ostoskassi: Kuvasta puuttuu Rainbown Corn flakes -paketti, jotka olivat kaupasta loppuneet juuri sillä kertaa.
Tikkarit olivat mausta riippumatta saman hintaisia, joten otimme eri kaupoista eri makuiset. 
Lidlin ostoskassi. Tonnikalapurkki jää salsapurkin alle piiloon.
__
_
Jakakaamme kauppakassien hintavertailuun. Alla lista kauppakassien sisällöstä, hinnoista ja Lidlin kassin osalta pakkausten painokorjatuista hinnoista:
Itse tekemäni vertailun mukaan Prismasta ja Lidlistä ostetun ostoskassin hintaero olisi ollut peräti 2,23€ (kuitenkin 8,89%) Lidlin eduksi. Olen tuloksesta vähintään yhtä häkeltynyt, ellen häkeltyneempikin kuin te. Olehan aina kailottanut teille, ja jokaiselle läheiselleni, miten Lidlissä säästää vähintään 30% jokaisella kauppareissulla.

Omassa nerokkaassa päässäni olen koettanut analysoida tätä perin yllättävää testitulosta ja olen tullut seuraaviin johtopäätöksiin:

 • Lidlin edullisuus tulee valikoiman suppeudesta. Tarjolla ei ole kymmentä eri tuotevaihtoehtoa, joista sortuisi ehkä ottamaan sen ylellisemmän ja kalliimman. Yleensä vaihtoehtoja on vain yksi: hyvä ja edullinen. Muualla tulee retkahdettua ostamaan kalliimpaa tai tuotteita, joita ei edes tiennyt tarvitsevansa.
 • Testissä ei ollut mukana yhtään tarjoustuotetta. Lidlin tarjouksia seuraamalla ja ostamalla säästöä kertyisi varmasti enemmän. Näin ruokavaliokin pysyy monipuolisena, vaikka perusvalikoima onkin suppea. 
 • Huomatkaa, miten usein Rainbown ja Lidlin tuotteen hinta on sentilleen sama. Hintavertailua ovat tehneet siten varmasti muutkin tahot kuin vain allekirjoittanut. Sattumaan en usko, kun noin moni tuote on sentilleen samanhintainen.
 • Lidlistäkin saa nykyään paljon suomalaisia ja tuttuja tuotemerkkejä, joiden hinnat lienee sidottu jonkinlaisiin valmistajan/tukun suositushintoihin kuin muissakin kaupoissa. 
 • Testissä tuotteita on vähän eikä läheskään jokaisesta tuoteryhmästä. Tuotteiden vaihto saattaisi heitellä summia reilusti puoleen jos toiseenkin. 

Mutta todettava se on, kun omin silmin näkee, että loppujen lopuksi ero Prisman ja Lidlin välillä on melko pieni. S-kauppojen bonusjärjestelmä saattaa syödä vähäisenkin eron, jos perhe keskittää kaikki ostoksensa ja saa bonuksia/maksutapaetua. Olisi ollut mielenkiintoista ottaa vertailuun mukaan vielä K-kaupatkin, mutta kolmansia samanlaisia ostoksia en viitsinyt enää ostaa. Jos ostan malliostoskassin myöhemmin, mahtaakohan se olla enää kovinkaan vertailukelpoinen näiden lukemien kanssa? Toisaalta, onhan inflaatiokin nyt nollassa, joten...


26 kommenttia :

 1. Cool! Hieno vertailu! Prisma todellakin alkaa olla aika lähellä Lidlin hintoja. Kämppäkaveri esim. syö pääosin opiskelijaravintolassa, mutta muutoin syö Lidlin rahkaa (mittaa senttejä ja proteiinin määrää :D) ja hedelmiä. Miinuksena hänellä pitkä matka Lidliin, eli polttoainekuluja tulee.

  Tuli tästä mieleen kun tällä viikolla hinkkasin plussakorttia maksupäätteeseen noin kymmenen kertaa ennen kuin tajusin, että olen S-marketissa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ekonomimmi ja kiitos kommentistasi!
   Jos ero normaaleissa kauppakasseissa on parin euron luokkaa, saa kaverisi ostaa kyllä aimokasan rahkaa, että kannattaa ajella autolla pidempi matka Lidliin :) Luultavasti hän kyllä säästääkin rahaa, jos ostaa tarjoustuotteita.

