sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Remontin nelivuotistarkastus

Eli kuinka kauan asunto pysyy "kuin uutena"?

Ostettuani oman kerrostalo-osakkeeni, koki se heti alkajaisiksi täydellisen renmotin aina lattiasta kattoon. Olen tietenkin pitänyt asuntoa uudenveroisena siitä asti, mutta hiljalleen näköpiiriini on alkanut ryömiä jos jonkinlaisia kulumisen merkkejä. Siksi halusinkin tehdä tutkimuksen, miten kauan pinnat todella pysyvät uutta vastaavina. Tekemäni huomiot ovat vapaasti hyödynnettävissä, jos sinä, rakas lukijani, suunnittelet asuntosi remontointia. Suluissa ensimmäisen virheen ilmestymisajankohta:

Laminaattilattia, 7mm/KL31  (1kk): 
Valkosaarniset laminaatit  koetettiin valita hintaluokasta "edullinen ja kestävä". Lattiaan olen ollut sinällään hyvin tyytyväinen, koska nihkeällä moppauksesta se ei ole ottanut yhtään itseensä. Sen sijaan uunin terävälle kulmalle ei lattiakaan mitään voinut, kun remonttia tehdessä uuni siirrettiin paikalleen. Lattiaan jäi jälki, joka sittemmin on hieman mustunut. Myös makuuhuoneen lattiasta on lohjennut mysteeripala, ehkä jotakin huonekalua siirrettäessä. Tavallista käyttöä lattia on kestänyt hyvin.

Keittiön kaapit, Keittiökalustetukku Hyvinkää (2v): 
Keittiökalustetukusta ostetut kaapistot ovat kestäneet hyvin. Yhdessä kaapinovessa on tosin mielestäni jonkinasteinen valmistusvirhe: Koristeuran kohdalla maalia on liian vähän ja ripaan tartuttaessa sormet ovat alkaneet kaluta maalipintaa pois. Näin on käynyt vain yhden kaapinoven kohdalla. Ruma kuluma harmittaa, mutta reklamaatio olisi varmaan pitänyt tehdä jo ajat sitten.Astiankuivauskaapin hyllyt, Keittiökalustetukku Hyvinkää (4v): 
Keittiöömme kuuluu perisuomalaiseen tapaan astiankuivauskaappi, jossa pääsääntöisesti säilytämme arkiastiamme. Ruokalautaseni tosin meinasivat tulla tiensä päähän, kun astiakaapin alahyllyn muoviset kiinnikkeet antoivat periksi ja koko hylly romahti! Onni onnettomuudessa, alla oleva puulista ja keittiötason valaisin ottivat romahtaneen hyllyn vastaan ja astiasto ei päässyt tippumaan alla odottavaan lavuaariin. Rautakaupasta ei löytynyt muovisten pidikkeiden tilalle rautaisia versioita, joten jouduin tyytymään kannattimiin, jotka saivat lisätukea ruuveista. Aiemmin hyllyt lepäsivät neljän muovitapin varassa! Vaihdoin samalla jokaisen ritilähyllyn kiinnikkeet ruuvillisiksi.

Keittiön välitilan laatat, Mr-platea (4v):
Vasta aivan äskettäin huomasin pienen riksan lähteneen välitilan laatasta, aivan lavuaarin hanan takaa. Ihmettelen suuresti, mistä vaurio on voinut johtua, sillä hanan takana harvoin pidetään edes tiskejä. Mutta kun asunnossa asuu alaikäinen lapsi ja mies niin aika nopeasti alkaa tällaisia kulumia ilmestyä pintoihin.

Kylpyhuoneen lavuaari, IDO (1-3v): 
Kylyphuoneen lavuaarin valitsin pitkälti esteettisin perustein, joskin halusin sen ehdottomasti juuri Idolta. Olen ollut lavuaariin kuitenkin hyvin pettynyt. Mielestäni lavuaarista puuttuu riittävä suojakerros (lasite?), jonka takia se on kerännyt heti alusta asti  vaikeasti puhdistettavaa likaa itseensä esim. ylivuoto-aukon kohdalle. Lika ei meinaa liottimillakaan lähteä vaan on imeytynyt posliiniin. Toinen heikko kohta on viemäriaukon ympärillä. Ensin se keräsi likaa, myöhemmin pintaan on ilmestynyt monia reikiä ja halkeamia. Epäilen, että lavuaariin on tippunut tavaroita, mutta silti en muista koskaan nähneeni tällaisia jälkiä lavuaareissa. Ja kai muissakin talouksissa on lavuaarin joskus jotakin tippunut? Mielestäni lavuaarin pitäisi kestää huomattavasti enemmä ja pidempään ehjänä. Seuraavaa lavuaaria ostaessa haluan kyllä ottaa selvää, onko niiden pintakerroksissa eroja.
Kylpyhuoneen peilikaappi, Temalette (1v): 
Peilikaappi lähti ruostumaan yllättävän nopeasti, vaikka suihkuseinä suojaa sitä suorilta roiskeilta. Kaapin runkokin on puuta, mutta alareunan rautalistassa oli kait maalivaurio, koska ruoste lähti sieltä kukkimaan. Myös peilioven alaosa on lähtenyt tummumaan. Kolmannen virheen huomasin nyt neljännen vuoden kohdalla: kaapin led-valoista osa on sammunut. Toivottavasti kaappiin saa hankittua uusia polttimoita.


