sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Esitäytetty veroilmoitus saapui

Ei kaikkia munia samaan koriin.
Perinteinen munajahti pääsiäisen jälkeen -50% hinnoin. 


Olen toki jo ehtinyt täyttää veroilmoituksen netissä, ennen kuin painettu versio edes ehti perille, mutta nyt ehdin paremmin tutkia laitokseen painettuja lukuja. Päätin samalla vertailla vuosien 2015 ja 2016 esitäytettyjä veroilmoituksia rinnakain.

Palkkani oli hieman noussut viimevuonna:

Ansiotulo 2016: 25 762,40€ + 426,10€ etuuksia
Ansiotulo 2015: 25 520,43€

On muistettava, että aloitin elokuussa osittaisen hoitovapaan, joten palkannousu on ollut tuotakin huomattavampaa, koska lyhennetty työaika on napannut palkastani osansa. Viimevuoden uusi etuusosa sisältää osittaisen hoitorahan, jota Kela on minulle maksanut. 2015 en olekaan näköjään nostanut mitään veronalaisia tukia.

Veroja olen sen sijaan maksanut hieman vähemmän ja luultavasti jopa liiankin vähän:

Ennakkopidätykset 2016: 2748,97€
Ennakkopidätykset 2015: 3052,38€

Mätkyjä minä olen saanut esitäytetyn veroilmoituksen mukaan jo monena vuonna, mutta yleensä jään aina plussalle lisättyäni kilometrikorvaukset työmatkoista (omalla autolla). Tänä vuonna saankin jännätä oikein kunnolla, sillä esitäytetty veroilmoitus ei sisällä vuokratuloja, mutta mätkyjä on silti tavallista enemmän:

Mätkyt 2016: 760,86€
Mätkyt 2015: 350,42€

Jännttää melkoisesti, miten käy. Vuokratuloja kaikkien kulujen jälkeenkin jäi noin 5000€. Tämän lisäksi minun pitäisi viimein saada laitettua vähennyksiin 2426€:n pääomatulon tappio vanhan asunnn myynnistä. Nyt kun olisi ensimmäistä kertaa pääomatuloa, josta sen voisi vähentää. Ja tietenkin vielä työmatkakulut ja 808€ sijoitusasunnon lainakorkoja. Jos laskelma menisi lähelle nollaa, olisin erittäin tyytyväinen. Vuonna 2015 sain loppujen lopuksi 363,12€ veronpalautusta.

Muitakin mätkyihin johtaneita epäedullisia muutoksia veroilmoituksessani näkyy. Ehkä isommista tuloista tai veromuutoksista johtuen moni maksu on isompi ja jotkut vähennykset pienempiä. Selvä itsestä johtumaton huononnus on asuntolainan koron vähennysoikeuden pieneneminen 65%:sta 55%:iin. Lainan pienennyttyä myös korkojen osuus on pienentynyt:

Asuntolainan korot 2016: 688€ (alijäämähyvitys 14,15€)
Asuntolainan korot 2015: 1801€ (alijäämähyvitys 266,61€)

Muistakaa, että tein isän perintörahoilla isot lyhennyksen asuntolainaani, joten siksi lasku koroissakin on ollut noin suuri.

Osingoissa on ollut selvä nousu osakesalkun avaamisen jälkeen:

Osingot 2016: 386,03€
Osingot 2015: 3,50€ (luultavasti osuuskaupan jäsenyydestä)

Osakkeiden myyntivoitto/tappio:

2016: -8,32€
2015: +281,40€

Aika vähäistä on kaupankäyntini, kun kerran vuodessa olen jotain myynyt. Veroilmoitus listaa viimevuoden myyntitappion vähennyskelvottomaksi. Ehkä viisaammat osaavat sanoa, miksi?

Täytyy sanoa, että näin aikuisiällä esitäytetyn veroilmoituksen luku on käynyt huomattavasti nuoruusvuosia kiinnostavemmaksi. Paperista löytyy jopa oma kohtansa veloille ja varoille! Lisäksi olen silmäillyt kriittisellä silmällä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksua 355€. Tuossa olisi vielä pieni säästökohde, jos vaihtaisi liiton johonkin yleiseen työttömyyskassaan. Näin olin vannonut tekeväni heti, kun saan vakinaisen työpaikan. Kirjoitan ylös syyt ja seuraukset jos ja kun päätän näin toimia.

Siihen asti toivotan kaikille erinomaista verokevättä! Palataan asiaan syksymmällä, kun varsinainnen veroilmoitus saapuu.

10 kommenttia :

 1. Jos myit osakkeita alle tonnilla verovuoden aikana niin ei mene veroja.

  VastaaPoista
 2. Samaa tulin sanomaan kuin Osinkokuningas, eli alle 1000 € kaupoista ei veroteta myyntivoittoa ja vastaavasti myyntitappiota ei voi vähentää.
  Pieni korjaus viimeiseen lauseeseesi vielä syksyllä tulee vahvistettu verotuspäätös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Megi ja Osinkokuningas, tämä selvitti asian :) täytyy miettiä, jos koettaisi jossakin vaiheessa hyödyntää tätä vero-ominaisuutta.

   Poista
 3. Investor Without A Cause23. huhtikuuta 2017 klo 19.50

  Miksi ammattiliitto ja yleinen työttömyyskassa olisivat keskenään vaihdettavia? Ilmeisesti sinua mietityttää ammattiliiton jäsenmaksu? Kyllä ammattiliiton jäsenyydestä voi erota, mutta jäädä silti oman alan työttömyyskassan jäseneksi. Silloin joudut maksamaan vain työttömyyskassan jäsenmaksun, mutta et ammattiliiton jäsenmaksua. Työttömyyskassaa ei siis ole tarpeen vaihtaa, ellei yleinen työttömyyskassa tule edullisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. YTK on muuten kaikista kallein työttömyyskassa. Mieluummin noin kuten Investor Without A Cause ohjeistaa, eli eroa ammattiliitosta ja jää nykyiseen kassaan. Jos taas etsit edullisinta työttömyyskassaa, niin JATTK on halvin niistä mihin kuka tahansa voi liittyä.

   Poista
 4. Asuntolainan korot ei mene alijäämähyvitykseen, jos ja kun jäät pääomatuloista plussalle, vaan vähennetään niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kopioin tuon alijäämä hyvityksen suoraan veroilmoituksesta johon se oli laskettu valmiiksi.

   Poista
 5. Aika detaljien: tuo 3,50 pääomatuloa menneiltä vuosilta kuulostaa HOK-Elannon maksamaltamtuotolta. Kauan sitten mietin samaa :)

  VastaaPoista