sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Yllättäviä ja salamyhkäisiä tuloja

Olen viime päivät lukenut Tiia Konttisen kirjaa "Sinullakin on oikeus vaurastua". Teen kirjasta kunnollisenkin arvostelun, mutta näin väliajalla se tarjosi minulle jo erään jännittävän ajatuksen:

Ihmisillä on yllättävän paljon pieniä, salaperäisiä sivutuloja.

Kun omaa tiliotetta katsoo niin siellä voi todellakin olla paljon muitakin tuloja kuin vain palkka ja lapsista saatavat tuet. Ajatus oli hyvin kiinnostava, enkä ole tosiaan tullut aktiivisesti sitä sen kummemmin ajatelleeksi aiemmin. Päätin listata muutamalta kuukaudelta omia pieniä lisätulojani. Valitettavasti OP ei suostu näyttämään tiliotteita kuin 3kk taaksepäin, joten siihen on tyytyminen.

Lisätuloja kolmen kuukauden ajalta: 

Vuokratulo kulujen jälkeen: 237€
Matkalaskut: 22€
OP vakuutuskorvaus: 40€
Kokemuslisä palkassa + takautuvat maksut vuoden alusta: n. 200€
Henkilökohtainen lisä + takautuvat maksut vuoden alusta: n. 250€
Kirpputorimyynnit: 182€
Pullojenpalautus: 80€
Smartum-saldo: 50€
Lahjaraha sukulaiselta: 40€
Finnkinon elokuvapaneelikyselypalkkiot: 2,90€
Blogiyhteistyö: 40€
S-bonus (puolet): 18,25€

Yhteensä: n.1162,15€

Kaikenlaista pientä on kolmessa kuukaudessa siis kertynyt. Toki moni näistä on korvausta jo menetetystä rahasta, mutta positiivisesti ajateltuna rahaa on aina silti kiva saada takaisin. Vuokratulo tosin on varattava verojen maksuun sillä tuo raha on se, mikä jää käteen kun lainat ja yhtiövastikeet on maksettu.

Varsinaisia lisätuloja ovat olleet kirpputorimyynnit joilla on tuplahyöty taloudelle: Tavaran vähentäminen ja rahan kertyminen. Tämän lisäksi taloyhtiömme roskakatoksesta on muodostunut pienimuotoinen panttiparatiisi, sillä joku asukkaista vie metallinkeräykseen kaikki pantilliset tölkkinsä. Olen jo kaksi kertaa käynyt onkimasta keräyslaatikosta 40€:n arvosta tölkkejä ja vienyt ne kauppaan. Koska tölkit ovat rutistettuja on ne täytynyt kaupan pullopojan kanssa laskea manuaalisesti. Oma hommansa siinäkin.

Yllättävä palkankorotus (osa 2)
Parvekkeen retiisisatoa kesällä 2016

Muistatte ehkä aiemman julkaisuni, jossa kerroin teille tasaisen epävakaasta työelämästäni? Jokin kiltti palkkakeiju taisi lukea kirjoitukseni, sillä hyvin pian tuon jälkeen, minulle myönnettiin palkkaani henkilökohtainen lisä, 50€/kk. Palkankorotus tuli minulle täydellisenä yllätyksenä, sillä tällaista lisää ei tietääkseni aiemmin ole työpaikallani ollut. Lisä myönnetään vuodeksi kerrallaan ja sain kesäkuun palkassa lisät takautuvasti vuoden alusta asti. Toki niistä lähti noin 30€ veroa.


