sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Vanha vuokralainen lähti

Ensimmäisen vuokra-asuntoni ensimmäinen vuokralainen on lähtenyt. Vuokrasuhteen pituudeksi tuli 6kk ja 7 päivää.

En oikein osaa sanoa, menikö vuokrasuhde hyvin vai huonosti. Ainakaan se ei mennyt kauheimmalla mahdollisimmalla tavalla. Olen kuitenkin kasvattanut aimo tukun harmaita hiuksia otsalleni puolen vuoden sisään. Mutta koska loppujen lopuksi sain jokaisen kuukauden vuokran aina kyseisen kuukauden sisällä ja asunto jäi vuokralaisen lähtiessä samanlaiseen, jos ei jopa alkuperäistä parempaan kuntoon, minun lienee syytä olla tyytyväinen.

Koska vuokra ei aina tullut ajallaan, huomasin selvän virheen budjettisuunnittelussani. Lainalyhennykset ja yhtiövastikkeet lähtivät tililtäni samana päivänä, kuin vuokralaisen olisi pitänyt maksaa vuokransa. Koska vuokraa ei kuulunut, vetivät maksut tilini lähes nollille jo palkkapäivänä. Ruokaa pääsin ostamaan vain puskurirahaston avulla ja myöhemmin tipahtelevien vuokrasuoritusten saavuttua. Aion korjata asian pikimmiten ja pyytää, että lainalyhennykset lähtisivät tililtäni vasta puolen kuun paikkeilla, vaikka en tykkääkään hillota tililläni korvamerkittyä rahaa. Parasta olisi, jos lainalyhennykset voitaisiin ottaa suoraa säästötililtäni, mutta käsittääkseni laina lähtee siltä tililtä, mihin palkka tulee. Homma kaipaa hiontaa, etten sanoisi.

Vuokrasuhdettamme varjostivat myös taloyhtiössä tapahtuneet varkaudet. Ilokseni sain tällä viikolla kuulla, että isännöitsijä aikoo asentaa verkkokellariin valvontakamerat, joten tulevien rikosten mahdollisuus pienenee tällä huomattavasti. Koska vuokralainen koki verkkokellarin aarteilleen huonona säilytyspaikkana oli hän joutunut säilömään tavaraa asunnossa. Tämä johti ikävään vahinkoon, jossa lattialle oli valunut syövyttävää ainetta. Laminaatti oli tietenkin kärsinyt ja muuttanut väriä. Onneksi asunnon mukana oli tullut reilusti ylijäämälaminaattia, jonka avulla keittiön lattia saatiin korjattua ilman kustannuksia ja se on nyt aivan alkuperäistä vastaavassa kunnossa.

Tältä näyttää akkuneste laminattilattialla. 

Tiistaina kävin tekemässä lopputarkastuksen asunnolla ja vuokralainen oli siellä siivouspuuhissa. Oli hänellä toki vielä viimeinen yllätys minulle tarjota: Hän oli hiotuttanut ja maalauttanut kolhuilla olevat komeroiden ovet! Kaapit olivat aika rumaa, vanhanaikaisen harmaata sävytä, mutta hän oli teetättänyt niihin sävy sävyyn samanlaisen, uuden maalipinnan. Ilman lupaa -tottakai. Olisin toki mielelläni keskustellut tästä remonttiaikeesta vuokralaisen kanssa etukäteen, mutta koska lopputulos on ammattimaisen siisti ja kaapinovet nyt paremmat kuin aiemmin, en voi juuri valittaa asiasta. Asunnon tarkastuksen ja avainten luovutuksen jälkeen kättelimme, halasimme ja sain runsaat kiitokset vuokralaiseltani. Loppujen lopuksi erosimme hyvällä mielellä.

Uusi vuokralainen saapuu vasta parin päivän päästä, joten ehdin käydä vielä viimeistelemässä asunnon häntä varten. Pakastin pitää ainakin sulattaa.


