keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Ensimmäisiä ajatuksia yrittäjyydestä

Viime viikkojen ajan mielessäni on ollut yrityksen perustaminen. Vaikka olen asiasta haaveillut jo vuosia, olen nyt viimein päässyt elämäntilanteeseen, jossa tekosyyt toiminimen perustiselle alkavat loppua. Tämä on aiheesta ensimmäinen postaus ja heti aluksi haluan huomauttaa, että olen yrityksessäni vasta siinä pisteessä, jossa otetaan asioista selvää, sekä kauhistellaan verojen, vakuutuksien ja byrokratian määrää. Toki mielessä pyörii jos jonkinlaisia ajatuksia jännittävistä ja kiinnostavista bisnesideoista.

Alle listaan muutamia ideoita, joita olen päässäni kehitellyt. Lista toimikoon myös itselleni hyödynnettävänä muistiona tulevaa liiketoimintasuunnitelmaa varten:
 • Oman atk-osaamisen myyminen: yksityiskäynnit kotiin, opiston kurssit
 • Verkkokauppa, jota pyöritän kotoa tai pieneltä "varastolta". Villinä ideana varaston ja kalustetun vuokrahuoneiston yhdistelmä (kaksio), jolloin vuokraustoiminta kattaa varaston kulut. Sopii asuntosijoittajan luonteelleni ja mahdollistaisi kätevästi mm. airbnb-kokeilun
 • Salainen haaveeni: jäätelökioskin pito ja nuorten työllistäminen. Lupaviidakko kauhistuttaa
 • Pakettiauton osto ja sen vuokraaminen, sekä käyttö rahan tienaamiseen, esim. Osto ja myynti-toiminnassa

Koska yrittäjyyteni tulee varsinkin ensialkuun olemaan pelkästään sivutoimista, olen keräillyt ideoita, joita voi tehdä päivätyön ohessa iltaisin/lomilla. Toistaiseksi en pelkää kasvavaa työmäärää, kunhan toiminnan kulut pysyvät pieninä. Tarvitsisin muutenkin uuden herrastuksen iltojani täyttämään. 

Alkuun aion perehtyä yritystoiminnan aloittamista valottavaan kirjallisuuteen ja sen jälkeen käydä aiheeseen opastavan kurssin. Suurimmiksi haasteiksi tässä alussa koen täystyrmäävän asenteen tutuilta ja sukulaisilta, sekä asioiden oppimisen niin hyvin, ettei verotuksellisia yllätyksiä pääse syntymään. Olennaisena pidän myös sellaisen yritystoimintamallin löytämisen, joka on verotuksellisesti ja kulurakenteeltaan suotuisa. En halua perustaa mukikauppaa, joka kaatuu siihen, että posti nyhtään 7€:n toimitusmaksun yhdestä tuotteesta. 

Muutamia taloudellisia tavoitteita sivutoimiselle yritykselle:
 • 10000€:n lisätienesti vuodessa (vapautettu ALV:ista), eli 833€/kk ennen veroja ja ehkä 300-400€ käteen.
 • 1-3 lisätyötuntia illassa lyhennetyn työpäivän päälle (osittaisesta hoitorahasta luovuttava)
 • Jos työpanoksen työtuloarvio on alle 7645€ ei YEL vakuutusta tarvitse, eli vastaa toisen palveluksesta saatua palkkaa 637€/kk ennen veroja. Yritystoiminnan ensimmäiset 4 vuotta vakuutusmaksu on kuitenkin todella pieni.
 • Yrityksen käyttöön voi tietyin ehdoin hankkia työkaluja ja elektroniikkaa sekä tehdä vähennyksiä. Jos maksaa ALV:eja, saa hankinnan arvolisäveron vähentää suoraan omista alveista. Haaveissa opetuskäyttöön soveltuva läppäri ja tabletti.

