sunnuntai 27. elokuuta 2017

Mitä sinä tekisit 22000€:lla?

Moni on varmasti ajatellut joskus, että mitä tekisi, jos saisi +1 000 000€ rahaa, esimerkiksi lotosta.
Aikuisesta tuntuu suorastaan euforisen ihanalta laskea, mihin kaikkeen miljoonapotti riittäisi. Osalle tosin saattaa tulla harmistus, sillä "pakollisten" hankintojen ja sukulaisille annettujen lahjusten jälkeen suurikin potti saattaa alkaa tuntua jo etukäteen vähän pieneltä. Mutta entäpä, jos rahaa olisitkin saanut vain pienehkön raaputusarpa-pääpalkinnon verran?

Päivän kysymys kuuluu: 

Mitä sinä tekisit 22 000€:lla puhdasta rahaa?

Juuri tuon verran rahaa nyt köllöttelee nollakorkoisella säästötililläni odottamassa kohtaloaan. Kuulisin aivan erityisen mielelläni teidä, rakkaat lukijani, mietelmiä siitä, mitä rahalle kannattaisi tehdä!

Jättäkää kommentti ja visioikaa vapaasti. Suunnitelmat saavat olla hyödyllisiä, täyttä tuhlailua, molempia tai aivan mitä keksittekään. Mitä nyt noin äkkiseltään unelmoiden saattaisitte summalla tehdä. Se kun ei loppujen lopuksi ole suuren suuri, mutta kuitenkin enemmän, kuin yleensä kerralla käteen saa. Hetkelliseen nautintoon se riittäisi aivan erinomaisesti, sijoituksille siinä olisi jo hyvää pohjaa vai saisiko summalla lunastettua velattomuuden? Sana on vapaa ja aion itse kuunnella teidän ehdotuksianne ennen kuin käytän perintösummastani ensimmäistäkään euroa.

Alustavia suunnitelmia minulla kuitenkin jo on ja aion niitä nyt listata alle:

Auton vaihto (4500-10000€)
Uudemman auton hankinta on edessä aivan varmasti. Avensiksen edessä olevat elinvuodet ovat varmasti yhden käden sormilla laskettavissa ja oman mukavuutenikin tähden olen uudemmasta autosta unelmoinut. Uusi auto on sen verran iso paukku, että tarvittavaa rahaa ei äkkiseltään säästetäkään kasaan. Nyt olisi oiva tilaisuus jättää autoon varattava rahasumma joko kokonaisuudessaan tai osittain tilille odottamaan.
Rahallinenhyöty: Säästyisin autolainan korkeammalta korolta (esim. 5v/6000€/9%korko: 1473€)

Mummolan lunastaminen (16000-25000€)
Tämä on myös edessä lähivuosina tai jopa jo tämän vuoden aikana. Mummolan pelastaminen on yksi päätavoitteitani, joiden takia ylipäätänsä säästän ja pyrin vaurastumaan. Vielä ei ole tietoa, kuin moni perheenjäsen tähän projektiin lähtee mukaan, joten tarkkaa ostosummaa ei vielä tiedä tarkasti. Tarkoitusta varten on tosin mahdollista ottaa myös lainaa, sillä ulkopuolisia vakuuksia on tarkoitukseen saatavilla.
Rahallinen hyöty: Pelkkää menoa, min. -200€ vuodessa

Asuntolainan lyhennys (10000-20000€)
Oman kodin asuntolainaani on jäljellä enää noin 41590€ ja sen jälkeen talouteni olisi erittäin vakaalla ja riskittömällä maaperällä. Käteen alkaisi jäädä lainalyhennyksen verran (628€) puhdasta rahaa. Tosin perintösumma yksistään ei riitä koko loppuvelan kuittaamiseen, vaan jäljelle jäisi 3-4,5 vuoden edestä maksettavaa. Velaton koti olisi kuitenkin sitten jo todella lähellä. Asuntolainan ylimääräisistä lyhennyksistä on tässä blogissa jo monta kertaa väännetty, mutta oma kantani on, että se turvaisi kotini yllättävän työttömyyden tullen ja mahdollistaisi myös tulevat asuntosijoitukset pienentämällä nykyisiä kuluja, jolloin käteen jäisi enemmän rahaa puskuriin/sijoituksiin.
Rahallinen hyöty: 17-34kk pois asuntolainasta, säästö koroissa 517-938€

