sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Aloittelijan osakesalkku

Jo pidemmän aikaa minua oli kiinnostanut pörssi ja osakkeet, mutta olin tuntenut aiheen olevan kovin vieras ja hankalaselkoinen. Tämä onkin varmaan fiiliksenä monella aiheeseen perehtymättömällä, kun mieli tekisi lähteä mukaan isojen poikien leikkeihin puuhapörssimaahan.

Aloin kiinnostua osakkeista, kun veljeni kertoi minulle omista sijoituksistaan. Hän oli harrastanut sijoittamista jo parin vuoden ajan, joten pyysin häneltä perehdytystä aiheeseen. Veli suosittelikin minulle suoraan Nordnet-tilin avaamista, sillä Nordnetin kautta saisi osakkeet ostettua edullisimmin ja vielä ilman inhottavia säilytyspalkkioita. Sain opastuksen Nordnetin käyttöön ja samalla hän esitteli minulle Kauppalehden pörssiosion ja osinkokalenterin.

Tämän lisäksi kävin lainaamassa kirjastosta kirjan "Näin sijoitat pörssiosakkeisiin", jonka arvelin jo nimensä puolesta olevan minulle osuva teos. Itseopiskeluna luin sijoitusstrategioista, erilaisista tunnusluvuista ja pörssin historiasta. Samoihin aikoihin miehenikin innostui sijoittamisesta ja luimme oppaita kilpaa ja keskustelimme paljon aiheesta. Opittuani mielestäni tarpeeksi oli aika valita ensimmäiset osakeyhtiöni ja miettiä salkun hajautus. Tämäkin vaati muutaman aamupäivän verran kurssien aktiivista seuraamista, ennen kuin uskoin löytäneeni sopivia ostopaikkoja ja luotettavia osingonmaksajia. Alkujaan halusin varmasti osakkeiltani niin arvonnousua kuin hyvää osinkotuottoakin, mutta myöhemmin olen vaihtanut strategiani enemmän osinkopainotteiseksi.
Upouuteen salkkuuni valikoituikin seuraavat yhtiön:

