keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Lapsen raha-asioiden hoito eroperheessä

Aiemmin jo kerroinkin, että kävin S-pankissa avaamassa tytölleni oman tilin, jonka kautta ostimme hänelle yhden osuuskaupan jäsenyyden säästöpossuun kertyneillä rahoilla. Tänään kerron tuosta prosessista hieman tarkemmin.

Eroperheessä lapsen omien rahojen hoito voi olla hieman hankalempaa, kuin muuten. Tilien avaamiseen ja hallinnointiin kun tarvitaan edelleen molempien vanhempien suostumus. Luulisin asian hoituvan valtakirjallakin, mutta koska exäni päätti jokin aika sitten muuttaa takaisin samalle paikkakunnalle kanssamme, menimme hoitamaan tilinavauksen yhdessä.

Täyttäessäni kaavaketta tytön  tilin avaamiseksi, tuli eteeni kysymys, kuinka vanhemmat voivat tiliä hallinnoida: Aina yhdessä vai myös erikseen. Lupa hoitaa tilin asioita koskee molempia vanhempia, eikä sitä voinut erikseen määrätä vain toiselle. En usko, että exä kävisi tilillä omiaan säätämässä, mutta ruksasin silti kohdan "yhdessä", vaikka omat hankaluutensa siinäkin on.

Tytön S-tilille tulevat aikanaan hänen jäsenyydestään mahdollisesti maksettavat korot. Koen, että S-kauppojen jäsenyydet ovat varsin matalariskisiä ja niitä on suhteelisen helppo ostaa ajan kanssa lisää vaikkapa säästöpossuun kertyvillä rahoilla. Korko ei sinällään ala kasvaa tilillä korkoa, mutta näin alkuvaiheessa koron voi sijoittaa uusiin jäsenyysmaksuihin. Jos S-kaupoilla menee vastaisuudessakin hyvin, on tuotto erinomainen.

Tällä hetkellä työnjakomme tytön raha-asioiden hoidossa näyttäisi olevan tämä: Exä säästää tytön vanhalle säästötilille ja siirtää sieltä rahaa Nordnet-tilille, jossa ei tosin ole yhtään sijoitusta tällä hetkellä, sillä hän odottaa sopivaa hetkeä ostaa. Tytön Nordnet-tilin näen itsekin oman salkkuni yhteydessä.

Minä aion keskittyä näihin S-jäsenyyksiin, joita tytölle voisi ostaa lahjaksi ja joihin säästöpossurahat voisimme myös laittaa. Tytölle tämä sopi hyvin, vaikkei hän paljoa koroista mitään ymmärräkään. Säästöpossuun oli kertynyt 123€ rahaa, joten tällä kertaa ostimme vain yhden jäsenyyden, muistaakseni Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan, ja loput säästöt pidimme käteisenä.

Aiomme lähitulevaisuudessa käydä exän kanssa siirtämässä tytön vanhan säästötilin Danske bankista Osuuspankkiin, jota me molemmat vanhemmat käytämme. Tällöin molemmat saavat tarkastelu- ja käyttöoikeuden tytön tiliin omien verkkopankkitunnusten kautta. Koska en itse ole Danske bankin asiakas, en edes tiedä, onko tuolla vanhalla tilillä yhtään säästöjä.

Toistaiseksi olemme voineet hoitaa tytön raha-asioita suhteellisen sopuisasti. Hyvä periaate on, ettei rahojen kanssa tehdä yhteistyötä vaan kummatkin säästävät/sijoittavat tytölle omalla periaatteellaan eivätkä puutu toisen tekemiin päätöksiin. Ja edellyttäähän jo lakikin, ettei lapsen rahoilla saa ottaa liian suurta riskiä, esim. sijoittamalla ulkomaisiin osakkeisiin.


6 kommenttia :

 1. Teillä näyttää tuo tilanne toimivan. Toinen mahdollinen skenaario voisi olla että vain toinen vanhempi haluaisi säästää lapselle ja toinen ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäkään ei ole mitään pahaa, kunhan se ei-säästävä muistaa, että lapselle annettu tai hänen nimissään sijoitettu raha on lapsen omaisuutta. Eikä sitä saa vanhempi enää takaisin itselleen ottaa.

   Poista
 2. Hienosti tuntuu teillä yhteistyö pelaavan, saat olla kiitollinen asiasta, aina se ei ole noin helppoa.

  Hienoa, että molemmat säästätte lapselle, käyppäs vilkaisemassa juttuni meidän tilanteesta www.omatrahani.blogspot.fi, pienistä puroista kertyy aikanaan iso virta.

  P.S Lisäsin sinut blogrolliini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhe- ja sopimisväleissä olemisesta on kyllä selvää hyötä ihan jokaiselle osapuolelle eroperheessä.

   Taisinkin jo aiemmin tänään käydä lukemassa blogiasi. En ole ennen siihen törmännyt, mutta mukavaa, että tulit kommentoimaan. :)

   Poista
 3. Jännä logiikka odottaa oikeaa ostohetkeä, muista infota minullekin kun tämä hetki koittaa. Sitä odotellessa laitan tylsästi kk-säästön kautta muutamiin etf:iin ja superrahastoihin aina silloin tällöin, nykyään jo vähän säännöllisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En puutu exän sijoitusstrategioihin. Ehkä hänellä on kristallipallo vaatekomerossa, mistä näkee tarkasti ne kurssiromahdukset ja supernousut niin, että kannattaa makuuttaa rahaa tilillä eikä ottaa niistä tasaista osinkovirtaakaan odotellessa.

   Poista