keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Onko luottokortin käyttö lipsahtanut käsistä?

Jos jokin asia omassa elämässäni herättää epämiellyttäviä häpeän tunteita, sen täytyy olla luottokortti. Mutta onko tilanne sittenkään lipsahtanut niin pahaksi, kuin pelkäsin?

Alun perin hankin luottokortin hyvässä tarkoituksessa ulkomaanmatkoja varten. Olin säästänyt jo etukäteen matkarahat kolmelle eri reissulle ja näillä varoilla kuittasin luottokortilla tehdyt ostokset. Matkojen välissä ja niiden jälkeen luottokortti on kuitenkin lipsahtanut käyttöön muulloinkin. Jotten pääsisi aivan rappiolle, päätin tutkiskella, mihin korttia on tullut käytettyä. Esitänkin teille listan luottokorttilaskuistani menneeltä ja kuluvalta vuodelta selityksineen: 


Jottette aivan kauhistuisi loppusummaa, on minun hieman puolusteltava höyläkättäni, joka vaikuttaa
toimineen menneinä kuukausina varsin hövelisti luottokortin kanssa. Toki paljon olisi ollut löysää nipistettävää tässä budjetissa, mutta kuitenkin:
  Muisto Japanista: ostos jota en tehnyt.
 • Kortinlukija ja älylaitteet olen hankkinut yritykseni käyttöön ja suurimmaksi osaksi ne onkin maksettu yritykseni tuotoilla. Ne ovat nykyisin jatkuvassa työkäytössä ja tuovat rahaa kotiin päin. 
 • Lontoon, Japanin ja Köpenhaminan matkat katettiin jo etukäteen säästetystä matkabudjetista. Osan rahoista sain takaisin matkakumppanilta, sillä jaoimme esim. majoituskustannukset, mutta luottokorttilaskulla näkyy tietenkin molempien osuudet. Tampereen reissu oli ylimääräinen menoerä, jonka tein irtiottona arjesta ja rakoilevasta parisuhteesta - tuuletusloma tuli tuolloin tarpeeseen.
 • Joulu teki ison loven säästöihin ja suurimman osan haukkasi tyttärelle syntymäpäivälahjaksi ostettu kannettava tietokone. 
 • Tämän vuoden puolella alkoi uuden vuokrakaksioni remontointi. Pidän näitä kuluja paitsi välttämättöminä, myös itsensä takaisin maksavina, sillä siisti asunto on huomattavasti helpompi pitää vuokrattuna kuin köpöisessä kunnossa oleva luukku. 
 • Eron jälkeisistä ostoksista jo kirjoitinkin, mutta teatterikäynnistä sain osan takaisin, sillä maksoin samalla korttiveloituksella koko seurueen liput. 

Muutamia turhuuksia lukuunottamatta en koe joutuneeni aivan hunningolle - onneksi! Luottokortti on selvästi höllentänyt itsekuriani Prisman astiahyllyllä ja HalpaHallin tekstiiliosastoilla, mutta onneksi näin ei ole käynyt aivan joka kuukausi. Olen aina maksanut koko velkasaldoni pois kerralla, kun lasku on tipahtanut verkkopankkiini, enkä ole siksi maksanut penniäkään korkoa velalleni. Oman Norwegian-luottokorttini karmaisevan korkea korko (19,99%) onkin hyvä kannustin pysymään kaukana osamaksuista ja pidempiaikaisesta velasta. 

Vaikka minulla onkin oma puskurirahasto, josta kustannan niin yllättävät, äkilliset kuin turhatkin menot, käytän luottokorttia välillä tilisiirron asemasta. Välillä huomaan kassajonossa, etten muistanutkaan siirtää säästötililtä rahaa käyttötilin puolelle ja silloin on nopeampaa höylätä luottokorttia, kuin alkaa paniikissa kirjautumaan verkkopankkiin mobiilisovelluksella. On myös niitä päiviä, kun pankkikortti ei vain mene lukijasta läpi, vaikka tilillä katetta onkin - Luottokortti säästää nololta tilanteelta kassan sekä muiden asiakkaiden edessä. 

Jos luottokortin ottoa harkitsee tai sitä muuten tuntee tarvitsevansa, kannattaa valinnassa olla tarkkana ja tutustua etukäteen eri luottokorttien ominaisuuksiin. Tarjolla on hyvin monenlaisia luottokortteja, joiden korot ja vuosimaksut vaihtelevat reippaasti. Erinomainen tapa vertailla luottokorttien ominaisuuksia helposti on Vertaalaina.fi:n luottokorttivertailu*. 

