perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kirjaperjantai: sijoitusoppaat naisille

Tänään tuleekin tupla-arvostelu kirjoista:

Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin) tulee tietää sijoittamisesta 
Nainen ja sijoittamisen taito

Tekijät: Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja










Tässäpä kaksi oivaa teosta naisilta naisille. Tekijöiden mukaan teokset eivät ole toistensa jatko-osia, mutta eivät päivitettyjä uusintapainoksiakaan. Ensimmäinen kirja "Mitä jokaisen kotiäidin tulee tietää sijoittamisesta" on kirjoitettu jo vuonna 2010 ja osittain jo kaipasikin päivitystä. Tekijöiden mukaan tämä kirja vastaa kysymyksiin Mitä ja Miksi. Sen sijaan "Nainen ja sijoittamisen taito" kertoo Miten. Samalla se antaa tuoreempaa tietoa, koska kirja on kirjoitettu vuonna 2014 ja julkaistu 2015. Molempia kirjoja voi suositella luettavaksi sillä vaikka kummassakin käydään läpi mm. rahastoja ja osakkeita, tarjoavat ne myös runsaasti muuta kiinnostavaa tietoa naisten tuloista, rahankäytöstä ja mahdollisuuksista niin sijoitusmaailmassa kuin työelämässäkin.  Arvostelen kirjat tästä syystä erikseen:

Mitä jokaisen kotiäidin tulee tietää sijoittamisesta:

Teos sopii erinomaisena herättelijänä niille naisille, jotka eivät ole vielä aloittaneet säästämistä tai sijoitustoimintaa. Alussa luetellaan omien raha-asioiden hoidolle runsaasti syitä ja paino on vahvasti rohkaisulla. Pidän kovasti kirjailijoiden sävystä puhutella lukijaansa ja miten kaikki neuvot on havainnollistettu Piia Palkansaaja-esimerkkihenkilön avulla. Helposti ymmärrettävät esimerkkilaskelmat ja toimintamallit ovat kirjan vahvuus. Miehiä ei naisten sijoituslaskelmiin ole pahemmin sotkettu - rikastumista ei siten suositella pelkästään hyvillä naimakaupoilla! Näin ollen sijoitusneuvot sopivat paitsi kotiäideille myös yksinhuoltajille. Yksinhuoltajien oma, varsin lyhyt kappale on tosin hieman synkkää luettevaa ja minusta sen voi huoletta hypätä ohi. Blogistani kannattaa ottaa paremmat eväät yksinhuoltajana selviämiseen ;)

Jos suunnitelmissa on lukea molemmat kirjat, kannattaa pörssineuvotkin selailla vain ylimalkaan läpi tästä kirjasta, kirja on kuitenkin jo kuusi vuotta vanha ja muutamat sijoitusinstrumentit jo pahasti vanhentuneita. Sijoittajan kannalta erinomaista palvelua, Nordnettiä, kirjassa tuskin edes mainitaan, koska Nordnetin taru oli tuolloin Suomessa vasta alussa.

Nainen ja sijoittamisen taito:

Uusi kirja on paitsi erinomainen sijoitusopas, myös kipeästi kaivattu päivitys edellisen kirjan melko jäätävälle ulkoasulle. Tämä kirja on tyylikäs! Kannen herkullinen väri ja viimeisen päälle bisneshenkinen naiskuva ovat kovasti mieleeni. Kirja paneutuu jo huomattavasti ammattimaisemmin eri tapoihin sijoittaa ja rikastua. Kirja kattaa seuraavat sijoitusmuodot:
  • Rahastosijoittaminen
  • Osakesijoittaminen
  • Asuntosijoittaminen
  • Rikkaaksi tulo uravalinnalla
  • Rikastuminen yrittäjänä
Lisäksi kirjassa paneudutaan kiihkeästi miesten ja naisten tuloeroihin, tapoihin määritellä oma unelmaelämä ja tämän perusteella luoda realistinen vaurastumissuunnitelma. Teksti on edelleen helppotajuista, mutta esimerkkilaskelmia on huomattavasti vähemmän kuin edellisessä osassa. Sijoitusmuotojen kuivailut ovat päteviä ja suhteellisen ajantasaisia paitsi kiinteistöjen varainsiirtoveron osalta, joka ilmeisesti muuttui heti kirjan julkaisun jälkeen (kiinteistöjen varainsiirtovero nousi kahdesta prosentista neljään). Liian monimutkaisiin aiheisiin kirja ei edes yritä paneutua vaan jättää rehellisesti käymättä läpi mm. pörssin johdannaiskaupat ja ulkomaille sijoittamisen muiden kuin rahastojen kautta.

