keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Osakesalkku tyhjäksi

Kaikki vaaranmerkit ovat ilmassa.

En koe olevani mikään talousnero tai pörssihai. Pidän itseäni hyvin tavanomaisena piensijoittajana, joka valitsee salkkuunsa tuttuja ja turvalliseksi luonnehdittuja osakkeita. Olen lukenut tarpeeksi sijoituskirjallisuutta olettaakseni, että tiedän alan yleisimmät teoriat ja pahimmat sudenkuopat. Markkinatalouspainotteista twittertiliäni seuratessa olen myös pannut merkille pörssiromahduksen ennustajat ja oppikirjojen listaamat tuomiopäivän enteet.

Muistan lukeneeni jostakin jo arvostelemastani pörssikirjasta, että viimeisimpien pörssiromahdusten edellä on voitu havaita selkeitä merkkejä tulevasta romahduksesta. Kaikki vaaran merkit ovat olleet selvästi nähtävillä - ainakin romahduksen jälkeen asiaa tarkasteltaessa. Tällaisiksi enteiksi on lueteltu ainakin:

  • Pörssikurssien nousu tietyn ajanjakson ajan
  • Mattimeikäläisten ostaessa osakkeita pitkän, suotuisan kurssikehityksen innoittamina
  • Pörssivinkkien kuuleminen taksikuskilta
  • Kansan intoutuminen ostamaan osakkeita velkarahalla (jonka panttina on oma talo)
  • Uusien yhtiöiden listautuminen pörssiin joukkorynnäköllä
  • Kurssit nousevat yhtiöiden lunastaessa omia osakkeitaan takaisin
  • Näköhavainto mustasta joutsenesta

Viimeaikoina olen törmännyt näistä ilmiöistä jokaiseen.

Ja kun musta joutsen on jo lentänyt kotitalon yli niin väistämättäkin olen alkanut miettiä, miksen ole tehnyt asian eteen mitään? Jos oikeasti uskoisin kurssien romahtavan pian, myisinkö osakkeeni vielä hyvän sään aikana? Näin en ole vielä tehnyt.

Toki uutisfeediini ajautuu romahdusennusteiden lisäksi paljon myös positiivisia uutisia. Monelta osakesalkkuni firmalta on tullut myönteisiä uutisia ja vaikka kurssikäppyräni näyttää edelleen hitusen miinusta niin todellisuudessa olen osinkojen myötä jo railakkaasti plussalla. Tammikuun pikkuromahduksen jälkeen kurssit ovat palautuneet ihan mukavasti. Naiivisti haluaisin uskoa, että ennustettu romahdus oli siinä.

Pörssikirjoissa neuvot tällaisten tilanteiden varalle ovat ristiriitaiset. Tappiot käsketään "ottamaan nopeasti (ja voitot hitaasti)", toisaalta hehkutetaan sitä, miten kurssiromahdukset eivät vaikuta mitenkään pitkäaikaissijoittajaan. Eli joko myyt ennen romahdusta tai sitten istut sen läpi ja odotat seuraavaa nousukautta.

Vaan mistäpä tavallinen tuulipukusijoittaja tietää, milloin kurssilasku on tavallista heilahtelua ja milloin lopun alkua? Ovatko osakkeet nyt kuplaisen ylihintaisia vai järkyttävän halpoja?




22 kommenttia :

  1. eräs seuraamani blogisti ennusti että romahduksen tuloa odotetaan kuukausissa tuskin enää vuosissa...http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215935-kapitalismin-loppu-kasilla

    itse säikähdin luettuani ylen uutisen siitä miten vakava 2008 oli...että pankkiiritkin itse ostivat aseita ja soittivat paniikissa puolisoilleen että kaikki käteinen äkkiä ruokaan ja bensaan...
    http://yle.fi/uutiset/uusi_ja_entista_suurempi_romahdus_on_tulossa__satoja_pankkiireja_haastatellut_toimittaja_jarkyttyi/8661953

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, haluanko edes lukea enempää. Onneksi välillä tulee positiivisiakin arvioita. Ainoa asia, mikä tässä lohduttaa on se, että osakkeisiin sidotut rahat ovat ns. ylimääräisiä (perintörahoja) eikä niitä välttämättä kaivata elämiseen nyt tai lähivuosina. Tietenkään en niitä halua menettää, mutta ei tule tarvetta ostaa asetta, vaikka romahdus tulisikin.

      Silti kyllä ketuttaisi pahasti.

      Poista
  2. Miks et vaan holdaile vakaasti ja varmasti? =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sitten harmittaa, kun romahdus on tullut, enkä tehnyt mitään, vaikka ennusmerkit oli selvästi nähtävillä? :D Sehän tarkoittaa kuitenkin, että seuraavat vuodet menee siinä, kun odottelee sijoitusten nousua 0-tasolle.

