keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Matkabudjetti: Lontoo

Vuosi 2017 tulee olemaan aivan hullu matkustelun osalta, kun pääsen toteuttamaan kaksi tärkeää matkaunelmaani, sekä Lontoon että Japanin matkat. Ja vielä aivan peräkkäisinä kuukausina.

Olen listaillut ja laskenut alustavaa budjettia Lontoonreissulle, sillä se tulee olemaan lyhyempi ja näin ollen selvästi halvempi ja helpommin suunniteltavissa. Lähtö on perjantaiaamuna ja takaisin tulen maanantaina. Pidennetty viikonloppuloma siis ja matkan päätarkoitus on käydä katsomassa uusi Harry Potter and the Cursed Child -näytelmä. Matkalle lähden yhdessä hyvän työtoverini, joka myös on Harry Potter -fani.

Budjetti näyttää omalta osaltani nyt tältä:

Lennot 104€ (maksettu)
Majoitus 151€ (maksetaan lähtiessä)
Näytelmälippu 73€ (maksettu)
Universal Studios kierros 44€
Oyster card -matkakortti tarvittavalla arvolatauksella 38€
Ruokailu 50€ (aamiaiset kuuluvat majoitukseen)
Shoppailu 60€
Nettipaketti 20€ (paras ratkaisu vielä harkinnassa)

Yhteensä: 546€
Noin puolet kaikista maksuista voi maksaa jo etukäteen.

Oyster card on minulle aivan uusi tuttavuus, mutta käsittääkseni se toimii seuraavalla tavalla. Kortti tilataan kotiin haluamalla määrällä arvolatausta. Tarjolla on myös esim. seitsemän päivän passeja, mutta me teemme vain muutaman matkan Lontoon sisällä ja Heathrowin lentokentän välillä, joten arvolataus tulee halvemmaksi. Korttiin voi paikan päällä ladata lisää arvoa, jos varattu summa sattuisi loppumaan kesken. Kortilla ostetut liput ovat huomattavasti halvempia, kuin käteisellä ostetut ja lisäsäästöä tulee, kun välttää ruuhka-aikoja. Oyster cardissa on monia muitakin rahanarvoisia etuja, joihin kannattaa perehtyä. Joka tapauksessa liikkuminen Lontoossa tuntuu olevan huomattavasti HSL:ää edullisempaa ja kätevämpää. Kortin tilaaminen Suomeen maksaa n. 3£ ja kortti itsessään saman verran. Kortille jäänyt, käyttämätön arvo ei vanhene kuulemma ikinä, vaan sitä voi käyttää myöhemmillä reissuilla ja arvon takaisinlunastaminenkin pitäisi olla mahdollista.




Majoituksen varasimme mukavan oloisesta pienestä hotellista, joka on erinomaisella paikalla Camdenissa. Hotellilta voi kävellä teatterille ja moniin Lontoon nähtävyyksiin. Lisäksi alueen pitäisi olla ravintolatarjonnaltaan erinomainen. Itse en odota Britannialta oikein mitään ruuan suhteen, joten en ole varannut suuria summia illallisiin.

Jonkinlainen nettipaketti olisi hyvä ostaa, jotta saisimme kartat toimimaan kännykässä. En ole aivan varma, mikä olisi paras ratkaisu. Ostaa prepaid-kortti Britanniasta vai jonkinlainen roamingpaketti Suomesta. Olisiko teillä, rakkaat lukijat, jotakin suositusta tai kokemusta aiheesta? Hotellilla lienee ilmainen wifi, mutten haluaisi eksyä suurkaupungissa.

