sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Taistelua tuulimyllyjä vastaan

Kryptisyydenpurku heti aluksi: Tuulimyllyillä tarkoitan yhteiskunnan odotuksia.

Säästäminen, sijoittaminen ja vaurastuminen edellyttää mielestäni jonkin verran elämisen normeista erkaantumista. Toisin sanoen, jos eläisin niin kuin kaikki muutkin, en luultavasti koskaan vaurastuisi sen enempää, kuin tavan tallaaja. Joskus vastavirtaan kulkeminen on kuitenkin haastavaa. Etenkin, kun yrittää luopua suuresta suomalaisesta unelmasta: Omakotitalosta ja omasta pihasta.

Kaikki järkevät soluset minussa sanovat, ettei omakotitalo ole millään tavalla kannattava hankinta. Se luultavasti jarruttaisi suunnitelmiani niin paljon, että koko vaurastuminen jäisi ehkä tapahtumatta. Lisäksi sovin omilta ominaisuuksiltani ehkä jopa paremmin kerrostaloon kuin oman tuvan emännäksi.

Järkevistä pohdinnoista huolimatta, minut valtaa keväästä syksyyn palava halu omalle pihamaalle. Ennenkaikkea oman hyötypuutarhan kasvatus ja hoito kiehtovat mieltäni. Pienimuotoisesti harrastan viljelyä parvekkeella ja äidin luona minulla on puutarhassa puita, pensaita ja mansikkamaa. Mutta viljelyä haluaisin harrastaa suuremmassa mittakaavassa ja olisi huomattavasti kätevämpää, jos kasvimaa olisi lähempänä. Äidille on aina ajettava autolla.

Ajattelinkin koota itselleni muistutukseksi listan, miksi kerrostalo lienee järkevin asunmismuoto. Olisi muuten hyvin kiinnostavaa lukea jonkun vertaileva laskelma asumisen todellisista kustannuksista ja kannattavuudesta näiden kahden asumismuodon välillä.

Kerrostalon edut:

Ei lumitöitä, nurmikonajamista tai muita kunnossapitotöitä
Keskitetty lämmitys on edullinen ja tehokas
Jaetut remonttikulut
Paksut kiviseinät ja rauhalliset naapurit
Lämmintä vettä riittävästi
Ei vesimaksua
Seiniin ei ole sidottu suurensuurta omaisuutta

Omakotitalon haittapuolet:

Ruohonleikkuu ja lumityöt
Lämmityksessä säästö tietää viileitä huoneita
Kuumaa vettä rajoitetusti
Vesimaksu käytön mukaan
Ohuet väliseinät ja katot
Valtava pankkilaina, joka sitoo omaisuutta
Tekemättömät remontit alentavat asunnon arvoa ja arvokehitys on muutenkin hitaampaa haja-asutusalueella
Suuri tontti on luultavasti kaukana palveluista
Omaa autoa joutuu käyttämään ehkä enemmän

Espanjansiruetana


Monasti ihmiset kaipaavat omaan rauhaan, kun kerrostaloelämä alkaa nyppiä. Itseäni ei asuminen kerrostalossa haittaa ollenkaan. Toki minulla on ollut hyvää tuuria (*kop*kop*) naapurien kanssa, joista ei ole juuri koskaan kuulunut mitään. Jos seinän takaa kuuluisi päivittäin basson jytkettä, lähtisin varmaan minäkin pian maaseudun rauhaan. Ja nimenomaan maaseudun, sillä en oikeastaan usko myyttiin, että omakotitalossa saisi olla naapureilta rauhassa, jos asuu tiiviisti rakennetulla omakotitaloalueella. Jopa puolen hehtaarin kokoisilla tonteilla on yllättävän suuri riski saada naapuriksi räksyttäviä pihakoiria tai päältäajettava ruohonleikkuri. Oikeastaan sen kokoisella pihalla riski äänekkääseen naapurielämään kohoaa jo varsin suureksi. Omaa tonttia olisi oltava siis sen verran, että metsä suojaa mökkiä joka suunnalta. Mieluiten päättyvän tien päässä.