Uuden sijoitusasunnon käsiraha (10000-20000€)
Uuden sijoitusasunnon osto kuuluisi pitkänajan sijoitussuunnitelmani mukaan tälle vuodelle. Raha riittäisi ehkä yhden edullisen asunnon omavastuuosaksi tai osaksi sitä. Toisaalta en ole ajatellut varsinaisesti käyttää rahaa asuntojen ostoon vaan haluan käyttää vakuutena muuta omaisuutta. Sijoittamalla rahaa asunnon ostoon voisin kuitenkin saada lainalle pienemmän kuukausierän tai lyhyemmän laina-ajan.
Rahallinen hyöty: Noin 4000€ vuokratuloa vuodessa

Matkakassa (2000€)
Toteuttamatta on vielä unelmaloma Amerikassa ja tyttärelle luvattu matka Japaniin. Pari tonnia riittäisi varmaan aika mukavasti toisen niistä toteuttamiseen. Toisaalta tuollaisen matkakassan pystyisi ensi vuodeksi myös säästämään, jolloin perintörahan voisi kiinnittää nyt johonkin tuottavempaan.
Rahallinen hyöty: 0€

Alla on vielä alustavaa taulukkoa, johon olen miettinyt eri vaihtoehtoihin sijoitettavia summia:Tällöin voisin valita joko auton, mummolan, asuntolyhennyksen ja matkan TAI uuden sijoitusasunnon. Jos käytän asunnon hankintaan muita vakuuksia voisin saada nämä kaikki. Autoon ja mummolaan tosin pitäisi luultavasti ottaa lainaa tai säästää ahkerasti lisää.

Saisinko tällä suunnitelmalla maksimaalisen hyödyn ja huvin perintörahasta?

37 kommenttia :

 1. Sinun tilanteessasi ostaisin auton ja loput sijoittaisin. Muihin suunnitelmiisi (pl. matka) saatava laina on niin paljon halvempaa että hyöty jäänee pienehköksi. Tuosta rahasta voisi käyttää matkaankin jos sen vaikkapa sitten haluaisi sen avulla tehdä suunniteltua aiemmin.

  Jos on tili Nordnetissa, kuten sinulla muistaakseni on, hajauttamalla sijoituksia riittävästi saa salkkua vastaan superluottoa 0,99% korolla. Olisikohan salkkusi riittävän kokoinen että otat edulliseen autoosikin lainan sieltä. Itse olen sen kannalla että miksi maksaa erittäin halpakorkoisia lainoja pois. Niitähän kannattaa pitää, kohtuullisissa määrin toki, koska esim osinkotuotto ylittää korkokulun komeasti.

  Omassa taloudessani laittaisin ko. summan osittain sijoituksiin ajallisesti hajauttaen ja osittain maksaisin osan ensi talvena saapuvaksi tulevasta kalliista (~10000€) harrastusvälineestä. Osan tästä vekottimesta maksaisin superluotolla. Näin teen kyllä ilman ekstra 22000€:kin, sillä erotuksella tietty että nyt säästän valmiiksi osan harrastusvälineen hinnasta vs lisäsijoitukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos viestistäsi idp :)
   Nordnet-salkkuni ei taida olla tarpeeksi hajoitettu lainaa varten. Lisäksi se ei taida olla nii iso, että sitä vastaan saisi kovin paljoa lainaa muutenkaan. Paljon olen kyllä kuullut ihmisten käyttävän tuota Nordnet-lainamahdollisuutta.
   Pörssi minua arveluttaa tällä hetkellä aika paljon ja lisäsijoitusten sijaan tekisi mieli ottaa vanhatkin ulos ja laittaa ne esim. asuntosijoituksiin. En ole asiaa kuitenkaan vielä sen enempää pohtinut. Tuntuu vain, että kursseissa on enemmän laksupainetta kuin nousumahdollisuuksia.

   Kiitos, kun jaoit, miten itse rahan käyttäisit. Mikähän noin kallis harrastusväline mahtaa ollakaan. :D

   Poista
 2. Hyvin suunniteltu, toteutuisi aika moni asia tuolla. Ymmärrän mummola-asian, vaikka se kulupuolta kasvattaisikin. Saisitko mummola-kysymyksen hoidettua oman asunnon vakuusarvolla jos lyhennät silläkin summalla omaa asuntolainaa?

