keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Uran vaihto, uusi työ - kannattaisiko se?

Viimeksi kirjoitin teille mietteistäni ja laskelmistani koskien aikuisopiskelijaksi lähtemistä. Tänään pohdin, kannattaisiko uranvaihto ja uudet työkuviot.

Nykyinen työni on ennen kaikkea mukava ja työtoverit huippuja. Koska olen nuori, on minun hyvin vaikea kuvitella, että löllyisin nykyisessä työssäni mukavasti eläkeikään asti. Toki se olisi mahdollista, mutta varmasti tuntisin (koska tunnen niin jo nyt), että oma potentiaalini valuisi suurelta osin hukkaan. Toisaalta juuri nyt minulla on kaikkea riittävästi. Taloudellinen tilanteeni on hyvä ja vakaa, tulot riittävät menoihin ja sijoitussuunnitelmani toteuttamiseen. On kuitenkin kaksi syytä, joiden takia haluaisin jotakin enemmän.

  1. Haluaisin tehdä enemmän töitä tietotekniikan parissa, oppia koodaamista ja opettaa.
  2. Haluaisin mahdollisuuden neuvotella palkastani ja työsuhde-eduista. Käytännössä palkan pitäisi korreloida osaamista, vastuuta ja työssä kehittymistä - näin ei kunnallisella puolella ole, vaan kaikki saavata samaa palkkaa.
Rahallisesti en tiedä, olisiko neljän vuoden opiskelut panostuksensa väärti. Hyvin karrikoidusti voisi laskea, että tulevana kymmenenä vuotena voisin tienata nettona (käyttäen vero.fi:n veroprosenttilaskuria ilman ihmeempiä vähennyksiä):



Laskelmani mukaan olisi taloudellisesti aika sama, olenko 10 vuotta töissä nykyisellä palkalla vai 4 vuotta koulussa ja 6 vuotta töissä tuplapalkalla. Eroa alkaisi tulla vasta seuraavalla työvuosikymmenellä. Tähän en laskenut mukaan ollenkaan muita tuloja, kuten lisätyöt tai opintoetuudet. Oletus on, että opiskeluvuosina eletään kädestä suuhun, eikä säästöjä kerry. Opiskelujen jälkeen on maksettavana myös opintolaina, mutta paremmalla vuosipalkalla se ei liene ongelma. Aukoton tämä laskelma ei siis ole, mutta antaa jonkinlaisen viitteen opiskelun kannattavuudesta.

Neljäntonnin palkka olisi omasta mielestäni käsittämättömän paljon rahaa, en edes tiedä, mitä sillä tekisin. En välttämättä saisi sitä heti työuran alussa, mutta käytännössä palkka voisi nousta sitäkin suuremmaksi, joten olkoon tuo nyt keskiarvo. Korkeakoulussa opiskelun itsessään on jo jotain, jonka haluaisin kokea ja toivon, etten ole siihen vielä liian vanha. 

Olen myös sitä mieltä, että ura tietotekniikan alalla voisi olla tulevaisuudessa turvatumpi, kuin nykyinen työni. Valitettavasti tämän hetkinen virkani on listattuna kaikissa "Onko työtäsi olemassa enää X-vuoden päästä?"-tutkimuksissa uhanalaiseksi. Työtäni kyllä arvostetaan, mutta käytännössä teen pienellä kuukausipalkalla hommia, josta oman yritykseni kautta tienaisin 3-4 kertaa enemmän. Työllistymisen pitäisi olla tietotekniikka-alalla tulevaisuudessakin mahdollista niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja ainakin koulutus tarjoaisi hyvin monipuoliset työllistymis- ja yritysmahdollisuudet. 

4 kommenttia :

  1. Laskelmasi ovat ihan realistisia - IT-alan keskipalkat pyörivät neljän tonnin kummankin puolin kokemuksesta riippuen. Hajontaa on kuitenkin paljon, etenkin jos vertaa kunnalliselle puolelle.

    IT-ammattilaisena voin kyllä suositella alaa, pienin varauksin toki. Työt eivät ole aina niin merkityksellisiä kuin esim. sosiaali- ja terveysalalla. Uutta saa (ja pitää) opiskella koko ajan. Mutta itse olen tykännyt erityisesti vapaista työoloista, matalasta hierarkiasta ja tottakait kohtalaisen hyvästä palkkatasosta.

    Toisaalta it-hommiakin on povattu siirtyväksi kehittyviin maihin, mutta itse en tuota allekirjoita. Peruskoodaus voi osaltaan sinne siirtyäkin, mutta digitalisaatio on sen verran megatrendi, että tietotekniikan hallitseville löytyy kyllä mielekkäitä hommia monelta alalta. Tervetuloa siis alalle, jos päätät toteuttaa suunnitelmasi!

    VastaaPoista
  2. Tuo sinun nettolaskelma 4000k€ palkasta ei varmaankaan pidä paikkaansa. Olet ehkä unohtanut ottaa huomioon työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut, joita menee noin 8% yhteensä bruttopalkasta verojen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin mahdollista. Miinustin bruttotuloista verottajan verokorttilaskurilla saadut verot (tulovero, kunnallisvero jne). Tein saman molemmille palkkalaskelmille, joten jos tuo työnantajamaksu ei ole progressiivinen niin luvut ovat edelleen vertailukelpoiset, vaikka todellisuudessa summat olisivatkin hieman pienemmät.

      Poista
  3. Jos oikein luin tekstisi, niin olet jo IT-alalla ("enemmän töitä tietotekniikan parissa"), mutta nykyisissä tehtävissä ja koulutuksella et tunne pääseväsi eteenpäin. Olit jo tarkkaan laskenut että uusi tutkinto ei välttämättä tuo rahallista lisäarvoa. Olisiko mahdollista että opiskelet omatoimisesti? Ohjelmoinnista löytyy monenlaisia opiskeluportaaleja, ilmaisia ja maksullisia. Ja esim. Lynda.com ja Pluralsight.com sisältävät videoituja koulutuksia, joiden avulla voi opiskella ja suorittaa sertifikaatteja. Työskentelen itse iT-alalla ja osa työkavereistani ovat itseoppineita (ja tietty työn kautta oppineita). Pluralsightin 300 euron vuosimaksu ei ole iso, jos ajattelee siltä kannalta että parantaa asemiaan työmarkkinoilla tai palkkaa.

    VastaaPoista