sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Todellisten tulojen järkytys

Osuuspankin mobiilisovellus on siitä jännittävä, että se listaa kuukauden tulot ja menot nappia painamalla. Satuinpa huvikseni vilkaisemaan kesäkuun tuloja ja koin pienimuotoisen yllätyksen: +2848,2€

Tämän verran on käyttötililleni tullut rahaa nettona. Ja sen lisäksi luvusta puuttuu miehen maksama osuus laskuista yms. jonka olen ohjannut menemään suoraan säästötilille. Todellinen luku olisi näin ollen +3248,20€. Summa sisältää edellämainitun lisäksi palkan, takautuvasti maksetun palkankorotuksen, elatusavun, lapsilisän ja vuokratulot.

Blogissani olen jättänyt vuokratulon pois laskelmista, koska se on noin +/-0 tulo menojen kanssa. En vain ole koskaan tajunnut, miten suuri summa kaikista tuloista yhteensä muodostuu. Jos jättäisin kaikki laskuni spontaanisti maksamatta, jäisi minulle iloinen summa tilille! Näin en tietenkään aio tehdä nyt, enkä tulevaisuudessa.

Huomionarvoista onkin, miten suurilla tuloilla ei ole paljoakaan tekemistä käteen jäävän rahan kanssa. Vaikka tililleni ropsahtaisikin rapiat kolme tonttua, ovat menotkin sitä luokkaa, että säästöön jäävä osuus pysyy vakiona siihen asti, että lainat on lyhennetty pois. Vaikka tienaisin kymppitonnin kuukaudessa, mutta juoksevat kuluni olisivat 9300€, en olisi yhtään tätä rikkaampi. Aina voi toki spekuloida, miten olen tuon kymppitonnin käyttänyt ja onko se nostanut elintasoani. Olen kuitenkin nyt hyvin tyytyväinen omaan elitasooni, säästöjeni kertymiseen ja sijoituksiini.

Kesäkuussa säästöön laitoin 930€ (28% kokonaistuloista), joista 540€ paikkaa puskurirahastosta Nordnettiin siirrettyä summaa. Kesälomarahat (noin 700€) tulevat vasta heinäkuun palkassa ja silloin alkaakin puskurirahastossa olla mukavasti extraa ylimääräistä lainalyhennystä varten.

Verkkopankki ei ole kovin avulias kertomaan, kuinka paljon olen tänä vuonna lyhentänyt asuntolainaani ylimääräisillä siirroilla. Oman muistini mukaan summa on noin 1500€. Jos kesälomarahojen avulla lyhentäisin lainaa vielä 1200€:lla niin laina-aikani lyhenisi heti kahdella kuukaudella ja korkoa säästyisin maksamasta jotakuinkin 100€:n edestä. Tällä hetkellä lainani on maksettu toukokuussa 2023. 6 vuotta ja 5 kuukautta ei kuitenkaan sovi suunnitelmiini millään tavalla.

Kesä tietää tulojen lisäksi myös menoja. Esim. parveketta on tullut laitettua. 

8 kommenttia :

 1. Osallistu kastehelmi kulhojen (2) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 2. Komia on lukema! Pitäisikö sun jo vaihtaa blogin nimi selviytymisoppaasta rikastumisoppaaksi tai jotain ;o)..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekonomimmi: Paljon on vielä haasteita edessä, joten selviytymistaitoja tarvitaan. Puhun muutenkin blogissani aika perusasioista, joiden toivon olevan lukijoilleni avuksi. :) Aika näyttää tapahtuuko rikastuminen. En ainakaan osaa kuvitella itseäni jättikartanon terassille tai huvijahdin kannelle, joten sellaista rikastumista tuskin on edessä.

   Osinkokuningas: Ei jää nämä tulot pysyviksi, kun tuossa oli paljon takautuvasti maksettuja etuja. Mutta on kieltämättä mukavaa, että vuodenvaihteen tiukkojen kuukausien jälkeen tulee muutama anteliaampi kuukausi. :)

   Poista
 3. Olisipa hienoa, jos olisi nykyiset tulot, mutta opiskeluaikojen menot :).

  Kirjoitit aiemmin, että haluat maksaa asuntolainasi pois mahdollisimman äkkiä, mutta oletko harkinnut, jos noita ylimääräisiä lainanlyhennyksiä laittaisikin edes osittain sijoituksiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :) Muistan elävästi vielä, kun opiskeluaikana riitti 200€ kuussa elämiseen. Toki vanhemmat tukivat asumista, ruokaostoksia ja maksoivat mm. puhelinlaskun (joka minulla on aina ollut melko mitätön).

   Olen harkinnut rahojen sijoittamista ja aiheesta on käyty pitkä keskustelu aiemmin blogissani. Voit lukaista kantani ja muutamien muiden lukijoideni kannan esimerkiksi täältä: http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/2016/04/asuntojeni-maksusuunnitelma.html

   Silloin tällöin laitan kyllä rahaa osakesalkkuuni, joten täysin yksipuolisesti en rahoja ohjaa asuntolainan maksuun. Tästä huolimatta pidän tällä hetkellä pörssituotteiden ostoa erittäin riskialttiina sijoitusmuotona. Ylimääräiset lyhennykset palvelevat tarkoituksiani paremmin ja taatusti turvallisemmin kuin osakkeet.

   Poista
 4. Normaali kulutuskäyttäytyminenhän menee juuri niin, että menot kasvavat vähintään sitä mukaa kuin tulotkin. Palkankorotus kuluu parempaan autoon, uusi työpaikka vaatii uuden asunnon, heti kun tilille jää "ylimääräistä" alkaa olla kiire tuhlata se vaikka moottoriveneeseen (tai take away -latteihin). Siinä vaiheessa kun tulot kattavat peruselämisen mukavasti, onkin entistä tärkeämpää pitää kiinni säästötavoitteistaan. Siinä moni kompastuu ja muutaman vuoden kuluttua ihmettelee mihin rahat katosivat.

  VastaaPoista