  Itse varmaan tällä hetkellä lisäisin tuosta 20 000 € asp-tilille ja pari tonnia matkusteluun tai itsen hemmotteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi Ekonomimmi :)
   Äiti on lupaillut takausta mummolaa varten otettavaan lainaan, joten siihen ei ehkä tarvitsisi omaa omaisuutta sitoa muuten kuin tietenkin lainan takaisinmaksun verran.

   Poista
 3. Itse tykkään elää ns. turvallisesti. Eli olen pyrkinyt maksamaan kaikki lainat aina nopeasti (auto ja opintolaina), koska myöhemmin säästyvän rahan voin aina sijoittaa.

  Sinuna ostaisin sen auton,koska uudempi ja turvallisempi on aina plussaa. Ja autolaina taas ns. turha kulu.

  Jotain iloittavaakin pitää rahalla saada, eli laittaisin sen tonnin matkaa varten säästöön.

  Selvitä se mummola, mutta tästä saisit nyt helposti rahan sen lunastamiseen. Joskus rahaa vaan pitää käyttää sellaiseenkin, mikä ei tuota mitään. Ei se raha siellä sijoituksissakaan anna iloa niin paljoa, jos sen ajattelee käyttävänsä 20 vuoden päästä ja elämä on nyt.

  Loput rahasta onkin sitten kinkkisempi. Eli maksaako asuntolainaa pois vai laittaako sijoituksiin?

  Entä kunnon hätävarakassa, oliko sinulla sellaista? Sen suuruudenhan voit itse päättää, itsellä nyt vaan lojuu 3000€ tilillä rahaa jotain yllättäviä tilanteita varten.


  Ehkä siis osa hätäkassaan ja loput sijoituksiin? Vai lyhentäisikö sittenkin asuntolainaa? Koska elämä on nyt ja nopeammin velaton asunto taas aika iso juttu pois hartioilta.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hätävarapuskuri löytyy kyllä. Pidän sen aina vähintään 2000€:n suuruisena, mutta tällä hetkellä siellä taitaa olla noin 5000€, joten hieman enemmänkin kuin vain tuo 22k€ on käytettävissä.
   Kiitos pohdiskelusta ja viestistäsi Anonyymi :) Minuakaan ei autolaina isolla korolla oikein nappaisi. Se olisi joka tapauksessa todella pitkään oman talouden rasitteena. Jonkun jääkaapin osamaksun hoitaa parissa kuukaudessa, mutta autolaina kestää yleensä vuosia tai syökin sitten jo ihan kaikki raha lyhyemmältä ajalta.

   Poista
 4. omassa tilanteessa ottasin loparit (ja alkasin ettii parempaa työtä...) ja pistäsin sijoituksiin rahat. Ehkä ostaisin sijoitusasunnon jos työttömänä saisin lainaa ja ostelisin osakkeita. Tosin pörssiromahdus lienee tuloillaan, joten osa kassasta vois olla hyvä käteisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä rohkea ehdotus. Mutta miksi et jäisi vanhaan työpaikkaan ja etsisi siinä sivussa uutta (parempaa) työtä? ;) Kurjaahan olisi joutua käyttämään potti elämiseen, kun saisit 3 kk karenssin lopareista.

   Poista
  2. Olen tässä kärvistelyn ohessa koittanut etsiä töitä, huonolla menestyksellä. Työttömänä olisi paremmin aikaa ja jaksamista hakea töitä, itsetuntokin kaipaisi kohennusta ja nykyisellä työllä ja esimiehellä on siihen vain huonontava vaikutus. Kk-kulut on mulla n. 1000 euroa, varmasti tuosta vielä voisi nipistääkin muutaman satasen, niin ei siinä säästöistä hupenisi kuin osa. Lisäksi voisin tietty mennä jollekin työkkärin huuhaakurssille jolloin sais heti ansiosidonnaisen :D

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Minulla on ollut elämässäni pari muutaman kuukauden työttömyyjaksoa ja joka kerta ne ovat huonontaneet itsetuntoani merkittävästi :( Työttömyydestä tulee helposti ansa, josta ei meinaa päästä pois - paitsi tietenkin, jos olet haluttua tavaraa työmarkkinoilla.