 • Fortum: Puhuttiin kovasti kesän hurjasta alemyynneistä ja etenkin Fortumista, joka oli juuri myynyt sähkönsiirtoverkkonsa pois ja jakaisi hurjia osinkoja. Osakkeen kurssi lähtikin iloiseen nousuun ostoni jälkeen - vain rysähtääkseen muutaman viikon päästä totaalisesti, kun osavuosikatsaus ilmestyi ilmoittaen tuloksen huonontuneen. Ostamisen syy: En usko energian- ja lämmöntarpeen lähiaikoina loppuva Suomesta. 
 • HKScan: Tämä oli yksi vikaostoksistani. Kurssi oli laskenut jo pitkään ja jatkaa edelleen laskuaan. Lisäksi olin katsonut totaalisen väärin HKScanin osinkotuoton, en tiedä mitä lukuja oikein luin, mutta osto oli virhe myös osinkotuoton suhteen. Ostamisen syy: Ihmisten täytyy syödä niin nyt, kuin jatkossakin. 
 • Nixu Oy: Jokainen varmaan saa ainakin yhden "sisäpiirin vinkkin" joltakulta tutultaan. Veljeni suositus oli tämä tietoturvatuotteisiin keskittyvä yhtiö, jossa uskon olevan kovasti kasvupotentiaalia. Osake on salkussa odottamassa läpimurtoa. Ostamisen syy: Veljen suositus ja hajautus tietotekniikan alalle.
 • Nokian renkaat: Valitsin osakkeen vahvasti hyvän ja luotettavan mielikuvan takia. Kurssi nousikin hetkellisesti lähes kaikkien aikojen huippuunsa ja tällöin myin koko omistukseni pois. Seuraavalla viikolla hinta romahti ja ostin osakkeet takaisin niistäen näin itselleni ensimmäiset tuotot osakkeistani. Myöhemmin testitulosten vääristelystä kertova uutinen romahdutti hintaa vielä lisää, mutta ilokseni ja ihmetyksekseni kurssi elpyi takaisin plussalle melko lyhyessä ajassa. Firma tuskin tähän kaatuu, mutta pahoin pelkään, että brändi sai kyllä kolhun tästä kohusta. Ostamisen syy: Mielikuva maailman parhaista autonrenkaista.
 • Sampo Plc A: Tämä on uusin ostoni, jonka tein jokin aika sitten kauhujen laskuviikon aikana. Ostin kerralla vähän enemmän, kun kerta sai edullisesti ja olin jo jonkin aikaa toivonut salkkuuni jotakin pankkia. Osinkoja tästä on tulossa tänävuonna ihanasti. Ostamisen syy: Arvostettu yhtiö, joka tuottaa erinomaisesti. Nyt sai alessa.
 • Seadrill: Jahka levottomuudet Venäjän ympärillä rauhoittuvat, pitäisi öljynhinnan taas lähteä nousuun. Aloittelevana ostajana kuitenkin tunaroin ja ostin tätä aivan käsittämättömän pienellä summalla, josta meni vielä suuremmat välityspalkkiot. Oppirahat on maksettava. Osakkeen arvo ehti jossain vaiheessa jo laskea 80% ja vaikka se onkin palautunut nyt n. 60 prosentin kieppeille on ehkä siltikin hyvä, että kiinni on vain pieni summa... Ostamisen syy: Veljen suositus, lottoarpa öljyalalle.
 • Viking Line: Tutkiessani osakkeita, tein jännittävän havainnon. 90-luvun ja -08 laman aikaan kaikki osakkeet ovat laskeneet dramaattisesti - kaikki paitsi Viking Line. Ja havaintoni on pitänyt paikkansa siitä lähtien. Ostamisen syy: Kun kaikki muu uppoaa niin Viikkari nousee. 
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF: Tämä on kasvu-ETF, joka sijoittaa 500 Amerikan suurimpaan yritykseen. Kokeilin ETF-ostoja ja taas möhlin liian pienellä summalla. Ja miinuksella on tämäkin ollut jatkuvasti niin lisääkään ei viitsisi ostaa. Ostamisen syy: Olisi kiva omistaa suuria amerikkalaisyhtiöitä niin kuin Coca colaa ja Mcdonaldsia.
 • Nordnet Superfonden Sverige: Nordnetin oma ruotsirahasto. Tarkoitus oli alkaa rahastosäästäjäksikin, mutta suorat osakeostot veivät ne rahat.  Lisäostot on jäänyt tekemättä ja tämäkin on aina vain miinuksella. Ostamisen syy: Täysin kuluton rahasto, jonne voi laittaa pieniäkin summia. Hajautusta muuallekin kuin Suomeen.

En edelleenkään ole pörssissä täysinoppinut ja voi kai sanoa, että edes kaikki perusteet eivät ole minulle ihan selviä. Erilaiset tunnusluvut ja tulosraportit ovat aika hataralla tulkinnalla ja välistä en ymmärrä pörssikurssien liikahtelua ollenkaan. Mutta koska erään testin mukaan apinat osasivat valita summanmutikassa paremmat pörssiyhtiöt, kuin parhaatkin sijoituskonkarit niin olen sitä mieltä, ettei näitä asioita voi kertakaikkiaan ennalta tietää ja minulla on ihan yhtä hyvät mahdollisuudet arpoa osakkeeni onnistuneesti kuin kokeen apinoilla. 

Olen kuitenkin yrittänyt hajauttaa salkkuni eri osa-alueille ja aivan hitusen jopa ulkomaille. Jos mieleni malttaisi yhtään, haluaisin lisätä salkkuuni vielä lisää ulkomaisia ETF:iä. Ensimmäinen osinkokevät on vasta tuloillaan ja päivittelen tästäeteenpäin sijoitusteni kuulumisia teille. 

11 kommenttia :

 1. Kiitos ihanan rehellisestä kirjoituksestasi :) Tuli ihan hymy huulille kommenteistasi, "miksi omistat jotakin". Itse olen lukenut saman teoksen: "Näin sijoitat pörssiosakkeisiin", mutta vielä en ole rohjennut osakeostoille. En ole myöskään päässyt täysin kartalle kaikesta tarpeellisesta tiedosta. Siksi tuo indeksisijoittaminen on jotenkin itselleni "vaivattomampaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittelen piakkoin lisää osakesalkkuni kuulumisia. Toistaiseksi en koe ottaneeni sen kummempia riskejä osakkeissa kuin tuolla rahasto-osuudellakaan. Osa osakkeista on plussalla, sekä rahasto, että ETF miinuksella :P Osinkoja odotellessa...