Viimeisten kappaleiden tarkoitus on kannustaa naisia etenemään urallaan, mieluiten aina toimitusjohtajaksi asti. Kappale on melko lyhyt ja aika pintapuolinen - naisjohtajista ja -yrittäjistä saisi varmasti kirjoitettua kokonaan oman kirjansa. Näin se tuntuu vähän kiirehdityltä lisältä kirjan loppuun. Naisyrittäjyydestä lukisin mielelläni lisääkin!

On mukavaa lukea sijoitusoppaita, jotka on suunnattu nimenomaan naisille. Kovasti minua kiinnostaisi myös se, miten miehet suhtautuisivat tällaisten oppaiden lukemiseen. Onko asiat esitetty liian yksinkertaiseksi? Kiinostaako naisnäkökulma asioihin ylipäätänsä?

Koetin kokeeksi suositella Kotiäidin opasta myös omalle äidilleni, mutta laihoin tuloksin. Vastauksesta ymmärin kyllä, ettei aihe kiinnostanut piirun vertaa. Sijoitustietoisuuden ja vaurastumisopin tarjoaminen naisille on todella haastavaa, kuten olen huomannut jo tätä blogiani kirjoittaessa. Miehiä rikastuminen, kurssikäppyrät ja taulukot kiinnostavat kuin luonnostaan, mutta naisille hyvä sijoitus taitaa edelleen tarkoittaa merkkikäsilaukkua alehintaan ostettuna. Pörssiä taasen pidetään suurena mörkönä ja sen kesyttämistä, sijoittamisen opiskelua siis, turhan vaivalloisena - jopa mahdottomana! Nämä kaksi sijoitusopasta tekevät näin ollen tärkeää pioneerityötä ja toivon kirjojen tavoittavan aikanaan mahdollisimman monta oman talouden hoidosta ja vaurastumisesta kiinnostunutta naista.


Arvosanaksi kirjoille annan seitsemän kokonaista ja yhden vajaan ananaksen.

17 kommenttia :

  1. Kyllä näin juuri! Omistan nuo molemmat kirjat ja tuon ensimmäisen luin heti ekoissa säästövimmoissani varmaan kolmeen kertaan. Olen huomannut saman ystävissäni, ettei sijoittaminen tai edes säästäminen kiinnosta monia pätkääkään. yritän silti tuputtaa kirjojani ahkerasti lainaan :D Huomasin, että Terhi Majasalmen teos Totuus taloudestasi on myös kirjaperjantailistassa. Jee! Terhi on mun idolini, mutten vielä ole raaskinut sijoittaa hänen valmennuksiinsa. Harmi ettei Talentum lähettänyt kirjaa Erilainen ote omaan talouteen?? Mikäli saat sen jotain muuta kautta käsiisi, olisi mukava kuulla arviosi siitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kommentista! Totuus taloudestasi on ehkä suosikkini tähän mennessä lukemistani talousoppaista! Koetan ajoittaa arvostelut niin, että ne sopisivat mahdollisimman lähelle viikon muiden julkaisujen teemoja. Täytyy katsoa, milloin on Majasalmen oppaalle otollisin aika.

      Olen lukenut tuon Erilainen ote omaan talouteen, mutta valitettavasti en pitänyt kirjasta aivan ylettömän paljon - toki se on erinomainen teos niille, jotka kaipaavat herättelyä talousasioissa, mutta minua jotkin kohdat hieman ärsyttivät kirjassa. En siksi kehdannut pyytää kirjaa Talentumilta, koska en välttämättä halua kirjoittaa kurjaa arvostelua kenenkään kirjasta, enkä toisaalta sävyttää arviotani valheellisesti paremmaksi kuin mitä oikeasti ajattelen. Ei kirja toki huono ollut, mutta saisi minulta ehkä vain kolme ananasta.

