keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Suuri banaanitutkimus: Miksi Prisma myy raakoja banaaneja?

Olen viimeaikoina käynyt vähän liiankin usein Prismassa. Tässä menneellä viikolla käväisin taas kerran Prismassa ostoksilla ja päätin ostaa nipun banaaneja, joita meillä kuluu nykään melko paljon. Tarjolla oli harmikseni suuri kasa juuri saapuneita banaaneja, joista kaikki olivat aivan vihreitä. Kilohinta oli onneksi melkein sama kuin Lidlin banaaneilla (Lidl. 1,25€ prismassa 1,29€) joten ajattelin, että haittaneeko tuo jos ostankin banaanit Prismasta. Vaa'alla olin pyörtyä. Banaaninippu olisi maksanut lähes 5€! Vastaava nippu banaaneja ei ole koskaan maksanut lidlissä niin paljoa. Banaanit jäivät kauppaan.

Myöhemmin menin Lidliin ja ostin vastaavan kokoisen nipun banaaneja alle kahdella eurolla. Banaanit olivat syöntikypsiä, kauniin keltaisia. Kassalla ihmettelin hintaa ääneen ja yllättäen kassaneiti yhtyi mielipiteeseeni ja totesi huomanneensa aivan saman asian. Vihreät banaanit painavat yllättävän paljon. Tutkiva journalisti heräsi minussa välittömästi ja piipahdimme tämän jälkeen Prismassa ostamassa parit vertailubanaanit.

Suuri banaanitutkimus oli käynnistynyt!

Vertailussamme on kolme eri banaania, jotka on silmämääräisesti valittu mahdollisimman saman kokoisina.

Hypoteesini: Banaanit ovat raakana painavempia, kuin kypsänä ja näin ollen kalliimpia.

Reilunkaupan banaani, joka ostettiin ruskeapilkullisena, erittäin kypsänä Prismasta. Huominoarvoista on, että vaikka banaanin kilohinta oli korkeampi (reilun kaupan banaanit 1,98€/kg) oli se jo ostaessa vain 5 senttiä kalliimpi, kuin halvemman kilohinnan chiquita-banaani.
Vasemmassa tarrassa oikea kilohinta. Oikealla vertailun vuoksi sama banaani chiquita-banaanin kilohinnalla.


Chiquita banaani, joka ostettiin erittäin raakana ja lähes kokonaan vihreänä. Banaani painoi 40g enemmän, kuin kypsä reilun kaupan banaani ja samalla kilohinnalla se olisi maksanut 6 senttiä enemmän kuin kypsä.

Lidlin banaani, joka ostettiin kypsän keltaisena, mutta ei vielä ruskeapilkkuisena. Kuvan banaani on otettu erikseen ostamastani nipusta. Sivuhuomautuksena, Lidlin banaanit olivat kypsiä ja halvempia kilohinnaltaan, kuin Prisman vastaavat.

Kypsyttämö. Katalyyttina omenan tuottama etyleeni,
joka nopeuttaa muiden hedelmien kypsymistä.
Jo kaupassa punnitessa reilun kaupan banaani olisi tullut halvemmaksi samalla kilohinnalla, kuin saman kokoinen, mutta raaka chiquita-banaani. Saattoihan kuitenkin olla, että eri lajikkeisena chuquita olisi ollut rakenteeltaan tiiviimpi. Hypoteesini todistaakseni, punnitsin kaikki banaanit kotona omalla keittiövaa´allani ja laitoin ne kypsymään. Jos olisin oikeassa, kypsyessään banaanit muuttuisivat kevyemmiksi.

Sivuhuomautus: Kuvista voitte katsoa, kuinka oma vaakani näytti eri tuloksia, kuin kaupan vaaka, mutta en tässä tutkimuksessa keskity siihen.  

