keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Lyhennetty työpäivä ja työajan pidennys 2017

Pikkujännää osittaiselta hoitovapaalta: Palkkani laskee ja työaika pysyy ennallaan.

Työaikaa ollaan alasta rippuen nostamassa tämän syksyn tai kevään 2017 aikana 6 minuutilla päivässä, eli 24 tuntia vuodessa. Osittaisen hoitorahan saaminen on edellyttänyt, ettei tee yli 30 tuntia töitä viikossa. Suora lainaus Kelan sivuilta:

Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annettua lakia ei ole kilpailukykysopimuksen yhteydessä kuitenkaan muutettu. Samaa työaikaedellytystä noudatetaan siis jatkossakin.
Terveisin: Kela (lue koko artikkeli)


Elikkä työaika nousee, mutta yli 30 tuntia ei jatkossakaan osittaisella hoitovapaalla saisi tehdä. Kelan sivujen mukaan pidempi työaika saattaa vaikuttaa hoitorahaan, mutta ei välttämättä. Kryptisyydestä täydet pisteet Kelalle. Joka tapauksessa ilmoitus muuttuneesta työajasta on tehtävä.

Toinen vaihtoehto on sopia työpaikalla, että työaika pysyy 30 tunnissa ja vastaavasti palkka pienenee hieman. Näin teemme omalla työpaikallani. Olen melko tyytyväinen ratkaisuun, vaikka palkan pieneneminen entisestään pelottaa minua hieman. Olen tavallaan julkisen sektorin viimeisessä laivueessa, joiden ei tarvitse "kärsiä" pidemmästä työajasta. Laihoista vuosista on tosin tulossa vieläkin laihempia.

Kieltämättä ajatuksissa on välähdellyt työpaikan vaihto yksityiselle sektorille osittaisen hoitovapaan jälkeen. Olisipa se poikaa päästä sopimaan itse omista työajoista ja palkasta. Pitkät kesälomat ovat minulla vielä kymmenen vuoden päässä. Siihen mennessä lienee niistä saksittu pois muutakin kuin 30% lomarahoista.

Pieni päivitys palkkaani: Aiemmin uutisoin palkkani olevan nyt noin 1505€. Kahden seuraavan kuukauden kokemuksen perusteella sanoisin, ettei tilanne ole edes näin kurja. Olen saanut menneinä kuukausina palkkaa nyt 1586€ ja 1525€. Aiempaan oli lisätty pari kymppiä syyslomarahoja ja jälkimmäisestä taas on vähennetty vuosittainen autopaikkamaksu, joten todellinen palkka olisi ollut lähempänä 1560€:a.

Jos siis aiemmin kerroin palkkani pudonneen 88€ kokoaikatyöstä, olisi todellinen luku ennemminkin 33€.

6 kommenttia :

 1. Eikö olekin ihan uskomatonta, miten pieni pudotus loppujen lopuksi on? Oletko itse ollut tyytyväinen lyhennettyyn työaikaan vai koetko, että joudut tekemään töitä täyden työviikon osalta? Itse nautin aikoinaan suuresti, kun tein 4-päiväistä työviikkoa eikä minullakaan tulojen menetys ollut häävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut hyvin tyytyväinen näihin lyhyempiin työpäiviin. Minulta otettiin yksi isohko kokonaisuus pois työnkuvasta, joten työtaakka pieneni kyllä, mutta ehdottomasti on aika käytettävä nyt tehokkaammin jäljelle jääneiden työtehtävien hoitoon. Hommaa on koko kuusituntisen täydeltä ja töiden hoitaminen vaatii organisointia. Hieman kiireisempänä aikana meinaa stressikäyrä vähän nousta, mutta yleensä unohdan työasiat viimeistään, kun lähden kotiin. En juuri pilaa iltojani työasioita miettien vaan vapaa-ajasta nauttien :)

   Poista
 2. Valtio siis edellyttää säästötalkoita, mutta jättää samalla tekemättä osan toimenpiteistä joita vaadittaisiin tuon sujuvaan toteuttamiseen. Eipä sitä vissiin parempaa vois byrokratialta odottaakkaan? :D

  Itsellä myös vielä lähes kymmenen vuotta "pitkiin" lomiin. Jotenkin on alkanut suoraan sanottuna v*tuttaa kun tietää olevansa melkeinpä kaikessa tehokkaampi ja nykyaikaiset työmenetelmät paremmin osaava kuin suurin osa alle kymmenen vuoden päässä eläkkeestä olevasta kollegakunnasta. Osaamisen ja eläköitymisten takia työmääräkin nousee tasaisesti, toisin kuin muilla, ja silti otan takkiin 100-0 niin palkassa kuin lomissakin. Yksityiselle siirtyminen on ollut suunnitelmissa siis täälläkin, et ole ainoana kelkassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tuntuu, kuin jotain olisi uudistuksessa unohtunut tehdä. Vai oliko tarkoituskin pienentää osittaisen hoitorahan määrää yhdessä nostetun työajan kanssa. Ikään kuin tuplarangaistus lyhyempää työpäivää tekevälle. Onneksi on tämä toinenkin vaihtoehto.

   Tuntemukseni omassa työssäni ovat aivan samanlaiset. Siirtymistä yksityiselle puolelle jarruttaa nykyisen työn mukavuus ja turvallisuuden tunne (vaikken ole edes vakkari vielä). Vierestä pääsee seuraamaan oikeasti vaativissa töissä olevien stressailua, kun YT:t on jatkuva uhka ja töissä täytyy suoriutua ja todistaa osaamisensa aivan eri tavalla, kuin omassa työssäni. Työn tuloksellisuuden jatkuva mittaaminen on varmasti hyvin raskasta.

   Poista
  2. Niinpä, kannattaa miettiä myös tuo aspekti. Ei ole mukavaa jos olisi monet yt:t vuodessa...

   Poista
 3. Valtiovarainministeriön ohjeen mukaan työajan pidennystä ei valtiolla toteuteta hoitorahan saajille. Ei myöskään tuntipalkkalaisille.

  VastaaPoista