Toisekseen omakotitalot ovat kalliita. Niihin sitoutuu hirveästi rahaa, jonka saa ehkä takaisin, jos on muistanut huoltaa taloa sisältä ja ulkoa aina uuden näköiseksi. Omakotitalon remonteissa on valitettavasti vain yksi maksaja - sinä itse. On myös muistettava, että kun lapsi muuttaa pois kotoa, on isossa talossa valtavasti hukkaneliöitä. Pihatöiden osalta minä en kertakaikkiaan koskaan haaveile jokaviikkoisesta ruohonleikkuusta tai aikaisten aamujen lumenluonnista.

Lopputuloksena tulen haaveissani aina siihen päätelmään, että omakotitalo on turhan kallis hankinta pelkän vihannesmaan ja omenapuun takia. Vaikka miten minusta tuntuu, että muut ihmiset ovat saavuttaneet elämässä jotakin enemmän, kun he asuvat perheineen upeassa omakotitalossa, aion silti valita elämälleni toisenlaisen polun.

32 kommenttia :

  1. Hyvää pohdintaa! Mun haaveeni oli itse suunniteltu, uusi omakotitalo - se toteutui. Mutta ero tuli ja emännöin nyt yksin "unelmaani". Monesti olen miettinyt, että järkevämpi vaihtoehto olisi kerros- tai rivitalo - neliöitä on nyt aivan liikaa, tyhjät makkarit muistuttavat toteutumattomista unelmista ja kaikesta on vastuussa yksin. Nyt on vaan kovin huono aika saada uutta omakotitaloa myytyä, ellei sitten ole valmis tulemaan reilusti hinnassa vastaan - kokeilin myyntiä vuoden ajan, eikä onnistanut. Onneksi lainanlyhennys on kohtuullinen tuloihin nähden, korot matalalla ja laina oikeasti lyhenee koko ajan. Pärjään taloudellisesti ja saan säästöönkin rahaa, mutta raha-asiat pitää kyllä hoitaa tarkasti että tämä on mahdollista. Kieltämättä mietin juuri kiinteistöveroja maksaessa, että saisin tälläkin rahalla kustannettua vaikka lomamatkan. Yritän nyt kuitenkin keskittyä niihin hyviin puoliin eli mahdollisuuteen touhuta ulkona, pitää erillistä työhuonetta, asua viihtyisällä alueella, nauttia uuden talon vaivattomuudesta jne. muutaman vuoden ajan ja kokeilen myyntiä sitten uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun jaoit tarinasi Oivallus. Itsekin pelkään hieman sama, kuin sinulle on käynyt. Oman talon hankinta vie vuosia, mutta se voi äkkiä käydä liian isoksi. Ennen talot hankittiin koko loppuelämää ajatellen, mutta minusta nykyihmisten tarpeet vaihtelevat elämän aikana enemmän, kuin mihin yksi talo taipuu. Toivon sinulle onnea talon kanssa, päädyit sitten myymään tai pitämään sen. On mukavaa kuulla, ettei lainalyhennys tuota sinulle ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Taloutesi lienee varsin hyvillä kantimilla :)

      Poista
  2. Meille rivari on tällä hetkellä paras ratkaisu. Iso piha, vain yksi seinänaapuri (päätyasunto) oma sauna, pieni vastike itse tehtävien pihatöiden vuoksi, kaukolämpö... Hyvät puolet eivät lopu kesken =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksetaanko rivitaloasunnosta muuten kiinteistövero itse, vai kuuluuko se vastikkeeseen niin kuin kerrostalossa?
      Vertailevaan asumiskulututkimukseen pitäisi tottakai ottaa mukaan myös rivitaloasuminen :) Kukahan sen tekisi?

