sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Ei hajuakaan talousasioista?

Sijoitushistoriani alkaa olla nyt noin vuoden pituinen, sillä vasta viimekesänä aloin suunnitella tosissani oman varallisuuteni kasvattamista sijoittamalla. Perintörahoillekin oli löydettävä jokin tuottava kohde.

Koko nuoruuteni ajan minulla on ollut paha tapa olla kiinnostunut uutisissa lähinnä siitä kympin kevennyksestä. Vasta 20 vuotta täytettyäni aloin seurata uutiskanavia netin kautta, mutta senkään jälkeen ei minua kyllä kukaan päässyt yllättämään talousuutisten (tai urheilusivujen) selailusta. Talousasiat tuntuivat paitsi epäkiinnostavilta myös vaikeaselkoisilta. Alan sanasto on outoa ja yleensä vielä pariin kirjaimeen lyhenneltyä. Pientenkin talousliikahdusten takana vaikuttavat valtavat koneistot, samoin suuria koneistoja saattavat liikuttaa pienetkin asiat. Mitäpä nyt naisen tarvitsisi pörssimaailmasta ja rahoituspolitiikasta mitään tietää?

Tätä blogia luettuanne olette tietenkin tulleet samalla tavalla toisiin ajatuksiin kuin minäkin aikanani. Jotta vaurastumisessa pääsisi jotenkin eteenpäin, on asioista alettava ottaa selvää. Suosittelen lämpimästi itseopiskelun ja vertaistuen yhdistämistä! Alle olen listannut muutamia keinoja, joilla lähdin itse avaamaan talousmaailman taikaporttia. Onneksi tässäkin harrastuksessa alku on aina se vaikein ja sen jälkeen alkaa helpottaa.

Ensialkuun:

Avaa sanomalehtesi taloussivut tai kuuntele uutislähetyksestä myös talousosio: Tartut näin suoraa härkää sarvista. Voi olla, ettet ymmärrä brexiteistä ja OMXH:ista mitään, mutta koeta pitää mieli avoinna. Tavallisissa uutisissa (Iltalehti, Helsingin Sanomat) ei puhuta kovin vaikeista talousasioista, vain termit ovat aluksi outoja.
Jatka talousuutisten silmäilyä päivittäin ja lue huolellisemmin etenkin jutut, jotka tuntuvat kiinnostavilta. Klikkaa auki myös Taloussanomien sivut, jotka ovat varsin kansantajuiset. Vähitellen huomaat jatkumoa talouskriisejä koskevissa uutisissa ja alat ymmärtää niiden lähtökohtia. Myös talouteen liittyvät henkilöhahmot saattavat tulla tutummiksi.



Kysy: Tutustumisvaihetta voit hyvin toteuttaa yhdessä puolison, talousasioista tietävän ystävän tai vaikka googlen kanssa. Kun kuulet termin, jota et ymmärrä, kysy sen merkitystä. Ei haittaa, vaikka loput uutisista menisivätkin sinulta ohi tämän yhden asian selvittämisen aikana. Talousuutisia tulee aina lisää. Jokainen taloustermi on helposti selvitettävissä googlen tai vaikkapa wikipedian avulla. Myös kahvipöytäkeskusteluissa voit osallistua talousaiheisiin keskusteluihin kysymällä. Miksi ystäväsi on juuri sitä mieltä kuin on? Kukaan ei ole taatusti syntynyt talousguruna, joten koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa asioista selvää. Muista kuitenkin, ettei talousasioihin juuri koskaan ole yksiselitteisen oikeaa tai väärää ratkaisua, joten ystävältäsi saat vain hänen mielipiteensä asiaan. Omasi saa olla vapaasti erilainen!

Jatka:

Kipaise kirjastoon: Tässä blogissa olenkin esitellyt jo monia aloittelijalle erinomaisesti sopivia sijoituskirjoja. Kotikuntasi kirjastosta saat ne aivan varmasti lainaan ilmaiseksi tai pienellä varausmaksulla. Toki voi erinomaisen oppaan myös ostaa omaksi. Aloittelijoille tarkoitetut oppaat lähtevät aivan perusteista ja ennenkaikkea selittävät auki erilaiset termit ja talousmaailman lainalaisuudet. Olipa kiinnostuksenkohteesi säästämisessä, asuntosijoittamisessa tai pörssituotteissa, löydät varmasti itseäsi kiinnostavan oppaan. Nykyajan parhaita puolia on se, miten vaikeistakin asioista kirjoitetaan yksinkertaisia oppaita!



