keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Palkka putosi kerralla!

Uusi vuosi toi monta muutosta palkan, tulojen ja menojen saralla! Huomattavin on varmasti pakkolasku palkan osalta. Omat leikkurinsa palkkaani ovat iskeneet mm. 
 • #KIKY: peruspalkan lasku 2027 -> 2011€. Ts. Viime kevään palkankorotus suli työnantajakustannusten paikkailuun. Näin oletan, sillä muuta syytä perusosan laskuun en keksi
 • Henkilökohtaisen osaamisen lisä 50€/kk annetaan vuodeksi kerrallaan. Päätökset tämän vuoden palkittavista tehdään myöhemmin tai sitten arpa ei osunut kohdalle. Viime vuonna päätökset tehtiin vasta keväällä.
 • Veroprosenttini 13,5% haukkaa uuden tukevan siivun palkasta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuokratulo on kulujen jälkeen kokonaan omassa käytössäni. Veron maksan palkasta.
Tässä katsaus lukuihin: 

Menot tammikuussa: 


Kodin lainalyhennys: 625€
Yksiön lainalyhennys: 313€
Yksiön Yhtiövastike: 253€ (+52€)
Kodin yhtiövastike: 308€  
Sähkö: 24€  (+2€)
Netti: 20€ 
Puhelin: 10€ (-5€, sisältäen nyt 2 liittymää!)
Iltapäiväkerho: 80€ 
Työmatkakulut: 120€


Menot yhteensä: 1763€ (muutos +59€)


Tällä kertaa olen ottanut laskuihin mukaan myös asuntosijoittamisesta koituvat kulut ja tulot. Tein näin lähinnä siksi, että vuokra-asunnon rahoitusvastike nousi tänä vuonna huomattavasti. Vuodenvaihteessa tekemäni vuokrankorotus ei kata näitä kuluja, joten korotus syö vuokratuottoa.  


Sähkölasku oli hieman noussut, mutta luulen sen johtuvan enemmän jouluvalokaudesta kuin mistään muusta. Nautimme kotipaikkakunnallamme edelleen mahdottoman halvasta sähköstä.

Myös puhelinlaskuun on tullut radikaali muutos, mutta siitä kerron omassa postauksessaan pian lisää.


Tulot tammikuussa: 

Nettopalkka: n.1324€ (-181€)

Lapsilisä: 95€ 
Elatusapu: 271€ (+1€)
Osittainen hoitoraha: 67€
Miehen osuus asumisesta, laskuista ja autosta: 410€ (+10€)
Vuokra 628€ (+15€)

Tulot yhteensä: 2795€ (muutos -155€)

Lasku palkassa on laskettu edellisestä katsauksesta, mutta välissä palkka ehti olla jopa 30-60€ alkuperäistä korkeampi, joten pudotus on merkittyäkin isompi. Näin pientä palkkaa olen saanut joskus kouluaikaan kesätöistä ja lukua on hurjaa katsella tiliotteella
Palkkaa jäisi hieman enemmän käteen, jos vain luopuisin lounasravintolaruokailusta kokonaan. Lyhennetyn ruokatauon takia käyn enää vain 3-6 kertaa kuukaudessa syömässä, mutta 6,4€:n lounaassa olisi edelleen säästämisen varaa. Lisäksi ulkona syöminen tapahtuu omalla ajalla ja näin ollen pidentää työpäivää.

Onneksi tuloni on hyvin hajautettu, joten yksi luku paikkaa toista. Siitäkin huolimatta halu päästä oman kodin asuntovelasta on nyt entistä suurempi. Vaihtoehtoisesti tarvitsisin jonkin uuden tulonlähteen tuomaan lisäturvaa. 

Elatusapuun tuli 4,7%:n korotus, joka on euroiksi muutettuna 1,26€. Myös miehen osuuteen yhteisistä kuluista neuvottelin pienen korotuksen.


Tulojen ja menojen erotus: 1032€ (muutos -214€)

Toivottavasti tulevat kuukaudet ovat suotuisampia. Veroja vuokratulosta oli kuitenkin ennen pitkää alettava maksaa, joten tämä oli hyvin tiedossa. Jäljelle jäävästä rahasta maksan ruuat, huvit ja käyttöesineet (n. 300-350€/kk) ja loput laitan säästöön/sijoituksiin seuraavasti:
 • 200€ matkakassaan Bank of Norwegianille
 • 532€ puskuriin, johon säästän mummolaa varten
Yhteensä: 732€, joka on 55% palkastani ja 26% kokonaistuloistani.


10 kommenttia :

 1. Tästä huomaa hienosti että ansiotulojen ei tarvitse olla niin suuret, kun rahaa tulee niin monesta eri paikasta niin yhteissumma kasvaa aika isoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minulla olisi enemmän verotettavaa vuokratuloa niin kohta ei palkkatulosta jäisi mitään käteen :D

   Poista
 2. Sinulla on ollut inspiroivia ja mielenkiintoisia tekstejä jo pitkään. Oletkin yksi osa "syyllinen", että uskaltauduin aloittamaan myös oman blogin ylläpitämisen. Alkuun tuntuu kyllä olevan hieman hankalaa, kaiken uuden opetteleminen.