Miljoonavelkoja ei ole tarkoitus alussa ottaa ja itsellekin on tarkoitus tienata lähinnä hieman extraa. Olen huono visioimaan yritykseni kasvupotentiaalia, mutta koetan senkin sisällyttää suunitelmiini jossakin välissä. Ideoitani saa kommentoida, mutta pyydän muistamaan, että "ikuinen velkahelvetti odottaa" ja "ei tule onnistumaan, ei kukaan osta"-tyyppisiä mielipiteitä saan kysymällä keltä tahansa päivätyöhön tottuneelta ei-yrittäjältä.

Tässä siis ensimmäinen osa yrityspohdiskelujani!

33 kommenttia :

 1. ATK-kursseja vanhukset tarvitsisivat mutta kuinka moni siitä haluaisi maksaa? Itse olen pitänyt yhden kurssin kirjastolla ihan ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa senioriväestöstä ei haluaisi, että palvelut karkaavat internettiin. Erittäin läheisessä tulevaisuudessa on kuitenkin koittamassa aika, jolloin haluilla ei ole mitään tekemistä tarpeiden kanssa. Ja tällä hetkellä siihen tarpeeseen vastaa vain erittäin rajallinen joukko vapaaehtoisia, joilta saatava tuki on sekä aikaan että paikkaan sidottua.
   Oma idea olisi tarjota opastusta kotona, tutussa ympäristössä ja tutuilla laitteilla. Muutakin olen liikeideaan ideoinut, mutta jätän ne nyt vielä suunnittelukansion kätköön.
   Maksaahan ihmiset kynsien laitostakin, vaikka kynnet voisi lakata lähes ilmaiseksi kotona. Samoin jotkut maksavat siivoamisesta.

   Mielestäni tarvetta voi hyvinkin olla, sillä monen sadan, jopa tuhannen euron laite, joka jää nurkkaan pölyttymään koska se on hankala käyttää tai siinä on jokin asetus väärin vasta kalliiksi käykin. Sen sijaan seniori kiikuttaa laskut pankkiin maksettavaksi ja tuntee pelkoa ja ahdistusta tadoista, joita hänellä ei ole niiden itse maksamiseksi.

   Jos vaikka hieman karsii enkeliterapiassa ja reikihoidoissa käymisiä niin pari tuntia saa hyvinkin kustannettua atk-opastusta. ;)

   Poista
  2. Kirjastossa on tarjolla digitukea ja opastusta, saa varata ajan kirjaston aukiolojen puitteissa. He käytännössä opastavat laitteiden käyttöä yms. perusasioita, oma kannettava mukaan niin omma rokkaa..

   Toisaalta näillä omaguru yms. palveluilla on kova kysyntä, kun pitää kytkeä joku laite käyttökuntoon tai selvittää jotain ongelmaa, samalla siellä käydään läpi jotain käyttöön liittyviä asioita..

   Kysyntää kyllä on, mutta asiakkaiden kaivaminen on tässä ehkä työlästä.

   Itsekin olen miettinyt, että joku tuollainen parina iltana olisi ihan jees hommaa, mutta ei jaksa nähdä sitä vaivaa :)

   Poista
  3. Ylellä oli juuri uutinen, jossa todettiin Suomesta löytyvän puoli miljoonaa ihmistä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet internettiä. Kirjastojen määrärahat eivät varsinaisesti ole nousussa ja myös henkilökunnan osaaminen/innostus atk-opastuksiin saattavat olla rajalliset. Käytännössä senioreiden perehdytys on vapaaehtoisten ja sukulaisten kontolla.

   Jos joku on valmis maksamaan 136€:n tuntihintaa Omagurun puhelinpalvelusta niin voin luvata omat palveluni kotiin tuotuna yli puolta halvemmalla :)

   Poista
 2. Airbnb:lle peukut; olen usein majoittunut itse sitä kautta erilaisissa asunnoissa Suomessa. Tämän projektinhan voisit polkaista alulle jo nykyisessä asunnossasi? Vuokrata joko vain yhtä huonetta tai miksei koko asuntoa, jos pääset itse aina johonkin "alta pois".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Oma kodin kanssa en uskalla lähteä kokeilemaan Airbnb-majoitusta - omille rakkaille esineille koituisi siinä liikaa riskejä. Molemmat makuuhuoneetkin ovat käytössä, kun tytöllä on oma huone ja pinkkiponihuoneeseen voisi muutenkin olla vaikeampi saada ketään asumaan.
   Itsekin olen käyttänyt Airbnb:tä ja tykkään konseptista!