Jatka keskusteluja: Kun osakkeet alkoivat kiinnostaa minua, pyysin veljeltäni perehdytystä niiden valintaan ja Nordnet-palvelun käyttöön. Oli mukava saada henkilökohtaista ohjausta aivan käytännönläheisistäkin asioista. Vielä nykyäänkin kysyn veljeltäni toista mielipidettä kiinnostavalta kuulostavasta yrityksestä. Ei hän ole mikään talousguru, mutta saattaa antaa minulle toisen näkökulman yrityksen kannattavuudesta tai sen tulevaisuudennäkymistä. Lisäksi hän seuraa eri uutiskanavia kuin minä, joten hän on saattanut nähdä uutisen, joka omiin silmiini ei ole osunut.


Toimi:

Laajenna lukurepertuaariasi: Tutki Kauppalehden ja Morningstarin uutisia ja pörssisivuja. Myös talousaiheisista blogeista löytyy monenlaista luettavaa.

Perusta Twitter-tili: Twitter ei ollut minulle aiemmin tuttu ja koin sen melko kaaottisena paikkana. Blogiani promotakseni päätin kuitenkin perustaa oman Twitter-tilin, jossa aloin seurata pääasiassa talousaiheista twiittaavia ihmisiä. Twitter on tietoväylä jossa ajankohtaiset asiat nousevat heti esille. Nopealla vilkaisulla uutisvirrasta näkee, jos jotakin jännittävää/hälyttävää on tapahtunut. Twitterin kautta löytää myös paljon linkkejä kiinnostaviin artikkeleihin ja uusiin blogeihin.


Laske omat luvut: Tee oma sijoitussuunnitelmasi kirjallisena ja laske oman taloutesi tunnusluvut. Tämä on paitsi hyödyllistä, myös kiinnostavaa ja hauskaa. Taloustermit voivat aueta uudella tavalla, kun käytät oman taloutesi lukuja.

6 kommenttia :

  1. Itse olen laiska lukemaan kirjoja, mutta blogeja luen sitäkin enemmän. Nyt kun on sijoittamista n. 5 vuotta takana voin sanoa etten vieläkään ole lukenut yhtään sijoitusaiheista kirjaa vaan ainoastaan blogeja ja muita nettisivuja. Silti sijoittaminen luonnistuu ihan mukavasti =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kirjatkin kyllä innostaa. Ihanaa kun on kädessä uutuus sijoituskirja

      Poista
  2. Jos haluaa oikein helpolla päästä paremmalle mallille taloudessaan niin ei tarvitse ymmärtää ja toteuttaa kuin yksi PÄÄSÄÄNTÖ: kuluta vähemmän kuin tienaat (eli tilille jää koko ajan ihan itsestään ylijäämää). Aika helppoa!

    VastaaPoista
  3. Yhdessä vaiheessa huomasin, että kävin useita kertoja päivässä tarkistamassa ampparit.comista talousuutisten otsikot. Edelleenkin käyn päivittäin vilkaisemassa otsikot ja saatan lukea muutaman mielenkiintoisen uutisen, mutta olen ymmärtänyt että uutisointi on vain taustakohinaa. Talousmedian tehtävä on tuottaa talousaiheisia uutisia. Silloinkin kun ei ole mitään uutisoitavaa. :)

    Talousuutisten sijaan huomaan nykyään viettäväni paljon aikaa talousaiheisten blogien parissa. On erittäin mielenkiintoista lukea omakohtaisista kokemuksista talouden ja sijoittamisen parissa.

    Oma ohjenuorani lienee kutakuinkin sellainen, että tee sijoitussuunnitelma ja pysy siinä. Siitä huolimatta, mihin suuntaan talousmedia meitä yrittääkään tänään ohjata.

    VastaaPoista
  4. Kävinpä tästä inspiroituneena tänään kirjastossa hakemassa pari sijoitusopusta. Yleisesti talousuutiset ovat kiinnostaneet jo pidempään, sijoittaminen ala-kategoriana ehkä vähemmän aikaa. Huomaa kuitenkin nyt muutaman kuukauden asiaan perehtyneen, että mieletön määrä tietoa on ehtinyt jo tarttua ja, että nälkä vaan kasvaa syödessä.

    VastaaPoista
  5. Itsekin alotin lueskelemaan talousuutisia ja parisen viikoa niitä lueskelinkin mut sit yhtenä päivänä se vaan hiipu. Vois taas joku päivä jatkaa...

    VastaaPoista