keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Yksinhuoltaja ja auto hädässä

Lomareissut maalle sujuvat entiseen tapaan yhdelläkin kuskilla - lapset vain takapenkille ja matkaan! Mutta mitä tehdä, kun auto jättääkin välille, keskellä ei-mitään?

"Auto sammui maantielle keskelle korpisuoraa.
Tuulilasiin sade rummuttaa.
Autossa on hiljaista, oikaisen selkänojaa.
Ohi meni rekka ilman painekeinuntaa.
Turha pitää kiirettä, nyt saa kaikki odottaa.
Hiljainen metsä pitää kanssani sadetta."

Tuula Amberla - Auto sammu maantielle

Nuoruudessani äitini soitti aina autossa Tuula Amberlan C-kasettia ja tämä kappale on jäänyt hyvin mieleeni. Vanhoilla autoilla ajoimme silloin ja vanhoilla autoilla ajelen itsekin edelleen. Miten siis tulee toimia, kun matka katkeaa, kyydissä ei ole ketään osaavampaa ja jotenkin olisi päästävä määränpäähän. YKSINHUOLTAJA, lue tämä ohjeistus jo ENNEN matkalle lähtöä ja äkkipysähdys ei koidukaan maailmanlopuksi. Nykyaikana kännykkä pelastaa monesta hädästä ja älykännykästä voi etsiä netin kautta lähimmät hinaus- ja korjauspalvelut. Tupakansytyttimeen kiinnitettävä puhelinlaturi on oiva lisä lomamatkalle.

Hinausturva

Oli autosi millainen tahansa ja olivat taitosi miten hyvät tahansa: Hanki autoosi hinausturva. Tämä tulee yleensä osakaskossa yhdessä hirvi-, varkaus- ja ilkivaltavakuutuksen kanssa. Kaikki nämä ovat erinomaisia vakuutuksia, jotka eivät kustanna vuosihinnassa paljoa arvoonsa nähden. Itselle tärkein on aina ollut hinausturva, sillä huonoja kelejä, rengasrikkoja ja konevikoja nyt vain sattuu silloin tällöin, vaikka miten olisi hyvä kuski ja uusi auto.

Viimeisen neljän vuoden aikana olen joutunut hinauttamaan autoani kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla, vuoden 2013 talvella autoni suistui ojaan. Aura oli vetänyt tien sileäksi liian reunasta ja auto lähti mutkassa luisuun. Minulle tai autolle ei tapahtunut onneksi mitään sillä tussahdimme pehmeästi syvään puuterilumeen, mutta pois sieltä ei päästy omin voimin. Otin numeropalvelun kautta puhelun lähimpään hinauspalveluun ja puolessa tunnissa autoni oli taas tiellä ja hinaaja puhdisti moottoritilan sinne pakkautuneesta lumesta. 


Kun se on pulttipyssyllä kiinni laitettu niin pulttipyssyllä se on myös avattava. Puhjennut rengas kesällä 2015.


Myös viime kesänä matka katkesi 500km mummolareissulla puolimatkassa, kun rengas puhkesi. Mukana oli toki kaikki renkaanvaihtoon tarvittavat tarpeet: vararengas, rengasrauta ja tunkki, mutta keväällä liikkeessä vaihdetut renkaat oli pultattu paikalleen niin tiukasti, ettei rengasta saanut käsipelillä enää irti. Sunnuntai-yöllä hätiin viiletti Hinaus-Apu Mehtovuori Jyväskylästä ja hinasi automme omalle tallilleen, jossa juuri mökiltään palannut omistaja itse tuli auttamaan kuskia renkaamme vaihdossa. Tyttö oli vähän hädissään, kun matka näin oli keskeytynyt, mutta hänelle omistajan vaimo toi jäätelön. Sekä hinaus että renkaanvaihto ympättiin samaan laskuun, joka lähetettiin vakuutusyhtiöön. Matka jatkui, eikä laskusta tarvinnut huolehtia. 


Uskoakseni autoni on kyllästynyt pitkiin lomamatkoihin ja vaatii siksi palvelua myös itselleen. Hiihtoloma 2016.


