keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Bank of Norwegian: käyttökokemuksesta ja matkustamisesta

Arvaattekos muuten,
missä minä olen käynyt?
Ensimmäiselle oikein arvanneelle
kymmenen turkupistettä.
Nyt on Lontoon reissu maksettu!

Mukavasti tuli aikaa maksella Lontoon-matkan luottokorttilasku, kun matka loppui 10.4. ja ilmoitus
laskusta kilahti postilaatikkoon vasta 2.5. Eipä kyllä sinällään, rahahan minulla oli laskua varten säästetty jo etukäteen Norwegianin sääsötilille. En edes maksanut laskua ennen kuin vasta eräpäivänä, sillä säästötilin puolella korkoa on kerääntynyt muutamassa kuukaudessa ihan kivaa tahtia. Asteittain säästetty tonni on kerännyt korkoa tänä vuonna jo 4,97€, joka tilitetään tililleni vuodenvaihteessa. Ihan jeba! Tämähän olisi normaalissa pankissa noin viiden vuoden korkotuotto (vain hieman liioitellen, hehe).

Noniin, luottokorttia maksaessani törmäsin tosin yhteen epäkäytännöllisyyteen Bank of Norwegianissa. Palvelu itsessään on todella yksinkertainen käyttää, mutta aivan täysi verkkopankki se ei silti ole! En nimittäin löytänyt mitään järkevää tapaa maksaa luottokorttilaskuani saman pankin säästötilin puolelta. Säästötililtä voi tehdä kyllä tilisiirron, mutta toiminnossa siirrolle voi kirjoittaa vain viestin, ei viitettä. Aiemman kokemukseni perusteella Norwegianin luottopuoli taas on erittäin tarkka juuri viitenumeroiden kanssa. Väärä tai puuttuva viitenumero ei kohdista maksua oikein ja ymmärtääkseni maksu voi viivästyä. Enpä uskaltanut siksi siirtää luottokorttimaksua tilisiirtona säästötililtä luottotilille vaan hoidin maksun Osuuspankin tililtäni ja lähetin vastaavan summan Norwegianin säästötililtä Osuuspankkiin. Pääsivät ratkin risteilemään... Toivottavasti Norwegian kehittäisi omaa verkkopalveluaan tältä osin.

710€ köllöttelee vielä Norwegianin säästötilin puolella odottelemassa toukokuun lopussa starttaavaa Japanin-matkaani. Matkan jälkeen aion siirtää myös koko puskurirahastoni tilille kasvamaan korkoa. Koska en ole pitkään aikaan käyttänyt peruspuskurissani olevasta 2000€:sta senttiäkään, voi raha ihan yhtä hyvin levätä korkeakorkoisella tilillä Norjassa. Mikäs sen ihanempaa kuin raha, jonka eteen ei tarvitse tehdä mitään.

Terveisiä muuten myös uudelta yhteistyökumppaniltani:

Bank Norwegian rantautui Suomeen 2015 vuoden loppupuoliskolla ja se on nyt valtavan suosittu. Sekä luottokortti, varsinainen pankki, että talletustili vetävät kaikki erinomaisesti kuluttajia puoleensa, joka käy ilmi Talouteen.com -palvelun artikkelista. Bank Norwegian on todella lähtenyt haastamaan suomalaisia kivijalkapankkeja ja on tullut meille jäädäkseen!

Pssst:
Seuraavaksi kerronkin teille Ananaksen budjettivinkit synttäripikalomalle kotosuomessa. Stay Tuned! Malttamattomimmat voivat etsiä vihjeitä lomakohteesta tämän postauksen kuvituksesta.

11 kommenttia :

 1. Eihän Norwegianin talletustili olekaan mikään päivittäisten raha-asioiden tili, kuten ei ole esim Nordnetinkaan tili vaan sieltä on nostettava rahat normi käyttötilille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö sinusta ole hassua, ettei saman pankin sisällä voi siirtää rahaa säästötililtä luottotilille vaan raha pitää kierrättää toisen pankin kautta?

   Poista
  2. Ei. Kyseessä sijoitustili jolta voi nostaa rahaa. Jos esim sijoittaisit OP:n 3,25% tuotto-osuuksiin, niin et niistäkään maksaa laskuja.

   Poista
 2. Norwegian kortti toimii hyvin myös täällä Espanjassa ja tuottaa samalla lisää pisteitä seuraavaa matkaa varten :D Harmi vaan kun kortilla ei voi maksaa niin useassa paikassa kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täh? Tuohan on normi Visa-kortti.

   Poista
  2. Espanjassa onneksi aika hyvin voi maksaa kortilla, mutta vaikkapa Sisiliassa kannattaa olla tukku käteistä mukana, erilaisia "yhteysongelmia" tuntuu olevan aika lailla.

   Poista
  3. Kyllä täällä muutamassa paikassa on kelvannut vain käteinen :)

   Poista
 3. Miten tuo säästötili toimii tuolla? Mulla on omalla säästötilillä melkein 25 000e ja ei oikeen korkoa kasva niin onko sinne helppo siirtää ja saako sieltä miten äkkiä rahaa siirrettyä omalle tilille jos tarvii ja sit voiko olla että häviää siinä jotain vai tuleeko vaan korkoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bank Norwegianin tili on Nordeassa eli muiden pankkien tileiltä menee seuraavaksi päiväksi ja sama homma toisinpäin. En tiedä sitten tuleeko Nordean tileille nostot samana päivänä? Norjan valtio takaa talletukset ja talletussuoja on korkeampi kuin Suomessa. Omalla viitenumerolla talletetaan.

   Poista
  2. Bank of Norwegian on siis Norjalainen pankki, joten kaipa raha siirtyy digitaalisen fyysisenä Norjaan. Kun olet avannut säästötilin Norwegianissa, voit siirtää sinne rahaa normaalisti tilisiirtona ja myös rahaa pois sieltä samalla tavalla tilisiirtona ilman rajoituksia. Rahalla kestää siirtyä yleensä 2-3 pankkipäivää, eli hieman hitaammin kulkee kuin Suomen pankkien välillä.
   Pankki tarjoaa yksityishenkilölle talletussuojan 200 000€:oon asti. Elikkä jos Norjan valtio ja pankkijärjestelmä kaatuu niin periaatteessa pitäisi saada ainakin 200k€ omia säästöjä takaisin (jos on niin paljon tilillä ollut). Käytännössä en ole tätä testannut.
   Korko lasketaan päivittäin tilillä olevalle summalle. Kuukausittain saat tietää koron määrän ja kerran vuodessa korko varsinaisesti maksetaan, jolloin saat sen käyttöösi. Eli pitkin vuotta voit seurailla koron kertymistä.

   Poista
  3. Raha siirtyy suomalaiselle Nordean tilille/tililtä ja euromääräiset maksut kyllä pitäisi näykyä seuraavana päivänä varsinkin jos on tehty virka-aikana siirrot.

   Talletussuoja on 2 000 000 NOK ja euromääräinen summa riippuu kulloisestakin valuuttakurssista.

   Poista