   Poista
 5. Auto mahdollisimman edullisesti (koska vaikuttaa olevan pakkohankinta) ja loput sijoitusasunnon hankintaan. Positiivinen kassavirta on se tärkein juttu, sen maksimointi auttaa sitten noiden muiden suunnitelmiesi toteuttamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auto on pakkohankinta työmatkojen takia. Onneksi auto ei ole ollut koskaan minunlle egon jatke, joten edullisella/pienelläkin pitäisi pärjätä. :)
   Kiitos viestistäsi.

   Poista
 6. Liikaa vaihtoehtoja! :) Kaikissa on omat hyvät puolensa. Jos miettisit mikä sinulle on kaikkein tärkeintä? Onko se auto + mummola? Mikä tekee onnellisimmaksi? Laskelmassasi sijoitusasunto vie koko potin, mutta jakamalla rahat autoon, mummolaan ja matkakassaan, saisit aika monta kivaa asiaa...? Kaiken tämän sijoittamisen ja vaurastumisen ympärillä pitäisi myös muistaa itsensä ja tuo sun lomareissu kuulostaa ihan sijoittamisen arvoiselta jutulta ;) Kuten itsekin sanoit, voit käyttää sijoitusasuntoon muuta omaisuutta lainaa hakiessasi. Skippaa se?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä on ihan hyväkin, että vaihtoehtoja on enemmän eikä vähemmän :D Olen nyt varannut ajan pankkiin jotta näen, mitä siellä sanotaan/ehdotetaan. Paljon riippuu pankistakin ja siitä, mihin nykyiset vakuudet riittävät. Niistä voi sitten laskea, mihin rahat riittävät. Mutta kutkuttaisi kyllä sijoittaa mahdollisimman moneen kohteeseen vain yhden sijasta.

   Poista
 7. Meitsi valitsisi kohdat: uusi sijoitusasunto ja matkakassa.
  En osaa ottaa kantaa autonhankintaan tarpeeksi hyvin, koska en ole ikinä omistanut uutta autoa ja kammoksun noita niiden tähtitieteellisiä summia.
  Oman asuntolainan ylimääräinen lyhentäminen houkuttelee myös "vanhasta muistista" juuri tuon taloudellisen turvallisuuden takia, mutta niinkuin vakaviisas blogiyhteisömme on todennut, se ei ole taloudellisesti niin kannattavaa kuin rahan sijoittaminen. Ja koska sijoitusasunto kuuluu suunnitelmaasi, niin go for it!
  Mummmolan pelastamisen ymmärrän myös, mutta sitä vastaan saat vuorenvarmasti lainaa.
  Ja hei! Tuli mieleen, että voisiko siitä mummolasta kunnostaa ns. mökin, jota vuokrata kesäisin? Silloin siitäkin tulisi sijoituskohde ja rahallista hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi FemmaDonna :) Lainojen takaisinmaksun järjettömyyttä hehkuttavat yleensä ihmiset, joilla on isot tulot ja useita asuntoja. Tämä strategia onkin ehkä tie suuren asuntokannan kasvatukseen ja asuntoimperiumin luomiseen, mutta yleensä heillä on jo omaisuutta ja ennenkaikkea hyvät tulot, joilla suojautua asuntosijoituksien riskejä vastaan.
   Itselläni, kun on pieni palkka, jokainen laina syö hieman säästöön jäävästä summasta. Minulla ei ole koneistoa, jolla saisin ostettua asuntoja polkuhintaan ei-julkisilta markkinoilta. Pienen sijoittajan on ajateltava vakavasti sijoitustoiminnan riskejä, koska panoksena on yleensä oma koti ja kortit ovat vain yhden tai parin vuokralaisen vuokranmaksuhalukkuuden varassa.

   Mummolan oston pitäisi kyllä onnistua, sillä saisin siihen varmaan takauksen äidiltäni :) Mökki ei ole ihan sellainen, että se soveltuisi vuokrauskäyttöön. Sisätilat ovat kyllä ihan ylelliset ja nykyaikaiset, mutta mökki ei sijaitse sellaisella paikalla, että keksisin mitään syytä kenenkään haluta sinne mökkeilemään (=ei järveä). Lisäksi olisimme parhaaseen lomakauteen siellä mieluummin itse. Sen sijaan tuloja voisi saada tiluksilta ja ilmeisesti vaari aikookin vuokrata tilasta pari hehtaaria maata viljelijälle. Tuloilla saisi ehkä katettua kiinteistöveroa ja/tai tiemaksuja.

