keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Luottokortti pois lompakosta

Vaikka edellisessä blogipostauksessa kerroinkin ottaneeni viime aikoina jonkin verran selvää velkaantumisasioista, ei aihetta huoleen kuitenkaan ole! Sen haluan kuitenkin salailematta myöntää, että luottokortin käyttö on selvästi lipsahtanut hevimmän puolelle viimeisen vuoden aikana.

Otin Bank of Norwegian luottokorttini varovasti käyttöön 2017-matkustusvuonna. Sen jälkeen se "unohtui" lompakkoon ja olen pitänyt sitä ikään kuin hätävarana mukana. Toisin sanoen siinä, missä ennen siirsin kännykällä rahaa säästötililtä käyttötilille esim. kassajonossa, olen nyt huomattavasti höllemmin höylännyt luottokorttia ostoksia tehdessä. Samalla olen saanut ensikäden kosketuksen luottokortin salakavaluuteen: Kortin käyttö on hiljalleen lisääntynyt.

Ongelmaa tästä ei sinällään ole syntynyt, sillä luottokorttini 20%:n korko on tehokas kannustin maksaa luottokorttilasku aina kokonaisuudessaan pois kuun lopussa. Sen sijaan luottokorttilaskun suuruuteen on huomattavasti hankalempaa vaikuttaa. Kortin saldoa voisi ehkä seurata erillisen Norwegia-sovelluksen kautta, mutten ole sitä jaksanut ottaa käyttöön. Norwegianin kotisivujen kautta saldoa ei ole myöskään tullut seurattua. Yleensä luottokorttilaskun loppusumma on aina yllättänyt suuruudellaan.

Keskivertoinen luottokorttilaskuni on ollut noin 200-300€, joka on tullut noin 300€:n käyttötilirahojeni lisäksi. Summat sisältävät siis ruuat, bensat ja humputukset. Kuukausibudjettiini näihin on varattu yhteensä 500€, joten "elän yli varojeni" noin sadalla eurolla kuukaudessa. Tämä on lähinnä pois säästöön jäävästä rahasummasta, joka ei muutenkaan ole tällä hetkellä päätä huimaavan suuri.

Tammikuu teki totuttuun kuitenkin poikkeuksen. Useampi keskivertoa kalliimpi meno olikin lihottanut luottokorttilaskua ja lopputulema oli veret seiseuttavat 830€. Tutkin luottokorttilaskuni tarkasti läpi ja totesin kyllä aivan itse aiheuttaneeni kaikki kortille kerääntyneet maksut, joita olivat:

Katsastus: 78€
Valmistujaislahja: 45€ (puolet sain takaisin muilta osallistujilta)
Kuntosalikortti: 283€
Uusi harrasteväline: 13€
Tytön syntymäpäivälahjaostoksia: 67€
Lakanat Citymarketin alesta: 15€
Ulkona syöminen 31€
Kampaajalta tuotteita: 16€
Apteekki: 13€
Bensa: 60€
Ruokakaupat: 103€
Oma hemmotteluostos: 101€

Summa sisältää kyllä lähes kaikki kuukauden ostokset, sillä käyttötilini tyhjeni kokonaan auton huoltokäyntiin, jossa tavallisen väliaikaishuollon lisäksi vaihdettiin myös auton jarrulevyt ja palat, näiden lisäksi oli katsastus. Tytön syntymäpäiväjuhlat ja lahjat lisäsivät laskua. Toki tuli tehtyä itsellekin turhia ostoksia.

Selityksiä, selityksiä.

Joka tapauksessa säästötilini saldo on karttunut luvattoman hitaasti. Ylimääräisiä ostoksia ei tule harkittua ollenkaan niin tarkkaan, kun ne lisätään näkymättömään listaan, jonka voi myöhemmin kuitata pois puskuritililtä. Onneksi on se puskuri! Mutta ei sekään säästämättä isommaksi kartu.

Siksipä olen päättänyt poistaa luottokortin lompakostani. Voisin muussa tapauksessa leikata sen kahtia, mutta silloin tällöin tarvitsen nettitilauksiin luottokortin numeroa ja ulkomailla fyysinen kortti on kätevä. Ilman mukana kulkevaa luottokorttia joudun kuitenkin käyttämään pari hetkeä enemmän ylimääräisten ostosten tekoon, kun siirrän rahan fyysisesti käyttötililleni. Näen myös heti, miten sama summa vähentyy säästötililtäni. Luulisi sen antavan uutta motivaatiota säästämiseen.

