keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Verokortin tilaus ja muut virastoasiat omalta kotisohvalta

Koska verottajan laskema 6%:n suuruinen veroprosentti tuntui minusta aika alhaiselta, päätin laskettaa verottajan sivuilla itselleni hieman totuudenmukaisemman verokortin. Tosin on myönnettävä, että ihan hitusen houkutti vedellä koko vuosi lähes veroja maksamatta ja kärsiä mätkyseuraamukset sitten joskus myöhemmin.

Mutta ei sentään, verottajan sivuille suuntasin ja lisäilin tietoja kaikenmoisista tuloista. Pieni valmisprosentti selittyi sillä, että tehtyäni lyhennettyä työpäivää eivät tulonikaan ole järin suuret. Lisäksi tulopuolen laskelmista puuttuivat kokonaan uudet lisätyöni ja vuokratuloni. 22000€:n vuosituloni nousivatkin äkkiä 30000€:n tietämille jo siitäkin syystä, että kesällä palaan normaalipituiseen työpäivään. Näin ollen veroprosentiksi muodostui 15,5% (aiemmin 13%)  ja lisäprosentiksi 31% (aiemmin n. 26%). Työmatkakulut jätin tuttuun tapaan vähentämättä, jotta lopullinen verosaldo kääntyisi palautusten puolelle. Vielähän en tiedä, miten oivasti viime vuoden veroprosentti piti kutinsa, joten toivon, ettei tämän vuoden perosentti ole liian kauas metsään ammuttu.

Samalla, kun veroasioita aloin hoitaa, päätin hoitaa muitakin virastoasioita: kaikki tottakait oman tietokonepöydän äärestä, sillä en suostu missään virastotaloissa enää ramppaamaan. Kokeilinpas siis seuraavia toimintoja netin kautta:

Vakuutusten kilpailutus: Liikennevakuutus 159€ ja kotivakuutus 151€ ovat aika alhaiset, mutta voisiko niitä saada vielä alhaisemmaksi? Pyysin Pohjolalta tarjousta näistä kahdesta vakuutuksesta - pääosin siksi, että silloin voisin käyttää Osuunpankkiin kertyviä omistajajäsenbonuksiani vakuutusmaksujen maksuun. Vakuutustarjouksen pyyntö kävi kätevästi verkkopankin kautta ja minulle luvattiin soittaa huomenissa.

Palvelumaksuista nillittäminen: Samalla, kun OP:n verkkopankissa asioin, huomasin tililtäni veloitetun palvelumaksun 2,95€. Tuollaisen summan takia en viitsi mihinkään soittaa, mutta minua silti askarrutti, mistä maksu on tullut - koskaan aiemmin sellaista ei ole minulta veloitettu. Avasin asiakaspalvelun chatin ja kysyin sieltä. Melko pian minulle vastasikin eräs Riikka ja kertoi, että normaalisti palvelumaksut vähennetään OP-bonuksistani, mutta nyt tilillä ei ollut ollut katetta (kiitos lainannostopalkkion, joka tyhjensi hetkellisesti bonustilini). Sain myös tietää, että palvelumaksu koostuu 2€:n Visa electron-maksusta ja 95€:n verkkopankkitunnusmaksusta. Lisäksi sain ohjeet, mistä voin käydä bonus-saldoni tarkistamassa ja 66€:oa sinne olikin jo kertynt. Toivottavasti ensikuussa ei tarvitse palvelumaksuista huolehtia. Bonuksista löytyisi myös katetta ärsyttäviin vakuutusmaksuihin.

Verokortin tilaus: Mitään kirjepostiakaan en enää tähän maailmanaikaan halaja saada ja onneksi verottajan sivuilta löytyykin kaksi kätevää vaihtoehtoa: Lähetä verokortti suoraan työnantajalle ja tulostus itse. Tulostin tällä kertaa itse omat verokorttini ja lähetän ne sisäisessä postissa työnantajalleni sekä sivutyönantajalleni. Itselleni tallensin korteista sähköiset kopiot PDF-muodossa. Olen siirtynyt lähes kokonaan sähköisiin asiakirjoihin niin omassa kuin yrityksenikin kirjanpidossa.

Laskut maksuun: Vain täysin satunnaiset laskut tulevat minulle enää paperisina. Melkein kaikki muut laskut tulevat suoraan e-laskuina verkkopankkiin. Jos tilaan tavaraa laskulla, tulee niistäkin lasku sähköpostiin. Laskujen hyväksynnänkin voisi täysin automatisoida, mutta sen verran haluan itse seurata rahaliikennettäni, että käyn mieluummin itse ne hyväksymässä verkkopankissa. Jokaisesta saapuneesta laskusta saan sähköpostiin ilmoituksen, joten mitään erityistä muistamista homma ei vaadi. Suosittelen lämpimästi jokaiselle!


1 kommentti :

  1. Mulla menee toistuvat maksut automaattisesti kuten laina, vastike, netti, sähkö, vakuutusmaksut.

    VastaaPoista