sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Shoppailemassa S-osuuskauppojen jäsenyyksiä

Viime vuonna sain tietää näistä jäsenyyksistä juuri vuodenvaihteen jälkeen, kun ihmettelin S-tilille kalahtanutta, hieman isompaa bonuspottia. Eri osuuskauppojen jäsenyyksiä, kun voisi ostaa enemmänkin, mutta ne pitäisi viimeistään vuoden vaihteessa olla ostettuna.

S-ryhmän jäsenyyksistä kannattaa lukea vaikkapa tämä Rahalla vapaaksi -blogin  mainio juttu aiheesta sisältäen myös listan eri osuuskuntien maksamista koroista vuodelta 2015. Varsin erinomaisista korkoprosenteista innostuneena päätin itsekin tänä vuonna hypätä osuuskauppakelkkaan ja käydä hakemassa jäsenyydet itselleni.

Lehdessä uutisoitiinkin jo, että näin vuodenvaihteessa on S-pankkien konttoreilla kiirettä, sillä osuuksien osto vie aikaa ja ihmiset joutuvat yleensä varaamaan sitä varten erillisen palveluajan. Päätin kuitenkin itse riskeerata ja marssin lähiprisman pankkipisteelle ilman varattua aikaa ja pääsinkin sisälle samoin tein. Pankkitädin kanssa meillä meinasi tosin mennä sukset ristiin heti alkutaipaleella. Erehdyin puhumaan "jäsenyyksien" sijaan "osuuksista" ja täti otti hieman hankalan kannan, eikä ollut ymmärtävinään, mitä tarkoitan. Kun hän lopulta hieman tylyn kuuloisesti arveli minun ehkä tarkoittavan osuuskuntien jäsynyyksiä, aloimme päästä asiaan.

Olisin mielelläni halunnut kuulla häneltä eri jäsenyyksien maksamista koroista aiempina vuosina, mutta pankkitädin suora vastaus oli: "ei harmainta aavistustakaan". Tämä hieman hätkähdytti, sillä luulin pankin henkilökunnan tehtävänä olevan juuri myydä erilaisia tuotteita (myös rahastoja yms.) asiakkailleen, mutta ilmeisesti S-pankin henkilökunnalla ei ole minkäänlaista tietoutta näistä jäsenyysasioista, ainakaan oman alueensa ulkopuolelta. Tässä kohtaa pinnani jo hieman kiristyi, mutta jatkoin sitkeän ystävällisellä asiointiäänensävylläni ja kaivoin netistä listan korkoa maksaneista osuuskunnista.

Koska mitään apua osuuskuntien valintaan ei henkilökunnalta saanut, päätin sitten vain ostaa ne kaikki, jotka olivat jotakin vuonna 2015 tuottaneet. En ehtinyt edes viimevuoden tilannetta siinä hötäkässä tarkistaa. Tähän kannattaa varautua huomattavasti minua paremmin, jos aiot itse näitä ostaa! Suosittelen vaikkapa tulostamaan listan halutuista jäsenyyksistä paperille.

Kuva S-jäsenyyksieni sopimuksista kuitteineen. Paperiton aikakausi, saavu jo!

 

Valitettavasti jäsenyyksien osto ei konttorillakaan onnistu parilla hiiren klikkaisulla, vaan jokaisesta kaupasta tulostetaan omat erilliset paperit allekirjoitettavaksi - kaksina kappaleina. Myös maksut piti hoitaa 100€:n erissä. Ja kun tämä toistettiin 12 kertaa, oli tunti jo vierähtänyt iloisesti. Tämän lisäksi avasimme myös tyttärelle tilin S-pankkiin ja hänen säästöpossuunsa kertyneillä rahoilla ostimme hänelle yhden jäsenyyden. Kerron tilinavausrumbasta hieman lisää omassa postauksessaan.

No, siinä kun pakosti jouduimme viettämään hikisen tunnin pankkitädin kanssa, alkoi hänkin osoittaa jo hieman ystävällisiä piirteitä. Oikeastaan hän lämpeni tavallisen oloiseksi pankkivirkailijaksi aika pian nihkeän alun jälkeen. Keskimaan osuuskunnan kohdalla nauroimme jopa ääneen yhdessä. Myöhemmin mietimme miehen kanssa, että ehkä täti alkuun tuskastui, kun tiedossa oli pitkä ja tylsä papereidenpyörittelytunti. Heillä taisi pankissa olla juuri lounastaukokierroskin menossa.