      Poista
  3. Itsekin saan kuulla aikaajoin todella räikeää kommentointia kun asumme kaksiossa 4henkilöä.. kun esikoinen oli vuoden ikäinen ja asuimme 38 neliöisessä kaksiossa ja vaunut piti tuoda asuntoon sisään eräs miehen isän ystävä oli totaallisen järkyttynyt miten voimme asua näin...muita ihmetyksen aiheita on ollu miksi ajamme niin pienellä autolla, miksi en voi ostaa uusia kenkiä, tai miksi kuljen talvitakissa keväällä enkä osta kevät takkia.. näitä on malkan varrella riittänyt... sitkun ihmisille sanoo että ei ole varaa niin ollaan että miten niin ei ole =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monasti se, että ei ole varaa on eri asia kuin se, ettei ole rahaa. :) Rahaa voi kyllä olla säästössä, mutta sitä ei ole varaa tuhlailla ylenmäärin.
      Kaikenlaiset testit ovat osoittaneet, että niin ihmiset kuin eläimetkin ottavat palkintonsa mieluiten heti, vaikka saisivat vähän aikaa odottamalla suuremman palkinnon. Sama pätee valtaosaan ihmisistä säästämisen kanssa.

      Poista
  4. Jos kasvimaan perustaminen houkuttelee niin useimmat kaupungit vuokraavat viljelyspalstoja nimellisellä hinnalla. Esimerkiksi omassa kaupungissani 100m2 palstan vuokra on 12€ / vuosi. Lisäksi kaupunki vielä huolehtii maan kyntämisestä ja äestämisestä vuosittain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Timo! Alle laittelin muutamia ajatuksia palstaviljelystä. (Vastailen viesteihin alhaalta ylöspäin :D)

      Poista
  5. Asun viikot kerrostalossa suht pienen kaupungin keskustassa 60 neliöisessä kaksiossa alakouluikäisen lapsen kanssa, koska olen tosi pienituloinen ei ihmettelyjä pienestä asunnosta ole tullut. Viikonloput ja lomat olemme mieheni/lapsen isän luona maalla omakotitalossa metsän ja peltojen välissä, eikä naapureita kovin lähellä ole. Asumiskustannuksia en osaa kovin hyvin vertailla. Kerrostalo on näin nopeasti ajateltuna kalliimpi, vuokra-asunto kun on. Mutta omakotitalossa on taas vesi-, jäte- ja sähkömaksu, kiinteistövero, puhumattakaan mitä menee juuri talon ylläpitoon ja mahdollisiin remontteihin, ison pihan pitämiseen, pelto- ja metsätöihin jne. Tosin 10 hehtaaria hoidettavana ei ole läheskään kaikilla omakotiasujilla, joten jos ei lainoja lasketa niin aika tasan asumiskustannukset saattaisivat mennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla työllä omakotitalossa kustannuksia voinee radikaalisti laskea. Ehkä 10 hehtaarin tontilla on vähän metsääkin, josta saisi esim. lämmityspuut :) Ainakin voisi olla.
      Asuminen osan aikaa kahden asunnon välillä kuulostaa minusta aika "ylelliseltä". Voitte viihtyä molemmissa ympäristöissä ja nauttia molempien kotien eduista. :) Tulevaisuudessa toivon itsekin, että vapaa-aikaa olisi enemmän ja voisin asua maalla pidempiä aikoja (esim. mummolassa), välillä kaupungissa ja miksei vaikka osana vuodesta ulkomailla.
      Tuskinpa ystäväsi ihmettelevät kaksiotanne, kun on sen lisäksi vielä omakotitalo maaseudulla!

      Poista
    2. Entisenä maalaisena kommentoin, että eivät ne lämmityspuut ilman vaivaa sieltä metsästä klapeiksi muutu. Hommaa on siinäkin. Ja metsää pitää muutenkin hoitaa, samoin peltoja. Muuten pellot ovat käyttökelvotonta pajukkoa.

      Poista
  6. Minulla on sekä rivitalo että mökki, ja huomaan, että jää kyllä jo asioita hoitamatta. Etenkin kotona rivarin pihalla. Jokusen vuoden kuluttua tarvitsee varmaan miettiä muuttoa kerrostaloon, saisi samalla lainat pienemmäksi.