Kypsyttelin banaaneita noin neljän päivän ajan, kunnes vanhin banaaneista, ruskeapilkkuisena ostettu reilun kaupan banaani oli jo sangen musta ja muutkin banaanit olivat hieman ruskettuneet. Unohdin ottaa kypsyneistä banaaneista joukkokuvaa, mutta hyvällä omalla tunnolla niitä kaikkia pystyi kuvaamaan kypsiksi tai jopa ylikypsiksi.

Seuraavaan graafiin olen merkinnyt banaanien painot jokaiselta päivältä. Banaanit kypsyivät ja kevenivät varsin nopeasti huoneenlämmössä:

Taulukko banaanien painonpudotuksesta:

Taulukosta huomaa, että juuri Prisman vihreänä myymä chiquita-banaani menetti painoaan kypsymisen aikana kaikkein eniten. Kypsäksi ehtiessään banaanin hinta olisi ollut viisi senttiä halvempi, kuin raakana ostaessa. Vertailun vuoksi käytin testissä Prisman chiquita-banaanien kilohintaa 1,29€

Ero banaanien alku- ja loppupainoissa prosentteina:

 • Reilun kaupan: -17%
 • Lidli: -9%
 • Chiquita: -19%
Kuvassa kypsäksi ehtinyt chiquita-banaani. Kuvasta voit nähdä, miten banaanin kuori on ohentunut kypsyessä. Tästä voimme päätellä, että kypsän banaanin edut ovat:

 • Banaani painaa vähemmän ja täten myös maksaa vähemmän
 • Kuori on ohut, mutta hedelmä makean maukas, et siten maksa paksusta kuoresta
 • Ruskeapilkkuiset banaanit ovat usein tarjouksessa, jolloin kilohinta on entistä edullisempi (tupla ale!)
 • Korkeamman kilohinnan banaanit jäävät helpommin hyllyyn kypsymään jolloin ne ovat oikeastaan yhtä edullisia, kuin alhaisemman kilohinnan raa´at banaanit! Samalla tulet ostaneeksi reilun kaupan- tai luomubanaaneja.

Loppupättelmäni on: Osta vihreitä banaaneja vain siinä tapauksessa, että pidät enemmän raa´an banaanin mausta. Muussa tapauksessa jätä banaanit kauppaan kypsymään tai osta jo valmiiksi kypsiä/keltaisia. 

Näiden banaanien pitäisi olla vielä emopuussa kypsymässä. Prismalle ne ovat kuitenkin erinomainen bisnes.
Nyt tiedät miksi.

20 kommenttia :

 1. Heh, hauska vertailu =D Säästämiseen muutaman sentin vaikutus on kyllä aika lillukanvarsia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet nyt asian ytimessä. ;)

   Mutta blogissani on nyt sentinvenytys- ja penninpyörittelyviikko. Tänään näperrellään senttejä, perjantaina ja sunnuntaina jatketaan muiden kolikoiden kanssa.

   Poista
 2. Hieno tutkivanjournalismin hengessä kirjoitettu teksti! Tämä herättänee keskustelua. Mitenköhän banaanit tulevat suomeen? Aiheuttaako raakana/painavampana kuljettaminen lisää kuluja? Mitä muita syitämahtaa liittyä raakojen hedelmien myyntiin? Myös esim. Avokadot ja mangot myydään lähes poikkeuksetta raakoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi helppoa vastausta: Kuljetus ei maksa enempää, koska banaanilaiva kelluu ja meri kannattelee lisäpainoa siinä missä köykäisempääkin laivaa.
   Ja kun banaanit kerätään reilusti raakana niin banaanipuu ehtii tuottaa vuodessa useampia (raakoja) banaanisatoja!

   Poista
  2. Mutta toisaalta kun laivan päällä on enemmän painoa niin se vaatii moottoreilta enemmän tehoa kuljettaa laivaa eteenpäin merellä = isompi polttoaineenkulutus. Jos taas oletetaan laivan painon olevan vakio banaanin kypsyydestä riippumatta, niin raaka banaani tarvitsee enemmän tilaa paksun kuoren takia jolloin kuljetuksia joudutaan tekemään enemmän jotta päästään samaan määrään kuin ohuempikuorisia kuljetettaessa.