   Poista
 8. sinun tilanteessasi ostaisin varmaan sijoitus asunnonm, niin että kassavirta olisi positiivinen. loput laittaisin norveigin bank tilille odottamaan mummolan lunastusta. En lyhentäisi oman asunnon lainaa koska a) oma asunto on epä ligvidi varallisuus muoto. b) marginaali on todennäköisesti pienempi kuin norveigian korko. c) asia toki muuttuisi jos pystyisit maksamaan koko oman asunnon lainan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä, minulle tutuilta alueilta, on todella vaikea löytää asuntoa, jossa kassavirta olisi positiivinen. Ainakin, jos ottaa verotkin huomioon. Yleensä laskelmassa pääsee aika lähelle nollaa, mutta melkein kaikkiin kohteisiin pitäisi laittaa pari kymppiä kuukaudessa omaa rahaa. Lisäksi vuokrissa on ollut selvää laskupainetta. Mutta silti asuntosijoitus on kaikkein järkevin sijoitusmuoto omasta mielestäni: mikään muu sijoitus ei maksa (lähes) itse itseään takaisin pankille.
   Ja juuri niin kuin C-kohdassasi toteat oman asuntolainan lyhennyksestä. Ikävää, kun raha ei riitä koko lainan kuittaamiseen.

   Poista
 9. Moikka! Täältä ehdotus 50/50 sijoituksiin ja muihin. Taikka vaihtoehtoisesti jos ei osaa yksinkertaisesti päättää niin, 20% jokaiseen kohteeseen. Säästä ja ota lainaa autoon, sijoitusasuntoon (kiinnitä lopulla omistusasuntoa), mummolaan ja vaikka siihen matkaan. Taikka säästät ja otat lainaa sitten niihin kaikkiin. Itse lykkäisin hieman reissua ja auton hankintaa, koska tästä vaikka vuoden päähän tilanne voi olla aivan eri mitä se on nyt. Minä tosiaan sijoittaisin puolet käteisestä, koska uskon sijoitusajan peittoavan oikean ajoituksen. Onko muuten mahdollista karsia muutamalla vuodella eteenpäin vaikkapa autosta ja matkasta. Sinun avensis kyllä kehrää jos vaan jaksat huoltaa sitä. t: Toyota Carina -96 / Shareville Indeksi-mies

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat kyllä olla aivan oikeassa auton suhteen. Pienellä laitolla se saattaisi hyvinkin kestää 500 000 kilometriin asti :) Samoin matka ei ole tänä vuonna mitenkään ajankohtainen vaan aikaisintaankin sinne pääsisi vasta ensivuonna. Tosin isompi matkakassa on raskaampi säästää tyhjästä. On mietittävä, miten paljon mahdolliset lisälainat rasittavat talouttani ja näin ollen tekevät säästämisestä vaikeampaa.
   Pörssin arveluttaa tällä hetkellä aika pahasti.

   Poista
  2. Pörssit arveluttavat aina ja ikuisesti, silloinkin kun yrityksillä menee huonosti taikka hyvin. Oli valtion -ja yrityslainat ylhäällä taikka alhaalla. Ei siis mitään uutta. Pääoman menettää vasta kun osakkeen arvo on nolla taikka kun myyt arvopaperin huonoon hintaan. Enkä ihmeemmin odottaisi pörssiromahdustakaan, että "halvemmalla" saisi, sillä sitäkin voidaan odotella vielä pitkään. Se joka ymmärtää korkoa korolle tienaa sen ja se joka ei ymmärrä sitä menettää sen. Mutta kuitenkin tsemppiä valintojesi kanssa. t. Indeksi-mies

   Poista
  3. Tuo on kyllä totta. :) Rahan voisi kuitenkin käyttää myös muuhun tuottavaan, kuten asuntoihin.