    Mutta tosiaan, kuten joku vinkkasi, tuurilla voi kaupungin kautta saada viljelypalstat tai muuta vastaavaa. Mitä lähempänä, sen parempi. Siis logistiikan kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihojen hoito monessa eri kohteessa on varmasti valtava urakka. Itsellänikin on puutarhapalsta äidin luona ja kyllä ruohonleikkuu siellä on jokakesäinen savotta. Jahka mummmolassakin pitää alkaa käydä pihaa laittelemassa niin oma omakotitalo olisi varmasti jo ihan liikaa.

      Puutarhapalsta voisi olla mukava vaihtoehto joksikin kesäksi ja siitä pääsisi kivasti eroon, kun enimmät mullanmöyrimishalut ovat karisseet! :D
      Harmi, että omenapuuta ei saa vuokralle...

      Poista
  7. Itse olin henkeen ja vereen kaikkea muuta kuin omakotitaloasuja, mutta riippuu niin paljon siitä missä päin asut omakotitalossasi ja mikä on talosi lämmitysmuoto. Mieheni on rakentanut meidän talon, minun lainaosuus oli alunperin 125.000€ (eikö sinun kerrostaloasuntosi ollut samaa luokkaa?) ja meillä menee lämmitykseen vähemmän rahaa kuin rivarikolmiooni aikoinaan! Näitä kannattaa paljon pohtia ja punnita. Ei omakotitaloasuminen välttämättä olekaan niin "kallista" kuin kuvittelisi. Oma rauha on itselleni tärkeää, ja vaikka asumme uudella omakotitaloalueella, jossa naapurit ovat lähellä, meillä on tontin kaksi sivua metsään. Naapurit ovat lapsiperheitä, joiden äänet eivät ainakaan minua ole haitanneet.
    Meidän tontilla kasvaa paljon koivuja, joten haravoitavaa riittää useaksi päiväksi aina syksyisin, mutta itse nautin siitä. Nautin myös siitä, että pihallani on nuo mainitsemasi elementit: hedelmäpuut ja marjapensaat. Itse en tästä enää muualle lähtisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kuulostaa niin ihanalta! :)

      Poista
    2. Nyt muistinkin, että olet kirjoittanut joskus vertailevan jutun omakotitalon kuluista blogiisi :) Se oli hyvin valaiseva!
      Asuntoni maksoi tosiaan aika saman verran, kuin sinun osuutesi omakotitalosta. Mutta jos mieheni lunastaa minulta osan tästä asunnosta niin oma osuuteni jää tietenkin pienemmäksi ja enemmän rahaa vapautuu käyttöön. Periaatteessa voisimme ostaa puoliksi kaksi kertaa kalliimman talon ja omaisuustilanteeni pysyisi samana, kuin nyt. :)

      Naapureiden lapset eivät minuakaan varmasti häiritsisi. Koiralauma voisi olla sitten eri asia. On varmasti aivan taloyhtiöstä/talosta kiinni, kumpi asumismuoto tulee edullisemmaksi. Kummastakin asumisvaihtoehdosta on varmasti valittavissa sekä järkevän edullinen, että järkyttävän kallis vaihtoehto. (kt. Petskun viesti alla)