      Poista
    2. Mielestäni kirja-arvostelun tekemättä jättäminen vain siitä syystä, että ei pidä siitä, on typerää. Toisaalta et ole objektiivinen ja harjoitat periaatteessa jo itsesensuuria, jos et halua pahoittaa kirjan kirjoittajan/Talentumin mieltä. Mielelläni juurikin kuulisin, mistä et kirjassa pitänyt ja mitkä kohdat ärsyttivät? Tällainen kertoo mielestäni paljon enemmän lukijasta ja hänen arvoistaan, kuin sata positiivista arvostelua.

      Oma arvioni siitä kirjasta: http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2014/08/erilainen-ote-omaan-talouteen-vapaus.html

      Poista
    3. Hei Jarmo ja kiitos rohkaisun sanoista! Ehkä minun pitäisi arvostella niin hyviä kuin heikompiakin talousoppaita. Tehdäkseni kunnon arvion tuosta Erilaiseta otteesta minun pitäisi joka tapauksessa lukea se uudelleen. Olen vain itse niin hämmentynyt siitä, että kaikki muut pitivät kirjasta aivan ylettömästi. Ehkä vika onkin minun mielipiteissäni! :D
      Mutta lupaan katsoa ja harkita myös heikompien kirjojen arvioita jahka aika on sopiva. Minulla on pari kirjaa tulossa lukuun, joista en vielä tiedä mitään, joten jompi kumpi niistäkin saattaa saada vähemmän kuin neljä ananasta - mistäs sen tietää. Ennenkaikkea aion kuitenkin olla rehellinen arvioissani!
      Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  2. Tyttöystäväni sai Nainen ja rikastumisen taito kirjan lahjaksi. Häntä ei kuitenkaan kiinnostanut lukea sitä yhtään, ja hän antoikin sen minulle luettavaksi. Eihän tuo mitään uutta tietoa sisältänyt ja oli niin yksinkertainenkin että välillä nauratti =D

    Toinen mikä mietityttää on että kuinka moni nainen oikeasti haluaa ottaa riskin pääoman sulamisesta, ainakin oma tyttöystäväni säästää Nordnetin indeksirahastoihin 50€ kuussa ja moninkertaisesti enemmän vain tilille. Tämä siitä syystä että "eihän se oli hyvä että sijoitusten arvo voi laskea välillä, tilillä rahat pysyvät varmassa tallessa" =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista! Tyttöystäväsi ei ole millään tavalla poikkeus naisten joukossa.

      En ole vielä keksinyt, millä tavalla sijoitustoiminnan riskeistä ja tuottomahdollisuuksista voi kertoa kuulostamatta joko puhelinmyyjältä tai uskonnontuputtajalta: samanlaisen vastareaktion tunnun aina saavan, kun puhun sijoittamisesta asiasta tietämättömälle ihmiselle. Riskinpelko ja kulutusjuhlan ihanuus on meissä jotenkin syntyperäisesti niin hirvittävän syvällä, että sitä ei hevillä kitketä. Mutta jatketaan me pieni "valistuneiden" joukko (leikkimielisesti sanottuna ;) huuteluamme netin kautta, niin ehkä voimme tarjota tietoa ja tukea niille, jotka itse heräävät ja kiinnostuvat omista talousasioistaan.

      Onneksi sinun tyttöystäväsi raha-asiat ovat tulevaisuudessa hyvälla mallilla, kun ainakin toinen parisuhteesta sijoittaa, Osinkokuningas :) Ja onhan tyttöystäväsikin jo aloittanut, kun kerta säästää super-rahastoon! Jahka nousukausi alkaa ja kurssikäyrät kääntyy koiliseen niin saattaa mieli muuttua sijoitustoiminnan järkevyydestä!

      Poista
    2. Pakko osallistua keskusteluun myös tässä kohdassa, minäkin tunnen itseni puhelinmyyjäksi tai uskonnontuputtaksi puhuessani sijoittamisesta! :D Raha on tabu ja siksi monen on vaikea puhua raha-asioista, helposti joku pahastuu ystävällisistäkin neuvoista. Hyväksi havaitsemani strategia on jättää sijoituskirjallisuutta lojumaan esille kun kaverit tulevat käymään. Jos joku kommentoi kirjaa niin voin neutraalisti jutella sijoitusharrastuksesta ilman että keskustelun värjää epämukava oppi-isä–opetuslapsi -tunnelma.