Seinämaalit (1kk):
Suurimmat vauriot seinämaaleihin tulivat ehdottomasti juuri sisäänmuuton aikoihin. Huonekalujen siirtely ja asennus seinän vieressä tekivät monta klommoa maalipintaan. Erityistä huolta seinistä kannattaakin pitää juuri remontin ja muuton aikana. Lisäksi maalia olisi hyvä säilöä pieni määrä mahdollisia korjailuja varten. Muuten maalipinta onkin pysynyt oikein hyvänä ja se on helppo pitää puhtaana pyyhkimällä. Tapettiseiniä en tarkoituksella ole valinnut yhtäkään, jotta seinät pysyisivät hyväkuntoisina mahdollisimman pitkään.
Laminaattitaso ja hella
Ei huomautettavaa: 
Katon maalit, uudelleen maalatut väliovet ja kylpyhuoneen kaakelit sekä suihkuseinä ovat edelleen erinomaisessa kunnossa. Vessan paneelikatossakaan ei liene huomautettavaa, vaikka se onkin hiljalleen alkanut vaihtaa väriä tummemmaksi

Laminaattitasot (AF30/133) ovat hurjan kestävät ja helppo pitää puhtaana! Olen laminaattitasoihin erittäin tyytyväinen, sillä ne eivät kärsi vedestä eivätkä liasta. Ovat hyvin kestäneet iskuja ja satunnaisia kosketuksia keittiövälineiden kanssa. Laminaattitasojen heikoin kohta ovat sahauspinnat, kuten päädyt, joihin liimataan laminaattilistaa suojaksi. Eniten koristelista on kärsinyt pyyhinnästä hellan vierustassa. Tasoon upotetun tiskipöydän reunat sen sijaan ovat hyvin kestäneet vettä silikonisauman ansiosta.

Pientä huomautettavaa: 
Valkoiset jalkalistat olivat virhe. Pöly ja lika näkyvät valkoisessa hirmu hyvin ja listojen putsaaminen on rasittavaa konttaustyötä. Imuri eikä moppikaan puhdista listojen päällystää kunnolla vaan se on tehtävä käsin. Lattian väriset listat olisivat kätkeneet pölyn huomattavasti paremmin. Oskarin oksa kesti hyvin noin 3v. jonka jälkeen alin kuivaustanko rapsahti alareunasta rikki. Onneksi kuivaustanko on edelleen aivan käyttökelpoinen. Kuitin mukaan härveli on "alumiinia", mutta luulen sen sisältävän myös muovisia osia.
4 kommenttia :

 1. Havainnollistava juttu! Omaa asuntoa jotenkin vielä haluaa paremmin ylläpitää, koska esim. vuokra-asunnoissa on aina ollut isännöinti ja huolto saatavilla eikä omia kustannuksia.
  Nyt pohdin asunnossani mm. yhden sisäoven vaihtoa, ja hienon alkuperäisen parketin suojaamista matoilla paremmin keittiön roiskeilta ja koirien kynsiltä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Tosin minulla on olo, että omassa kämpässä kulumia tulee kytättyä vähän liiankin tarkasti. En ainakaan muista, että koskaan vuokralla asuessani asuntoon olisi tullut mitään jälkiä. :D Nyt tuntuu, että joka paikka kuluu ihan silmissä.

   Poista
 2. Hmm. Tuosta keittiön ovesta ottaisin yhteyttä valmistajaan, nehän saattaisivat tarjota korjausmaalit koska kyseinen ongelma on outo. Oliko seinämaalit siis potentiaalisesti vielä märkiä kun siirsit huonekaluja? Mulla ei ole koskaan maali lohkeillut vaikka aboout 6kertaa vuodessa vaihdan järjestystä. Lavuaarissasi vaikuttaisi tosiaan puuttuvan joku suoja. Kerran taisin tiputtaa kahvikupin ja silloin tuli osumaa mutta kyllähän lavuaariin tippuu paljon ja kaikenlaista muttei sinne aiemmin tuollaista ole tullut. Ja wc-kaappi joka ruostuu vuodessa? Oisko siinäkin vain huono yksilö. Oletko näistä mistään kontaktoinut vlmistajaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun mainitsit asiasta niin seinämaalit saattoivat tosiaan olla vielä pehmeät sisäänmuuttovaiheessa. Toki ne olivat saaneet kuivaa jo useita päiviä, mutta voihan olla, että useampaan kertaan maalatut seinät kovettuvat vasta ajan kanssa. Mutta tuo kuvan jälkikin on kyllä tullut ihan omasta kömmistä, kun porakone luiskahti paikaltaan ja pyyhkäisi mennessään seinää.

   Näistä kulumista reklamointi tuntuu turhalta, kun aikaa on kulunut jo neljä vuotta. Kävin toisen remontin yhteydessä ostamassa hieman kalustemaalia ja töpöttelin sillä kaapinoven kuluman umpeen - kiitos vinkistä! :)

   Lavuaari ostettiin jostakin epämääräisestä romukaupasta, joka vissiin diilasi saneerauksista ylijääneitä lvi-kalusteita. Luulen, ettei puljussa ollut takuuta, vaikka seuraavana päivänä olisi lavuaarista reklamoinut :D Täytyy vaihdattaa se joskus. Selvästi heikkolaatuinen yksilö.

   Poista