      Poista
  8. Timo jo mainitsikin palstan, joka myös nousi minun mieleeni lukiessa. Toisaalta palstatkin saattavat olla sen verran kaukana että vaativat autolla kulkemista. Yksi vaihtoehto on myös siirtolapuutarhamökki. Ne sijaitsevat yleensä kaupunkialueella tai sen lähialueella joten siellä voi asustaa kesän ja käydä normaalisti töissä jne. Pihalla riittää aluetta viljeltäväksi. Valitettavasti naapurit ovatkin sitten aivan kyljessä, mutta alueet ovat sen verran pienet että päältäajettavia ei tarvitse kuunnella, mutta muuta hälyä voikin olla sitä enemmän. Hinnat ovat kuitenkin kohtuulliset verrattaessa esim. omakotitaloon tai kesämökkiin. Vastaavasti vapaille markkinoille tulevaa mökkiä voi joutua odottelemaan pitkään.
    Onko sinun asuinkunnassasi siirtolapuutarhamökkialuetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kunnassamme ei siirtolapuutarhamökkejä ole. Palstatila täältä kyllä löytyy. Ehkä jonakin vuonna voisin miettiä sellaisen vuokraamista. Olisi mukavaa saada jokin isompi porkkana- tai perunasato! Ja luulen, että sen kesän jälkeen kitkemis- ja kastelemishaluni olisi pidemmäksi aikaa tyydytetty... :)

      Oma siirtolapuutarhamökki olisi ihana esim. Helsingissä. Siellä olisi kiva asua kesällä ja kulkea töihin. En tosin tiedä onko Helsingin puutarhamökit tarkoitettu vain helsinkiläisille... ja niiden hinnatkin alkavat hipoa jo 100k€:oa...

      Poista
  9. Uusissa rakennuksissa ja linjasaneerauksen yhteydessä kerrostaloihin laitetaan huoneistokohtaiset vesimittarit. Lakipakkoa sen käyttöön laskuttamiseen ei ole. Kuitenkin tavalla tai toisella vastikkeessa päätyy maksamaan vedestä. On siis joko täysin väärin tai vähintään hyvin harhaanjohtavaa sanoa, että kerrostalossa ei olisi vesimaksua.

    Lämmityskin on kaksipiippuinen juttu. Lämmityksen hinta neliötä kohden riippuu lämmitysmuodosta ja lämmöneristyksestä. Aivan varmasti öljylämmittäisessä vanhassa kerrostalossa menee enemmän ostoenergiaa neliötä kohden kuin modernissa maalämpöomakotitalossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkennus "Ilman erillistä vesimaksua", lienee paikallaan. Luulin kirjoittaneenikin niin, mutta sana on näköjään jäänyt pois. Tässä kohtaa puhun tietenkin oman kotini tilanteesta. Tietenkin vesimaksu kuuluu vastikkeeseen, mutta oman taloni vastike on samaa luokkaa kuin muidenkin talojen ja yleensä muissa taloissa vesimaksu maksetaan (per henkilö) vielä vastikkeen lisäksi. Naapuritalossa vastiketta pudotettiin (oli samalla tasolla kuin meillä nyt) ja otettiin vesimaksu käyttöön: 15€/henki. 3 hengen perheessä veden ja vastikkeen yhteissumma suureni aiemmasta. Tästä voi päätellä, että meidän kolmihenkinen perheemme säästää vastikkeessa, johon kuuluu vesi. Sen sijaan esim. ylimmässä kerroksessa, yksin asuva ihminen häviäisi vesimaksun osalta eniten. Suurin voittaja olisi alimman kerroksen yksiössä asuva perhe. Hypoteettisesti ottaen.

      Kerrostalolämmityksessä uskoisin säästöä syntyvän, kun asunnot ovat monelta sivulta toisissaan kiinni. Esim. meidän kulma-asunnosta vain kaksi sivua on kosketuksissa ilmaan ja loput ovat yhteisiä yläkerran, alakerran ja seinänaapurien kanssa. Lämpö nousee alhaalta ylös ja karkaa ilmaan vasta ylimmässä kerroksessa.
      Lämmitysmuodoista ja eristyksistä löytyy varmasti omat ääripäänsä. Myös kerrostaloihin asennetaan nykyään maalämpöpumppuja (ja lisäeristyksiä) ja niihin otetut lainat kuittaantuvat kuulemma "itsestään" säästyneillä energiamaksuilla. Kun pumppu on maksettu, laskee vastike.
      Omassa kodissamme vastike on hyvin maltillinen, joten uskoisin lämmityskustannusten ja vedenkulutuksen olevan maltillista. Olen kyllä nähnyt taloyhtiöitä, joissa pelkkä hoitovastike on 500-600€ (+ vesimaksu)!

