keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Sijoitusasunto nro. #2

Lahjuksia välittäjältä. 
Sijoitussuunnitelmani harppasi taas askeleen eteenpäin toisen sijoitusasunnon muodossa. Asunto on nyt ostettu!

Olen pitänyt tarkoituksella teitä vähän jännityksessä, sillä halusin olla aivan varma, etten iloitse liian aikaisin löytämästäni asunnosta. Palasin juuri pankista (ja kauppojen juhlistuslounaalta) kotiin: laina on nyt nostettu sekä asunto ostettu.

Kuten viimeksi kerroin, olin jo löytänyt sopivan kohteen ja tehnyt siitä tarjouksen. Asunnon löytyminen oli tavallaan yllätys. Se osui silmiini heti, kun tein haun aivan uudella alueella, josta en aiemmin ollut ajatellut ostaa asuntoa kalliimman hintatason takia. Tarkoituksenani on aina löytää kohde, joka on paitsi hyvällä paikalla, siisti kunnoltaan, myös hinnoiteltu alakanttiin. On olemassa tietty ihmisryhmä, jotka herkästi hyväksyvät tavallista alhaisemman hinta-arvion välittäjältä ja on valmiina myymään asuntonsa edullisesti. Olen lähes aina ostanut asuntoni tällaisilta myyjiltä. Plussaa näissä asunnoissa on se, että ne ovat poikkeuksetta siistissä kunnossa ja remontoituja. Tietenkin tällaisten hinnoitteluvirheiden löytyminen vaatii aikaa, markkinoiden tarkkaa seurantaa ja kärsivällisyyttä.

No, nyt on oma helmi kuitenkin lisätty asuntosalkkuun.

Ostamani asunto on tällä kertaa kaksio. Kaksioista on tullut houkuttelevia sijoituskohteita, koska yksiöiden osalta markkinat ovat turhan ylikuumenneet - lisäksi valmistumassa on valtavia kerrostaloja, joihin rakennetaan pelkästään pikkuriikkisiä yksiöitä. Veikkaan, että yksiöiden hinnat ja saatavuus saattavat elää tulevina vuosina hyvinkin rajuja muutoksia. Sen sijaan on aina niitä, jotka kaipaavat isompaa kotia, kuten sinkut ja pariskunnat. Kaksioiden hinnat ovat monilla paikoin jopa yksiöitä alhaisemmat, joka tekee sijoituksesta laskennallisestikin houkuttelevamman.

Kaksioni on ensimmäistä kertaa sellainen, että sen vuokrasta jää rahaa jopa käteen. Kuukausitulojani se kasvattaa 40-50€:n verran. Ainut tekemätön remontti taloyhtiössä on putkiremontti, mutta remontin ajankohta ei ole vielä tiedossa. Saanen vuokrailla asuntoa huoletta ainakin muutaman vuoden ajan.

Kaksion hinnaksi tuli 108 000€, josta jouduin itse maksamaan osan yhdessä varainsiirtoveron kanssa. Lainaa otin tasan 100 000€, jolle tuli vajaan 25 vuoden laina-aika 0,89%:n marginaalilla. Pankissa oli oikein mukava asioida, sillä sain lainalyhennyksen sovittua haluamani suuruiseksi ja samalla siirsin kaikki lainani lähtemään säästötilini puolelta. Nyt ei tarvitse enää vekslata rahaa säästötilin ja käyttötilin välillä - siirrän vain palkan suoraan säästötilille ja jätän käyttötilille käyttörahan. Takaisinmaksuturvat ja korkokatot aion itse säästää, joten niitäkään en pankilta ostanut.