      Poista
  3. Mihin meinaat pääoman laittaa? Tilille? Kulutukseen? Kultaan? Mikä on parempi? Itse ajattelen että olisi helppo ottaa pääoma pois pörssistä laskun ajaksi (tilille) ja sitten ostaa pohjalta takaisin. Helppoa. Mutta taitaisi minulta ajoitus mennä ihan väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osakerahoilla rahoittaisin hyvin pitkälle käsirahan osuutta mahdollisesta sijoitusasunnosta. Asuntosijoittaminen on tuntunut hyvin turvalliselta ja vakaalta tavalta sijoittaa verrattuna näihin tuomiopäivänennustuksiin, joita pörssistä kuulee vähän väliä.
      Ajoittaminen se onkin hommassa kaikkein vaikeinta. Eilen oli todella kiva päivä pörssissä.

      Poista
    2. Minustakin asuntosijoittaminen tuntui ennen varmalta. Nyt kun kaikki on 'all in' asunnoissa niin alkaa hajautus kiinnostamaan. Silti suunnittelen seuraavaa asuntosijoitusta...

      Poista
  4. Ei kannata panikoitua, vaan noudattaa omaa strategiaa.Kai sinulla sellainen on.Itse olen kassaa kasvattanut seuraavaa tuulipukujen ja suursijoittajien panikointeja varten.Hyviä yhtiöitä kun ei nyt saa halvalla.On ilmiöitä, jotka vahvistuvat, kuten esim. kaupungistuminen.Tästä syystä KONE tulee tekemään tiliä myös jatkossa.Hinta vain firmalle on kova.Suosittelen tekemään paperille suunnitelman mitä teet ja koska, sillä sitten kun tilanne on päällä sitä panikoituu helposti ja saattaa tehdä kalliita ratkaisuja.Verottaja joka tapauksessa kiittää, mikäli tekee hätiköityjä ratkaisuja.Jokaiselle mielipiteelle löydät kyllä netin syövereistä vahvistusta, mutta suosittelen katsomaan peiliin ja luottamaan itseen.Kenelläkään kun ei ole sitä kristallipalloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoista Antti :) Sijoitussuunnitelmani on varsin heppoinen, lähinnä ohjenuora: Osta ja pidä. Tämän kevään osinkopotti vahvisti suunnitelmani oikeellisuutta, mutta ehkä voisin tosiaan kirjoittaa suunnitelmani vielä paperille.
      Käteisvaroja osakkeiden ostoon minulla ei juuri ole. Stressiä aiheuttaa asuntoihin säästäminen ja mahdolliseen romahdukseen varautuminen samaan aikaan.

      Poista
  5. Romahdus tulee ihan varmasti niin pörssissä kuin asunnoissakin ihan niin kuin on aiemminkin tullut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että kaikki kannattaa myydä pois vaan siihen kannattaa varautua pikkuhiljaa kerryttämällä käteistä, jotta siitä romahduksesta pääsee hyötymään. Koska itseltä ei ainakaan löydy kristallipalloa mikä kertoisi romahduksen tarkan ajankohdan niin jatkan ostoksia mutta varaan myös käteistä. Jos en näin olisi tehnyt olisi ainakin viimeiset pari vuotta mennyt hukkaan sillä näitä romahduksen merkkejä on ollut jo pidempään. Aseita en usko että Suomessa ihan hirveästi tulee tarvitsemaan mutta koska ampuminen on kiva harrastus niitäkin löytyy kotoa pahimpaa skenaariota varten. Pidän myös ihan kohtuullista summaa käteistä pankkisysteemin ulkopuolella ja tietysti minulla löytyy myös kultaa ja hopeaa.
    Kaikesta varautumisesta huolimatta uskon että elämä jatkuu ihan niin kuin tähänkin saakka seuraavankin romahduksen jälkeen sitten kun se joskus tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romahduksetsa romahdukseen. Onneksi osinkoja tulee tasaisesti :) Niistä en kyllä haluaisi jäädä paitsi myymällä osakkeita.

      Poista
  6. Se osta ja pidä-strategia on laadittu just näitä tilanteita varten ;) Osa voi romahtaa ja koko yritys lakata, mutta osa lähtee nousuun pohjalla käymisen jälkeen nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rohkaisusta Ekonomimmi! :) Sen vähän aikaa, mitä olen omistanut osakkeita ovat hinnat romahtaneet enempi tai vähempi jo monta kertaa. Aina ovat nousseen taas ylös (paitsi HKScan, tuo murheenkryyni).