      Poista
    2. Kyllä kerrostaloissa kuluu vaan enemmän energiaa. Rappukäytävät yms ovat suurin selitys.

      Poista
  10. Ymmärrrän kokemuksesi normeista erkaantumisesta. Tutut ja muut ympärillä olevat ihmiset eivät voi ymmärtää miksi en mieheni kanssa hassaa rahaa menemään isoihin lainoihin, reissuihin, vaatteisiin yms. Heillä tuntuu olevan vaikea käsittää että haluamme säästää ja sijoittaa raahaa niin että jossain vaiheessa elämää, ehkä noin 50vuotiaana, olisimme taloudellisesti riippumattomia.
    Oudoksun itse paljon ajatusta että koko kuukauden palkka käytetään viimeisiä kymppejä myöten ennen seuraavaa, otetaan isot lainat ja ollaan riippuvaisia järjestelmästä ja yhteiskunnan huolenpidosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. Eläminen kädestä suuhun (oli palkka ihan mikä tahansa) olisi minusta valtavan ahdistavaa. Olen kantanut tarpeeksi huolta vanhempieni pienistä tuloista jo lapsena, en aio tehdä niin vielä aikuisenakin. Kulutuksen on oltava järkevää ja säästöjen turvattava elämään luonnollisesti kuuluvilta riskeiltä, kuten työttömyys.

      Olen ihmetellyt, miksi oletuksena ajatellaan, että nuoren ihmisen (18-40 vuotiaan) tulisi matkustella mahdollisimman paljon? Eikö sitä tosiaan voi tehdä enää vanhempana? Etenkin, kun itseäni eivät juhlat ja biletys kiinnosta niin ehdin kyllä nähdä nähtävyydet ja kulttuurit myöhemminkin. Sitten, kun voin viipyä reissulla useamman kuukauden putkeen vailla talous- tai aikahuolia :)

      Zemppiä sinulle ja miehellesi säästö/sijoitustavoitteiden saavuttamiseen Anne!

      Poista
    2. Lapsuutesi kuullostaa samankaltaiselta kuin omani! Juuri lapsuuden kokemukset ovat muokanneet itselläni vahvasti ajattelutapaa rahasta, sisareni tosin ei ole samaa ajatustavan muutosta kokenut vaan näyttää seuraavan lapsuudesta saatua esimerkkiä...
      "Matkustelupakkoa" olen ihmetellyt itsekin! Kuten sanoit, ehtii sitä myöhemminkin. Maailman tilanne omin silmin toistaiseksi vaikuttaa niin epävakaalta että en edes uskaltaisi...

      Kiitos tsempistä, sinulle myös!

      Poista
  11. Minä säästän asuntoa varten. Tarkoitus on kuitenkin, että lainaa otetaan suhteessa tuloihin saman verran kuin nyt on. Silloin ei tunnu kituuttamiselta vaan pystymme esim. Jatkamaan säästämistä kuten nytkin. Tämä vaatii pääomaa uutta asuntoa varten ja suurempia tuloja. Siinä missä muut haaveilevat lainattomasta elämästä tai taloudellisesta riippumattomuudesta. Minä näen tärkeämpänä asumismukavuuden mahdollista pian. Ja meillähän tuo mukavuus tarkoittaa kohtuullisenkokoista rivaria tai jopa omakotitaloa, eikä mitään linnaa. Mutta siis ymmärrän kyllä täysin nuo sinun haaveet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisella on omat tavoitteet. Teidän säästämisprojektia on ilo seurata! :)

      Poista
  12. Voithan miettiä asiaa nyt talven yli (kun kovin sesonki ei ole päällä). Mitäs miehesi sanoo asiasta? On omakotitalo kuitenkin asuntoja enemmän jollain tapaa sellainen kotikoti. Siellä voi olla pihalla miten haluaa ja aina voi kulkea ulkoa sisälle ja edes takaisin. Itse haaveilen myös pihatöistä, ja että koirat saisivat olla vapaasti ulkona aidatulla pihalla. Mutta toistaiseksi ainakin näin :) Rivari tai paritalo voisi olla meille tulevaisuudessa sopiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies ei omakotitaloa halua ja minäkin ihan omasta tahdostani taistelen halujani vastaan :) Rivariin saattaisimme molemmat tyytyä, mutta se taas sitoisi enemmän rahaa seiniin.

