perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kirjaperjantai: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Kaikki munat nyt samasta korista!
Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
Seppo Saario

"Pörssiraamattu" 
13. painos


Pörssiraamattu totta tosiaan! Hieman uskaliasta näin sanoa, mutta kuvaus sinällään pitää oikein hyvin paikkansa.

Tämä raamattu, viroksi siis kirja, kertoo sinulle, miten voit sijoittaa pörssiosakkeisiin - ja kansien väliin onkin saatu mahdutettua huomattavan laaja kirjo eri tapoja, miten tämän voi käytännössä toteuttaa. Koska kyseessä on jo 13. painos ja laitos itsessään on fuusio kuudesta Saarion aiemmin kirjoittamasta kirjasta, alkaa sisältökin olla jo hieman sen mukainen. Pienintäkään tiedonmurusta ei kirjasta ole jätetty puuttumaan, mutta samalla erilaiset ohjeet ja strategiat ovat iloisesti keskenään ristiriidassa aiheuttaen lukijalleen paljon ihmetystä ja päänvaivaa. Jossakin kohtaa olisi ollut hyvä täsmentää, että kirja sisältää lukuisia erilaisia tyylejä toimia pörssipuuhamaassa, eikä Saario ilmeisesti oleta kenenkään toimivan kaikkien niiden mukaisesti. Tällaisenaan saamme kirjasta jatkuvasti uusia ohjeita, jotka on "todettu tutkimuksissa kannattavimmiksi/tappiollisimmiksi" vaikka luvun kertoma on iloisesti edellisen kanssa ristiriidassa. Esimerkkeinä lyhyesti vaikkapa "älä hötkyile" ja "toimi ripeästi" tyyliset ohjeet.

Pörssiä vahvasti vierastavalle, aloittelevalle sijoittajalle en iskisi tätä opusta suoraan kouraan. Pörssin perusteet, osakkeet, ETF:t ja rahastot voi käydä läpi paljon yksinkertaisemmin lähes mistä tahansa jo aiemmin suosittelemastani talousoppaasta. Etenkin sijoittamisesta kiinnostuneille naisille pehmeämmän laskun pörssimaailmaan ja sen termeihin tarjoaa vaikkapa Nainen ja sijoittamisen taito. Ensiteoksena innostus pörssimaailmaan saa olla todella vahva, että lukija pääsee 355-sivuisen teoksen loppuun asti.

KUITENKIN, kun osakkeiden perusidea alkaa olla selvillä ja lähdetään etsimään sitä itselle sopivaa sijoitustyyliä, on tämän kirjan luku auttamatta edessä. Ensimmäistäkään osakeostoa en voi kenellekään suositella, ennen kuin kirjan on ainakin pintapuolisesti selaillut läpi. Paksusta sisällöstään huolimatta kirja todella osaa vastata kaikkiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin - haastaviinkin! Jo pelkästään sivuja selailemalla kirjasta löytyy kymmeniä kiinnostuksen herättäviä otsikoita ja tietoa mieltä polttavista aiheista.

Sijoitustoiminta Suomessa on jatkunut vasta suhteellisen lyhyen aikaa, mutta tuona aikanakin on tapahtunut jo paljon. Tästä syystä on ilo saada kirjasta taas päivitetty painos ja uusimmat käänteet on kuvattu vuodelta 2015. Kirjaan tarttumista en siksi venyttäisi kovin monella vuodella, että tiedon ehtii omaksua tuoreeltaan. Harmikseni tosin en löytänyt edelleenkään kirjasta yhtään mainintaa suosiotaan kasvattavasta Nordnetistä - tosin kirja keskittyy muutenkin vain kevyesti kaupankäynnin kustannuksiin ja osakevälittäjiin. Enemmänkin kirjaa olisi voinut päivittää, sillä vaikka kaikki taulukot ovatkin mukavasti ajantasaistettu, olisin itse kaivannut enemmän esimerkkejä, miten suuria rikkauksia pörssissä on saavutettu aivan viimevuosina. 80- ja 90-luvun kultakaudet tuntuvat olevan kovin kaukana, jos sijoittamisen aloittaa vuonna 2016.

Kirjan ulkoasu on sisältä siistin sinivalkoinen ja kappaleet sopivan lyhyitä. En osaa sanoa, olisinko kaivannut kirjaan enemmän kuvia tai kanteen jotakin liituraitoja houkuttelevampaa. Tällaisena kirja on kyllä erittäin miehinen ja varmasti nimenomaan juuri mieslukijoidensa mieleen. Tästä huolimatta toivoisin, että kirja innottaisi myös naisia lukijoikseen. Ennen kaikkea kirja tarjoaa paljon kiinnostavia keskustelun- ja vertailunaiheita, joita on mukavaa pohtia yhdessä ystävän tai puolison kanssa. Erilaisista sijoitusstrategioista voidaan olla montaa mieltä ja lisäksi teos tarjoaa aimo annoksen kyseenalaista teknistä pörssianalyysiä lukijansa ihmeteltäväksi. Tällä tarkoitan, ettei kirjan analyysi ole kyseenalaista vaan se, että sitä ylipäätänsä tarjotaan luettavaksi. Toivottavasti kukaan ei ota ohjeita viikonpäivien ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvista pörssikursseista liian todesta... Viime tammikuu olisi saattanut tulla tällöin todellisena järkytyksenä.

Kirja voisi olla armollisempi aloittelevalle sijoittajalle,
mutta luettava se on silti. 

4 kommenttia :

 1. Taitaa olla näitä kirjoja joihin vain yritetään puhaltaa henkeä vuodesta toiseen, jotta se myisi.

  VastaaPoista
 2. Täytyy myöntää että itse ei ole ikinä tullut luettua yhtään pääasiassa sijoittamiseen liittyvää kirjaa. Yrityksen ja erehdyksen kautta on tullut edettyä sijoitusmaailmassa. Voisihan noista opuksista toki hyötyäkin olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en olisi voinut millään päästä hommassa alkuun, jos en olisi pörssin pääperiaatteita opiskellut jostakin. Indeksit, osakeannit ja ETF:t täyttä hepreaa.

   Poista
 3. Kannattaa lukea ainakin The Intelligent Investor ja Paras sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille. Näiden lisäksi Mika Hyttisen molemmat kirjat on hyvää luettavaa.

  VastaaPoista