      Osinkokuninkaalle kommenttina: Ei Nainen ja rikastumisen taito varmaan sinulle tarjoa mitään uutta ja mullistavaa, kyseessähän on aloittelijoille suunnattu opus. Ei naisten sijoittaminen pohjimmiltaan eroa miesten sijoittamisesta, joten kunhan nainen on tällaisen erikoiskirjan kautta raottanut ovea sijoittamisen maailmaan hän lukee pian unisex-sijoitusoppaita siinä missä miehetkin.

      Poista
    3. Erinomaisia neuvoja Sinitiainen! Meillä käy aika vähän vieraita, mutta olen joskus muiden kirjojen kanssa harrastanut juuri tuota, että jätän ne casualisti lojumaan. Moni inhoaa tuputettuja kirjasuosituksia, mutta kiinnostuu kyllä omia aikojaan, jos hyvän kirjan käteensä jostakin poimivat!

      Ehkä pitäisi itsekin puhua kuin ohimennen kavereille niistä erinomaisista puolista, joita sijoittamiseen kuuluu. "Olipas eilen hyvä päivä pörssissä, tuli juuri vironreisteilyn verran lisää arvoa Fortumille", "Tänään asuntonäytölle, on oikein kiva kohde kiikarissa!" tai jotain sen suuntaista. Ehkä he itse vähitellen alkaisivat kysellä, että miten tuo on mahdollista ja miten yhtälö toimii. Aina vaarana on tosin se, että hyvät neuvot unohtuvat ja mieleen jää vain kateus toisen "kepulikonstein" keräämästä omaisuudesta...

      Poista
    4. Juuri näin, ihmisten pitää antaa itse poimia kirja käteensä! Olet oikeassa, harva innostuu jos kirjaa tuputtaa.

      Tuo ohimennen juttelu on niin kinkkistä. Minä en ainakaan uskaltaisi sanoa kavereille "olipa hyvä flaksi kun ostin Fortumia helmikuun alussa, nyt olen pari sataa plussalla", vaikka se ihan totta onkin. Se tulkittaisiin melko varmasti tökeröksi "öhöö öhöö, olenpa rikas"-leuhkimiseksi. Pörssi on niin tuntematon käsite monelle että tulee mielikuva kepulikonsteista, kuten kirjoitit. Tai ehkä olen väärässä, saattaa olla että ylianalysoin. Haluaisin saada sijoittajakavereita, mutta pitämällä suuni kiinni en edes anna kavereilleni mahdollisuutta tietää, että sijoitan.

      Tuo asuntonäyttöesimerkkilauseesi on varmasti ihan toimiva, asuntosijoittamista ei kai mielletä yhtä paljon salatieteeksi kuin osakesijoittamista. Ehkä osakesijoittamista voisi mainostaa tuomalla esiin mitä kaikkea hyödyllistä osingoilla voi tehdä, tyyliin "vedämme vesijohdon mökille, nyt tulevat osingot hyvään käyttöön". Tällaisen esimerkin avulla ihmiset ehkä hahmottavat, ettei kyse ole ahneudesta vaan että sijoittaminen tuo iloa ja hyötyä jokapäiväiseen elämään.

      Poista
  3. Pitääpäs tutustua! Majasalmen kirjat ja Erilainen ote omaan talouteen on molemmat luettuna. Totuus taloudesta ei ehkä tuonut enää lukuhetkellä mitään uutta, mutta tuo E o o t (:D) taas toi oikeastaan aika liberaaleja näkökulmia itselleni.

    Ei ehkä voi väittää, että osakkeet tai rahastot olisivat ainoa oikea tapa, sillä jotkut kaihtavat riskiä viimeiseen asti. Itselläni ainakin nyt on kaikki rahastosijoitukset olleet puolisen vuotta kokonaisuutena pakkasella..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aion puolestani piakkoin perehtyä tarkemmin rahastoihin. Lukua odottaa "Rahaa rahastoilla" ja "Miten sijoitan rahastoihin"-kirjan voisin koettaa löytää jostakin. Rahastojen kulut arveluttavat minua suuresti, samoin ainoan omistamani rahaston, Ruotsin superrahaston, huono kehitys. Palaan siis asiaan! :)