Ilmainen lounas

Ilmaisia lounaita pääsee arkielämässä nauttimaan silloin tällöin. Ja tällä tarkoitan nyt ihan konkreettisia aterioita, jotka tarjoaa joku muu kuin oma lompakko. Haluan tuoda asian esille, sillä ruokalasku voi olla yksiä perheen suurimmista menoeristä. Ilmaiset lounaat eivät ole lopullinen ratkaisu rahaongelmiin, mutta niistä saattaa saada helpostusta arkeen edes joinakin päivinä. Ennenkaikkea haluan sanoa, että ilmaista ruokaa pitäisi aina arvostaa, siitä tulisi nauttia ja sen antajaa kiittää. Listasin tähän muutamia esimerkkejä ilmaisista lounaista:

 • Työpaikka tarjoaa: Virkistyspäivän lounaat, lounassetelit, syntymäpäivät, läksiäiset, kokousruuat jne.
 • Sukulainen tarjoaa: Valmistujaisjuhlat, syntymäpäivät, grillausta vanhempien luona, kahvivierailu, tupaantuliaiset jne.
 • Yritykset ja yhdistykset tarjoavat: Avajaiskahvit, syntymäpäiväkakut, toritapahtumien ilmaiskeittolounaat, tuotenäytteet, maistiaiset jne. 
 • Hyväntekeväisyysruuat: Leipäjono, leikkipuistojen keittolounaat lapsille, seurakunnan ruokakassi
 • Lähes ilmaiset ateriat: Koulujen/lounaspaikkojen ylijäämäruoka, työttömientuvan ateriat, kauppojen eräpäivätuotteet ja ResQ-ravintoloiden hävikkiruokasovellus.
Ilmaisiinkin lounaisiin liittyy usein jotakin vastavuoroista. Itse leivotut leipomukset ja ateriat voi valmistaa hyvin edullisesti, joten vastavuoroisuuden nimissä myös ystävää, työkavereita ja sukulaisia kannattaa ilahduttaa ilmaisella ruualla.

ResQ-sovelluksesta sain vinkin Ekonomimmin talousblogista. Sovelluksen avulla ravintolat (nyt lähinnä pääkaupunkiseudulla) voivat myydä huokeaan hintaan muuten hävikkiin menevää ruokaa. 

6 kommenttia :

 1. Oletkos Ananas muuten kokeillut vielä ResQ:ta? Itselläni on jäänyt toistaiseksi yhteen kertaan, kun kotona on ollut syötävää valmiina. Ja ollaan ihan sairaan kaukana pk-seudusta ja toimii silti :)

  Kyllähän näitä ilmaisia lounaita joskus tosiaan osuu kohdalle, joku tarjoaa, työpaikalla syödään jne. Joskus sitten vastavuoroisesti itse tarjoamassa myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kokeilimme sovellusta heti, kun sinun arvostelusi oli ilmestynyt. Sinä iltana ei Helsingissä oikein kunnon diilejä ollut ja ilmeiseti täällä meillä päin ravintoloitsijat eivät sitä käytä. Pitäisi katsoa nyt taas uudelleen :)

   Poista
 2. Huh en ollut kuullutkaan tosta sovelluksesta, mutta näyttää olevan aika kovia diilejä. Pitääpä ottaa käyttöön, varsinkin kun on huomattavan paljon rafloja kämpän vieressä! Näähän on melkeen opiskelijalounaan hinnoissa :)

  VastaaPoista
 3. Jos sulla on OPssa verkkotiliote niin näyttää useamman vuoden taaksepäin. Kirjaudut verkkopalveluun -> Tilit ja maksut -> Tilit -> Verkkotiliote. Sieltä pääsee sitten valitsemaan tarkemmin mitä haluaa nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Tuntematon! Tilitietoja taaksepäin selailemalla olisi pitänyt maksaa 1€/kuukausi noista tilitiedoista. Mutta ainakaan nyt ei tainnut maksua mennä, kun selailin noita verkkotiliotteita! :) Mikähän järki tässäkin sitten on, että samat tiedot, samassa palvelussa, mutta toisesta menee maksu.

   Poista
  2. Verkkotili ote on myös oma suosikkini. En ole huomannut mitään mainintaa maksusta, mutta saa esim Exceliin vaikka kuinka pitkältä ajalta ja siellä pivotin kautta helposti yhteenvedon.

   Poista