   Ei se kassaneiti sanonut mitään, kun yritit plussabonuksia saada s-kaupasta? :D

   Poista
  2. No hänen rahkakasansa kyllä on melkoinen, täytyy myöntää.. mutta en tiedä onko vertailua viimeaikoina tehnytkään. Ei kassaneiti tosiaan sanonut mitään :D

   Poista
 2. Käyn säännöllisesti sekä lidlissä että prismassa. Lidl työmatkan varrella ja prisma ihan kodin vieressä.
  Lidlissä tulee käytyä noin kerran viikossa ostamassa suht iso kauppakassi (2 hengelle) ja olen huomannut Lidlin edullisemmaksi ja paremmaksi. Erityisesti hedelmät ovat usein tarjouksessa, samoin lihoista joku laji. Säilykkeet huomattavasti parempia, samoin jogurtit.

  Pääsääntöisesti viikon ostoskassi täyttyy tarvittavista tuotteista, mutta viikon ruokalista valikoituu mm. tarjousten mukaan. Tällä tavalla säästö tulee huomattavasti isommaksi, kuin ostamalla vain etukäteen ajatellut tuotteet.

  Ja lidlissä on huomattavasti vährmmän heräteostosmahdollisuuksia,joka sekin alentaa kauppakassin hintaa :)

  tp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse huomannut juuri nämä samat seikat :) Aletuotteita keräilemällä saa monipuolisia ja superedullisia ruokia. Tarjouslihoja voi ostaa pakkaseenkin.

   Isommissa kaupoissa retkahdus ylimääräisiin ostoksiin on suuri ja niin kauppiaat sen varmasti ovat laskeneetkin, kun ovat nyt "halpuutelleet". Reissaripaketin hinta voi olla sama Prismassa ja Lidlissä, mutta se 0,30€ ei ole mitään jos samalla reissulla ostaa pari erikoiskahvipakettia, vähän herkkusäilykkeitä ja raakoja banaaneja.

   Poista
 3. Loistava vertailu!

  Jotenkin se Lidl tuntuu aina niin edulliselta kun siellä käy, mutta varmastikin se johtuu osittain myös tuosta muita marketteja suppeammasta valikoimasta.

  Hyvää äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää äitienpäivää Talous haltuun! :)

   Poista
 4. Itse olen harrastanut samanlaista vertailua mielessäni ja tullut myös samaan johtopäätökseen, että ei ole oikeastaan väliä kummasta haen ruuat, koska ne, mitä ostan, ovat suht samanhintaisia kummassakin kaupassa. Sen olen tosin huomannut, että Lidlin vihannes- ja hedelmätarjonta on jotenkin houkuttelevampi kuin Prismassa. Lidlin vihannekset ja hedelmät näyttävät jotenkin tuoreemmilta. Kaverini, joka työskentelee Lidlissä sanoikin, että vaihtuvuus on niin suurta Lidlissä näiden osalta, että pystyvät tarjoamaan parempilaatuisia kuin muualla. En tiedä onko teillä muilla samanlaisia kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse ollut hyvin tyytyväinen Lidlin hedelmä- ja vihannestorjontaan, mutta joillakin tutuillani on täysin päinvastaisia kokemuksia Lidlistä. Varmaan aika- ja paikkakuntasidonnaista. Uskoisin, että kokemukset Lidlin kauppataipaleen alkuajoilta eivät ole kovin vertailukelpoisia nykypäivään.

   Poista
 5. Tuo 30% hintaero ei välttämättä ollu kovin kaukaa heitetty vuosi takaperin. Viime vuoden aikana S-ryhmällä oli se "halpuutuskampanja" jonka myötä hinnat ovat lähestyneet toisiaan aika reilusti, monet arkiruokien ryhmään laskettavat tarvikkeet halpenivat esimerkiksi Prismassa huomattavasti. Silti, jos hintaero on lähes 10% niin se tekee kuukauden 400€ ostoskassissa melkein 40€ hukkaan heitettyä käteistä ;)

  Hyvä vertailu! En myöskään usko, että hinnat ovat radikaalisti muuttuneet jos tekisit K-ryhmän osalta vertailuostokset tässä sanotaan vaikkapa kuukauden sisään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Täytyypä katsoa, jos tässä joku päivä ottaisin K-kaupankin vertailuun mukaan. Olen samaa mieltä siitä, että hintaero on viimeaikoina supistunut, mutta vain perustarvikkeiden ja kaupan omien merkkien osalta. Kaikki mielikuvaltaan laadukkaammat merkkituotteet maksavat huomattavasti enemmän jos niitä sortuu ostamaan. Ja onhan Prismassa ruuan lisäksi myös paljon taloustavaroita, joita tulee helposti ostettua fiilispohjalta. Nämä nostavat nopeasti kauppakassin hintaa.