   Näin kevyesti pientä ajatustyötä harrastaen ennen neljän päivän vapaita :D

   Poista
  3. Vaikka banaanilasti hieman painavempi olisikin raakoja tuotteita tuotaessa onhan meidän kuitenkin todettava, että 19%:n lisä myyntihintaan lienee kaiken ylimääräisen polttoaineen arvoinen. Keskon osake lähtisi rytinällä nousuun, jos jokaiseen tuotteeseen saataisiin jollain kepulipelillä puhallettua 19% lisähintaa asiakkaiden huomaamatta mitään.

   Erinomaista lomaa Vanha Kehno. Palaa toki sunnuntaina lukemaan seuraava järisyttävä paljastukseni ruokamaailmasta. ;)

   Poista
  4. No joka tapauksessa hedelmien kuljetus on tehtävä raakana, sillä kun kypsyminen oln alkanut, niin esim. banaani ylikypsyykin sitten verraten nopeasti. Kypsät banaanit eivät edes kestäisi siirtelyä laatikkoon jne. Eli käsittääkseni jos laivattava hedelmäerä on kypsää tavaraa, se on pilalla.

   Poista
  5. Mielestäni poiminta on tehty silti liian aikaisin, jos banaanit ovat vielä kaupassakin useamman päivän vihreitä. Kaupoilla ei taida olla mahdollisuuksia kypsyttää banaaneita esim. varastossa vaan ne laitetaan heti vihreänä tarjolle. Uskoisin, että banaanit on kerättävä aivan raakoina siksi, että välikäsiä ja tukkuja on myyntiketjussa paljon. Koskaan ei tiedä kuinka nopeasti hedelmät päätyvät lopulliseen myyntipisteeseensä - välillä nopeammin, toisinaan matka on todella pitkä. Siksi ne lähetetään matkaan niin raakoina kuin mahdollista.

   Poista
 3. Ihana postaus! :) Tällaisena banaanihulluna mä kyllä tiesin tän. Kaikki lähti liikkeelle mun kohdallani juuri tuosta, että kypsyessään hedelmälihan tilavuus kasvaa ja kuori ohenee. Sitten myöhemmin tajusin myös painon vähenemisen.
  Syön pari kiloa banaania viikossa, ja tällaisena supersäästäjänä pienilläkin hintaeroilla on merkitystä. Ostan kyllä vähän vihreitäkin silloin kun muuta ei ole tarjolla, tai sitten keltaisten lisäksi, kun on hyvä tarjoushinta, mutta yleensä ostan kerralla pari sellaista ruskeakuorista ja keltaisia sitten loput. Otan usein niitä irtonaisia banaaneita, joita muut on irrotelleet tertuista, koska niissä on pari ruskeaa pilkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Banaani on erinomainen välipala ja apu naposteluun/makeannälkään. Isommissa banaaninipuissa tuo ero painoissa alkaa todella näkyä. Raakana ei kannata todellakaan ostaa, mutta harmillisen usein tarjolla on vain vihertäviä banaaneja. :/ Tylsää, että niin monet ihmiset tuntuvat ajattelevan pilkullisen banaanin olevan jo pilalla vaikka se silloin olisi sopivasti syöntikypsä (ja edullinen!).

   Tuossa viimeisessä kuvassa olevat banaaniniput olivat kaikki mitä oli jäljellä pari päivää aiemmin näkemästäni valtavasta vihreiden banaanien kasasta. Hyvin olivat kelvanneet ihmisille.