   Poista
 10. Omassa tapauksessani olisi erittäin selvät sävelet mihin noin "vähän" rahaa laittaisin. Maksaisin pois opintolainani (5k), 10000 € Norwegian Bank (odottamaan seuraavia pörssiromahduksia 1.75 % korolla), 5000 € sijoituksiin ja loput 2 k jättäisin elämistä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva kuulla ihan kokonaan erilaisia ajatelmia, mihin muut rahan käyttäisivät. Kiitos siis tästä! :)

   Poista
 11. Auton muuten saa liikkeen rahoituksella halvemmalla, kuin lyömällä raakaa käteistä pöytään, saati jotain vaihtoautoa... toki sitä rahoitusta ei oo pakko kait pitää koko myönnettyä aikaa, mutta koska siitä tulee autoliikkeiden kate nykyisin, niin ne myyvät auton vaikka tappiolla, kunhan saavat rahoituksen. T:Lillukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä menee juuri toisin päin. Yleensä käteisellä ostaessa saa hyvin alennusta. Hyvin harvalla autoliikkeellä on omaa rahoitusta, vaan se menee kolmannen osapuolen kautta. Autoliikkeet jopa subventoivat asiakkaan rahoitusyhtiölle maksamaa rahoitusta, jotta saavat kärryjä liikkumaan.

   Poista
  2. Täytyy sanoa, etten ole autoliikkeissä vielä käynyt enkä sen tarkemmin rahoituksiin perehtynyt - mitä nyt joitakin mainoksia tullut vastaan nettiauto.comissa. Luulisin, että aivan uuden auton hankintaan saa edullisemman lainan kuin vaihtoautoon.

   Poista
 12. Ei ole helppo päätös varmasti. Onko autossa joku tietty vika tai ominaisuus jonka vuoksi epäilet sen hajoavan seuraavan viiden vuoden aikana? Kannattaa käydä vertailemassa autoliikkeiden rahoitusmuotoja koska kuten aiemmin kommentoitu niin tällä hetkellä autoliikkeiden rahoitukset ovat yllättävän edullisia.

  Jos miettii asiaa järjellä niin joku laina tuosta listasta on saatava eliminoitua koska muuten listalla on mielestäni liikaa samanaikaisia lainoja (auto, mummola, oma koti, sijoitusasunnot). Jos auton hankkimista voi lykätä muutamallakin vuodella niin itse kohdistaisin lyhennykset nykyiseen omistusasuntoon koska sillä keinolla saat tiputettua joka kuukausi juoksevia korkokuluja sekä isomman vakuusarvon asunnolle jota voit sitten hyödyntää mummolan tai seuraavan sijoitusasunnon hankinnassa.

  Oma ehdotus:
  1000€ lomarahastoon (stressitön mieli ajattelee myös talousasioita virkeämmin) :)
  2000€ Norwegianin säästötilille odottamaan auton ostoa/pörssiromahdusta
  17000€ nykyisen asuntolainan lyhennykseen

  Loput 2000€ siirtäisin esimerkiksi sijoitussalkkuun käteispuskuriksi odottamaan sopivia markkinoiden alennusmyyntejä, tai Norwegianin puolelle puskuriksi äkillisiä menoja varten. Osakemarkkinat ovat olleet jo kauan omaan makuun turhan kalliita joten ajallinen hajautus tai suorastaan rysähdyksen odottaminen voi olla se fiksuin vaihtoehto.

  Jos puskuri on jo täynnä eikä keksi sitten mitenkään mitä varten tuota 2000€ summaa säästäisi niin tiputtasin siitä tonnin lomarahastoon ja tonnin vielä asuntolainaan. Vaikka asuntolainan lyhennys ei tällä hetkellä ole fiksua niin kun seuraava talouden alamäki alkaa ja korot nousevat reilusti voi olla rauhallisin mielin kun lainaa on viisinumeroisen summan verran vähemmän niskassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vanha Kehno pitkästä kirjoituksesta! Perintösumman lisäksi minulla tosiaan on jo varsinainen puskurini. Rahaa taitaa yhteensä olla 27000€. Minulla on aivan samat ajatukset pörssistä: hieman kuumottelee kurssien korkea taso. Pörssiinhän pitäisi laittaa vain sellaisia rahoja, jotka on valmis häviämään ja näitä rahoja en halua hävittää ollenkaan. Olen jopa puoluhuolimattomasti mietiskellyt koko salkun tyhjentämistä vielä, kun olen reilusti plussalla.