Matkasäästötili

Avasin säästötilin Bank of Norwegianille. Avaamista varten minun oli täytettävä lyhyt hakemus ja hetken päästä sain tilin avaamisesta kertovan viestin. Pankin sivuille tunnistaudutaan sisään suomalaisen pankin verkkotunnistautumisen kautta, joten toivoisin tilin olevan turvallinen. Säästötilin ehtoja tavatessani huomasin, että tilillä on talletussuoja, mutta ulkomainen tili voi tuoda myös lisäriskiä tallettamiseen. Hädän tullen korvaus saatettaisiin maksaa Norjan kruunuissa ja kuka tietää, ehkä en olisi korvausjonossa ulkomaalaisena edes ensimmäisenä. No, aivan nyt heti en usko Norjan talouden romahtavan.

Kokeeksi siirsin ensimmäisen 200€:n talletuksen Osuuspankilta Norwegianille. Saa nähdä, montako päivää rahalla kestää siirtyä. Periaatteessa ulkomainen, korkeakorkoinen pankki olisi erinomainen säilytyspaikka myös isommalle osalle varapuskuriani. Puskurista ei voisi hetken mielijohteesta nostaa rahoja turhuuteen ja samalla tyhjän panttina makaava peruspuskuri nauttisi kunnollista korkoa. Kotipankkiin voisi jättää vain pienemmän hätävaran äkilliseen tarpeeseen.

Norwegian korko vuodessa eri säästösummilla:

Peruspuskuri: 2000€ = 35€ korkoa
Kaikki käteissäästöt: 5776€ = 101€ korkoa

Korkoa maksetaan aina vuodenvaihteessa, joten tallettamalla rahan nyt, ehtisin saada jonkinlaisen koron vielä tänä vuonna. Korko lasketaan summalle päivittäin ja kerran kuukaudessa omille sivuille tulee näkyviin jo kertynyt korko. Koron saa käyttöönsä vuodenvaihteessa, mutta on ihan mukavaa, että sen kertymistä voi seurata jo etukäteen.

Säästötavoitteeni, eli mummolan osto tapahtuu joka tapauksessa vasta ensi vuonna, joten tuntuu turhalta makuuttaa koko säästösummaa tyhjän panttina Osuuspankissa.
Toki rahojen lähettämisessä Norjaan evakkoon on ripaus riskiä lisämausteena.

22 kommenttia :

 1. Esimerkiksi Here on hyvä karttasovellus, ei tartte nettiä sen takia hankkia. Ruokailubudjetti näyttää mun silmään tosi pieneltä, mut ehkä miä vaa sit oon ite niin isonälkäinen :D Oikein hyvää reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Suvi ja kiitos kommentistasi :) Aamiaiset kuuluu majoitukseen ja ohjelmassa on paljon maksullisia huvituksia, joten tällä kertaa emme halua satsata valtavasti ruokapuoleen. Jos ruokakulut ovatkin todellisuudessa korkeammat niin en ota paineita, sillä söisinhän minä kotonakin ollessa ja nämä rahat säästän normaalin kulutuksen lisäksi. Matka kestää perjantaiaamusta maanantaiaamuun.

   Poista
  2. Hereä minäkin suosin, sillä on pärjätty hyvin tuolla Euroopan hulinoissa. Siinä on myös se hyvä, että ei välttämättä tarvitse tietää osoitetta, jos kohteeseen kirjoittaa vaikka Lidl niin se näyttää lähimmät ko. kaupat kartalla, voi sitten ostaa tuttua saksalaista laatua :)

   Nämä kaikki siis ilman nettiyhteyttä.

   Poista
  3. Minä voin puolestani suositella maps.me:tä. Kartat ladataan etukäteen puhelimeen ja sitten homma toimii gps:llä. Hyvin pelitti keski-Euroopassa kun käytin kesällä. :)

