lauantai 19. syyskuuta 2020

Reikä lattiassa ja uusi vuokralainen

 Vuokra-asuntoni vuokralainen vaihtui ja jätti jälkeensä reiän lattiaan. 

Olen ollut oikein tyytyväinen pitkäaikaiseen vuokralaiseeni ensimmäisessä sijoitusasunnossani, elikkä yksiössä. Hän ehtikin asua peräti neljän vuoden ajan, kunnes elämäntilanteen muutos sai hänet muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Valitettavasti ulosmuutto ei sujunut ihan oppikirjan mukaan, joten sain aihetta kirjoittaa blogiini.

Vuokralaisen oli tarkoitus lähteä asunnosta heinäkuun loppuun mennessä ja mukavasti minulla olikin tiedossa asuntoon uusi vuokralainen jo hyvissä ajoin. Tiesin vuokralaisen muuttavan tavaroitaan jo heinäkuun aikana ja hän lupasi siivota asunnon ja luovuttaa avaimet kuun lopussa, jotta uusi vuokralainen pääsisi heti kuun viimeisenä päivänä muuttamaan sisään. Kaikki valmistelut sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä. 

Tuli muuttopäivä ja lähdin kesken päivää töistä vastaanottamaan avaimet. Myös uusi vuokralainen oli paikan päällä muuttokuorman kanssa. Ensimmäinen ongelma oli, ettei vanha vuokralaiseni avannut ovea eikä vastannut puhelimeen. Asunnosta ei kuulunut minkäänlaisia ääniä ja vuokralainen tuntui kadonneen. En saanut häneen mitenkään yhteyttä, en soittaen, en tekstarilla, en sähköpostilla. Huumori meinasi kyllä loppua, mutta onneksi uudella vuokralaisella oli vuokrakärry muuttokamoilleen seuraavaan aamuun asti varattuna, joten jäimme odottamaan. Onneksi sotkussa mukana ei ollut palkattuja muuttomiehiä.

Kävimme syömässä ja kun päivä alkoi taittua iltaan koetin taivutella vuokralaista vastaamaan ensin hyvällä. Lupasin, ettei muuttosiivouksella niin väliä, jos vain saamme mennä asuntoon. Ei vastausta. Seuraavaksi lähetin jo ikävämmän viestin. Kerroin, että jos asuntoon ei muuttopäivänä päästä, joutuu vuokralainen maksamaan seuraavankin kuukauden vuokran ja lisäksi uuden, kodittomaksi joutuneen vuokralaisen majoittumiskustannukset hotellissa sekä tavaroiden säilytyksen maksullisessa varastossa. Tämä viimein tehosi ja sain vastauksen vuokralaiselta kahden minuutin sisällä. Hän kertoi asunnon olevan tyhjä/siisti ja avaimen pöydällä. 

Pääsimme viimein sisälle asuntoon (minulla toki oli oma avaimeni). En tiedä, miltä asunto oli näyttänyt ennen siivousta, mutta siisti se ei tosiaan ollut. Avaimia löytyi keittiötasolta yksi kappale, turvalukon avaimesta ei tietoakaan. Joitakin siivoustarvikkeita oli jäänyt vielä asuntoon (loppusiivous oli ehkä kuulunut entisen vuokralaisen suunnitelmiin, mutta jäänyt jostakin syystä puolitiehen), joten imuroimme lattian äkkiä, että tavarat saatiin kannettua sisälle. Uusi vuokralainen on tuttuni, joten jäin auttamaan häntä asuntoon asettumisessa. Käytimme koko illan ja puolet yöstä asunnon siivoamiseen. Kaikki pinnat, seinät, ja ennen kaikkea kulmat ja katkaisijan ympärykset olivat liassa. Jouduimme pyyhkimään aivan jokaisen pinnan asunnosta ennen kuin sitä saattoi kutsua siistiksi. Myös jääkaappi oli epämääräisessä vihreässä limassa ja pakastin paksulti jäässä. Kaiken lisäksi asunnon laminaattilattiasta löytyi messevän kokoinen reikä poikineen. Avainten puuttuminen myös huoletti uutta asukasta. 

Noin tulitikkuasinkin kokoinen reikä lattiassa ei ole normaalia kulumista.

Minun oli siis ryhdyttävä erinäisiin vuokranantajan velvollisuuksiin: 

 • Hankittava lukkojen sarjoitus
 • Tilattava korjaaja lattian reiälle (onneksi samaa laminaattia oli vielä tallessa)
 • Koetettava tavoittaa vuokralainen ja kysyttävä hänen viimeisistä tavaroistaan
 • Tehtävä hakemus Kelan vakuudesta kulujen kattamiseksi

Onneksi kaikki asunnossa oleva lika lähti ihan pesemällä, pyyhkimällä, hankaamalla ja hartiavoimin hikoilemalla. Huonommastikin olisi voinut olla, mutta tässä teille vähän makupalaa siitä, miltä näyttää useamman vuoden huoleton asuminen, kun unohdetaan perussiivous.

3 kommenttia :

 1. Tässä myös hyvä esimerkki miksi vuokranantajan olisi hyvä käydä aika ajoin tarkastamassa kämpän kunto vuokrasuhteen aikana. Sovitusti tietenkin, ei koskaan omin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kerran käynyt tuossa vuokrasuhteen aikana. Asunto oli aika tyhjä (ei siis likakasoja kattoon asti), mutta en tutkinut niin tarkkaan seinien tai lattian puhtautta. Olin varmaan niin helpottunut, ettei ollut paljoa tavaraa :)

   Poista
 2. Kiitos kirjoituksesta! Etenkin juuri tämän tyyppiset, rehelliset kuvaukset asuntosijoittamisen vähemmän mukavista puolista ovat tervetulleita.

  Joskus sitä ihmettelee, miten kummallisesti esim. tässä nyt 4 vuoden ajan ilmeisen moitteettomasti vuokria maksanut ihminen ryhtyy temppuilemaan tällä tavalla. Toki voi olla joku kriisi menossa, mutta silti käsittämättömän ajattelematonta.

  Pitää tosiaan muistaa käydä asunnoilla vähintään vuoden välein. Eilen kävinkin yhdessä kämpässä, jossa en ollut yli vuoteen käynyt. Siellä onneksi oli kaikki kunnossa, mutta aina ei käy yhtä hyvä tuuri. Tsemppiä sinulle, uusi vuokralainen on varmasti siistimpi tapaus! :)

  VastaaPoista