      Poista
  7. Et nyt ihan hakoitella ole, mutta mielestäni vähän liioteltu reaktio myydä kaikki. Toki taustat vaikuttaa (millaisia myyntvoittoveroja joutuisi maksamaan + välityskulut yms.). Oletko ajatellut mihin nuo varat laitat? Jos pääoman suojaamisesta puhutaan, niin tuskin ihan käteinen raha on se paras vaihtoehto, todennäköisesti fyysiset arvometallit. Jokatapauksessa likvidi arvonsa pitävä omaisuus, jonka voi sitten hyvinä hetkinä muuttaa nopeasti rahaksi ja käyttää alennusmyyntiin pörssissä... Tai ruoan ostamiseen pakolaisena Ruotsissa, jos huonosti käy.

    Itse toki olen kasvatellut käteiskassaa, vaikka en romahduksen tarkkaa ajankohtaa osaakaan ennustaa. Aika ihme kyllä saa olla, jos sitä ei 5 vuoden sisällä kuulu. Toki aina on vaihtoehto myös vuosia kestävälle tasaiselle menolle. Itsellä myös pääomasta olen harkinnut laittavani 5-10 % arvometalleihin "vakuutukseksi". Sijoituksiksi niitä ei voi kutsua, kun eivät tee mitään (tuota kassavirtaa tai harrasta liiketoimintoja).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylimääräiset varat laittaisin kyllä asuntoon siinä tapauksessa, että myisin. Sieltä niitä ei sitten enää takaisin saisi.
      Ehkä järkevintä olisikin varautua romahdukseen nimenomaan käteiskassan muodossa.

      Poista
  8. Tee kirjallinen sijoitus-suunnitelma ja lopeta uutisfeedien seuraaminen. Helpommin sanottu kuin tehty, tiedän...
    Kärsivällisyyttä. Ajoittamisen onnistumistodennäköisyys on kovin huono.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin teen! :) Ehkäpä saan aiheesta blogipostauksenkin aikaiseksi.

      Poista
  9. Osakkeet ovat mielestäni osin kalliita, mutta se ei tarkoita etteikö niistä voisi tulla vielä kalliimpia.

    Komppaan tuota kirjallisen sijoitussuunnitelman tekemistä. Se selkeyttää ajatuksia ja poistaa turhaa hötkyilyä.

    Sinuna miettisin sijoitushorisonttiasi. Käsittääkseni sijoitushorisonttisi on pitkä, yli 10-15 vuotta. Voin lyödä vetoa, että tällä aikavälillä matkan varrella tulee vähintäänkin yksi isompi tiputus osakekursseihin.

    Mutta mitä sitten? Jos osakekurssit tippuvat, niin aina ne ovat siitä nousseet. Aina. Toki yksittäisen sijoittajan osalta salkun hajautuksen tulisi olla kunnossa, jotta nousu tarttuu varmasti omaan salkkuunkin.

    Tutkimuksien mukaan ajoittajat (myyn huipulla ja ostan pohjalta) epäonnistuvat lähes säännönmukaisesti, joten miksi juuri sinä olisit poikkeus tähän pääsääntöön?

    Itse toimin seuraavasti: Ostan osakkeita säännöllisesti. Jos kurssit tuntuvat pelottavan korkeilta, niin pyrin osakeostosten lomassa jemmaamaan rahaa sivuun. Jos kurssit tippuvat, niin lisään ostoja käyttämällä osinkojen ja palkan ylijäämän lisäksi jemmarahoja. Jos osakekurssit jatkavat laskuaan useamman kuukauden ajan (vrt. 2008-2009), niin otan lainarahaa käyttöön (lähinnä Nordnetin superluotto).

    Osakesijoittamisen onni on se, kun pörssin punertuessa osinkorahoja kilahtelee tilille.

    Itse tällä hetkellä jemmaan rahaa sivuun ja odotan josko juhannuksen jälkeen pääsisi ostoksille Brexitin myötä. Jos Brexit ei toteudu, niin salkkuni kiittää ja kohonnee uusiin korkeuksiin. Jemmarahat jäävät sitten odottamaan Mr. Trumpin/Kiinan/Kreikan aiheuttamaa pudotusta. Tästä huolimatta ja riippumatta kaavailen tekeväni ostoja kesän kuluessa.

    T. Matka_, blogisi ja salkkusi stalkkaaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä rauhoittavasta viestistäsi Matka_! Sijoitusaikani on todellakin tarkoitus kestää vähintään 8 vuotta, mutta luultavasti kauemminkin. Tähän mennessäkään en ole myynyt osakkeita kuin vasta kerran.

      Taidan tosiaankin alkaa kerätä käteistä mahdollisia romahdusostoksia varten. Osingot saanevat siis riittää tulevien vuosien voitoiksi. Itse en juuri nyt säännöllisiin osakeostoksiin kykene, sillä asuntosijoitukset ovat etusijalla.

      Poista
  10. Isäni kertoi kuuluisasta sijoittajasta, joka mainitsi ainoaksi rahankäytön virheekseen koskaan, että oli ikinä myynyt yhtään mitään pois. Pysy strategiassa!

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoinen blogi. Jään seuraamaan!

    VastaaPoista