maanantai 5. marraskuuta 2018

Tyhjensin osakesalkkuani

Tässäpä toistaiseksi ehkä viimeinen postaus osakesalkustani. Olen nimittäin myynyt valtaosan osakkeistani pois. 

Tämä ei liene ollut yllätysuutinen salkkuani Nordnetissä seuranneille sijoittajille, mutta ajattelin viimein koota aiheesta myös blogipostauksen. Tyttösille kun tuppaa ylilaudan pojat kaataa lunta niskaan aina, kun jotakin pörssiasioista erehtyy mainitsemaan niin on kirjoituksen teko vähän jäänyt.

Onnekseni aloitin osakkeiden myynnin jo hyvän aikaa sitten, eli en ole viimeviikkojen kurssilaskun takia erehtynyt myymään mitään, vaan ennemminkin pääsin omistuksistani eroon juuri ennen yleisen laskusuhdanteen alkua. Olen ollut ihan tyytyväinen myynteihini, jotka aloitin jo keväällä, kun kurssit olivat hieman toipuneet osinkokeväästä. 

Syykin on teille varmasti selvä, mutta kerrataanpa. Mummolan osto on tietenkin pääsyy, johon tarvitsen kaikki liikenevät käteisvarat, jotten joutuisi ottamaan kauheasti lainaa kohteelle, joka ei tuota mitään. Vaikka osakkeet itsessään saattavat nyt tuottaa enemmän, kuin lainasta pitäisi korkoa maksaa, voi tähän asiaintilaan tulla pian muutos (huonompaan). Korot ovat selvästi nousussa ja osakemarkkinoilla rysähtelee. Karhumarkkinoita en itsessään pelkää, mutta kun tiesin rahoille olevan pian tarvetta, päätin hypätä pois kyydistä vielä, kun koin kurssien olevan korkealla. Ilman mummolan ostoa olisin varmaankin vetänyt ostohousut jalkaan ja lähtenyt sijoittamaan lempiosakkeisiini lisää rahaa laskevalla kurssilla. Nimen omaan rahan tarve pakotti minut nyt myymään, kun aika oli vielä nähdäkseni hyvä. 

En kuitenkaan aivan kokonaan ole luopunut sijoituksistani. Koriini on jäänyt vielä yksi muna, lempilapseni: Sampo. Sammon kanssa en ehtinyt toimia tarpeeksi aikaisin, kun jäin odottamaan kurssin toipumista osinkojen jaon jälkeen. Kurssi ei ehtinyt palautua tarpeeksi korkealle ennen pankkien rahanpesukohua. Sammon osakkeeni ovat edelleen plussalla, mutta vain n. 5%:n verran. Muutenkin arkailin näitä myydä, sillä olen ollut hyvin tyytyväinen Sammon maksamaan osinkoon ja vakauteen. Sampo siis jäi, lisääkin ehkä haluaisin. 

Myynneillä olen vetänyt pörssistä irti nyt ne rahat, jotka olen sinne itse sijoittanut. Sampo edustaa sijoitusuran aikana saamiani voittoja: 
 • Käteistä rahaa salkussani on nyt 7829€ 
 • Sampoa omistan tällä hetkellä 2153€:n edestä (+Seadrill 1€)
 • Salkun yhteisarvo: 9983€
 • Nordnetin salkkuuni olen siirtänyt omaa rahaa yhteensä 7500€ (osingot olen sijoittanut takaisin)
 • Salkun perustin heinäkuussa 2015 

Muut myyntini ovat olleet: 


H&M ja HK lähtivät tappiolla, mutta eivät valitettavasti niin kovalla miinuksella, että summa kelpaisi vähennykseksi verotuksessa. Vuoden aikana pienenpieni omistukseni Seadrilliä ehti jo hävitä salkustani, kunnes se jokin aika sitten yllättäen palasi takaisin. Myydä en sitä aio, sillä myyntikulut ovat enemmän kuin myynnistä saatava summa - jätän sen siis salkkuuni lojumaan.

Koen suurta helpotusta osakesalkkuni keventymisestä. Sanokaa mitä sanotte, mutta vaikka olin jo päässyt alkuvaiheen jatkuvasta kurssivahtaamisesta eroon, niin silti pörssin heilahtelu aiheuttaa minussa huolta ja stressiä. Korkeintaan minusta voisi olla vakaaksi osinkosijoittajaksi, mutta nyt tältä erää jätän pörssihommat sikseen. Asunnot ovat enemmän mieleeni. 

Paljon olen tämän sijoitusrupeaman aikana oppinut ja totta kai myös virheitä tehnyt. Lopputulokseen olen tyytyväinen ja ainakaan en koe hävinneeni pörssissä yhtään mitään. Tämä osa isän perintöä on nyt menossa kohteeseen, joka on minulle rakas ja säilyy lopun elämää. Sijoitussalkkukaan ei minnekään häviä vaan voin myöhemmin ottaa sen käyttööni, jos siltä tuntuu. Toistaiseksi haluan siirtyä tarkkailemaan pörssimaailmaa sivullisen osassa.

4 kommenttia :

 1. "H&M ja HK lähtivät tappiolla, mutta eivät valitettavasti niin kovalla miinuksella, että summa kelpaisi vähennykseksi verotuksessa."

  Jos viittaat alle 1000 e verottomaan myynteihin niin se koskee kaikkia myyntejä koko vuonna. HM ja HK tappiot vähennetään 2018 saamistasi voitoista. Mahdollisten vähennysten jälkeen lasketaan lopullinen vero.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa juuri sinulle oikealta valinnalta tuo!

  VastaaPoista
 3. Ei välttämättä ollenkaan huonompi aika keventää salkkua. Itseäkin vähän hirvittää oman salkun osakepaino ja asuntosijoitusten velkavipu, mutta toisaalta no pain, no gain :D

  VastaaPoista
 4. Kaikkea ei voi rahassa mitata ja silloin sitä sijoitussalkkua on osattava käyttää myös niiden vaikeammin arvotettavien asioiden hankkimiseen. Osakkeita voi aina ostaa uudestaan, mutta kiinteistön jos kerran päästää käsistään niin homma voisi mennä vaikeaksi :)

  Ajankohta salkun kevennykselle on lisäksi erittäin hyvä. Katsoin juuri Nordnetistä oman salkkuni yhteenvetoa ja kehitystä niin vaikka olen reilusti indeksiä paremmassa "tuloskunnossa" tämän vuoden aikana ollut, on kehitys silti vähintään arveluttavan mollivoittoinen.

  VastaaPoista