keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Lomarahojen vaihto vapaaksi

Yllättäen meille on tänä keväänä tarjottu töissä mahdollisuutta vaihtaa lomarahoja vapaapäiviksi.

Olen aina mukana, kun työnantaja tarjoaa jotakin uutta etuutta työntekijöille. Aiemmin meillä on ollut jo käytössä palkattomat vapaapäivät (joista ei mene lauantain palkkaa) säästösyistä. Palkattomia on saanut pitää 5kpl vuodessa ja nyt on tarjolla toiset 5kpl vapaapäiviä, jotka ostetaan lomarahoilla.

Yhdistettynä minimaalisiin 28 päivän lomiini tämä tekisi sentään jo saman, kuin pitkään talossa olleilla eli 38 lomapäivää!

Käytännössä lomarahavapailla ja palkattomilla lomapäivillä ei tietenkään ole mitään eroa, kun molemmissa tapauksissa ne ovat pois omasta palkasta. Lomarahasta miinustettuna lomapäivät tuntuvat kuitenkin "edullisemmilta", kun ne on kerralla miinustettu tulossa olevista extrarahoista, kun taas palkattomat otetaan jälkikäteen suoraan palkasta ja käteen jää siinä kuussa vähemmän rahaa.

Vaan kuinka paljon lomapäivät sitten maksavat? Tämä kiinnosti minua myös, sillä en ole koskaan oikein osannut laskea etukäteen lomarahojani ja nyt on menossa vielä 30% kiky-leikkauksetkin. Onneksi sain työnantajaltani karkean laskukaavan, jolla voin lomarahani laskea! Jaan kaavan teidänkin kanssanne, mutta muistakaa, että se on hyvin summittainen ja antaa vain idean siitä, miten lomaraha lasketaan. Meillä lomaraha on noin 5% vuosipalkasta.

Lomarahan suuruus: 12 x kkpalkka x 0,05 x 0,70 
Päiväpalkan suuruus: kkpalkka / 20

Normaalisti kuukausipalkkani olisi n. 2100€, mutta osittaisen hoitovapaan takia se on vain 82% tästä, eli noin 1722€. Lomarahani olisi siis: n. 723€ ja päiväpalkka: 86€

Viisi lomapäivää maksaisi minulle siis 430,5€ ja lomarahaa jäisi 292,5€.
Olin kuitenkin ajatellut pitää viidestä päivästä vain neljä, joten loma maksaisi 344,4€ ja lomarahaa jäisi 378,6€, arvatenkin verottajalle verotettavaksi.

Jos laskelmani pitävät paikkansa (ja korjatkaa jos eivät) niin ihan mukavalta vaihtosuhteelta vaikuttaa.

Samalla mehustelin tulevaa vuotta, kun alan tehdä taas täyttä päivää töissä ja lomarahaa pitäisi herua 882€ ja jos/kun kiky-lomarahaleikkaukset loppuvat, pitäisi lomarahan olla jopa 1260€. Hieman kyllä tätä epäilen, koska en muista koskaan saaneeni noin paljoa lomarahoja kerralla. Ehkä veroista johtuen.

Lisälomapäivät ovat kyllä kiva juttu, mutta hieman tylsää on, ettei niitä saa pitää putkeen esim. extralomaviikkona. Lisäksi nämä lomapäivät eivät ole subjektiivinen oikeus kaikille. Muissa toimipisteissä lomapäiviä olisi saanut ottaa jopa 13 (ja omatkin lomarahani olisivat riittäneet 8-9 päivään), mutta omassa yksikössäni määrä rajattiin max viiteen. Mutta etu kuin etu. Yritykseni kauatta tienaisin saman päiväpalkan 2,5 tunnissa, joten lomapäivän voi käyttää tuottavastikin.

10 kommenttia :

 1. Lisäksi jos vaihtaa lomarahoja vapaaksi, se pienentää myös veroprosenttia kun tulot pienenevät.

  Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta vaihtaa lomarahoja lomiksi, mutta mieheni saa aina vaihtaa kaikki lomarahat lomiksi, eli kesällä saa kaksi ylimääräistä lomaviikkoa.

  VastaaPoista
 2. Suosittelen lämpimästi mikäli talous antaa myöten! Olettaen että parempaa puuhaa löytyy, kuten sinun kohdalla varmasti pätee. Itsekin olen aina vaihtanut lomarahat mikäli se on vain ollut mahdollista työnantajan puolelta.

  VastaaPoista
 3. Lomarahojen vaihtaminen vapaaksi on tullut tutuksi jo vuosien ajan ennen nykyistä tehtävääni. On ollut aivan mahtavaa kun on saanut viettää lomia yhteensä kahdeksan viikkoa joka vuosi ilman murheita työasioista.

  Nykyisessä tehtävässä en ole halunnut vaihtaa lomarahoja lainkaan johtuen erikoislaatuisesta tavasta laskea kyseinen korvaus, joka vastaa 4 viikon palkkaa tyypillisen 2,5 sijaan. Onneksi meillä on mahdollisuus ottaa ylityöt vapaana, jolloin yhdestä ylityövuorosta saa kaksi vuoroa vapaata.

  Vapaa-ajan merkitys on tosiaan kasvanut vuosien vieriessä eteenpäin.

  VastaaPoista
 4. Aika ihanan paljon saat lomaa/vapaata noilla pidettyä :) Meillä ei useinkaan onnistu lomarahojen vaihto vapaaksi, mutta saldopankkia voi tietenkin yrittää hyödyntää tässä.

  VastaaPoista
 5. Sinulla ei taida olla lomien kanssa ns. irtopäivälaskentaa eli 5 pv tarkoittaa viikon lomaa? 28 pv on siten jopa enemmän kuin mitä vuosilomalaista tulee :)

  VastaaPoista
 6. Itse kannatan aina lomarahan vaihtamista vapaaksi, hyvä ratkaisu! Vaikkei lomarahalomia saisikaan pitää putkeen pitkänä lomana, niin itseäni ainakin piristää ihan yksittäiset vapaapäivät. Hauskoja vapaita!

  VastaaPoista
 7. Minulla on siitä jännä tilanne, että pomo kysyi haluanko pitämättömät lomat rahana, kun meillä vaihtuu työehtosopimus ja voi olla tilanne ettei kaikkia pitämättömiä lomia ole mahdollista pitää..
  Varmaan samalla laskukaavalla saan laskettua paljonko hyödyn rahallisesti, joten kiitos kaavasta.

  VastaaPoista
 8. Yleinen harhaluulo on, että on euromääräisesti aivan sama ottaako palkatonta vai lomarahavapaata. Lomarahavapaa on aina taloudellisesti kannattavampaa kuin palkaton vapaa, koska lomaraha-ajalta saa palkkaa normaalisti. Palkaton on nimensä mukaisesti sitten palkatonta :) Kannattaa laskea se kokonaistulo ko. ajalta, niin asia selviää. Suosittelen lomarahavapaita lämpimästi, mikäli se vain on mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Typo: "...koska lomaraha-ajalta saa palkkaa normaalisti" -> "...koska lomarahavapaan ajalta saa palkkaa normaalisti"

   Poista