Muistilista vanhan vuokralaisen lähtiessä: 

 1. Odota, että saat vuokralaiselta allekirjoitetun irtisanomisilmoituksen. Huom! Ilmoitus pitää yleensä tehdä kuukautta ennen poismuuttoa. 
 2. Sovi vuokralaisen kanssa sopivat ajankohdat asunnon näytöille, jos mahdollista, pyri tarkastamaan asunto edes silmämääräisesti jo ennen ensimmäistä näyttöä. Yllätyksiä ei ole kiva kohdata yhdessä uuden vuokralaisehdokkaan kanssa. 
 3. Pidä lopputarkastus yhdessä vuokralaisen kanssa. Mieluiten vasta silloin, kun asunto on jo tyhjä tavaroista. Näin ongelmakohdat löytyvät varmemmin.
 4. Avainten luovutus lopputarkastuksen yhteydessä. Viimeisen avaimen vuokralainen voi myös jättää lähtiessään asuntoon. 
 5. Kiinnitä huomiota loppusiivoukseen viimeistään silloin, kun vanha vuokralainen on lähtenyt.
 6. Kiitä vuokralaista, joka on hoitanut asuntoa hyvin ja jos olet valmis suosittelemaan häntä seuraavalle vuokranantajalle, muista mainita asiasta.
 7. Palauta vakuus mahdollisimman pian, kun olet todennut asunnon huolella siivotuksi ja paikkojen olevan kunnossa.

9 kommenttia :

 1. Ohhoh! Akkunestettä lattialla! Voi apua :( En tiedä kestäisikö itsellä hermot olla vuokraemäntänä :D onneksi kaikki meni teillä lopulta hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti minun otsahiukseni ovatkin alkaneet harmaantua :D Mutta tosiaan, onneksi kaikki järjestyi lopulta.

   Poista
 2. Itselläni on jokaista asuntoa kohden erillinen tili, josta menee myös lainan hoitokulut ja vastikkeet. Näin minulla asuntokohtainen puskuri ja vuokranmaksua on helppo seurata. Pidän samalla tilillä myös vakuutta.

  Siis asunnon irtisanomisaikahan lähtee vasta irtisanomis kuukauden viimeisestä päivästä. Eli jos irtisanot asunnon kesäkuun 12. vuokrasopimus päättyy vasta heinäkuun 31.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaat muotoilla irtisanomisajan paremmin, kuin minä :) "Kuukautta ennen"-lausella tarkoitan että jos aikoo muuttaa pois 30.6 niin asunto on irtisanottava viimeistään 30.5. Mutta noin niin kuin sinä sen kirjoitit, on parempi tapa ilmaista asia.

   Poista
 3. Mulla on vuokralainen velvoitettu vuokraamaan asunto vuodeksi. Se on mielestäni hyvä systeemi. Omistan kaksi yksiötä ja sen toisen ostaessani oli asunnossa vuokralainen aika hunsvotti. Hän oli mm. tupakoinut sisällä... Mutta opein siitä kyllä. Onni onnettomuudessa oli, kun oli putkiremppa tulossa, niin tehtiin samalla remonttia. Ei varmaan saisi yleistää, mutta olen vuokrannut sen jälkeen vain naisille. Aika vaikeaa olisi saada se vuokralainen vastuuseen, jos on varaton ihminen. Takuuvuokran summalla kun ei pitkälle pötkitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein uuden vuokrasopimuksen vuodeksi. Vanha vuokralainen selvisi puolella vuodella, sillä en halunnut tehdä sopimusta joulukuusta joulukuuhun vaan arvelin, että parempi antaa vuokralaiselle mahdollisuus lähteä pois kesäaikaan, kun uuden vuokralaisen löytyminen on helppoa.

   Poista
 4. Miten mä olin ymmärtänyt että sulla ei vielä ollut sijoituskämppiä? :O Olenkohan ymmärtänyt väärin, mahtava juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt, kun mainitset asiasta niin ehkä en ole kovin paljoa yksiöstäni täällä kirjoittanutkaan :) Mielessäni on koko ajan ollut kertoa vuorkasuhteen etenemisestä, mutta vasta nyt sain aikaiseksi. Lyhyen kuvauksen sijoitusasuntoni ostosta voit lukea ainakin täältä. :)

   Poista
 5. Ehdottomasti vuoden määräaikaisella, mieluiten alkamaan koulujen alkaessa.

  troolin kiinteistökunkku

  VastaaPoista