Kirjallisuudessa yksinhuoltajien, sijoittajien ja säästäväisten henkilöhahmojen kirjo on suhteellisen kapea. Nopeasti mietittynä tällaisia hahmoja voi olla melko työlästäkin nimetä. Kuitenkin lähes jokaisen lapsuudessa on vaikuttanut eräs maailma, jossa päähenkilö on peräti kolmen lapsen yksinhuoltaja ja hänen setänsä sijoittaja ja visukinttu parhaimmasta päästä. Puhun tietenkin Ankkalinnasta.
Aku Ankka - yksinhuoltaja vuodesta 1937
Aku Ankasta tuli yksinhuoltaja jo vuonna 1937, jolloin ensiesiintymisensä saivat hänen sisarenpoikansa Tupu, Hupu ja Lupu, jotka sisar lähetti veljensä huomaan. Vanhemmista ei koskaan enää tämän jälkeen kuulunut mitään ja veljeskatras jäi asumaan Akun luokse. On ihailtavaa, miten onnettaren jatkuvasta epäsuosiosta kärsivä Aku on pitänyt huolta ankanpojista. Hän tekee pitkää ja väsyttävää päivää margariinitehtaalla tai raataa orjapalkalla setänsä Roope Ankan palveluksessa. Säästöön hänellä ei jää rahaa, mutta on selvää, että Aku ja pojat elävät kuitenkin varsin mukavaa elämää: He asuvat omakotitalossa (joka välillä on vuokrattu Roopelta, välillä Akun oma), pojilla on selvästi tarpeeksi ruokaa ja vaatetta - uudemmissa sarjakuvissa myös tietokoneet, pelit, kännykät ym. tarvittavat varusteet.
Akun elämän pääpiirteet:
- Aku elää keskiluokkaista, mukavaa, mutta töiden rasittamaa elämää. Jos rahaa on, se käytetään joko velanmaksuun tai elämän pieniin ylellisyyksiin, kuten Sihi-juomaan.
- Äksystä luonteesta huolimatta kaikki rakastavat Akua. Perhe on hänen elämässään suuri voimavara ja nokkelat ankanpojat auttavat hänet usein pois pulasta.
- Aku ei oikein osaa vaalia omia oikeuksiaan työmarkkinoilla. Hän työskenteleekin usein varsin masentuneena ja lannistettuna kurjissa hanttihommissa.
- Työttöminä kausina Aku viettää päivät mieluummin ongella kuin töitä etsien. Elämiseen hän lainaa rahaa Roopelta.
- Suuren velkataakkansa takia Aku joutuu usein setänsä palvelukseen lähes olemattomalla palkalla tai jopa palkatta.
Roope Ankka - visukinttujen visukinttu
Roope Ankalta voisi oppia yhtä jos toista säästämisestä. Piheys ja saituus ovat hänen hyveitään. Toisaalta hän tulee samalla olleeksi myös ekologinen, kierrättäessään lyhimmätkin lyijykynän nysät ja hakiessaan päivän lehden roskakorista. Roopen ikoninen rahasäiliö kukkulan huipulla on kuitenkin lähinnä statussymboli, sillä tosiasiassa suurimman osan hänen omaisuudestaan muodostavat A.Ankka-yhtiöt ympäri maailmaa. Roope omistaa yrityksiä lähes kaikilta kuviteltavissa olevilta aloilta ja hän etsii jatkuvasti uusia sijoitusmahdollisuuksia. Lisäksi hän harrastaa historiallisten, kadonneiden aarteiden metsästystä omien kokoelmiensa kartuttamiseksi.
Roopen elämänohjeet:
Roopen elämänohjeet:
- Siinä missä raha virtaa Akun sormien läpi, hilloaa Roope jokaisen omistamansa roposen säiliöönsä. Hän on äärimmäisen saita ja sallii vain tarkkaan valikoituja ylellisyyksiä itselleen (esim. miljardöörikerho).
- Roope keskittyy varallisuutensa agressiiviseen kasvattamiseen vielä vanhoilla päivilläänkin. Tavoitteena Roopella on olla ja pysyä maailman rikkaimpana ankkana.
- Roopesta ei pidetä aivan yhtä paljon, kuin Akusta, sillä taloudellista etua tavoitellessaan hän saattaa hyväksikäyttää myös omia sukulaisiaan. Loppujen lopuksi hän on kuitenkin aina osa perhettä ja osaa myös nöyrtyä ja katua käytöstään.