   Poista
 2. Jos haluat omistaa ulkomaisia ETF:ä niin kustannustehokkain tapa on mielestäni Nordnetin ETF kuukausisäästäminen.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen listaus!

  Mikä on logiikkasi tässä S&P 500 ETF:n osalta: 'Ja miinuksella on tämäkin ollut jatkuvasti niin lisääkään ei viitsisi ostaa.'? Jos sijoituskohde on mielestäsi hyvä, niin eikö sitä olisi parempi ostaa halvemmalla kuin kalliilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin ETF:ää kokeeksi ja se on jatkuvasti n. 23€ miinuksella. Ihan kuin kurssi ei liikkuisi mihinkään suuntaan? Osakkeista näkee selvästi muutossuunnan, joten olen sitten ohjannut lisäostot niihin. Ainokainen ETF:ni on kuin kuollut silakka salkussa - maakaa vain eikä tee mitään.

   Poista
  2. Yksittäisissä osakkeissa on luonnollisesti enemmän volatiliteettiä. Muutoin: Suosittelen osakeindeksien arvon vaihtelujen seurantaan merkittävästi pidempää aikaväliä kuin mitä ilmeisesti nyt käytät.

   S&P500:n ollessa kyseessä voisit kurkata vaikka 1 vuoden ja 5 vuoden käyrät, ja sitten vielä vähän pidempi perspektiivi vuoden 1950 alusta. Löytyy esim. täältä:

   http://finance.yahoo.com/q?s=^GSPC

   Poista
  3. En nyt muista ulkoa, mutta tuo taidetaan noteerata dollareissa, joten valuuttamuutoksetkin vaikuttaa ETF:n arvoon.. Ei tuo pari kymppiä miinuksella ole vielä paljoa, siinä täytyy myös huomioida, että se sisältää ostokulut.. Säännöllisesti kun sijoitat niin kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu, katsele seuraavan kerran joskus kesällä uudestaan.

   Liityitkö samalla sharevilleen ja laitoit salkun sinne jakoon?

   Kannattaa tosiaan noissa ETF:ssä suosia sitä kk-säästämistä ja muutenkin, ainakin itseni kaltaiselle tylsälle ihmiselle, ne on hyvä ja helppo tapa hajauttaa, jos ei halua/viitsi/jaksa ottaa kantaa yksittäisiin osakkeisiin.

   Poista
  4. Hei Laiska sijoittaja ja Jussi A! Kiitos kommenteista ja rohkaisusta :) Katselen kyllä aina kurssikäyriä monilla eri aikaväleillä, mutta en ole aivan ymmärtänyt vielä, miten jotkut tekevät omat ennusteensa niistä. Esim. olen lukenut taktiikasta, jossa ostetaan/myydään kun jotkut tietyt aikajanat leikkaavat tms. Teoriaa pitäisi opiskella vielä lisää...

   Jussi, laitoin kyllä salkkuni sharevilleen näkyville. Teen lähiaikoina tarkemman postauksen salkkuni tämänpäivän tilasta ja voin laittaa linkinkin salkkuuni. Innokkaimmat varmasti löytävät minut sharevillestä ilmankin linkkiä :)

   ETF-kuukausisäästäminen Nordnetin kautta olisi varmasti järkevää. Tämän vuoden sijoitussuunnitelmaani kuuluu kuitenkin asuntolainan nopea poismaksu, joten tällä hetkellä minulla ei mene säännöllisesti rahaa pörssipuolelle.

   Poista
 4. Minulla on lähinnä ETF:iä tällä hetkellä.. mitään nousua ei nyt muutamiin kuukausiin ole kyllä tapahtunut, sen sijaan osasta rahasto-osuuksistani saan viikkokehitysraportin josta näkee kehitystä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikos sinun blogissasi tarkemmin esiteltynä salkkusi sisältöä? Taidan mennä vilkaisemaan :)

   Poista