   Poista
 6. En lukenut kaikkia kommentteja ja prosenttilaskusta en saanut samaa tulosta, ehkä laskin väärin...

  Jos kuitenkin pidän tuon 8,89 %, niin sehän on ihan huima ero! Vuoden aikana yli kuukauden ruoat! Tai vaihtoehtoisesti 2 - 3 täysin ilmaista päivää kuukaudessa, koko perheelle.

  Keskittämisessä juurikin on se huono puoli, että kauhealla vaivalla ja valinnanvapautensa menettämällä (asioinnin rajaaminen vain bonusta kerryttäviin liikkeisiin) päässee juuri ja juuri siihen, mihin lidlin hinnoilla ilman vapautensa myymistä.

  VastaaPoista
 7. Itse tein vastaavan vertailun noin 1,5 vuotta sitten ja silloin sain hyvin samaa koko luokkaa olevat tulokset. Mukana oli myö cittari. Prisma oli silloin 7,7% Lidliä kalliimpi: http://fyysikonosingot.blogspot.fi/2014/10/ruuan-hintavertailu-syksy-2014-lidl.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Mielenkiintoista tutkia eroja niin kauppakassin sisällössä kuin laskutavassakin. Tällainen tutkimus on varsin hauska toteuttaa, jos ei aiemmin ole vastaavaa tehnyt. :) Joutuu vähän miettimään, että saa varmasti vertailukelpoiset tulokset.

   Poista
 8. Huomasitko päätyneesi tällä jutulla "otsikoihin" :) : http://www.salkunrakentaja.com/2016/05/prisma-lidl-hintavertailussa-bloggaaja-yllattyi-tuloksesta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin toki. Blogissani olikin eilen kävijäennätys: 1004 sivunkatselua ja pääosa kävijöistä tuli nimenomaan Salkunrakentajan kotisivuilta ja facebook-sivulta. Tämä siis sunnutaisen julkaisupäivän n. 450 kävijän lisäksi. :)

   Poista
 9. Hyvä, asiallinen ja selkeästi kunnolla pohdittu juttu! Kenties hintaeroa löytyy sitten esim. virvoitusjuomissa ja makeisissa enemmän? Perusbrändätty Coca-Cola maksaa nimensä takia noin 3 euroa/1,5 l - 2 litran "halpiskola" voi lohjeta Lidlistä noin 2 eurolla? Jos käyttää paljon tuon tyyppisiä tuotteita, hintaeroa koreille tulee melko nopeasti. Mitä suureellisemmin brändätty ja mainostettu tuote, sitä enemmän katteessa on ilmaa. Tästäkin varmasti saisi monta mielenkiintoista tutkimusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa, että pidit vertailusta. Eri tuotteita valitsemalla eroja varmasti syntyisi. Samoin tarjoustuotteisiin tarttumalla. Esim. perunat ja omenat ovat Lidlissä välillä yllättävänkin kalliita. Sitten taas lihaa voi saada todella edullisesti verrattuna esim. Prismaan. Muistelen, että Lidlin kola on aina ollut miltei ilmaista. En tosin ole viimevuosina sitä juonut tai muistanut katsoa hintaa, mutta ainakin aiemmin 2 litraa maksoi alle 2€. Kun Lidl tuli Suomeen, kola maksoi vain hieman yli 1€/2litraa! Oi niitä aikoja.