Tämän vuoden hiihtolomalla olin taas tulossa mummolasta tytön kanssa, kun auto alkoi köhiä. Suurinpiirtein samoilla tienoilla kuin kesälomalla, mutta hieman lähempänä Joutsaa, auton kulku loppui kokonaan. SOS Hinauspalvelu Joutsasta tultiin hinaamaan auto korjaamolle. Huomionarvoista on, että vakuutus kattaa hinauksen lähimmälle korjaamolle ja matkan jatkamisen halvimmalla vaihtoehdolla. Tässä tapauksessa halvimmaksi tuli varmasti ottaa korjaamosta laina-auto (35€/pv) jonka turvin pääsimmekin kotiin vain pari tuntia aikataulusta jäljessä. Hinauspalvelun apu oli taas esimerkillistä, sillä kuski järjesti meille vaihtoauton ja selvitteli muutenkin eri vaihtoehtojamme jatkaa matkaa kotiin. Lisäksi hän oli erinomaisen kiltti ja rohkaiseva kun itse hieman hätäilin autoni vuoksi. 

Osakaskon hinta

Liikennevakuutus on autoon pakollinen, mutta kasko ja osakasko ovat vapaaehtoisia. Vuosien saatossa liikennevakuutukseen kertyy bonuksia, jotka alentavat vakuutuksen hintaa. Bonuksia tulee kolaroimattomilta vuosilta ja kolarista niitä lähtee. Huomionarvoista on, että hinauspalvelun käytöstä bonuksia ei vähennetä! Hinauspalvelussa ei myöskään ole omavastuuosuutta, joten matka todellakin jatkuu ilman huolen häivää! Kuten yllä olevista esimerkeistäkin luitte, on hinauspalvelun miehet aina auttaneet auton käyttökuntoon saattamisessa, jos se on ollut mahdollista käsillä olevilla työkaluilla/taidoilla. 

Vakuutusalalla tunnustettu fakta on, että POP Vakuutus tarjoaa tällä hetkellä alan halvimmat autovakuutukset. Minun -98 vuoden Toyota Avensikseni liikennevakuutus maksoi tänävuonna 50% bonuksilla 186€ ja kaskovakuutus 104€. Yhteensä 290€.

Lainamarginaalin kilpailuttamisen takia jouduin kuitenkin siirtämään autovakuutukseni Pohjolaan, jossa kaikkine keskittämisetuineen samanlainen vakuutus tuli maksamaan n. 5€ enemmän. Huom! Hinausvakuutus ei olisi normaalisti kuulunut Pohjolan osakaskoon, mutta vakuutusvirkailija laittoi sen minun vakuutukseeni, koska muuten ei olisi kauppoja tullut. Vaihto oli vain siinä mielessä kannattava, että pääsin Osuuspankkiin keskittäjäasiakkaaksi ja siten käsiksi alempaan asuntolainamarginaaliin, suurempiin OP-bonuksiin ja kaupantekijäisiksi sain ensimmäisen vuoden kotivakuutuksen puoleen hintaan. Vakuutuksia kannattaa todella vertailla keskenään, mutta voin suositella POP autovakuutusta varmasti alan edullisimpana vaihtoehtona. 

Vakuutusmaksut ovat yleensä halvempia, jos auto on naisen nimissä. Tämä johtuu siitä, että tilastollisesti miehet kolaroivat enemmän ja pahemmin. Perheellistenkin kannattaa siten rekisteröiden autot naisen nimiin. 

(P.S: Olen pyytänyt POP vakuutusta blogini yhteistyökumppaniksi, mutta ainakaan toistaiseksi mainostamisesta ei makseta minulle mitään. Nämä ovat siis täysin omia mielipiteitäni ja kokemuksiani)


