perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kirjaperjantai: Paras sijoitus

Paras sijoitus
Marko Erola

"Itsepuolustusopas sijoittajille"

Paras sijoitus osui silmääni Talentumin verkkokaupassa äänikirjamuodossa! Innostuin kovasti ideasta, että voisin työmatkalla kuunnella sijoituskirjallisuutta, joka muuten on ehkä hieman raskasta luettavaa. Tietokirjan kuunteleminen äänikirjalta onnistuikin yllättävän hyvin. Kompastuskohtia ovat tietenkin taulukot ja graafit, mutta mielestäni ne oli ihan hyvin ja selkeästi kuvailtu. Vain pisimmät taulukkomuotoiset listat kävivät turhan raskaiksi kuunnella, eikä niistä jäänyt mitään mieleen. Äänikirjoiksi luettuja tietokirjoja soisin ilmestyväksi paljon tätä enemmänkin!

Kirjan 214 sivua kestivät 7h 25min kuunnella, eli minun puolen tunnin työmatkoillani kirjan kuunteluun meni n. puolitoista viikkoa. Tämän takia kirjaperjantai jäi toissaviikolla välistä. Marko Erola on itse sanellut johdanto-osan, mutta itse kirjan ääniraidalle lukee Anssi Rönnqvist. Kirja on mp3-muodossa, mutta ainakin minun autoradiossani se soi moitteetta. Vanhemmat CD-soittimet eivät ehkä tue mp3-muotoisia levyjä, joten kannattaa varmistaa asia ennen levyn hankkimista.

Hieman minua ihmetytti, että tämä äänikirja on julkaistu jo vuonna 2009 tai ainakin siihen on luettu vuoden 2009 Paras sijoitus. Kirjasta on ilmestynyt uusi, 9. painos, joten voi olla, että sisältö on ajoittain vanhentunut. Tosin kirjaa kuunnellessa korvaani ei osunut kovin montaa selvästi ajasta jälkeen jäänyttä asiaa. Oli oikeastaan jännittävää kuulla, millaisia olivat vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingin tunnelmat.

Kirjan sanoma on lyhykäisyydessään: Osta passiivisia indeksirahastoja. Kirjan ensimmäinen puolisko keskittyykin lyttäämään kaikki haaveet, jotka sinulla saattoi aiemmin olla markkinoiden voittamisesta, tähtisalkunhoitajista ja hurjista osakevoitoista. Tilastollisesti osoitetaan toteen, ettei tekninen analyysi toimi, Warren Buffettia lukuun ottamatta kukaan ei voi voittaa markkinoita kuin hetkellisesti tuurilla ja lopulta rahasi valuvat vain salkunhoitajan kukkaroon suurten palkkioiden muodossa. Vasta kirjan loppupuolella, kun sinut ja suuret suunnitelmasi on järjestelmällisesti lyöty maahan, annetaan pieni toivo parhaista mahdollisista tuotoista, joita passiiviset indeksirahastot sinulle voivat tarjota.

Ymmärrän, että kirja on herättelyopas niille, jotka uskovat rahansa ammattilaisten tuhlattavaksi, mutta kirjoitustyyli on pääosan kirjaa hyvin negatiivinen ja lyttäävä. Sanoma on kuitenkin tärkeä ja uskon Erolan olevan aivan oikeassa passiivisten indeksirahastojen ylivertaisuudessa. Kirja sisälsi myös paljon mielenkiintoista tietoa riskinhallinnasta, salkun tasapainottamisesta ja erilaisista kursseja järisyttävistä kriiseistä. Hieman minua myös hämäsi, miksi joka ikinen idea ja ajatus piti kertoa kirjassa vähintään kahteen kertaan. Hyödyllistä kertausta vai ärsyttävää toistoa?

Aivan kirjan lopussa on vielä sijoituskirjailija Burton Malkielin haastattelu. Haastattelu paljastaa Malkielin suhtautuvan suorastaan rennosti teoriaansa passiivisen indeksisijoittamisen ylivertaisuudesta verrattuna asian kuolemanvakavasti ottavaan Erolaan.

Naislukijana kirja ei ollut
oikein minun makuuni.

1 kommentti :