      Poista
  13. Asumiskulut omakotitalossa meillä:
    - 110 €/kk tontin vuokra
    - 85€/kk keskim. Lämmitys, kaukolämpö
    - 60 €/kk vesi
    - 45 €/kk sähkö
    - 35 €/ kk kiinteistövero
    - 18 €/ kk jätehuolto
    - 15€/ kk keskim. Muut kuten ruohonleikkurin bensat, kolan ostot yms. Pienet kulut jota ei ole kerrostalossa.
    - +2€/kk korkokulut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eli noin 370€ kuussa. Aika tavallinen, ison asunnon yhtiövastike siis :) Yleensähän omakotitaloissa on enemmän neliöitä, kuin kerrostaloasunnoissa.
      Kiitos, kun jaoit lukusi Anonyymi!

      Poista
  14. Itse en haluaisi asua omakotitalossa, mm. koska;
    -kallista ostaa iso talo ja kallista myös asumisen kulut
    -juuri ne pakolliset ruohonleikkuut ja lumenluonnit tympisi
    -pitäisi kai osata sitten itse jotain huoltaakin, ettei kaikkiin pikkuvikoihin tarvi heti ostaa ammattilaista paikalle
    -omakotitaloalueilla ei aina ole kunnon bussilinjoja ja lisäksi pitkät etäisyydet kaupungin keskustaan, joten autottomana saattaisi olla hankalaa
    -naapurissa on hyvin todennäköisesti jotain meluisia lapsia
    -kaksi ihmistä ei vain tarvitse niin hirveän paljon tilaa

    Viihdyn kerrostalossa aivan mainiosti, ja meidän talossa on aika hiljaista. Tässä rakennuksessa ei taida olla yhtään lasta, mukavia eläkeläisiä suurin osa. Muuta hyvää on esim. se, että saa asua edullisesti sekä melko lähellä keskustaa, että ihan luonnon vieressä.

    Tänä kesänä mulle on kyllä tullut sellaine vaimea ajatus siitä, että joskus tulevaisuudessa tollanen puutarhasiirtolamökkipalsta vois ehkä olla kiva. Mikäli puolisonikin innostuu, saatetaan alkaa parin vuoden päästä selvittelemään mahdollisuuksia, ainakin täällä on melko lähellä pari vaihtoehtoista paikkaa.

    Ai niin ja noille yhteiskunnan odotuksille olen antanut piut paut jo niin moneen kertaan eri asioiden kohdalla, että kerrostalohuoneisto/omakotitalo on vain pisara meressä niiden muiden asioiden rinnalla.

    Kaipuusi omaan omenapuuhun on kyllä kovin ymmärrettävä! <3

    VastaaPoista
  15. Jotenkin tuntuu, että nyt on vedetty aika isolla pensselillä nuo +/- -puolet kummastakin asumismuodosta.

    Vesimaksun ja ruohonleikkaamisen yms. maksat kyllä vastikkeessa, jotenkin pitäisin sitä reiluna, että kerrostaloonkin asennettaisiin jokaiselle omat vesimittarit niin ainakin minä säästäisin siinä, muista en tiedä. Se riippuu niin taloyhtiöstä, että tuleeko niitä säästöjä oikeasti vai onko se kerrostaloasunto sittenkin kalliimpi kuin omakotitalo.

    Itse en ole niin näppärä/viitseliäs, että haluaisin asua omakotitalossa, mutta rivitalo voisi sitten olla ihan potentiaalinen vaihtoehto.

    VastaaPoista