Kun auto simahtaa. Ananaksen ABC tilanteessa toimimiseen:
 1. Kun auto alkaa temppuilla, vedä auto pientareelle rauhallisesti mutta aikailematta. Viallisella autolla ajaminen saattaa aiheuttaa vakavia lisävahinkoja 
  • Puhjennut rengas pitää jyrisevää ääntä ja jarruttaa vautia. Kaasu tuntuu tehottomalta.
 2. Tarkista auto ulkoisesti, etenkin sieltä, mistä outoa ääntä on kuulunut: Onko renkaissa ilmaa, roikkuuko autosta jotakin tai onko auton alla jotakin irti.
 3. Avaa konepelti ja katso, näkyykö moottoritilassa mitään kummallista. Tarkista, että jäähdytinnestesäiliössä on nestettä ja tutki, valuuko mistään nestettä tai purkautuuko höyryä. Jos jostakin tulee höyryä, se on luultavasti kiehuvan kuumaa, joten älä koske!
 4. Nyt on aika hälyttää apua: Voit soittaa asiantuntevalle ystävälle tai sukulaiselle ja kuvailla auton oireet ja tekemäsi havainnot. Vaikka autoa ei voisi puhelinohjeilla korjatakaan niin kerro mahdollisimman tarkasti sijaintinne siltä varalta, että puhelimestasi loppuu akku. Sopikaa jo tässä vaiheessa, voisiko joku lähteä teidän avuksenne tarvittaessa. 
 5. Jos olette kaukana kotoa eikä apua ole lähellä, soita seuraavaksi hinausauto. Lomamatkalla et ehkä tiedä lähintä hinauspalvelua, joten kannattaa soittaa ensin numeropalveluun, kertoa sinne tarkka sijaintinne ja pyytää, että he yhdistävät puhelusi lähimpään hinauspalveluun.
  • Aina kannattaa opetella ulkoa tai tallentaa puhelimeen jonkin numeropalvelun numero. Onneksi ne ovat helppoja, kuten 020202.
 6. Hinauspalvelu auttaa paitsi auton siirtämisessä, myös pienemmissä ongelmissa, kuten puhjenneen renkaan vaihdossa! Kerro auton oireet, auton tuntomerkit ja sijaintisi hinauspalvelulle ja jää odottamaan avun saapumista. Jos paikkaunta on vieras, hinauspalvelu auttaa sinua varmasti myös suunnittelemaan kotimatkasi jatkamista.
  • Paina mieleesi oman vakuutusyhtiösi nimi.
 7. Jos et ole varma vakuutuksesi kattavuudesta voit hinausautoa odotellessasi soittaa myös vakuutuyhtiöösi. Vakuutuyhtiöissä voi olla eri käytöntöjä siinä, miten lopun kotimatkan kulut korvataan ja korvataanko esim. yöksi jääminen paikkakunnalle. Vakuutusyhtiöllä pitäisi olla 24h palvelulinja auto- ja kotivahingoille. Joskus tätä numeroa saa hieman kaivella vakuutusyhtiöiden sivuilta tai sitten voit soittaa uudelleen numeropalveluun ja pyytää yhdistämään linjalle suoraan.
Auton ympärillä liikkuessasi varo ohimenevää liikennettä! Jos avun saanti kestää tai et saa yhteyttä hinausliikkeeseen, vie autosi heijastinkolmio reilun matkan päähän autostasi varoitukseksi muille autoille. Laita auton hätävilkut päälle - yllättävän moni ihminen pysähtyy vielä nykyäänkin avuksi, kun hätävilkut on päällä ja autossa tai sen ympärillä ihmisiä.  

Kun apu on tullut ja pääset jatkamaan taas matkaa, muista ilmoittaa asioiden ratkeamisesta myös niille ystäville ja sukulaisille, joilta pyysit alussa apua. 


Ja lopuksi suuri, lämmin kiitos kuuluu arvokasta päivystystyötä tekevälle hinausauton kuljettajalle!

4 kommenttia :

 1. Aika vastuutonta toimintaa korjaamolta kun ovat pulttipyssyllä ampuneet renkaan juntturaan, taitaa olla tosin aika yleistä kun kiireellä tekevät ja kate työlle on pieni. Alumiinivanteita ei sais kiristää kuin hieman yli 100Nm ja kierteisiin pitäs aina laittaa jotain hapettumisenestoainetta joka myös estää kosteuden tiivistymisen ja ruostumisen kierteissä. Noin tehtynä pultit irtoaa helposti sillä auton omallakin avaimella jos tarve vaatii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla viimeinen kerta kun käytettiin tuollaista Citymarketin parkkihallissa olevaa renkaanvaihtopalvelua. Renkaanpuhkeamisen jälkeen renkaiden pultit käytiin korjaamolla avaamassa (toisen huoltojutun yhteydessä) ja niihin laitettiin asianmukaiset tahnat väliin. Syksyllä saatiinkin pultit helposti itse auki :) ikävä yllätys tuo oli silti lomamatkalla, mutta onneksi hinausturva pelasti!

   Poista
 2. Nämä vinkit ovat varmasti käyttökelpoisia itsellenikin. Olen itsellinen äiti, ja autoilu on minulle vielä kovin uutta. Viime talvena auto jäi kiinni lumeen ja piti soittaa hinauspalvelu paikalle. Onneksi heillä oli 24/7 palvelu.

  VastaaPoista
 3. Kiitos todella kattavasta tietopaketista. Aika paljon erilaisia asioita täytyy ottaa huomioon jos auto simahtaa tienpäälle, en olisi itse tullut kaikkea ajatelleeksi. Itse kutsuisin paikalle myös pikapuoliin hinauspalvelun, jos jäisin tienpäälle, on kuitenkin olemassa hinauspalveluita, jotka päivystävät vuorokauden ympäri ja palveluihin kuuluu myös 24 h hinaus. https://www.hinauspalvelujuhajuutinen.fi/hinauspalvelu

  VastaaPoista