   Poista
 3. Nuo ihmisten lyttäävät mielipiteet ovat kyllä tuttuja. Tästä syystä en itse mainninnut kenellekään, että aion ruveta yrittäjäksi. Kerroin asiasta vasta sitten, kun liiketoimintani oli jo käynnissä. Tämä ihan siitä syystä, että nuo ihmisten mielipiteet vaikuttavat pakostikin omaan mielialaan ja innostumiseen. Yrität vain itse tehdä mahdollisimman objektiivisia arvioita liiketoiminnan toimivuudesta ja luotat sitten siihen. Tai kysyt mielipiteitä Ensimetristä tai vastaavista paikoista.

  Puhuin joitain vuosia sitten tutuilleni parista omasta mielestäni hyvästä ideasta, ja ne saivat murskaavan vastaanoton. Tällä hetkellä toisella idealla pyöritetään miljoonan liikevaihtoa ja toisella 100 tuhannen. Nämä toimivat hyvänä muistutuksena siitä, että kannattaa luottaa vain itseensä.

  Tsemppiä ideointiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavista sanoista! Näitä ei tosiaan liikaa kuule mistään! Ei edes omilta läheisiltä.
   Yritysideoidesi menestys inspiroi minua suuresti :)

   Poista
  2. En tosiaan itse pyöritä noita liikevaihtoja vaan muut ovat toteuttaneet ne lähes identtisellä konseptilla. Jos siis luulit niin. Luin kommenttini uudestaan ja siitä voi saada sellaisenkin kuvan. :D Mutta joo, nuo menetetyt mahdollisuudet toimivat hyvänä muistutuksena, että parempi vaan lähteä kokeilemaan (kunhan riskiä ei ole liikaa), niin ei tarvitse sitten harmitella jälkeenpäin.

   Poista
  3. Ei haittaa, vaikka et itse niitä toteuttanutkaan vaan idean ymmärsin ja se on tärkein :)

   Poista
  4. Oli pakko tulla kirjottamaan vielä sitaatti tämän päivän Kauppalehdestä. Puoli miljoonaa kävijää vuodessa vetävän Tukholman Fotografiska-museon perustajan haastattelusta:

   Moni sanoi, ettei Fotografiska tulisi koskaan toimimaan. "Meidän oli määrä tehdä jotain, mitä kukaan ei ollut aikaisemmin tehnyt. Ihmisiltä oli tyhmää sanoa etukäteen, ettei se toimisi. Siihen aikaan ympärillämme oli paljon tyhmiä ihmisiä."

   Taitaa olla melko universaali ilmiö tuo uuden yrittäjän lannistaminen. :)

   Poista
 4. Noista esittämistäsi ideoista ajattelisin tuon ATK-osaamisen myymisen ehkä voivan olla helpoimman toteuttaa niin ettei se sido pääomaa oikeastaan lainkaan ja on siksi aika riskitöntä kokeilla. Jotenkin sinun vain pitäisi onnistua profiloitumaan niin, että erottuisit varsinaisista ATK-kursseista. Yksi ajatus voisi olla, että opetuksesi lähtisi ihmisen omista yksilöllisistä tarpeista (esim. miten saan verkkopankissa laskun maksettua, tms.)
  Itse olen tällä hetkellä omassa osa-aikayrittäjyydessäni sellaisessa vaiheessa, että YEL alkaa olla ajankohtainen. Hieman epäselvästi asia on vaan ilmaistu ainakin Elon sivuilla: "18-52-vuotiailla maksu on 24,10 % vahvistetusta YEL-työtulosta." "Ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana saat 22 %:n alennuksen ensimmäisen 48 kuukauden ajalta". Eli saako siitä siis 22 prosenttiyksikön (jolloin YEL 2,10%) vain 22% (jolloin YEL 18,8%) alennuksen? Mahtaako kukaan tietää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokoneen käyttöopastus on ideoista ensimmäisenä juurikin riskittömyytensä takia. Aloituskustannuksiin kuuluu lähinnä kaupparekisterimaksu, läppäri ja kotisivuille webbihotelli. Pieniä mainoskuluja voi tulla myös, mutta ne maksan ihan päätyön palkalla jo.