      Poista
  4. Mä taas en malta odottaa että velanmaksuprojekti on vihdoin ohi ja asunto ostettu. Sitten alan tutustua rahastojen ohella osakkeisiinkin. Mulla on kirjahyllyssä odottamassa myös kirjat Sijoittamalla miljonääriksi, Paras sijoitus, sijoituspokkari ja Vaurastumisen reseptit. Tosin niihin en ole vielä pahemmin ehtinyt perehtyä. Joo... taidan keräillä noita. Näkyisipä enemmän taloudessakin. Onneksi sentään olen hankkinut jokaikisen reilusti normaalihintaa halvemmalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zemppiä velanmaksuprojektiin, upeastihan se on sinulla jo edennytkin. En ainakaan muista lukeneeni blogistasi, että olisit joutunut viimeaikoina enää käyttämään luottokorttia vaan päinvastoin.
      Osakkeet sopii minusta hyvin nuorille ihmisille ja niiden kanssa puuhailu on aika jännittävä "harrastus" :) Palaillaan asiaan pikapuoliin!

      Poista
  5. Hienoa, että teet näitä arvosteluja.

    Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin nasten) tulee tietää sijoittamisesta oli ensimmäinen lukemani sijoituskirja ja se mullisti talousajatteluni. Ennen kyseistä kirjaa olin kuin suurin osa naisista: En ollut kiinnostunut taloudesta, ajattelin että en osaa ja asia ei tuntunut koskevan minua. Miten väärässä olinkaan! :D Kirjan paras anti on, että se motivoi ottamaan haltuun omat talousasiat ja kertoo miksi tämä on erityisen tärkeää juuri naisille. Kirja avasi silmäni monelle asialle. Pidin myös todella paljon kirjan helppolukuisesta tyylistä, se on miltei chick lit –henkinen. Kertaakaan ei tarvinnut tuntea itseään idiootiksi lukiessaan kyseistä kirjaa, vaikkei aihepiiri ollutkaan kovin tuttu entuudestaan. Teos on matalan kynnyksen talouskirja aloittelijalle, mikä on aivan erinomaista. Tällaisia kirjoja tarvitaan.

    Sittemmin olen lukenut myös kirjan Nainen ja rikastumisen taito. En ollut yhtä hullaantunut siihen, koska koin sen toistavan samoja asioita kuin edeltäjänsä. En saanut kirjasta irti juuri mitään uutta, mutta nyt luettuani arvostelusi tajuan, että syy ei ole kirjan vaan liittyy siihen, että olin kehittynyt sijoittajana ja jo lukenut useita muita teoksia aiheesta. Kumpaa kirjaa Ananas suosittelisit sijoitusnoviisille? Itse olen lainaillut Mitä kotiäidin tulee tietää –kirjaa kiinnostuneille kavereille, mutta nyt pohdin tulisiko minun mieluummin antaa heille käteen Nainen ja rikastumisen taito. Nainen ja rikastumisen taito antaa kattavammat tiedot itse sijoittamisesta, mutta motivoiko se tarpeeksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Kotiäidin opaskirja sopii ehdottomasti parhaiten ensimmäiseksi herättelykirjaksi noviisille. Tosin minä todella toivon, että siitä tulisi uusi painos kivemmalla kansikuvalla ja päivitetyillä tiedoilla. Nuo mainitsemasi esimerkit tekevät kirjasta kiinnostavan tietopaketin naiselle. Se ei vähättele naisen älyä, mutta kertoo asiat juuri niin yksinkertaisesti että hölmömpikin ymmärtää. Viimeistään erimerkkitapaus selventää yhtälön. Näitä valmiiksi laskettuja esimerkkejähän ei Nainen ja sijoittamisen taito kirjassa ole.

      Luen ja arvostelen seuraavaksi Terhi Majasalmen "Totuus taloudestasi" -kirjan ja kerron sitten, päihittääkö se neuvoillaan nämä kirjat. Edellisestä lukukerrasta on jo kuukausi tai pari, joten en suoralta kädeltä muista, miten hyvin aloittelijat otetaan kirjassa huomioon.

      Poista
  6. Ei muuta kuin haukkua kehiin vaan. :D

    Onhan tuo teoksemme saanut yhtä aikaa kritiikkiä ja kiitosta monelta eri taholta. Esimerkiksi Karo Hämäläinen halveksui sen kuoliaaksi missaten teoksen pointin kokonaan. En ole milloinkaan lukenut niin nenänvartta pitkin tehtyä arvostelmaa. En olisi häneltä uskonut sellaista rimanalitusta.