   Poista
 4. Oletko harkinnut banaanien ostamista ilman kuoria? Kuoret kaupan roskikseen ja punnitsemaan! Taas säästyy senttejä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken mietin tätä mahdollisuutta, mutta tulin lopputulokseen, että limaiset, kuoritut banaanit muovipussissa lähinnä yököttää. Ananaksesta sen sijaan olisi jo huomattavasti kannattavempaa katkaista naatti päästä pois.

   Poista
 5. Ihan mahtava vertailu, tykkään tällaisista projekteista! Jälleen yksi syy suosia Lidliä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa, että pidit Neiti Talousvahti :) Lisää paljastuksia tulossa sunnuntaina. Pysy linjoilla!

   Poista
 6. Muistelen joskus lukeneeni, että kaikki banaanit poimitaan vihreinä, ja ne kypsennetään tai annetaan kypsyä täällä. Kypsä banaani matkalla merillä olisi pilalla perillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on,sama juttu muissakin hedelmissä. Uskoisin silti, että olisi mahdollista säädellä tuota poimimisaikaa siten, etteivät banaanit ole raakoja vielä perilläkin. Viileässä hedelmät säilyvät raakoina/kypsinä todella pitkään, joten ne voisi kerätä lähempänä kypsymistäkin. Mutta kuten yllä esitin niin luultavasti joka taholle (paitsi kuluttajalle) raa'at hedelmät ovat tuottoisampia.
   Olisi kuluttajan tehtävä huolehtia, että hedelmät kypsyvät kaupassa, eikä vasta kotona.

   Poista
  2. Toisaalta jos haluat ostaa usean päivän banaanit kerralla, niin kätevintä on monessa tilanteessa (tai näin ainakin minä olen kokenut) ostaa hieman raa'ahko nippu, joka kestää hyvin kuljetuksen esim. repussa, mutta kypsyy kuitenkin vuorokauden sisällä ihan hyväksi, mutta ei siis pilaannu pitkiin aikoihin. Tätä kannattaa nuukailijankin käyttää esim. 0,99 euron tarjouksen olleessa voimassa. (Lähes naapurinani olevasssa S-marketissa tällaisiakin hintoja on aina joskus, mutta koskaan ei tiedä miten kauan.) Tapoja onnen löytämiseen on tässäkin asiassa aika monia.

   Mutta tuo hypoteesin testaaminen eri banaanien painon kehittymisen seurannalla oli huomion arvoinen oivallus. Tietoa saatiin paljon enemmän, kuin pelkällä eri banaanien punninnalla.

   Poista
  3. Oman kokemukseni mukaan banaanit eivät kotona kestä edes niin kauaa kuin ne pysyisivät syöntikuntoisina. Eli jos viikossa ostaa ison nipun vaikka keltaisenakin niin ovat yleensä syöty ennen kuin ovat edes kovin ruskeapilkkuisia. Banaani pysyy kauan syöntikuntoisena vaikka kuori olisikin jo aivan ruskea. Sisällä oleva hedelmä menee pilalle oikeastaan vasta jos banaani saa kolhun, eli mustelman. Siinä mielessä olet aivan oikeassa, että kotiinkuljetuksen aikana banaaneja pitäisi käsitellä silkkihanskoin. Raaka banaani kestää toki enemmän kolhuja kuin kypsä.
   Lähes aina, kun olen nähnyt noita erikoishalpoja banaanieriä niin kyseessä ovat jo keltaiset tai jopa ruskeapilkkuiset ylijäämäbanaanit. Harvoin on raa'at banaanit alessa. Näitä tarjouksia kannattaa tuplahyödyn takia ehdottomasti hyödyntää! Eli alennettu hinta ja kypsän banaanin keveämpi paino.

   Poista
 7. Banaanit kypsyy valoisassa. Kokeile pistää banaanit kaappiin, niin ei tummu!

  VastaaPoista
 8. Kaupan hintoja ei voi vertailla tietämättä niiden muistakuluista esim vuokra, ostohinta kuluttajalta ym.

  VastaaPoista