   Poista
 2. Lontoo on ihana! Harmi kyllä se on myös Euroopan kalleimpia kaupunkeja, joten rahaa saa helposti palamaan. Onneksi museot (esim. British museum) ovat ilmaisia :) Ruokaan menee helposti enemmän, jos syö lounasta ja illallisen, ja jotain herkkujakin voi matkalla tehdä mieli. Liikkuminen on oikeasti tosi kallista, esim. 1 metromatka Lontoon sisällä pysäkin verran "ytimen" ulkopuolelle on helposti 7£, ja suuressa kaupungissa välimatkat ovat pitkiä. Toki matkat on paljon halvempia Oyster-kortilla. Myös shoppailuun ja heräteostoksen varaisin enemmän rahaa :) Hyvää matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti brexit painaa kursseja meille edullisemmaksi :) Lennot ja hotellit olivat niin edulliset, että pakostakin tuli mieleen brexitin vaikuttaneen. Toki hinnat saattavat maassa myös nousta epäedullisen taloustilanteen takia.
   Toistaiseksi en ole pitänyt netistä selailemiani hintoja kauhistuttavan kalliina. Toki rahaa tulee palamaan esim. Universal Studiolla - riippuen ihan siitä, mitä ostaa.
   Oyster cardin pitäisi tehdä matkustamisesta varsin edullista ja liikunnallisina ihmisinä haluamme varmasti kiertää kaupunkia ihan jalankin. Ja loppujen lopuksi luottokortti paikkaa, jos olenkin ollut aivan hakoteillä budjettini kanssa! Ennakko oletukseni kuitenkin on, että matkan viehätys tulee olemaan uuden näkemisessä ja kokemisessa, ei niinkään hurmoksellisessa shoppailussa. Samaa tavaraa siellä kait myydään, mitä netistäkin saa tilattua?
   Loppuarvion budjetin paikkansapitävyydestä tulen joka tapauksessa kirjoittamaan! :)

   Poista
 3. Olen samaa mieltä, että ruokabudjettisi on aikalailla pieni. Oyster card on todellakin helppo ja näppärä ladata tarvittaessa. Siellä myös opastavat kuinka paljon kannattaa ladata rahaa sille, ettei jää turhia puntia korttiin. Shoppailuunkin varaisin enemmän... Itselläni meni saman mittaiseen reissuun 500 euroa emmekä syöneet "kalliisti", vaan ostimme ruokaa myös hotellille. Tuliaisiakaan en hankkinut nimeksikään, mutta kuten ylläolevat ovat todenneet, maa on kallis. Sitä paitsi, jos toteutat unelmaasi matkustamalla Lontooseen, onko kituuttelu sen arvoista kuin nauttia paikan päällä olemisesta? Tuskin ihan heti olet takaisin palaamassa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkamme on enemmän teatteripainotteinen, eikä suunnitelmissa ole käydä shoppailemassa, kuin hieman leluja lapsille tuliaisiksi - ostoslistan olen jo laatinut valmiiksi :) Kalliit illallisetkin saavat jäädä toiseen kertaan (olimme ystävän kanssa molemmat tätä mieltä). En pidä matkaa kituutteluna, kun on kahdet kalliit liput jo varattu unelmakohteisiin ja matkapäiviä on vain kolme. Ja jos ruokabudjetti ylittyy niin sitten ylittyy. Niin kuin sanoin, en odota brittilän ruuilta oikein mitään: sen sijaan Japaniin menen nimenomaan ruokamatkalle ja se tulee näkymään budjetissa! :)

   Poista
 4. Onko täältä poistettu mun aiempi kommentti? Vai mitäköhän on tapahtunut?

  Noh, mä lyön ehkä päätäni uudelleen seinään, mutta siitä huolimatta: ihan vaan ystävällisenä neuvona sanoisin, että kannattaa etsiä kyseisestä hotellista arvioita ja asiakaskokemuksia, ettei tule sitten paikan päällä mitään isompia yllätyksiä. Vaikka Camden ei olekaan mitään yleisintä turistiyöpymisaluetta ja siellä voi siitä syystä ollakin edullisia hotelleja, niin halvimmat on usein myös melkomoisia murjuja.

