sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Vuokranantaja, veroilmoituksen täyttö ja kevät

Vuokra-asunnostani en ole paljoa kirjoitellut, koska edellisen rutinani jälkeen asiat ovat yllättäen
alkaneet hoitua mallikkaasti, eikä ihmeempiä sattumuksia ole tullut vastaan. Vuokralaiseni on alkanut itse maksaa oman vuokransa sosiaalitoimen sijasta ja vuokra on sen jälkeen ollut aina päivälleen oikeaan aikaan tililläni. Muutos tapahtui juuri vuoden vaihteen tienoilla, joten luulen positiivisen muutoksen johtuneen sosiaalitoimen ja Kelan uudistuksista. Raha kiertää nyt vuokralaiseni tilin kautta, mutta hän hoitaa asiansa mallikkaasti.

Vuoden määräaikainen vuokrasopimuksemme päättyy toukokuun lopussa. Sopimusta tehdessämme hän ei halunnut sitoutua asuntoon pidemmäksi aikaa edes siten, että sopimus olisi jatkunut toistaiseksi voimassaolevana määräajan jälkeen. Tästä syystä päätin ottaa vuokralaiseen yhteyttä hyvissä ajoin ennen sopimuksen raukeamista ja kysyä, haluaako hän jatkaa asunnossa asumista. Sain ilokseni kuulla, että hän on viihtynyt asunnossa hyvin ja haluaa jatkaa sopimusta. Sosiaalitoimen tarjoama vakuustodistus raukeaa myös ja vuokralaiseni aikoo selvittää, saisiko hän vastaavanlaisen Kelasta, mutta tällä kertaa niin, että Kela maksaa vakuuden suoraan tililleni. Tämä ilahdutti minua vielä lisää. Vuokra-asunnon kanssa asiat näyttäisivät siten olevan aivan kunnossa!

Sitten ryhdyinkin täyttelemään veroilmoitusta. Tuota aikuisten jokakeväistä hupia. 

Kuvittelenko vain, mutta onko veroilmoitus käynyt lyhyemmäksi? Ennen se tuntui kilometrien mittaiselta ja sisälsi rivitolkulla tyjiä kenttiä. Nykyään minulla on sinne jopa jotakin lisäiltävää, joten ilmoituskin tuntuu tutummalta. Tässä muutamia vähennyksiä, joita ilmoitukseen laitoin: 

Tulonhankkimislainan korot:

Sijoitusasunnon ostoon nostamani lainan korot oli merkitty kohtaan "Muut lainat" ja sen perässä luki "Ei vähennyskelpoinen". Muutin korot kohtaan "Tulonhankkimislaina", jolloin korot ovat 100% vähennettävissä.

Sijoitustoiminnan kulut: 

Onko taloyhtiön remonttivelat rahastoitu vai tuloutettu? Tästä olen vääntänyt kättä isännöitsijän kanssa. Vuosi sitten asiaa kyselin ja hän vastasi taloyhtiön rahastoineen rahoitusvastikkeet. Eipä siinä mitään. Tänä keväänä kysyin asiaa uudelleen ja sain isännöitsijän vaimo-sihteeriltä tiedon, että taloyhtiössä on jo parin vuoden ajan tuloutettu. Lopetinpa asista vänkäämisen siihen paikkaan ja pistän kaikki tähän asti kertyneet rahoitusvastikkeetkin vähennyksiksi. Jos saamani tieto on väärin on korvausvastuu nyt isännöitsijällä, sillä minulla on tuo lausunto kirjallisena sähköpostissa. 

Verotettava vuokratulo 2016: 5045€
Eli tämän verran tuloa on jäänyt vähennysten jälkeen verotettavaksi.

Tulonhankkimislainan korot: 808€
Korkokuluja veroilmoitus ei suoraan miinusta vuokratuloista.

Näiden lisäksi vähennyksiin pitäisi viimein päästä vanhan asunnon myynnin välittäjäkuluista tullut 2500€:n vähennys. Ainakin verovirkailija sanoi, että se vähennetään automaattisesti nyt, kun pääomatuloja joista sen voi vähentää, on viimein tulossa. Verkko veroilmoituksessa tuota ei näy missään, mutta esitäytetyssä veroilmoituksessa se on ollut jo monen vuoden ajan roikkumassa.

Tästä se sitten lähtee. Jään odottamaan verottajan päätöstä mahdollisista mätkyistä. Verojahan en ole maksanut viimevuoden vuokratuloista vielä ollenkaan. Tämän vuoden vuokratulot verotan suoraan palkastani.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja vähennän jokavuotiset 2900€.

9 kommenttia :

 1. Mulla ois vähän sama rumba kun joudun ilmoittamaan ulkomaisella välittäjällä olevat osaketapahtumat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit postata tuosta työsarasta :) Kauanko meni, mitä kommervenkkejä olet oppinut ym.

   Poista
 2. Kela ei maksa vuokravakuutta rahana http://www.kela.fi/toimeentulotuki-vuokravakuudet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut, että jotkut ovat saaneet vuokravakuuden tilille, mutta voi toki olla, että kuulopuheissa ovat sekoittuneet Kela ja sossu. Ihan täysin varma en ole siitäkään, tuleeko oman vuokralaiseni vakuus kummasta.

   Poista
 3. Edellisinä vuosina olen tykännyt tehdä veroilmoituksen. Tämä vuonna tökkii... En muka saa konetta avattua. Siihenhän meneekin sen 1 min maks.

  VastaaPoista
 4. En ole vielä edes saanut esitäytettyä veroilmoitusta, odotellaan siis :)

  Tai voisihan tuon jo silti käydä tekemässä. Luvut on valmiina, niin ei pitkään hommassa mene.

  VastaaPoista
 5. Meille ei ole vielä tullutkaan veroilmoitus. Toivon, että olen laskenut kaiken ok ja saan palautuksia. Vähennettävää minulla ei vielä ole.

  VastaaPoista
 6. Mutta mihin jäi Ananaan keskiviikkopäivitys :0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut Lontoossa! Ja keskiviikkona vielä toipumassa retkestä. Päivittelen joko tänään tai sunnuntaina matkabudjettia blogiin :)

   Poista