   Minulla oli kanssa kysyttävää tuosta YEL:istä ja laitoin suoraan vakuutusyhtiölle viestin. Sain vastauksen parissa päivässä ja se selvitti ongelmani. Suosittelen, sillä nuo ohjeet on todella sekavia tai parhaillaan ympäripyöreitä!
   Käsittääkseni se alennettu yel on tuo 18,8% (jos laskit oikein), mutta ei missään nimessä tuo 2%! Alen saa siitä prosenttiluvusta. Ainakin laskureissa tarjotaan vain noita yel-prosentteja, 24,10% ja 18,8%.

   Poista
 5. Itsekin haaveilen yrittäjyydestä: olisi hienoa pystyä elättämään itse itsensä! Mutta ajatus on kaikessa kiehtovuudessaankin tällä hetkellä liian pelottava. Olen miettinyt, että jos sattuisi käymään niin, että saisin esimerkiksi lähtöpassit nykyisestä työstäni, kouluttautuisin todennäköisesti kirjanpitäjäksi/laskentatoimen osaajaksi ja perustaisin kenties sitä kautta toiminimen tai oman pienen yrityksen. Koska haaveilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat fiilikset! Yrittämisessä on monta pelottavaa elementtiä ja lisää pelottelutarinoita kuulee mistä vaan. Koetan tällä hetkellä selvittää mikä on totuus joka koskisi minua yrittäjänä.

   Poista
 6. Tyhmää ajatellakaan muuta kuin osakeyhtiötä. Saat sijoituksetkin halvemman verotuksen piiriin. Tmillä palaa yhtälailla työttömyysturvasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin, että osakeyhtiö on turhan raskas ja byrokraattinen alle 100000€ liikevaihdon yrityksille. Tavoitteissa aluksivain noin 10000€.

   Poista
  2. Byrokratia? Kirjanpidon voi tehdä itse.

   http://sijoitusoy.blogspot.fi/2016/08/kirjanpito-on-kallista-puuhaa.html

   Poista
  3. Osakeyhtiössä koetaan raskaaksi kirjanpito. Jos tykkäät vähääkään laskelmista niin halunnet opetella kirjanpidon itse. Opetteluun menee viikko. Ja se on tosi kivaa ja itse luvut tajuamalla saa myös näppituntuman mikä kannattaa. Ja sitten ostat jonkun halvan kirjanpito-ohjelman. Minulla on 200 e maksava ja pelkkä kerta maksu, ei vuosittaista maksua. On hyvä. Ja sen kyllä osaa ihan itse tehdä. Tilit on siellä valmiina, senkun valitset mihin kuuluu. Alv tiliytykset löytyy. Tekee tuloslaskelman ja taseen. Helppo vuoden vaihto eli edellisen vuoden luvut tulevat pohjaksi... Suosittelen osakeyhtiötä ja itse kirjanpitoa. Ja ehdoton suositus yrittäjyydelle. Minulla se antoi minulle siivet...

   Poista
  4. En nyt kaikkia yksityiskohtia muista, kun olen opetellut toiminimen perustamista enkä osakeyhtiön, mutta ainakin yhtiökokous piti pitää ja jokin varamies piti myös saada nakitettua (yhdenmiehen) hallitukseen mukaan tms.

   Poista
  5. Voisihan sitä aloittaa jonkun laskutusosuuskunnan kanssa, jolloin on yrittäjänä vain kun on laskutettavaa ja nämä osuuskunnat huolehtii sitten vakuutuksista yms. maksuista.. Sitten kun asiakkaita on riittävästi voi perustaa sen oman firman.