Koska kaupat tuli näin hätäiseen tehtyä, en nyt ihan tiedä, ostinko mukaan joitakin vähemmän kannattavia jäsenyyksiä. Onneksi jäsenyydet voi irtisanoa ja niistä saa rahansa takaisin. Koko projektin hitaus ja vaivalloisuus tosin kyllä takaa, ettei kukaan huvikseen niitä käy kesällä lunastamassa takaisin jos mielessä on vuoden lopussa ne taas ostaa takaisin.

Maksoin nyt jäsenyyksistä 1200€ ja yhden omistin jo entuudestaan. Jännittää nähdä, minkälaisen koron summalle saa ensivuonna.

25 kommenttia :

 1. Onnittelut kohtalaisen hyvästä sijoituksesta. Minulla taisi käydä tuuri, kun menneellä viikolla saman hankinan tehdessäni vastaani tuli virkailija, joka heti ymmärsi, mitä piti tehdä. Kun kysyin, pitääkö tähän varata aikaa, niin ei tarvinnut, vaan hän totesi, että tässä pitää lähteä vain määrätietoisesti käymään sitä minun antamani paperista listaa läpi. Paperilista on kyllä suositeltavaa olla mukana, sillä muuten jokaista liittymistä joudutaan tutkimaan erikseen. Hän selvisi puolessa tunnissa, kun tulosti aina kahden osuuskunnan paperit kerralla allekirjoitettaviksi, ja antoi minun hoitaa maksun lopuksi kerralla könttäsummana.

  Tämähän ei ole siis varsinainen sijoitustuote lainkaan, eikä osuuskunnilla ole mitään erityistä syytä markkinida sitä. Siksi ymmärrän ettei S-pankissa ole markkinointiesitettä valmiina siitä, mitä osuusmaksun korkoja eri osuukunnissa on maksettu, puhumatakaan että virkailijat niitä muistaisivat. Mutta kun tämä monijäsenyys on osuuskuntien sallima juttu, niin asiakaspalvelun pitäisi kyllä sujua kitkatta ja alusta asti myönteisessä hengessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Pankkivirkailijoissa on selvästi eroja ja jäsenyyksien joukko-osto tuntuu olevan aika tuore juttu. Toivon vain, ettei tällaisen menettelyn yleistyessä osuuskunnille tule mitään vaikeuksia esim. maksaa menneiden vuosien kaltaisia korkoja. Onhan jäsenyysmaksust tietty lisää rahaa investointeihin, mutta jos kaikille pitää maksaa vaikkapa tuo 20% korko niin... huh.

   Poista
  2. Kyllähän osuuskauppa sen 20% koron maksaa jokaiselle omistajalle, mutta jos investoinneista ja heidän omista sijoitustoimistaan ei tarpeeksi tuottoja saada niin rahat sen jäsenelle menevän koron maksamiseen otetaan kaupan tuotteiden hintoja nostamalla.

   Pirullinen noidankehä siis tuo S-ryhmä, jos haluat parhaat tuotot jokaisella osa-alueella ja niin että tilanne on kestävä niin sitä enemmän sinne pitäs rahaa syytää. Tässä vaiheessa vielä kun muut uskolliset asiakkaat maksavat ylihintaisista tuotteista myös tuon sinulle tulevan osingon, voit itse keskittyä osuuksien hankkimiseen ja tehdä omat ruokaostokset vaikka Lidlissä :)

   Poista
  3. Voihan ne jättää tuon 20%:n koron maksamatta, jos ei ole rahoja siihen tai pienentää sitä.

   Muutenkin he voisivat viilata tuota toimintaa ylijäämäpalautusten suuntaan eli mitä enemmän on rahaa osuuskunnan palveluihin käyttänyt sen enemmän tulee ylijäämäpalautusta. Tämähän on myrkkyä meidänkaltaisille "otetaan rusinat pullasta" -henkilöille, mutta sopisi paremmin osuuskunnan toimintaperiaatteisiin.

