sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Pieniä kuulumisia

Huh, viimeaikoina olenkin kirjoittanut mahtipontisen isoja päivityksiä. Tuntuu, että omassa taloudessa on meneillään vaikka mitä jännittävää, mutta tänään ajattelin kuitenkin listata pieniä kuulumisia ja ajatuksentynkiä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Nopeita toimia osakesalkussa

Nokian osavuosikatsausta ehdittiin hetki mainostaa yllättävän positiivisena, ennen kuin kurssi lähti syöksymään. Tämä vaikutti minusta hieman liioitellulta, joten päätin keventää nokialaisten osakkeitteni keskihintaa. Sijoitussuunnitelmassani ei kuitenkaan ole varattua penniäkään osakkeiden lisäostoille ennen osinkokevättä, joten otin salkkuni läheiseen tarkasteluun.

Olin jo jonkin aikaa mietiskellyt Amerikan presidentinvaalien vaikutusta pörssikursseihin. Uskon vahvasti, että jos Trump sattuu voittamaan, on edessä mitä luultavimmin hurjaa laskua. Toisaalta en näe Clinttonin tuovan osakkeille mitään lisäarvoa, joten luultavasti kurssit syöksyvät tai pysyvät paikallaan vaikka hänetkin valittaisiin. Minun omaisuuttani oli jenkkilässä kiinni vain kahden kasvu-ETF:n verran ja niidenkin kurssit oli viimein noussut niin, että myymällä takkiin tuli vain joitakin euroja. Myyntihinnaksi tuli yhteensä 366€.

Summalla pääsin ostamaan Nokiaa pienen erän kurssilla 4,05€. Toki kurssi jatkoi laskuaan vielä tästäkin, mutta ainakin sain hieman laskettua keskihintaani. Koko myynti- ja ostotapahtuma oli ohi parissa minuutissa. Tänään jouduin vielä hieman lisäämään rahaa salkkuuni, koska välityspalkkiot vetivät salkun saldon miinukselle. Ihmettelen tosin edelleen, miksei näin ole aiempina ostokertoinani käynyt...

Matkakassaan säästäminen aloitettu

Japaniin ei parane lähteä tyhjin taskuin ja majoituksiakin varailemme/maksamme tulevien kuukausien aikana etukäteen. Säästöön on siis hyvä laittaa rahaa. Alustava säästötavoitteeni on:

Lontoo: 400€ (sis. majoitus, käyttöraha, Universal studios sisäänpääsy ja kaupunginsisäiset matkat)
Näytelmä- ja lentoliput on jo maksettu.
Japani: 1200€  (sis. majoitukset, käyttörahan, JR East pass-junalippu, ruuat yms.)
Mies tarjoaa lentoliput.

Koska aikaa säästää on noin 8 kuukautta, asettuu säästösumma sopivasti: 200€/kk.

Bank of Nowegian tarjoaisi säästöille 1,75%:n koron ja mietin, että voisin siirtää rahaa suoraan luottokorttitilille. Matkalaskukin on sieltä sitten helppo maksaa suoraan pois. Ainakaan pörssiin säästöjä ei kannata näin lyhyeksi ajaksi sijoittaa. Osuuspankkikin tarjoaa vain 0,1-0,25%:n korkoa.


Pieniä ajatuksia niukkuudesta

90-luvun lama-ajan lapsena tiedän, millaista on elää taloudellisesti tiukkaa arkea. Vaikka kannoinkin lapsena huolta perheemme rahojen riittävyydestä (käsittääkseni raha kuitenkin aina riitti), en joutunut koskaan kokemaan puutetta ruuasta tai vaatteista. Muutettuani pois kotoa, ei raha edelleenkään riittänyt kovin kummoisiin ostoksiin. Olen monasti pyöritellyt mielessäni ajatusta siitä, missä menee hyvinvoinnin ja taloudellisen niukkuuden raja. Mikä on se raja, jonka alle en säästökuurillakaan halua mennä, tai elämä muuttuu mielestäni kurjaksi. Oma, henkilökohtainen rajanvetoni säästäväisyyden ja kurjuuden välillä on:

 • Kun ei ole varaa ostaa juustoa
 • Kun ei ole varaa talouspaperiin

Suurin shokki kotoa poismuuttaessa minulle oli juuston kalleus. Ranskalaisia ja kalapuikkoja sai parilla eurolla koko pellillisen, mutta yksi perus arkijuusto saattoi maksaa jopa 7€! Leivän päälle laitettavasta juustosta tuli ylellisyystuote ja vielä nykyäänkin pidän tärkeänä, että minulla on aina varaa ostaa juustoa, jos niin haluan. Perusjuustojen hinnat ovat muuten tulleet Lidlin ja halpuuttamisen myötä todella paljon alaspäin.

Talouspaperi on ylellisyystuote, jota minä rakastan. Inhoan haisevia tiskirättejä ja vielä enemmän inhoan käyttää WC-paperia keittiössä. Mielestäni keittiössä on kaikki kunnossa, kun telineessä on saatavilla talouspaperirulla. 

Melko edullisesti saa minut kyllä ostettua tyytyväiseksi. 

16 kommenttia :

 1. Juusto on todellakin yleellisyystuote! :) Itse en opiskeluaikoina ostanut edes leipää kun kaikki leivänpäälliset olivat niin kalliita :D Nykyäänkään ei tule ostettua juuri koskaan leipää kun sen on oppinut korvaamaan jo jollain toisella tavalla. Ilman talouspaperiakin tuli elettyä useampi vuosi opiskellessa, mutta meillä olikin käytössä puuvillaliinat joita vaihdettiin ja pestiin tiheään.