- Roopella on erinomainen vainu rahalle ja bisnekselle. Hän myös yleensä onnistuu yrityksissään loistavasti. Sanonta: "Raha tulee rahan luo" pätee Roopeen erinomaisesti.
Mielestäni on melko selvää, että suurin osa Aku Ankan lukijoista ottaa elämänoppinsa nimenomaan Akulta, eikä Roopelta. Perhekeskeinen ja mukavuuksien täyttämä elämä koetaan ehkä mielekkäämmäksi kuin yksinäinen itaruus. Akun uhrautuvuus perheensä eteen taas tekee minuun tunnepuolella suuren vaikutuksen. Aikuisiällä ja itsekin vanhempana on paljon helpompi samaistua Akun saamaan kiukunpuuskaan poikien tekemien kolttosten ja raskaan työpäivän jälkeen.
Sijoittajan mieltä Roope-sarjakuvien luku kuitenkin kiehtoo. Roope tekee bisnestä mistä tahansa eikä mikään voitto ole hänelle liian pieni tavoiteltavaksi. On oikestaan hyvin kiinnostavaa seurata Roopen tapaa elää ja hoitaa bisnesimperiumiaan, vaikka kyse sarjakuvahahmosta onkin. Roope-setä lehdissä esiintyvä Riitta Hanhi on myös yksi suosikkihahmoistani. Riitta on varsin menestyvä liikenainen, joka kovasti toivoisi Roopesta itselleen puolisoa. Yleensä Riitta onnistuu paremmin bisnesmaailmassa kuin viettelijättärenä.
Aku Ankkoihin pääsee helposti käsiksi kirjastoissa, joista löytynee uusimpien lehtivuosikertojen lisäksi myös taskukirjoja ja albumeita. Klassisista tarinoista, kuten Carl Barksin ja Don Rosan mestariteoksista kootaan jatkuvasti uusia albumeita markkinoille. Aku Ankan Lataamo-palvelusta taas voi lukea kuukausimaksulla valtavan määrän uusia ja vanhoja Aku Ankkoja, AA Extroja ja AA taskukirjoja. Palvelua voi kokeilla kuukauden ajan ilmaiseksi.
Mistä tiedät, että pörssissä on kupla? Siitä, kun veljenpoikasi tulee kysymään sijoituslainaa, vakuutena oma talo. pic.twitter.com/svH5SMTbsF— Omista ja vaurastu (@uncommonprofits) 1. huhtikuuta 2016
Kylläpä sattuikin. Mietin tuossa vähän aikaa sitten, että mahtaako Roope Ankka olla onnellinen hahmo. Itselle tuli mieleen, että Roopella on paljon niitä hetkiä, joina hän on vihainen/ärtynyt, mutta myös paljon niitä onnellisia hetkiä, kun hän saa puuhata niitä asioita, joista hän nauttii eniten (rahakylvyt, liikemenestys). Mietin, että pitäisi lukea uudestaan noita Aku Ankkoja vuosien varrelta, jotta voisi miettiä uudestaan, millaista elämää Roope oikein viettää. Ehkä sitten, kun on omia lapsia.
VastaaPoistaSe tuli myös mieleen, että Roopea näytetään usein hänen ollessa vuorovaikutuksessa Akun kanssa, ja on helppo ymmärtää, että verenpaine nousee, kun tuhlaileva aikaansaamaton veljenpoika tulee ruinaamaan Roopen vaivalla ansaitsemia rahoja itselleen milloin mistäkin syystä. Näin ollen ehkä Akun vaikutus vääristää kokonaiskuvaa Roopen onnellisuudesta. Ehkä Roope olisi onnellisempi, jos vaan pysyisi kaukana veljenpojastaan?
Kannattaa ehdottomasti kerrata ainakin Don Rosan Roope-sarjikset, esim. nuoruuden seikkailuista. Niissä näytetään pihin ja ahneen Roopen lisäksi myös hänen pehmeä puolensa. :) Uskon, että Roopen elämässä on paljon myös onnen aiheita, koska hän selvästi nauttii aarteenmetsästyksestä ja saa varmasti päivittäistä tyydytystä myös nuukailusta.
PoistaAkun lepsu tapa käyttää rahaa aiheuttaa Roopelle ärtymystä varmasti ihan syystäkin. Jonkunhan on aikanaan perittävä hänen imperiuminsa :D