   Poista
 2. Kiitos tästä infosta! Kysyisin vielä tarkennusta muutamaan asiaan :)

  Koituiko tästä toimenpiteestä muita kuluja kuin tuo osuusmaksu?
  Tuleeko sitten postissa kaikkien 12 osuuskunnan vihreä kortti kotiin?
  Jos haluaa joskus irtisanoa nämä jäsenyydet, niin saako sijoittamansa summan, esim. 100 e täysimääräisenä takaisin? Meneekö tuosta toimenpiteestä jostain kuluja?
  Mistä voisi löytyä lista osuuskaupoista, jotka maksavat korkoa?
  Onko vuoden 2016 korot jo maksettu, että tietäisi, millä tasolla liikutaan?

  Olisin kiitollinen, jos ehdit ja haluat näihin kysymyksiin vastata :) Olen blogisi aika vasta löytänyt ja oma sijoitusura on vasta aluillaan. Ainoastaan asunto-osake löytyy ja kyseessä on samalla oma koti, jota ei sinänsä sijoituksena tule ajateltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim. tuolta löytyy tämän vuoden lista; http://www.rikastaelamaa.fi/2016/10/s-osuusmaksujen-korot-2016-tuottoa-9.html Korkoprosentit ja se, maksetaanko edes korkoa, vaihtelee vuosittain.
   Ja ensimmäisiin kysymyksiisi vastaukset; ei, ei, joo, ei.

   Poista
  2. Violacea ehtikin jo vastata. :) Mutta tosiaan, ei tullut ostoista lisäkuluja ja luulisin, ettei jäsynyydestä luopumisestakaan tule. S-pankkihan hehkuttaa olevansa näitä kuluttomia pankkeja. Ainut maksu mikä jäsenyysmaksun lisäksi menee on korosta maksettava vero, mutta sekin on osinkoverotusta pienempi prosentti.

   Korttejakaan tuskin tulee lisää postissa, sillä yksi ja sama S-korttihan käy yhdenkin jäsenyyden ostajalla koko suomessa.
   Korot maksetaan kevään aikana, mutta jäsenyydet pitää omistaa ennen vuodenvaihdetta, että korkopottiin pääsee käsiksi. Eli nyt joulukuussa kannattaa käydä ostamassa, jos mielii ensivuonna saada korkoja. Katso kommentteihin linkatuista osoitteista listoja vuoden 2016 koroista.

   Poista
  3. Joskus tuli jokaisesta osuuskunnasta yhteishyvät kotiin, siinä kävi sääliksi postinkantajaa.. Onneksi tuokin on jo muuttunut ja nyt tulee korkeintaan se yksi. Ensimmäiset lehdet piti kyllä aina kiltisti ottaa, jotta sai mahdolliset tarjouskupongit itselle, sen jälkeen ne sitten peruttiinkin.

   Poista
 3. Itse kun melko tasan vuosi sitten hoidin tuon saman homman (1 oli valmiiksi ja ostin kerralla 13; sinulta taisi jäädä Pirkanmaa ostamatta, jos katsoit RV-blogin listasta), mulla oli mukanani paperilla lista ostettavista osuuskaupoista, ja liittyminen kävi aika nopeasti. Paperinivaskaltakin vältyin, kun pankkineiti tulosti vain yhdelle osuuskaupalle ehdot, ja muita kohti sain mukaani vain yhden paperin. Ja yhden kuitin. Kiva kun sattui ripeä toimitus itselle.
  Vuonna 2015 korkoa maksaneista yksi ei maksanut korkoa ollenkaan vuonna 2016; Varuboden-Osla. Saas nähdä mitä maksavat ensi vuonna.
  Ja vuonna 2016 oli uusi koronmaksaja; Maakunta. En kuitenkaan lähtenyt shoppaamaan sitä tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pankkivirkailijoiden taidoissa ja tavoissa taitaa olla jonkin verran eroja. Osa tekee varman päälle ja tulostaa yhden sopparin kerrallaan. Siinä menee aikaa. Toiset tulostavat kaiken kerralla, joka varmasti nopeuttaa prosedyyriä.
   Katson nyt tämän kevään, miten nämä jäsenyydet tuottavat ja jäikö jotakin ostamatta. Ensivuoden jouluna voisi sitten tehdä lisähankintoja, jos tarve on.