   Poista
 7. Puolimiljoonaa Pääomaa: On kyllä myönnettävä, että kirjanpito itsessään kiinnostaa minua kovasti. Ollut ihan haaveena ammatiksikin. Kaksinkertainen kirjanpito kyllä kauhistuttaa, mutta käytännössä taisin kyllä kouluaikana saada ihan hyvän numeron kirjanpitokurssista :D
  Meinaatteko, että veroetu on niin hyvä tuossa osakeyhtiössä? Minusta se kuulostaa siltä, että se sopii voimakasta kasvua hakevalle yritykselle. Minulla ei ole mitään hajua, miten minun yritykseni kasvaisi yhtään isommaksi. Tuntuu, että nuo kasvuyritykset on miesten heiniä... Naiselle riittää, kun saa oman palkan käteen.

  VastaaPoista
 8. Itse varmaan aloittaisin tmi:llä, mutta vuoden parin jälkeen katsoisin miten homma toimii ja miettisin yritysmuotoa uusiksi. Sulla todnäk on hyvin sama tilanne kuin mulla, että et välttämäti tarvitse yrityksen kautta tulleita rahoja, vaan voit jättää ne yritykseen ja sijoittaa sitä kautta. Kannattaa huvikseen laskea yrityksen tulojen marginaali veroprosentti, kun palkkatöiden (esim 50k/vuosi) päälle tekee 10k, niin veroja saa maksella ~4k enemmän, eli maksat ~40% marginaaliveroa! OY:nä voisit maksella 20% yritysveron ja jättää rahat firmaan kasvamaan korkoa korolle. Noita rahoja sitten voit ottaa ulos palkkana tai osinkona sen mukaan mikä ko. tilanteessa kannattaa. Tai rahoilla yritys voi ostella toiminnan kannalta hyödyllisiä asioita, työkaluja, auton tms ja näitä voi tietyissä rajoissa itsekkin hyödyntää.

  Itsellä on tässä mietinnässä henkilöyhtiön yhtiöittäminen oy muotoon, ylläolevan syyn vuoksi. Nytten vielä saan kivasti yhtiön tuloksen nollattua investoinnella ja ylimääräisillä lainan lyhennyksillä. Kun laina on maksettu, niin siinä vaiheessa joudun perustamaan oy:n tai lopettamaan palkkatyöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvioin, että veroprosenttini olisi palkkatyön (25k€/v) ja yritystulojen (10k€/v) jälkeen noin 27-28%. Tämä on vissiin sama, kuin OY:sta nostettavan tulon verotus?
   Kun hankintalistalla on lähinnä se oma läppäri niin tuntuu hieman työläältä perustaa OY. Toki opetuskäyttöön voisi alkaa hankkia muutakin kalustoa (ATK-luokka?), mutta enpä tiedä lähdenkö perustamaan tietokonekahvilaa senioreille.

   Koska yrityksen kasvu ei ole suunnitelmissa niin olin ajatellut ottaa ylimääräiset tulot (asunto-)sijoituskäyttöön :)

   Poista
  2. Osakeyhtiössä maksaisit veroa paljon enemmän. Osakeyhtiöstä saa nostettua halpaa pääomatuloa vain jos taseessa on paljon varallisuutta. Eli ensin sitä varallisuutta pitäisi kerätä yhtiön sisälle, jonka jälkeen sitä voisi nostaa 8% vuodessa pienemmillä veroilla. Ja nuo pienemmätkin verot tekisivät nopeasti laskettuna saman verran kuin maksaisit normaalia ansiotuloveroa toiminimellä.

   Osakeyhtiö kannattaa mielestäni perustaa vain, jos liiketoiminnassa on sellaisia riskejä, joiden vastuita haluaa siirtää pois omilta niskoilta osakeyhtiön avulla, tai jos liiketoiminta on tarpeeksi tuottavaa.

   Poista
  3. Vales! Blogin pitäjä on pörssikeinottelija ja pörssitulot kannattaa kierrätää oy:n kautta, näin selviää pienemmällä verotuksella. Vuosi vuodelta ero vain kasvaa kun lisää omaisuutta tulee.