11 kommenttia :

 1. Mulla onn ollut luottokortti vasta pari vuotta. Ulkomaan matkaa varten sen otin, vaikka olin ajatellut että en luottokorttia ikinä tarvii. Nyt on selkeet säännöt. Luottoa käytetään vain nettiostoksiin ja koska otan netistä käytännössä vain matkoihin liittyviä asioita ei korttia tarvitse käyttää juuri koskaan. Kortti kulkee lomapakossa, mut säännöt ei salli sen käyttöä kaupassa. :) Toinen sääntö on sama kuin sulla, että korttia saa käyttää vain sen verran kun on valmiiksi säästettyä rahaa muualla, eli kortti maksetaan puhtaaksi heti eka laskusta.

  Pois vaan lompakosta kortti, jos se helpottaa kontrollissa pysymistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Karpalo. Luottokortti on kätevä, mutta vaarallinen pitää aina käsillä. Kun puskuriakin löytyy mukavasti niin sitä helpompi siitä on lähteä tuhlailemaan. Onneksi ei korkoja tarvitse pelätä, kun aina saa tuhlailut maksettua. Mutta säästösummaa se lähtee kyllä ikävästi syömään.

   Kortti lähti!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hei velkanainen ja kiitos kommentistasi. Kävin tutustumassa äsken blogiisi ja laitoin sinut blogilistalleni seurantaan. Kirjoitat todella hyvin ja kiinnostavasta aiheesta. Zemppiä!

   Poista
 3. Hyvä! Itse epäilen että minulla olisi sama ongelma jos omistaisin luottokortin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se näyttää aika universaalisti lipsahtavan tuhlailun puolelle tuo luottokortin käyttö. :/

   Poista
 4. Itse yritän maksaa kaiken mahdollisen luottokortilla. Laskun maksan pois aina kerralla hyvissä ajoin. Kerään luottokortin avulla sen pienen maksutapaedun, mikä BN:n kohdalla tulee lentopisteiden muodossa. Kulutustottumuksiini tai ostokäyttäytymiseen en anna maksutapojen vaikuttaa.

  VastaaPoista
 5. Minä ostan kaiken mahdollisen Norwegianilla. Vähensi tulevan ulkomaanmatkan lentolippujen hintaa 230 eurolla.

  Olen itsekin katsonut laskuja "sillä silmässä". Menee nimittäin vajaa tonni kuussa. Siihen päälle satunnaiset ilmalämpöpumpun tai lentolippujen hankinnat, mutta niiden tapauksessa ei voi katsella niitä osana säännöllisiä menoja.

  Norwegianin pankin puolella on mukavan selkeät graafit mihin eurot menevät, tyyliin ruoka ja ravintolat. Olen ajatellut ryhtyä vertailemaan myös niitä - vaikka jokin kauppa olisi väärässä kategoriassa, vertailu ajassa kertoo omasta kulutuksesta enemmän.

  VastaaPoista
 6. Itse olen suunnittelemassa elämää missä ei luottokortille ole sijaa. Kummiskin luottokorttia viilatessa joutuu nämä kulut maksamaan pois. Se on petollinen väline loppujen lopuksi. Hyvä kirjoitus kokonaisuudessaan. Avaa tosi hyvin tilanetta kun kirjoittaa noinkin yksityiskohtaisesti :)

  VastaaPoista
 7. Tämä on oikeastaan kysymys näille kahdelle, jotka maksavat kaiken luottokortilla ja sitten maksavat laskun pois kerralla?

  Onko luottokortin ostoraja yhtä iso kuin palkka, tai miten estäisit sen,ettei joku kuukausi tulekin vahingossa käytettyä luottoa enemmän kuin sitä on varaa maksaa pois?

  VastaaPoista
 8. Luottokortin raja taitaa olla palkan suuruusluokkaa ainakin alussa. Kun positiivista maksuhistoriaa takana, voi anoa korotusta ja sitä saakiin.

  Täytyy ottaa huomioon, että maksamaton lasku käytännössä puolittaa kortin käyttömahdollisuuden jatkuvassa käytössä. Eli jos on 4000e limiitti ja sillä on ostettu 2000e edellisessä kuussa, niin seuraavan kuun 15. päivän laskuun asti on käytössä 2000e. Jos koko 4000e on käytetty, niin kortti ei toimi 2 viikkoon ennen eräpäivää.

  Minä ihmettelen suuresti, miten käteisellä voi muka elää säästäväisemmin? Käteinen häviää helposti koska sitä ei voi tiliotteelta seurata. Ei kai kukaan syö sisäfilettä jos maksaa kortilla ja jauhelihaa jos maksaa käteisellä?

  Kortissa on lisäksi matkavakuutus ja turva konkurssia vastaan. Esim Anttilan ja leluliikkeiden konkurssit luulisi opettaneen, ettei käteisellä kannata maksaa.

  Tuo bonus on hyvä juttu, itselläkin BN Visa maksoi parisataa euroa lennoista.

  VastaaPoista