  Onhan sekin tietysti totta, ettei Lontooseen yleensä mennä nukkumisen vuoksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei AnneVee! Aiemmasta viestistäsi ei ole tullut minulle mitään ilmoitusta, eikä sitä löytynyt esim. roskapostisuodattimesta. Ilmeisesti se on kadonnut bittiavaruuteen?
   Koetimme googletella hotellin arvioita ja ihan positiiviselta vaikutti. Toki se on vähän pienempi, mutta kerron teille varmasti matkan jälkeen, jos hotelli petti odotuksemme! :)

   Poista
 5. Googlen karttoja pystyy lataamaan offlineen! Myös reittihaut toimivat. Lontoossa on myös jonkin verran ilmaista wifiä tarjolla eli piipahdus mäkkäriin ja pääsette taas kartalle jos ei toimi muuten.

  Nyt en saanut luettua, että montako päivää viivytte, mutta ruokabudjetti ei kestä kyllä paria päivää pidempään millään, ellette ota omia eväitä. Hotellin aamiainen ei välttämättä ole the english breakfast ja yksi ruokailu huonommassakin paikassa on yli 10 puntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin harkita, selviäisimmekö wifeillä ja offline-kartoilla :)
   Matka kestää noin kolme päivää, joten kovin suuria summia ei ruokailuun tarvita. Voi olla, että budjettini on hieman alimitoitettu, mutta ei sen ylittäminen maata kaada. Camdenissa pitäisi olla paljon kehuttuja lounasruokapaikkoja ja katukeittiöitä - kalliit illalliset jätämme kokonaan väliin.
   Hotellin aamiainen pitäisi olla englantilainen aamupala -tyyppinen buffetpöytä. Toki paikan päällä sitten varmistuu sen kattavuus/laatu.

   Poista
 6. Hyvät plänit. Itseä alkaisi vaan ahistaa kaksi matkaa noin lähekkäin. Varsinkin kaksi tiukkaa kaupunkilomaa. Kannattaa varaa hetki palautumisaikaakin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minuakin vähän ahdistaa, mutta näytelmän liput sai lähes ainoastaan juuri tuohon ajankohtaan (myöhemmin näytöksiä tuli lisää, mutta se ei enää meitä auttanut) ja Japaniin on pakko matkustaa keväällä. Toisaalta, kun muistat miten kotona viihtyvää sorttia olen, voi olla hyväkin, että saan nämä "hoidettua" peräkkäin samalla tarmolla ja loppuvuoden voin sitten rentoutua kotimaassa ja muistella matkojen kohokohtia.

   Poista
 7. Hei! Eikö enää käytetä paperikarttoja. Itse matkustelen paljon enkä käytä älypuhelinta. Koskaan ei ole ollut mitään ongelmia löytää paikkoja vieraassa kaupungissa. Karttaa varten en nettiyhteyttä hommaisi.
  t.anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On olemassa sellainen matkakirjasarja, johon kuuluu aina kartta + opas. Se on todella hyvä ja suht pienikokoinen kirja. Olisi kuitenkin mukavaa, ettei tarvitse ihan perusturistina seistä kadunkulmissa kartta kädessä ;) Ja miljoonakaupungeissa saattaa karttakin olla poskettoman iso. Tallinnassa ja Tukholmassa se vielä menee.

   Poista
 8. Jos 15.6. jälkeen reissu, niin menee kotimaan hinnalla. Wlaneja on kaupungeissa tarjolla ja jos akuutti hätä tulee, nii voi käyttää mobiilia kun ei videoita katso, niissä menee kaistaa.

  http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_fi.htm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkataan jo aiemmin :( Mutta taidan ottaa vielä tarkasteluun tuon datapaketin järkevyyden.

   Poista
 9. Itse käytän Here-karttoja ulkomailla. Kotona lataa ko. maan kartan, niin toimii sitten offline. Hyvin ovat reittihaut toimineet mulla ainakin just Englannissa. T. Iitu

  VastaaPoista
 10. Tässä vähän vinkkejä tulevaan jaappanin matkaasi =) http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tokio-on-matkailijalle-ehtymaton-seikkailukentta/8ebDhwTr

  VastaaPoista