    Samoin muutama muu, joka on tuonut "epäkohtia" esiin, tuntuu lähinnä selailleen sivuja, lukematta ilman ajatusta. Joku esimerkiksi veti pakastevihannekset nenään siksi, että kirjassa ei ylistetty omistusasumista, vaan tuotiin sellainen mullistava idea esiin, että se ei ehkä aina ja joka hetkessä ole hyvä ratkaisu, varsinkaan vääristä syistä. Samaiset henkilöt menivät jopa niin pitkälle, että päätyivät lyttäämään henkilöni ylimieliseksi, vaikka eivät ole koskaan edes tavanneet.

    Tällainen kritiikki... ei ole kritiikkiä, vaan tahallaan väärinymmärtämistä ja loukkaantumista sen pohjalta, että omaa näkökantaa ei tarvitsisi muuttaa mitenkään.

    Kritiikkiä on mielenkiintoista ja kiitollista lukea ja ottaa vastaan, jos se on jotenkin järkiperäistä ja perusteltua. Sitäkin on tullut vastaan. Silloin asiasta on lähinnä kiitollinen, kun tekstistä käy selväksi, että henkilö on arviossaan tuonut mukaan näkökulmaa, jota kirjassa ei ole otettu huomioon, tai se on jäänyt vajavaiseksi.

    Kirja-arvioissa on tietysti väistämättä osana myös arvostelijan oma persoona ja tausta. Tämä on tietysti tuotava selville. Kaikki ei käy kaikille, ja monista syistä.

    Esimerkkinä vaikkapa Majasalmen teos, joka ei itseäni sytyttänyt, vaikka ymmärrän sen hyväksi perusteokseksi joillekin, jotka eivät ehkä niin halua miettiä vaikuttimiensa taustoja, vaan hypätä sen yli. Toisaalta en ole tältä pohjalta myöskään ole kirjan kohderyhmää millään tavoin.

    Meidän kirjassa pointtina olikin nimenomaan tuoda Majasalmen teoksen kaltaisten kirjojen rinnalle kirjaimellisesti erilainen lähestymistapa asiaan ja käydä läpi niitä vaikuttimia, jotka melkein väistämättä asiassa jää miettimättä. Poikkeuksetta kirjan viisi ensimmäistä lukua ovat useimmille olleetkin sen suurin anti, loppuosan jäädessä vähemmälle huomiolle. Mutta on sitten niitäkin, jotka ovat pitäneet kirjasta juuri päinvastoin, ja ovat pitäneen ensimmäistä puoliskoa lennokkaasti tehtynä höttönä, koska se ei millään tavoin istu heidän arvomaailmaansa (vaikka sisältö itsessään onkin vankasti ankkuroitu tutkimukseen).

    Raflaava ja kärkäs kirjoitusääneni myös ärsyttää monia.

    Joka tapauksessa... arvioita ei pidä jättää tekemättä sen vuoksi, että ei pidä teoksesta. Jos se on sinun mielestäsi jopa täyttä paskaa, niin sitten se on sanottava. Internetin ryhmäpaineeseen ei siihenkään pidä alistua, vaan uskaltaa tuoda se oma sanoma esiin. Mutta siitä kannattaa tietysti pitää huoli julkisessa keskustelussa, että teksti on järjellä perusteltavissa.

    Allekirjoittaneen loukkaantumisesta ei tarvitse huolta kantaa. Pakastevihannesreaktioista on tullut päästyä kauan sitten eroon. En myöskään henkilökohtaisesti pyri miellyttämään juuri ketään, vaan kirjoitan asioita, joita itse lukisin. Jos joku tykkää, niin tosi kiva. Jos joku ei tykkää, niin sellainen se maailma nyt vaan välillä on.

    Pidän sitä kuitenkin erinomaisen mielenkiintoisena, että yksikään kirjasta kirjoittanut ei ole tämän digitaalisen kommunikaation ihmeaikana yhteydessä ja kysellyt siitä mitään. Ei yksikään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa blogini lukijaksi ja kommentoijaksi Saituri! :)

      En löytänyt nopealla googlettamisella kuin muutaman artikkelin, jossa Karo Hämäläinen sivuaa kirjaanne. Tarkoititko noita juttuja vai onko jossain vielä täysipituinen arvostelukin?

      Poista