keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Rahaliikenteen ohjailua ja ylläri nettilasku

Tuloista jää edelleen rahaa niin ruokaan kuin säästöönkin.

Aiemmasta kalenteribudjetistani inspiroituneena olen koettanut uutta mallia, jossa ohjaan kaikki mahdolliset laskut ja sisääntulevat rahat säästötilille. Eräpäivänä laskut lähtevät säästötililtä eivätkä aiheuta päänvaivaa käyttötilin puolella. Ikävän poikkeuksen uuteen laskutusmalliini tuovat lainalyhennykset, jotka lähtevät automaattisesti palkkatililtäni. Asian kyllä muistin, mutta ehkä vapunkin takia en muistanut valmistautua asiaan mitenkään. Niinpä lainalyhennykset imaisivat tilini aivan nollille heti tiistai-aamuna. Vuokrakin saapui tililleni vasta iltapäivällä, mutta sekään ei riittänyt kattamaan lainamenoja. Onneksi sain kännykällä siirrettyä rahaa säästötilin puolelta käyttötilille kesken työpäivän. 

Palkat ja muut tulot ohjaan säästötilille ja jätän käyttötilille vain viikon käyttöbudjetin ja joka toinen viikkoa bensarahan. Vajaan kolmen viikon kokeilujakso on nyt  takana  ja olen todennut 70€:n olevan aika nafti viikon ruokiin ja humputuksiin. Käytännössä olen ylittänyt budjetin 10-20€:lla joka viikko, mutta uskoisin summan olevan silti pienempi, kuin jos tilillä olisi koko kuun käyttöraha kerralla. Tarkempi budjetti todella kannustaa säästämään ja on paljon miellyttävämpää olla viikon pari viimeistä päivä ilman rahaa, kuin kuukauden viimeinen viikko rahatonna. Sunnuntaina meillä on käytännössä iso kauppapäivä, joten seuraavan viikon budjetin siirrän siksi jo sunnuntaina käyttötilille. Bensarahana 60€/2viikkoa on juuri sopivasti.

Lisäkokeiluja ja säätämistä uusi systeemini tulee varmasti tarvitsemaan. 

Toinenkin ikävä kömmähdys pääsi tässä juuri käymään. Tytön puhelimesta oli luiskahtanut Wifi pois päältä ja tyttö oli iloisesti katsellut youtube-videoita useamman viikon ajan rajallisella 4G-liittymällä. Kännykkään oli tullut puolen kuun vaiheilla tekstiviesti, joka ilmoitti käytettävissä olevan datan loppuvan, mutta tyttö ei ollut viestiä edes lukenut. Tänään asian huomasin ja hätäisenä kiiruhdin Telian sivuille katsomaan saldotilanteen. Kahdelta viikolta datamaksuja oli tullut 13€:n edestä. Ei onneksi mikään katastrofi ja ainahan vahinkoja käy. Opetin tytön nyt katsomaan, että Wifi on kännykässä varmasti päällä ja sovimme, ettei hän katsele videoita muualla kuin kotiverkossa. 2Gt kuukausidatan pitäisi kyllä riittää satunnaisiin puheluihin ja viestittelyyn kodin ulkopuolella, mutta loputon virta Youtube-videoita ylittää datakaton äkkiä. Onneksi jokainen lisäpäivä kustansi vain kiinteän 0,69€:n summan eikä  maksu tullut käytön mukaan. 

Ylläri nettilasku.
Sisältää myös puhelut ym.


10 kommenttia :

 1. Huoh näitä, jotka makselevat jokapäiväistä elämäänsä käteisellä. Paljon kätevämpää hankkia maksuton Norwegian Visa. Eräpäivä kerran kuussa, jolloin on helppo muistaa kuukauden maksut, tili ei voi mennä miinukselle kesken kuun. Lisäbonuksena 1% lentobonus, jolla saa mukavasti vuoden aikana kerrytettyä lyhemmän tai pitemmän halpalennon maksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pidä luottokortin rajattomuudesta, jolloin oma kontrolli voi pettää ja tulla tuhlanneeksi enemmän kuin pitäisi. Kun rahaa on rajallisesti saatavilla pysyy budjetti paremmin kasassa. Paljon helpompi ratkaisu ongelmaan olisi, jos lainalyhennyksen saisi ohjattua säästötilille.
   Lisäksi olen havainnut Norwegian-tilin aika kankeaksi, mutta kerron siitä myöhemmin lisää.