   Auton hankinnan ajankohtaisuus on tällä hetkellä ihan arvailujen varassa. Tuskin siellä mitään isompaa vikaa on, paitsi ehkä jarruissa. Hihna ehkä kannattaisi vaihtaa jossakin vaiheessa, ettei mene moottori tuusannuuskaksi. Muutenhan tuolla on ihan hyvä ajellakin, vaikka ulkonäöllisesti auto alkaa olla jo aika räyheässä kunnossa. Ei ole mikään edustusauto enää :D

   Poista
 13. No jos mulla olis ton verra cashiä niin en kyllä rämä toyotaa enää pitäisi :D Miksi ihmeessä pitäisi ajaa vanhalla ruoskalla kun on pätäkkää paljon uudempaankin? :) Tässä siis oma plänini sinulle:
  6000€ auto
  2000€ matka (turha vain haaveilla matkasta kun on varaa se toteuttaa)
  14 000€ Bank norwegian tilille.

  Ehdottomasti en lyhentäisi asuntolainaa. Eihän siinä olisi järjen hiventä kun asuntolainan korkosi on todennäköisesti jotain 1% luokkaa. Siitä saa vielä hitusen verovähennystä. Miksi et vaan pitäisi noita rahoja Bank Norwegian tilillä, saat paremman tuoton sieltä kun maksamalla asuntoa pois? Nuo rahat saat kuitenkin käyttöösi tarvittaessa parissa päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se uudempi auto houkuttaisikin, on meno joskus sellaista kilinää ja kolinaa. Kiitos ehdotelmasta :)

   Poista
 14. Oletko miettinyt miten paljon loppujen lopuksi ehdit viettämään aikaa mummolassa? Jos se on vain muutamia viikkoja vuodesta, onkohan lunastaminen sen arvoista... ymmärrän kyllä että mummolalla on tunnearvoa. Mieti kuitenkin tarkasti. Sinulle tulee siitä sitten kiinteistövero ja vakuutusmaksut maksettavaksi.

  Auton tarvitset. Osta se tai ota fiksudiilin kautta jokin edullinen.

  Kokeneena matkailijana etsit halvat lennot ja hotellin... 2 hlöä pääsee hienollekin matkalle jo 800e.

  Ja loput säästöön bank norwegianin tilille ja sieltä sijoittelet rahoja sitä mukaa kun jotain sopivia osakkeita löytyy sopivaan hintaan.

  Jos lapsellasi on arvo-osuustili, niin hänelle myös pikkuisen osakkeita, ukki olisi varmasti mielissään asiasta😀

  Älä anna rahojen poltella. Kaikilla rahoilla ei heti tarvitse tehdä jotain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sitä mieltä, ettei säästämisessä ja vaurastumisessa ole mitään mieltä, jos rahoilla ei saa tehdä tai touteuttaa niitä päämääriä, joista eniten pitää. Tämä voi tarkoittaa myös täysin hyödyttömiä, tunneperäisiä ostoksia. Jos mummola kuitenkin osoittautuisi vikaostokseksi niin tiedämme erään perheen, joka on todella kiinnostunut paikasta. He saattaisivat hyvinkin joko ostaa tai vuokrata talon sekä metsät. Joka tapauksessa joitakin tärkeitä ja rakkaita asioita sitä haluaa säilyttää, vaikka säilyttäminen olisikin vaivalloista tai umpihullua. Ehkä muutan itse mummolaan joskus vanhempana. Äitinikin on puhunt siellä asumisesta. Vaikka olemme melko kaupunkilaistuneita niin tuolla paikkakunnalla ovat perheemme juuret ja sen tuntee :)

   Kiitos vielä laskelmasta Omat Rahani. Omat matkatoiveeni ovat juuri niitä kalliimpia, kuten Japani ja Amerikka, joten 800€ voi olla melko nafti tai sitten hyvin lyhyt loma. Rantalomat eivät ole koskaan minua kiinnostaneet.

   Ihmeen vähän raha onkaan vielä poltellut. Siirsin sen toiselle säästötilille ja siellä se nyt on. Ennen kuin lyön suunnitelmat lukkoon en siirrä sitä kuitenkaan vielä Norwegianin tilille.

   Annoitkin ensimmäisen ehdotelman lapselle säästämisestä. Idea on mielestäni hyvä :)

   Poista
 15. Sijoita puolet alkoholifirmaan ja loput tupakkafirmaa.

  Esim. Diageo tai Brown Forman
  +
  Altria tai British American Tobacco

  VastaaPoista
 16. Ei oikeastaan mitään. Ehkä viinerikahvit joisin (kotona, en kahvilassa, olen nuuka). Mutta isompina pörssin nousu/laskupäivinähän salkku muuttuu tuon verran jo itsessään.

  VastaaPoista