keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Perintövero, mitä ihmettä?

Nyt ei tullut ylläriperintöä vaan ylläriperintövero.

Perintöverolappu saapuu vasta hyvän aikaa perunkirjoituksen jälkeen, joten en osannut varautua tällaiseen yllätykseen ollenkaan. Mutta sieltä se postissa tuli: verolappu ukkini perinnöstä, jota en ole saanut, enkä tule saamaankaan.

Mitenkä tämä sitten on mahdollista?

Ukkini jälkeen jäi kaksi erillistä testamenttia, joita voi kauniisti kuvata sanoilla "itse tehty". Lyhykäisyydessään niissä määrättiin omaisuus menemään ensin mummulleni ja vasta mummuni jälkeen perintö jaetaan lapsille/lastenlapsille.

Verovirasto oli laskenut perinnönjaon tapahtuneen aivan toisella tavoin. Suurin osa perinnöstä oli vain siirtynyt mummuni hallintaan, ei omistukseen. Setääni suosivaa jakosuhdetta verottaja ei ollut huomioinut ollenkaan, vaan ukkini perintö yksinkertaisesti jaettiin neljän perijän kesken ja sen mukaan jokaiselle tuli 1/4 osa perintöveroa koko potista. Minun ja veljeni kohdalla tämä tarkoittaa, että meille tuli maksuun osa sedän perintöosuuden verosta!

Meidän osuuksiemme piti olla á 20 000€, josta ei tarvitse veroa maksaa, mutta nyt osuus onkin noussut n. 23400€:oon, josta pitää maksaa veroa n. 370€. Ja tuo verorajan ylittävä osuus ei ole meille testamentin mukaan edes tulossa.

No, verolapussakin sanottiin, että päätöksestä on lupa valittaa ja siihen voi hakea korjausta. En vain tiennyt, pitäisikö minun valittaa ensin verottajalle vai kuolinpesälle. Sovimme veljen kanssa, että otan ensin yhteyden verottajaan, jotta saamme ohjeet asian korjaamiseksi. Soitinkin verottajalle ja perintöasioita hoitava täti tutki perunkirjan liitteenä olevat testamentit ja myönsi puhelimitse, että laskelmassa näyttäisi kyllä olevan virhe. Perintövero menee uudelleen laskettavaksi ja toivottavasti virhe oikaistaan.

Onneksi perintöveroasioissa maksu- ja valitusajat ovat pitkiä. Valitus tai korjauspyyntö pitää tehdä vuoteen 2023 mennessä ja veron eräpäiväkin on vasta heinäkuussa - joskaan en aio sitä kyllä maksaa.


5 kommenttia :

 1. Tuleeko siitä sitten jotain seurauksia jos et maksa veroa ajoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavanomaiset myöhästymismuistutukset ja perinnät. Maksuaikaa on kuitenkin nyt kesään asti ja ymmärtääkseni maksuaikakin lakkaa juoksemasta, kun verotuspäätös menee uudelleen harkittavaksi. Eli ei pitäisi olla kiirettä/huolta tällä hetkellä.

   Poista
 2. Noh, todennäköisesti sä saat uuden maksulapun ennen kuin ekan eräpäivä tulee edes vastaan, mutta eikö niissä papruissa nimenomaan sanota, että valituksen tekeminen ei muuta siinä ekassa maksulapussa näkyvää eräpäivää? Niin mä ainakin omalta kohdaltani muistelen. Ja saahan sieltä tietysti ylimääräiset maksetut pois aikanaan, ja jos ihminen oikein tykkää laskemisesta, niin toki voipi laskeskella etukäteen, kannattaako summasta maksaa 7 prosentin viivästyskorko vaiko ottaa takkiinsa siltä ajalta, jolta verosumma ei ole käytettävissä sijoituksiin. Haha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se eräpäivä on vasta joskus kesällä, joten aikaa valituksen tekemiseen ja ehkä sen ratkaisuunkin on.

   Poista
 3. No onpas ollut melkoinen sotku! Jännä että verottaja oli noin eri tavalla tulkinnut. Meillä jäi onneksi vain paljon tavaraa ukilta. Joukossa oli kylläkin joitain arvokkuuksia, kuten markan seteleitä, joita ukki keräili.

  VastaaPoista