perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kirjaperjantai: Sijoita asuntoihin!

Sijoita asuntoihin!
Marko Kaarto

Aloita - Kehity - Vaurastu

Tässä on toinen erinomainen opas asuntosijoittamisen saloihin. Aiemmin jo arvostelin mainion kirjan "Osta, vuokraa, vaurastu", mutta yllätyksekseni markkinoilta löytyi tilaa myös toiselle asuntoihin keskittyvälle sijoitusoppaalle.

Siinä missä OVV keskittyy seikkaperäisesti kuvailemaa asunnon ostamista, vuokraamista ja vuokrasuhteen hoitoa, on Sijoita asuntoihin! -kirjan pääpaino nimenomaan sijoittamisessa. Järkevä sijoittaja hankkii hyppysiinsä molemmat kirjat ja lukee ne ilolla läpi. Kaarron kirjoitustyyli on mukaansa tempaavaa eikä sitä vaivaa turha raskaus. Mukaan on ujutettu eläviä esimerkkejä Kaarron omalta sijouitusuralta ja rehellistä analyysiä äkkipikaisten toimien kannattavuudesta. Näitä olisin voinut lukea vielä paljon enemmänkin! Yksinkertaisia esimerkkilaskuja, tiivistettyjä sijoitusstrategioita ja kiinnostavia oivalluksia keventävät vielä mukavat piirroskuvat. Kirja onkin tyylikkään puna-musta ja kansi jännittävän nahkea. Eikä ollenkaan liian pitkä! Jotkin kuvakaappaukset nettipalveluista olivat painossa muuttuneet tosin hieman sumuisiksi.

Sisältö on mielestäni monipuolinen ja mukavan rahantekopainotteinen. Kirjassa käydään läpi laaja kirjo asuntosijoittamisen riskejä sekä mahdollisuuksia ja perehdytään moniin eri strategioihin. Lisäksi kappaleissa arvioidaan avuliaasti, millaiset sijoittamistavat sopivat aloittelijoille ja mitkä jo kokeneemmille asuntokonkareille. Jottei homma jäisi pelkäksi puuhasteluksi on mukaan laitettu lukuisia vinkkejä toiminnassa kehittymiselle. Itse pidin kovasti selkeistä laskutoimitusmalleista, joilla omasta asunnosta voi laskea erilaisia tuottoprosenttilukuja.

Asuntosijoittamisessa erityisen tärkeää tuntuu olevan verkostoituminen. Kirja kyllä kertoi keihin ja miksi kannattaisi suhteita luoda, mutta ei sitä, miten verkostoitumisessa pitäisi käytännössä edetä. Varsinkin aloittelijalle on suuri kynnys mennä kaveeraamaan itseään osaavampien ihmisten kanssa, etenkin jos motiivina on oman hyödyn tavoittelu. Miten aloittelijoihin mahdetaan suhtautua kokeneempien keskuudessa? Olen itse ajatellut ottaa yhteyttä välittäjiin, joiden kanssa olen kauppaa aiemmin tehnyt ja koettaa edetä verkostoitumisessa sitä kautta. Jos minulla olisi yhtään enempää varaa, osallistuisin mielelläni myös Vuokrantajat ry:n koulutusristeilylle.

Seuraavaksi lista kirjan kappaleista, jotka luin erityisellä mielenkiinnolla:

- Vakuusarvo ja velkavipu: Ennen sijoitustoiminnan alkua en ollut tällaisesta mahdollisuudesta kuullutkaan. Velkavivun käyttö ja oman omaisuuden työskentelemään laittaminen kiehtovat minua sijoitustoiminnassa eniten. Kirjassa perusopit molempien käyttöön.

- Neljä eri tapaa sijoittaa asuntoihin: Asuntoa ei tarvitse välttämättä edes omistaa itse...

- Asuntosijoittajan tunnusluvut ja kaavat: Koska asunnot ostetaan laskimella eikä tunteella, on nämä oltava hallussa. Itselle näistä luvuista oli paljon apua, joskin harjoitusta tarvitsen edelleen!

- Vuokrien hallinnointi: Itse käytän exceliä, mutta tarjolla on myös käteviä verkkosovelluksia homman hoitamiseen pilvessä.

- Lukuisia erilaisia sijoitus-strategioita

- Asunnon ja taloyhtiön remontit: Mikä on järkevää remontointia ja mihin tulisi varautua.

- Asuntojen hinnat: Erittäin ajantasainen kappale asuntojen nykyisestä hintatasosta.

- Uudisasunnot sijoituskohteena


Vaikka kirja oli läpeensä kiinnostavaa ja hauskaa luettavaa, jäi minua hieman ihmetyttämään kirjoittajan erittäin negatiivinen asenne 70-lukulaisia asuntoja kohtaan. Korjauksethan niissä kolkuttelevat ovella, mutta jo 13 vuotta seiskytlukulaisessa asuneena en ole havainnut taloissa mitään perustavanlaisesti huonoa tai kehnosti rakennettua. Oman kotini seinät ovat läpikuulumattoman paksua betonia, parveke tukeva ja asunnon pohjapiirroskin järkevä. Toki taloissa lienee alueellisia- ja tyyppieroja kovastikin. Minua alkoi kovasti kiinnostaa, ovatko 50- ja 60-luvulla rakennetut talot todella huomattavasti parempia, kuin myöhemmin rakennetut? itse olen karsastanut eniten uusia, pahviseinäisiä taloja.

Onko teillä, rakkaat lukijani, hyviä tai huonoja kokemuksia 70-luvun taloista?



Täydet viisi ananasta miellyttävästä
lukukokemuksesta ja avuliaista opeista.

Lukemani kirjani sain omasta pyynnöstäni Markolta arvostelukappaleeksi. Mainittakoon myös, että kirjan voi nyt ostaa tarjoushintaan 29,70€ markokaarto.fi -verkkokaupasta. Kyse on toisen painoksen loppuunmyynnistä, joten tarjous jatkunee niin kauan, kuin kirjoja riittää.

2 kommenttia :

  1. Laitetaanpas korvan taakse tämä opus! Ongelma taitaa olla siinä, että siinä 70-luvun taitteessa kun jengiä muutti kaupunkeihin aivan hullua tahtia, rakennettiin niin kiireellä ja sillä ajatuksella, että talot ovat väliaikaisia. Nyt on paljon sellaisia taloja, jotka mieluummin pitäisi purkaa kuin yrittää korjata. Ulkoisestikin aika karseita useat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mukava ja suht nopea lukaista läpi, joten suosittelen :)
      Uskoisin, että 70-luvun taloissakin lienee jonkin verran eroja. Tuskin kaikki rakennuttajat sortuneet hutilotyöhön vain siksi, että muutkin rakentaa hutiloiden. Nyt pitäisi nämä kohteet osata erottaa jotenkin toisistaan. Esim. omassa talossani putkiremonttitehty jo 90-luvun lopulla. Asiat korjattu ajoissa tai sitten tilanne on ollut todella katastrofaalinen tuolloin :D Nyt ei ongelmia.

      Poista