P.S: Kaikkien etujen ja vikojen lisäksi olen kerännyt omalla luottokortin käytölläni jo melkoisen kourallisen Norwegianin omia Cash Point-pisteitä! Pistesaldoni näyttäisi tällä hetkellä olevan 536 Cash Point pistettä (1 piste = 1 Norjan kruunu), joka taipuu tämän hetken kurssilla 55,63€:n matkakassaksi. Tämän summan voi käyttää Norwegianin lentoja ja lisäpalveluja ostaessa. Ihan mukava bonus!

*) Blogiyhteistyölinkki, ei sisällä affiliate markkinointia.

8 kommenttia :

 1. Norwegianin kortti on loistava, parit "ilmaiset" lomalennot vuodessa kun muistaa käyttää jatkuvasti. Lisäksi maksuton valuuttanosto ulkomailla tuo lisäsäästöä.

  VastaaPoista
 2. Ei tarvi paljoo vertailla, BN on paras kortti meille! :D

  ps. pisteitä kasassa taas 160€ :))

  VastaaPoista
 3. En ymmärrä, miksi vastustat luottokortteja noin paljon. Minulla on ollut sellainen vuosia ja olen aina maksanut verkkopankkiin saapuneen e-laskun ajallaan, ilman ylimääräisiä kustannuksia. Tilillä on aina sen verran rahaa, että tämä onnistuu. Luottokortti on kuitenkin turvallisempi maksuväline kuin tavallinen pankkikortti, erityisesti maksettaessa matkoja ja verkko-ostoksia tehdessä, kuten varmasti tiedätkin. Muut kaikki maksan perinteisellä pankkikortilla, mutta en haluaisi olla ilman luottokorttiani näistä edellä mainituista turvallisuussyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen sitä mieltä, että kaikki kannattaa kierrättää luottokortin kautta, varsinkin jos on tuo BN:n kortti (tai vastaava) ja saa noita cashpointseja, joita pystyy sitten hyödyntämään. Tässä vaan täytyy muistaa se, että lasku pitää maksaa kerralla pois, jotta korko ei lähde juoksemaan. Eli tuossa vaan siirretään sitä maksua, jotkut voisi ajatella, että saavat sen ajan pitää rahan paremmissa sijoituksissa tuottamassa vaikka korkoa BN:n tilillä.

   Poista
 4. Itse ole tyytyväinen luottokortin käyttäjä : tilaan jonkin verran tavaraa netistä (kenkiä, vaatteita ym. tarpeellista) ja koen luottokortin siihen turvallisemmaksi ja edullisemmaksi välineeksi. Jos tilillä on rahaa näiden ostosten kuittaamiseksi eikä kyse ole siitä, että 'nooo palkkahan tulee jo ensi viikolla, maksan nämä pois heti sitten', ei luottokortin käyttö ole mielestäni erityisesti isoissa ostoksissa mitenkään haitallista ja seliteltävää vaan järkevää toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hei, kiitokset erittäin hyvästä blogistasi jota olen jo ainakin vuoden seurannut! Ja toivottavasti kevät toisi elämääsi kaikkia hyviä asioita, olisit niitä nyt eron jälkeen ansainnut!

   Poista
 5. Turha pelätä että sinulla lähtisi lapasesta :) Olen huomannut, että sinä ostat tavaraa ja tavaraa joka tuottaa iloa arkeen. Minä en taas omasta aloitteesta ikinä tarvitse elektroniikkaa tai vastaavia. Tosin astioita ostin tänä vuonna tarjouksesta lisää, kun törmäsin vahingossa.

  Minullakin kohta ilmaiset lennot kerättynä, alle vuosi käyttöä takana. Minusta kaikkein paras tapa, etenkin kun omassa peruskortissa ei ole lähimaksua ja BN kortissa on.

  VastaaPoista
 6. Aikoinani maksoin kaiken debitillä, ihan periaatteesta. Nyt olen minäkin päätynyt Bank Norwegianin luottokortin suuntaan. Kuluton niin kauan kun maksaa kaiken ajoissa. Plus niitä pointseja.

  Ostin teinille Anttilasta kannettavan, ihan vain tilisiirrolla. Kone saatiin. Sama pari kuukautta myöhemmin, ja rahat olisivat jääneet konkurssipesään. Tuosta vähän säpsähdin. Nykyään hoidan kaiken verkkoon menevän rahan luottokortin kautta, niin on kavereita jos tulee ongelmatilanteita.

  Tätä voisi pohtia vähän tarkemmin, ja blogatakin kenties.

  VastaaPoista