   Poista
 9. Minä perustin yrityksen parikymppisenä ja valitsin yritysmuodoksi avoimen yhtiön. Tein aiheesta opinnäytetyönikin ja siihen tilanteeseen oli edullisin yritysmuodoksi (minulla siis yhtiökumppani). Tein myös kirjanpidon itse kaksinkertaisena ja alvivelvollisena. On helppoa kun on hyvä järjestelmä. Tosin aina takaraivossa vähän kolkutteli, että teenkö varmasti kaiken oikein.

  Minun lähipiirissäni asiaan suhtauduttiin hyvin ja tuosta inspiroituneena äitinikin jättäytyä palkkatöistä ja perusti toiminimen.

  Jos kokopäiväiseksi yrittäjäksi meinaa, on siinä kyllä stressiä taloudesta kerrakseen. Siksi paluu palkkatöihin tuntui helpottavalta. Nyt minulla on taas uusi idea ja periaatteessa asiakkaatkin valmiina. Nyt perheellisenä kynnys vain on kasvanut suuremmaksi eikä ainakaan vielä ole pokkaa. Täytyy kirjoitella omaan blogiin aiheesta lisää jossain vaiheessa. Ja tsemppiä sinulle yrittäjyyspuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällaiset tarinat ovat innostavia, mutta tiedän, mitä tarkoitat perheellisyydellä. Puolison ja lapsen kanssa vietettystä ajasta on todella vaikea tinkiä. Tällä hetkellä minulla kuitenkin on tavallista enemmän aikaa käsillä :)

   Poista
 10. Hyviä ideoita! Pakettiautossa on iso riski: itse kerran mälläsin vuokrapakun ja luonnollisesti se oli pois käytöstä seuraavat päivät. Kallista lystiä, isoin lasku tuli mulle toki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että ajamista ja autoilualan yrittämistä saattaa muutenkin painaa isommat lupa- ja vastuukysymykset. Toistaiseksi en tätä yritysideaa ole lähdössä toteuttamaan. Varoituksesi kirjaan myös korvan taakse!

   Poista
 11. Oliko sinulla edes vaihtoehtona ns. kevytyrittäjyys malliin ukko.fi tai eezy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, jos ukko.fi olisi ollut varma suoja sitä vastaan, ettei yrittäjyys sotke päätyön työttömyysturvaan, olisin käyttänyt sitä. Mutta noihin aikoihin oli jo tiedossa, ettei työkkäri tai kela katso kevytyrittäjiä sen kevyemmiksi kuin muitakaan yrittäjiä, vaan töiden määrä vaikuttaa siihen, lasketaanko työttömäksi jäänyt yrittäjä yrittäjäksi vai työttömäksi työnhakijaksi joka voi vastaanottaa työtä. "Onneksi" yritystyötä on ollut niin vähän, etten usko sen vaikuttavan työttömyysetuuksiin, vaikka jäisin päätyöstäni työttömäksi. Jos vaikuttaisi, olisin aivan tyhjän päällä sillä minulla ei ole YEL-vakuutusta.

   Näillä spekseillä tällaiset laskutuspalvelut ovat vain yksi välikäsi lisää yrittäjän kukkarolla. Hoidan mieluummin laskutuksen, kirjanpidon ja verot itse.

   Poista
 12. Kiitos tästä kirjoituksesta. Mielenkiintoista lukea sinun ajatuksia yrittäjyydestä ja hyviä ideoita sinulla kyllä on. Tuo atk-osaamisen myyminen voisi olla varmasti kysytty palvelu. Minulla on myös pyörinyt mielessä oman yrityksen perustaminen, että voisin tarjota palveluitani. Yrityksen perustaminen on kuitenkin hankala prosessi joten ammatinharjoittajuutta olen myös miettinyt. Tämän lisäksi löysin nettisivut, missä kerrottiin kevytyrittäjyydestä. Onko tämä sinulle tuttu vaihtoehto? Ilmeisesti yritys hoitaa puolestasi laskutuksen ja kirjanpidon. Tällöin voisi keskittyä vain olennaiseen työhön eli palveluiden tarjoamiseen asiakkaille. Täytyy vielä perehtyä kaikkiin mahdollisuuksiin ennen kuin perustan yrityksen.

  VastaaPoista