   Poista
  2. Amex taitaa olla ainoa rajaton. Minusta kyllä vanhanaikainen tapa maksaa käteisellä kannustaa tuhlaamaan enemmän. Palkkapäivänä nostetaan tili tyhjäksi lompsaan on kuin avoin karkkipussi kotona, otan vielä yhden. Setelien käytöstä ei jää samalla tapaa jälkiä kuin kortin käytöstä, joten rahat tulee poltetua nopeasti. Lisäksi vaarana on että lompakko varastetaan ja toisena tilinylitysmaksut kun rahat eivät ole tilillä. Luottokorttilasku on helppo maksaa kun tarkistaa vaan, että tilillä rahaa. Norwegian-tili ei suoraan liity luottokorttiin, lasku tulee e-mailina (toki sen voi katsoa netistäkin). Mutta jos Norwegian tililtä nostaa paria päivää ennen, niin kyllä ehtii omalle tilille.

   Poista
  3. Ehkäpä kirjoitin jossakin kohtaa epäselvästi, mutta en siis itse käytä käteistä juuri ollenkaan vaan maksan ostokset ja muut Visa electronilla. Silloin ei voi tuhlata enempää, kuin tilillä on katetta ja voi käydä kassalla nolosti jos saldoa ei seuraa tarkasti.
   Luottokortin rajattomuudella tarkoitin sitä, että kun kortin luottoraja on 2000-3000€ niin ei se kyllä ruoka- ja huviostoksia tehdessä tule vastaan, mutta kuukausibudjetin (n. 400€) sillä voi kyllä reippaasti ylittää aivan huomaamatta.

   Poista
 2. Tuo puhelimen datakatto on kyllä hassu. Yleensä en käytä siitä paljon yhtään (ja vaikka joutuisin käyttämään puhelintani nettinä eli se olisi mobiilidata tukiasemana). Mutta toki minultakin löytyy poikkeus. Kerran laskutuskausi (eli myös datakausi) oli juuri alkanut ja sain datan heti pariin tuntiin kokonaan käytettyä. Kotimaassa ja mitään en oikeastaan tehnyt... Ihan hepreaa koko homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sain vielä kuulla, että datakatto nollautuu 12.pv ja tämän kuukauden datakatto on jo käytetty, eli varmaan on tulossa toinenkin tavallista isompi lasku. Videotiedostot kyllä syö dataa äkkiä.

   Poista
 3. Meillehän sattui ikävä yllätys kun lapselle hankittiin ensimmäinen älypuhelin 6v sitten. En laittanut dataestoa päälle, koska neuvottiin käyttämään aina wifiä. Mutta... ensimmäisen laskun tultua huh huijakkaa, datalaskua tulikin n. 300e. Olin pyörtyä!!!! Yhteys DNA:han ja puoli vuotta neuvoteltiin laskusta ja sitten antoivat periksi! Kiitos DNA!!!!!

  Vaikka puhelimeen laittoin wifin päälle ja meni nettiin, se pysyi wifissä 5 sekuntia ja hyppäsi puhelimen nettiin. Vaikka puhelinta kuinka tutkittiin että eikö sitä saa pois päältä niin aina se löysi itsensä puhelimen nettiin.

  Näin ollen laitettiin puhelinliittymään dataesto päälle.

  Sama tarina kävi kaverin lapsella ulkomailla, lasku n. 1000e

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh! Juuri tuollaista kauhulaskua pelkäsin, mutta onneksi Telialla on lisäpäivät kohtuullisen hintaisia vaikka raja ylittyisikin. Onneksi saitte laskun neuvoteltua kohtuullisemmaksi!

   Löysin tytön puhelimesta sellaisen ominaisuuden kuin "Wifi-apuri". Käytännössä puhelin kytkee 4G:n päälle jos wifi-signaali on liian heikko. Koska tytön huone on vähän kauempana nettipurkistamme, on tämä "apuri" luultavasti syynä mobiilidatan käyttöön kotosallakin. Olisikohan teidän lapsen puhelimessa jokin vastaava ominaisuus? Aion kyllä nyt itsekin laittaa tytön puhelimesta mobiilidatan pois päältä. Soittakoot puhelut minuuttihinnalla tai mieluummin vasta kotona wifistä.

   Poista
 4. Miksi ei vain hommata liittymää jossa ei ole datakattoa? Puhelut ja kaikki menee whatsapin kautta, niin ainoa lasku mitä kertyy on kuukausimaksu ja se on aina tiedossa. Ei kai puheluita ja tekstiviestejä enää kukaan käytä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan, että ekaluokkalainen voi hätätapauksessa soittaa myös puhelinverkon kautta, jos esim. netti ei toimi tai pitää soittaa ihmiselle, joka ei löydy whatsaplistalta. Kaikki nettipalvelutkaan eivät aina hälytä toivotulla tavalla - varsinkin Skype on sellainen, joka ei välttämättä päästä ääntäkään tulevasta puhelusta.
   Ja tuskin pelkkää rajatonta nettiliittymää saa puhelimeen paljoa vitosta halvemmalla?
   Sen myönnän, että pihi olen, kun en osta rajatonta nettiä puhepaketteineen. Saisi varmasti 15€:n yhteishinnalla, mutta kokeilu tämäkin.

   Poista