keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Viikonloppumatka TanskaanNyt on ohi vuoden viimeinen ulkomaanmatka. Noin puolen yön aikaan saavuimme kotiin viikonloppumatkalta Tanskasta. Matkan päätarkoitus oli käydä katsomassa iki-ihana Cats-musikaali, mutta paljon muutakin hauskaa Kööpenhamina meille tarjosi. Kööpenhaminaa pidetään kalliina maana ja voin kyllä tähän yhtyä toteamalla, ettei se kyllä halpakaan maa ollut. Hinnat olivat Suomen ja etenkin Helsingin tasoa ja selvästi edulliset tuotteet loistivat poissaolollaan. Turistina edullisia ruokapaikkoja on vielä entistäkin haastavampaa löytää. Vaikka tämä selonteko matkan kustannuksista saattaakin jäädä hieman köyhäksi nuukailuvinkkien osalta, haluan silti hehkuttaa Kööpenhaminaa matkakohteena: kaupungissa on todella helppo tulla toimeen!

Ensin kuitenkin lyhyt katsaus matkabudjettiin. Mies maksoi majoituksesta ja lennoista puolet, vaikka tyttönikin oli mukana:

Lennot (1 aikuinen + ½ lapsi): 80,85€
Majoitus (Airbnb-kaksiosta puolet, 2 yötä): 116,08€
Cats-musikaalin liput 2kpl: 168,94€
Julkinen liikenne: 31,72€
Muut: 231,74€

Yhteensä: 626,33€

Majoitus:
Majoitus hoitui tuttuun tapaan Airbnb:n kautta. Ensimmäisen varatun asunnon jouduimme valitettavasti perumaan allergiavaaran takia, kun omistaja ilmoitti hankkineensa kissan. Seuraava varaamamme asunto oli hieman kalliimpi, mutta huomattavasti lähempänä Royal Arenaa, jossa Cats-musikaali esitettiin. Lisäksi asunto sijaitsi upouudessa talossa Ørestadin  nopeasti kasvavalla alueella, aivan Vestamagerin metroaseman vieressä. Asunto oli sisustettu skandinaavisen muodin mukaisesti ja ikkunoista oli näkymä ohi virtaavaan "kanaaliin". Yllättäen vuokraan kuului myös varsin ylelliset aamiaistarvikkeet kera mansikoiden ja suklaan. Ei valittamista!
Cats-musikaali:
Musikaalin kanssahan kävi sillä tavalla hassusti, että juuri kun olin päättänyt matkustaa Tanskaan sitä katsomaan (eli ostanut liput), sainkin kuulla, että musikaali tulee myös Suomeen! Ilmeisesti muutos tuli aivan yllättäen, sillä musikaalia mainostettiin todella vähän aikaa ja se jopa kävi Suomessa ennen kuin se saapui Tanskaan. No, matka oli joka tapauksessa kaiken vaivan arvoinen. Jos jotakin olisin saanut muuttaa niin olisin toivonut parempaa varausysteemiä Royal Arenaan - vaikka olin valmistautunut maksamaan mitä tahansa hyvistä paikoista, saimme siltikin paikat aivan permannon reunasta. Lavalle näimme vähän turhan sivusta, mutta onneksi edessämme oli valtava screeni, jolta näki yksityiskohtaista videokuvaa lavan tapahtumista. Ensi kerralla aion kyllä päästä eturiviin keskelle.

Julkinen liikenne:
Kööpenhaminassa on todella helppoa ja melko edullistakin matkustaa! Helppokäyttöisiltä automaateilta voi ostaa kertalippuja (4,92€) tai kännykkäsovelluksesta 24 tunnin lipun (10,94€). Näillä pääsee matkustamaan vyöhykkeillä 1-4, eli käytännössä niin pitkälle keskustassa kuin turistilla on tarve. Metrot kulkevat ilman kuljettajaa ja ensimmäisestä istuinrivistä näkee suoraan eteenpäin raiteille. Mihin Y-n mallinen metroverkko ei kulje voi mennä helposti junalla. Busseja emme kokeilleet. Lapset kulkevat julkisessa liikenteessä maksavan aikuisen seurassa ilmaiseksi 11-vuotiaaksi asti! 

Muut kulut: 
Kööpenhaminassa olisi pärjännyt luottokortilla koko matkan ajan, mutta Guinness World Records-museon kortinlukija oli rikki, joten kävin nostamassa 1000 kruunua eli noin 150€ käteiseksi. GWR-museo + kauhutalo olivat jokseenkin hauskat, mutta en silti suosittele niitä: Ennätys-näyttely koostuu aika suureksi osaksi pelkistä seinälle tulostetuista ennätys-kylteistä, eivätkä esillä olevat mallinuket juuri kuvasta itse ennätyksiä. Kauhutalo oli melko pelottava 8-vuotiaan mielestä. Sisäänpääsy aikuiselta ja lapselta yhteensä maksoi noin 30€.
Ostimme aika vähän tuliaisia, joten suurimmaksi osaksi rahaa kului syömiseen. Emme kauheasti laskeneet ruokakuluja vaan söimme hyvin koko matkan ajan. Ravintolaruoka maksoi melko saman verran kuin Suomessakin, mutta on kuitenkin hyvä huomata, että vesi ei ole ravintoloissa ilmaista.
Noin 50€ kului iloisesti Cats-musikaalista ostettuun DVD:hen, käsiohjelmaan ja jääkaappimagneettiin. 

Kielestä ja turvallisuudesta:
Kööpenhaminassa kaikki osaavat puhua sujuvaa englantia, joten kaupungissa on todella helppoa asioida ja kulkea. Kokemukseni mukaan tanskalaiset ovat todella ystävällisiä ja auttavat mielellään. Itse asiassa Kööpenhamina on ihmeen siisti ja rauhallisen oloinen kaupunki - kerjäläiset, syrjäytyneet ja jopa vanhukset loistavat poissaolollaan. Tuntuu, että kaupunkialueella asuu vain tyylikkäitä kaupunkilaisia, jotka sisustavat kotinsa viimeisen päälle upeasti. Ja kaikki kulkevat polkupyörillä, joten autoja keskustassa on tuskin ollenkaan.
Ymmärrän ruotsinkieltä heikosti, mutta mielestäni kirjoitettua tanskaa oli yllättävän helppoa tulkita. Puhutusta tanskasta ei sitten saanutkaan yhtään mitään selvää kummallisen ääntämyksen vuoksi.
1 kommentti :

  1. Ah, köpis... maybe someday. Heti ku on norskilla halvat lennot tarjoukses :D

    VastaaPoista