   Poista
 4. Itseltäni löytyy nykyään nämä s-paikat: http://www.osinkokuningas.com/2016/11/black-friday-shoppailua-ja-liitti.html 123€ on odotettavissa noista ensi vuonna =) Vaikea löytää 1300€ parempaa sijoituskohdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä lista! Olenkin käynyt siellä jo aiemmin kommentoimassa :)

   Poista
 5. Itsekin kävin näitä juuri ostamassa. Virkailija oli varmaan hoitanut asian useamman kerran aikaisemminkin, koska kirjasi vaan ylös antamani listan (joka oli itselläni sähköpostissa) ja sitten tulosti kerralla kaikki jäsenyydet, minä allekirjoitin ne ja sitten maksoin jokaisen erikseen. Tuohon ei kulunut varmaan kuin parikymmentä minuuttia. Minä ostin 2016 maksettujen korkojen mukaan, mutta sitähän ei tosiaan voi tietää miten maksavat ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa joka konttorissa yhtä nopeaa palvelua. :)

   Poista
 6. Kävin itsekin juuri täydentämässä osuuskauppojen jäsenyyksiä. Blogistani löytyy listaus näiden osuuskauppojen maksamista koroista vuonna 2016.

  Meidän paikalliselle S-Pankille liittyminen useampaan osuuskauppaan on niin tuttua puuhaa, että se käy tosi nopeasti. Kaikki paperit tulostettiin, allekirjoitettiin ja maksettiin kerralla. Yhteensä toimitus kesti 9 minuuttia. :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen postaus! Mulla suunnitelmissa sama ennen vuodenvaihdetta. Kiitos vinkeistä! Täytyykin tehdä katsaus osuuskunnista etukäteen.

  VastaaPoista
 8. Aiemmin jo kyselin ja nyt vielä tällainen tuli mieleen.. että miten kuolemantapauksessa; voiko perilliset käydä nuo jäsenyydet lopettamassa ja saada osuusmaksut takaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa taas :) Jäsenyydet ovat omaisuutta ihan niin kuin tilillä olevat rahat, osakkeet yms. Eli kyllä, kuolinpesän hoitaja käy irtisanomassa jäsenyydet ja ottamassa tiliotteen myös S-pankista. Näitä tietoja tarvitaan perunkirjan kirjoittamiseksi ja aikanaan jäsenyyksistä saatu raha jaetaan perijöiden kesken.

   Poista
  2. Eiköhän nuo irtisanota ihan viran puolesta väestörekisteritietojen pohjalta.

   Poista
 9. Minunkin pitää vielä vierailla S-pankissa hoitamassa asia kuntoon tämän vuoden puolella. Samalla kertaa ajattelin hommata myös vaimolle ja lapselle. Lista on valmiina, kunhan vain sattuisi sitten sellainen virkailija joka osaa hoitaa asian nopeasti.

  VastaaPoista
 10. Itsekin jokunen vuosi sitten kävin "shoppaamassa" nämä. Tosin olin tietämätön että loppuvuodestahan ne olisi kannattanut hankkia, joten olivat vajaan vuoden 'turhaan' Ässän tileillä makaamassa.
  Itsellekin sattui virkailija, joka otti urakan hyväntuulisena vastaan. Itse hieman pahoittelin hänen urakkaansa, mutta totesi sen olevan heillä hyvin tuttua puuhaa ja ihan yhtä tärkeää työtä kuin muukin. Aikaa siinä kyllä kului, mutta lähinnä koska heidän tulostimensa oli niin hidas :D

  VastaaPoista
 11. Puoleen tuntiin meni muutama vuosi sitten. Lisäksi joitain etukuponkeja tuli, joita voi myydä torilla/huutonetissä tms.

  VastaaPoista
 12. Maksetaanko nämä korot ainoastaan S-pankin tilille? Ei käy muut pankit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti. Samalle tilille tulee bonukset ja jotkut maksavat vuosittain vielä ostohyvitystä OMAN osuuskaupan ostoista. Siis kiinteä lisäbonus. Tuon saa moniosakaskin jos käy vaikka lomareissulla ostoksilla. Muutamia kymmeniä senttejä tai euroja näkyy palautuksena ja tämä on hinnanalennus eli verotonta.

   Poista
 13. Liityttiin kahteen ja eka virkailija ei osannut, puhisi vaan. Melkosta säätöä, tuli vaan mieleen että ei tulisi pieneen mieleenkään lähteä lainaneuvotteluun näiden prismatätien kanssa. En ymmärrä kuinka se voi päätyä hyvin.

  VastaaPoista