  Itsellä niukkuuden raja menee ehkä ripsivärissä - se on pakko aina korvata uudella kun vanha loppuu.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskeluvuosien niukkuus kyllä opettaa arvostamaan elämän pieniä juttuja! :)

   Poista
 2. Aloin itsekin miettimään olisiko minulla mitään ylellisyystuotetta mitä ilman ei tulisi toimeen. Varmaan maito tai nettiyhteys olisivat sellaisia joiden puuttuminen ärsyttäisi eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimevuosina olen itse jotenkin leipääntynyt internettiin. Toki se on äärimmäisen hyödyllinen, mutta kun on koko päivän istunut koneen ääressä töissä, ei illalla ole enää kovin suurta hinkua netin ääreen.
   Mietiskelin, että jos jäisin vaikkapa työttömäksi eikä minulla kerta kaikkiaan olisi varaa internetyhteyteen niin melko hyvin voisi kirjastonkin nettiyhteyksillä pärjätä. Voisi netti jopa muuttua aiempaa jännittävemmäksi, kun sen käyttö olisi rajatumpaa :D
   Mutta joo, kyllä nettiyhteys ainakin kännykässä mahdollistaa paljon ja ilman sitä olisi kurja olla.

   Poista
 3. No jo on aatoksia. Pörssi on lasketellut yhtä soittoa yli viikon ja pomppu tulee olemaan valtaisa kunhan pressanvaalit ovat ohi. Yli 10% tuottoa tulee niin että heilahtaa. Todella typerää olla olematta osakkeissa nyt kun voitot kolkuttelevat oven takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenkki ETF:ni oli lähes koko omistusaikani korkeimmassa huipussa, joten ajattelin, että tästä ei ole tie enää kuin alaspäin. Kurssinousu voi tulla, mutta niin voi tulla suuri laskukin. Kaikkein vähiten uskon siihen, että kurssit pysyvät ennallaan. Siksipä päätin hypätä koko kelkasta, kun vielä pääsin lähes omilleni.
   Toivottavasti kaavailemasi nousu näkyy suomiosakkeissakin :)

   Poista
 4. Tuota Bank of Nowegian säästötiliä olen myös miettinyt. Kovin kuitenkin olen varovainen ja siksipä minua epäilyttää sivujen tarjoama kovin niukka tieto. Avaa tili -toiminnon kautta kai saisi jonkin tarkemman sopimuksen esiin, mutta itse haluaisin kylläkin jo tässä vaiheessa tarkemmin tietoa koronlaskennan tavoista jne. Myöskin kovin niukasti kerrotaan mitä Norjan talletussuoja todella kattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin ihmettelin, kun säästötilin avasin. Ne ehdot aukeaa siinä tiliä tehdessä, mutta jälkeen päin en nopealla etsinnällä niitä enää löytänyt. Tavoistani poiketen kyllä silmäilin ne melko huolellisesti läpi.
   Korko lasketaan päivittäin ja kuun lopussa korkosaldo tulee näkyville omille sivuillle. Korot tilitetään kerran vuodessa.
   Keskiviikkona tulee blogiin muuten hieman lisää juttua Norwegianin talletustilistä!

   Poista
 5. Talouspaperi. Tiskirätit big nou nou.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti juuri näin. :)

   Poista
  2. Tiskirätti olisi vähän ekologisempi vaihtoehto kuin talouspaperi ja maapallo kiittää :)

   Poista
  3. Säästän, kierrätän ja ostan uutta yleensä vasta vanhan rikkouduttua. Sen sijaan tiskirätit lentävät minulta roskiin jo parin käyttökerran jälkeen - ei se voi kovin ekologista olla sekään. Jossain menee raja mukavuuden ja ekologisuuden välillä. Minulla se menee talouspaperin ja tiskirätin välissä.

   Poista
 6. Tiskiaine ja vessapaperi ovat varmaan itselle se raja jonka alle en halua joutua, ruokapuolella maitorahka ja tonnikala vie vielä pitkälle :)

  Itse odottelen myös noita vaaleja. Nordnetilla on nyt taas ilmaistarjous valityspalkkioista S&P500 kohteissa perjantaihin saakka. Jos kurssit sukeltavat niin teen uusia valtauksia ja keskihinnan tiputuksia vanhoihin, mutta jos ei niin siirrän hankinnat myöhempään ajankohtaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan kyllä sijoittamisen ytimessä, kun pitäisi tulevat kurssiheilahtelut arvata ja pelissä on joko isot nousut tai vielä kauheammat laskut. :) Itse hyppäsin pois koko kelkasta. En muutenkaan katsele jenkkiosakkeiden arvoja niin tuskin harmittaa jälkikäteen.

   Poista
 7. Japani on kyllä hieno ja eksoottinen maa. Kuinka kauan ajattelitte olla ja missäpäin käydä?

  Suosittelen ainakin Tokiota ja Kiotoa.

  T.Matka_

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivymme reissussa 15 päivää ja puolet siitä tutkimme Tokiota. Loppumatkan reissailemme muutamiin "pienempiin" kohteisiin Tokion "lähettyvillä" (= miljoonakaupunkeja muutaman tunnin junamatkan päässä :D)
   Kiotoon emme tällä kertaa matkaa.

   Poista