  Jatka samaan malliin tekstien parissa ja vielä paremmin säästämisessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista kommentistasi Pihipoika! Kävin myös blogissasi lueskelemassa ja oikein kivasti kirjoitat. Zemppiä blogin aloitukseen! Uuden oppiminen pitää aivot virkeänä :)

   Poista
 3. Mielenkiinnolla luen juttujasi. Edelleen kehoitan miettimään tuota "lisäturvan hakemista" omistusasuntolainaa nopeasti lyhentämällä. Matalien korkojen aikana raha kannattaa pitää omassa hallinnassa, jolloin se oikeasti tuo lisäturvaa puskurin muodossa, jos jotain isompaa negatiivista sattuisi. Jos jotain negatiivista sattuisi, tilanteesi voi muuttua siten, että se pankki ei annakkaan rahaa takaisin, kun sitä todella tarvitsisit. Mitä sitten teet? Myytkö omistusasuntosi vai sijoitusasuntosi äkillisessä rahan tarpeessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on ennenkin pohdittu blogissani. Olen edelleen sitä mieltä, että jos jotakin katastrofaalista tapahtuu taloudelleni (tulot alenevat tai korot nousevat tähtitieteellisesti), pärjään nimen omaan paremmin, kun minulla ei ole 625€:n täysin tuottamatonta kuukausimenoa (kodin lainalyhennys) vaan tuo raha on käytössäni. Tällöin minun ei tarvitse lähteä myymään mitään (olettaen, etten ole kymmenien tuhansien peli- ja huumeveloissa ja karhuajat kolkuttele jo ovella) vaan pienemmät menot, isompi käteen jäävä raha ja poismaksettu laina, jonka korot eivät pääse enää rasittamaan talouttani nousuillaan tuovat sitä turvaa.
   Jos pankki ei anna lainaa niin voin sentään säästää tehokkaasti isompaa käsirahapottia. Esim. Uudiskohteissa myyntihinta olisi täysin mahdollista säästää kokonaan ja jättää velkaosuus vuokralaisen maksettavaksi ilman pankkilainaa ollenkaan.
   On täysin mahdollista, että pankista ei heru lainaa juuri sen takia, että lainaa on jo liikaa yhdellä, pienituloisella ihmisellä. Eniten pelkään juuri velkataakan räjähtämistä käsiin sillä se saattaisi tietää kaikkien asuntojen pakkokauppaa pankin ehdoilla - pidän hyvin tärkeänä, että tuloni riittävät kattamaan menot myös hätätilanteessa. Toki minulla on pohjalla monenlaista puskuria ennen kuin teen ylimääräisiä lyhennyksiä liikenevällä rahalla.

   Poista
  2. En yritä tyrkyttää sulle omaa ajatteluani. Sulla on "säästäjän" mentaliteetti, joka on tietysti paljon paljon parempi kuin tuhlarin mentaliteetti. Jos haluaisit siirtyä enemmän kohti "sijoittajan" mentaliteettiä, yritän vain herättää tätä ajatusta pohdittavaksi. Sijoittaja kasvattaisi ylimääräisten lainanlyhennysten sijaan käteispositioita, joka tarjoaa myös paremman turvan, koska raha on sijoittajan hallussa. Sijoittajalle romahdus on kulta-aikaa, koska silloin moni joutuu myymään tai ainakin muuttuu entistä varovaisemmaksi ja käteispositiolla varautunut sijoittaja pääsee ostamaan halvalla hyvää. Tietenkään et voi kerralla muuttaa ajatusmaailmaasi vaan asia vaatii kypsyttelyä, joskus pitkääkin, ettei yöunet mene.

   Poista
  3. Harrilla on ajatusta, mutta siinä on aina se kynnys. Periaatteessahan tuo riippuu ihan siitä lainan hinnasta. Jos esim. Norwegian Bankin 1,75% tuotto on suurempi kuin asuntolainan korko, niin lyhennykset kannattaa ohjata sinne tuottamaan sen erotuksen verran itselle.. Tietysti aina parempi, jos saa jostain vähän suuremmalla marginaalilla ilman, että tarvitsee menettää yöunia, mutta se on sitten sitä riskinsietokykyä.

   Poista
  4. Jos saisin lyhennysvapaata lainasta ilman kuluja niin kaikki menisi väliaikaisesti Norwegianille, jos en parempaa keksisi lyhyelle aikavälille. Norwegianilta rahat saa kuitenkin käyttöön hyvin nopeasti takaisin. Harrin esittämä mentaliteetti on erittäin kannatettava, suosin samaa itsekin.

   Poista
 4. Kuinka säästäisit, jos tulosi olisivat kuukaudessa reilua 1000 e pienemmät, eli ei vuokratuloja mutta ei myöskään menoja, elatusmaksut olisivat minimin mukaan 150 e ja miehen osuus korvautuisi 300-400 e:n asumistuella? Veroprosenttikin saattaisi nousta.
  Säästövinkkejä kun tarvitsisin ��

  VastaaPoista