Sijoitusasunto Kakkosen tunnusluvut: 

Laina: 100 000€
Oma pääoma: 10 160€ (sis. varainsiirtoveron 2160€)
Kuukausilyhennys: 375€
Vastike: 237€
Mahdollinen vuokra: 800-850€/kk

Asunnossa ei ole yhtiölainaa ja vesimaksu sisältyy vastikkeeseen. Olen nähnyt yksiöitä, joissa on kalliimpi vastike. kun vesimaksun huomioi. Asunnon vapautumista tosin joudun odottamaan tammikuun loppuun asti, sillä nykyinen asukas haluaa rauhassa etsiä uuden asunnon. Toki hän hoitaa vastikemaksut tuolta ajalta, mutta yhden lainalyhennyksen joudun tammikuun alussa maksamaan itse, ennen kuin vuokralainen muuttaa asuntoon. Vuokralainen minulla asuntoon jo näillä näkymin onkin.

7 kommenttia :

 1. Onnittelut asuntohankinnasta! Pitikö sinun antaa jotain lisävakuuksia itse asunnon lisäksi? Tuskin pankki myöntää ihan 90% vakuusarvoa ko. kämpälle.

  Olen itsekin tässä katsellut kaksioita sillä silmällä, yksiöiden hinnat kun ovat karanneet käsistä. Mietin vain tuota vuokraa-arviota. Pk-seudulla vuokratuotot pyörivät 3-5 % tienoilla ja 800e/kk mukaan tuosta sinun kaksiostasi tulisi tuottoa lähemmäs 8 %. Toki vähän syrjemmässä on paremmat tuotot, mutta kannattaa varmaan pientä varomarginaalia tuossa pitää ja tietty putkiremppaan varautua sitten joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisävakuutena toimii oma koti ja ensimmäinen sijoitusasunto :) Kotiutin näiden arvonnousun ja lainasta lyhennetyt osat uutena lainana.
   En itse seuraile noita tuottoprosentteja niin tarkkaan. Minulle tärkeämpi on positiivinen tai neturaali kassavirta sekä jäljellä oleva laina vuosina. Kun saan kotilainan maksaettua, alan soveltaa lumipallotekniikkaa asuntojenkin poismaksuun. Näin saan toivottavasti pidettyä riskin alhaalla ja jos kaipaan isoja prosenttilukuja niin lasken vaikka sijoitetun pääoman tuoton prosenteissa!

   Poista
  2. Samaa olin tulossa kysymään, mutta tässähän se vastaus jo olikin. Onnittelut ilmeisen hyvästä ostoksesta! Mediassa tällä hetkellä osittain syystä ja toisaalta syyttä pelotellaan paljon asuntosijoittamisen aloittamisesta nyt. Onhan siellä paljon uutta rakennuskantaa, joka tehdään ns. suoraan sijoittajia ajatellen. Mutta pitkän linjan suunnitelmaan tämä hässäkkä tuskin sinullakaan vaikuttaa?

   Poista
 2. Jo 2007 keväällä piti asuntojen hintojen romahtaa kun ostin ekaa omaa. Sitä odotellaan edelleen. Kuulemma vain 2% Helsingin/Vantaan asuntojonossa olevista saavuisittain vuokra-asunnon, joten tässä pääkaupunkiseudulla kysyntää pitäisi olla.

  VastaaPoista
 3. Onnea uudesta sijoitusasunnosta!!

  VastaaPoista
 4. Kannattaa silti olla varovainen, nyt rakennetaan ennätystahtia. 75% uusista asukkaista on matuja eli elintasopakolaisia. Työtä he eivät tule koskaan tekemään. Eli nuo maksetaan muiden verorahoista. KL:n palstalla sanottiin ilkeästi, että toinen puoli hesalaisista elää asumistuella ja toinen puoli myöntää niitä.

  Parempaa tuottoa saisit maakuntakeskuksista. 100k saa pari asuntoa ja vuokrataso ei hirvittävästi huonompi, joku 500-600€. Toki helpointa kun itse asuu samassa paikkaa.

  Mutta onnea kuitenkin, sijoittajanaiset ovat tosi seksikkäitä ja olisi mukavaa löytää kaltaisesi kumppani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mahtava löytää asuntosijoittamisesta kiinnostunut mies! Niitäpä taitaa olla harvassa... T.nainen 23v ja omistan 2 asuntoa ja kolmannesta 1/5 osan :)

   Poista