   Poista
 10. Ihan kaikkea kommentteja en lukenut läpi, mutta otitko huomioon vielä sen, että S-bonusta tulee ostoista eli ero kapenee. Jos käyt kaupassa 10 krt/kk niin kokonais ostot n. 250€. Tuosta tulee siis muutama euro palautuksena takaisin mitä LIDL:ssä ei saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. S-kaupasta ostit brändi fetaa ja LIDL:stä bulkki fetaa. Tästä tuli 0,70€:n ero, joka on merkittävä näillä summin. Ehkä S-markista löytyy myös Private Label fetaa?

   Poista
  2. Kiitos kommenteista. Jo tuossa postauksessa sanon, ettei vertailussa ole huomioituna bonuksia tai maksutapaetuja, koska kaikilla niitä ei ole käytössä ja jos on niin bonuksilla näin pienen hintaeron saattaa hyvinkin kuroa umpeen :)

   Vertailussa koetin löytää mahdollisimman samankaltaiset tuotteet ja yhtenä kriteerinä käytin myös makua. Lidlin salaattijuusto, eli "feta" vastaa mielestäni parhaiten Arlan salaattijuuston makua. Tosin minun on myönnettävä, etten ole kaikkia tarjolla olevia salaattijuustoja maistellut. Mutta esim. xtra ei ole koskaan iloisesti yllättänyt maullaan, joten Lidlin tuotteisiin se ei ole verrattavissa. Lidlissäkin salaattijuustoa on muistaakseni vain tätä ja toista, joka on maultaan huomattavasti voimakkaampaa.
   Ja niin kuin vertailussani totesin, parinkin tuotteen vaihtaminen toisiin, voisi heilauttaa kauppakassin kokonaishinnan aivan erilaiseksi. :) Siksi tällainen vertailu on parhaimmillaankin viitteellinen.

   Poista
  3. OK. Hyvät perustelut. Kiitos!

   Poista
 11. Hyvä postaus. Täytyy tehdä itsekin vertailu omalla kauppakassilla. Toistaiseksi olen käyttänyt Prismaa, koska valikoima on parempi. Muutenkin hyvä blogi, vaikka perhetilanne on erilainen, samoja asioita pyöritän mielessäni. Uunituore blogini löytyy tuolta http://kuusivuotissuunnitelma.blogspot.fi

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Pakko mainita, että muutoin niin surkeiden X-Tra-tuotteiden joukosta löytyy yksi varsin ok tuote, ja se on X-Tran juustot. Rainbow ja Kotimaista ovat lähes poikkeuksetta laadukkaita tuotteita. Itsellä Lidlin kanssa ongelmana, että kauppalistaan mahtuu aika usein jokin tuote, mitä ei Lidlistä saa omasta mielestä laadukasta tai vaikkapa laktoositonta tms. Käytännössä kun yritimme siirtää perheen ostokset Lidliin niin joutui sitten tekemään (vain joskus mutta liian usein) sitten vielä ylimääräisen kauppareissun toiseen kauppaan.

  Suurin etu hieman halvemman ruokakorin lisäksi on juuri tuo, ettei tule tehtyä heräteostoksia Lidlissä niin paljoa kuin vaikkapa isossa S-marketissa, Prismasta tai Cittarista puhumattamaan. Muksujen myötä nuo heräteostokset on ajautunut aivan uusiin mittasuhteisiin, vaikkei kakarat ees ois mukana kaupassa: Vähän uutta vihkoo, hiuslenkkiä, kivat värityskynät, joku uus pieni kivan olonen lelu, tarjouksessa oleva lähes ilmainen legopaketti... sitä sun tätä mitä sattuu tarttuu mukaan.

  VastaaPoista
 14. Nythän on niin, että suurin syy on kilpailun puute korkeille hinnoille. Toinen asia on, että esim. Lappeenrannan Sammonlahdessa S ja K ovat paljon kalliimpia kuin Prisma joka on 5 kilometrin päässä Leirissä ja Lidl vieressä. Tämä lähiö hinnoittelu on mielestäni kamala tapa, mutta varmasti kauppiaalle mieluisa. Nyt olisikin kiva vertailu, jos useampi ihminen osallistuisi, niin näkisi kannattaako rahkan takia ajaa 5 kilometriä vai kärsiä kalliimpi hinta? Eli mitä olisi säästö eri kaupungeissa jos jättää lähikaupan rauhaan ja käy etempänä kaupassa? S-ryhmän eduksi on myös lasketava bonus ja maksutapa etu. Valitettavasti.

  VastaaPoista