sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Pyöräilyn ja kävelyn monet edut

Tänään säästämme rahaa liikkumalla!

Auto on oikea syöppö, katsoi asiaa miltä kantilta vain. Ajaminen syö bensaa ja öljyä, ajaessa auto kuluu ja tarvitsee aikanaan huoltoa, liikenteessä vietetty aika lisää onnettomuuden mahdollisuutta. Ja kaiken hyvän lisäksi auton arvo tippuu jatkuvasti, tosin ei koskaan yhtä nopealla tahdilla kuin peruuttaessasi upouuden autosi ulos autoliikkeen pihasta. Näistä tiedoista lannistuneena, käsittelemme tänään sitä, miten voisimme säästää ehtaa rahaa ja bonuksena vielä aikaa:

Ratkaisu löytyy jättämällä auto kotiin ja hyppäämällä pyörän selkään! 
(Vaihtoehtoisesti voimme luottaa myös omiin jalkoihimme ja kävellä) 

En ole elämässäni tehnyt yhtä erinomaita diiliä, kuin ottaessani kumppanikseni hyvän aikaa Helsingissä asuneen miehen, joka on tottunut hoitamaan kaikki asiansa kävellen, pyörällä tai julkisilla. Hän se vieroitti minut heti alkuunsa sellaisista paheista, kuin kauppareissuista autoillen. Hänen tulostaan asti olemme lähes yksinomaan hoitaneet kaikki kauppareissumme reput selässä joko kävellen tai pyörällä. Ja en olisi koskaan uskonut, miten hyvältä tämä muutos on minusta tuntunut!

Emme asu aivan kotikaupunkimme keskustassa vaan meiltä on matkaa kaupoille n. 1,5km. Matkan taittaa pyörällä 5-10 minuutissa tai kävellen 15-20 minuutissa. Vaikutus bensakuluissa on ollut häkellyttävä. Kun en käytä autoani enää juuri muuhun, kuin työmatkoihin, on bensalaskuni puolittunut miehen sisäänmuuton jälkeen! Tähän toki vaikuttaa myös parempi huoltotaso, jota autoni tätä nykyään nauttii. Bensan hintakin on tippunut hieman parinvuodentakaisesta.
Tavallisilla markettipyörilläkin pääsee pitkälle.
Vappupäivän pyöräretki lapsen kanssa: 41km.

Koska ostokset kulkevat peräkontin sijaan repussa, omassa selässä, vaikuttaa tämä positiivisella tavalla myös ostokäyttäytymiseen. Heräteostoksia tulee harkinneeksi huomattavasti tarkemmin, kun kaiken pitää mahtua yhteen tai kahteen reppuun ja ne joutuu itse kantamaan. Tärkeät ostokset taas on mietittävä etukäteen, jottei reissulla jää ostamatta mitään oleellista. Olisi musertavaa lähteä pyöräilyreissun jälkeen autolla hakemaan unohtunutta maitopurkkia!

Rahan säästö lyhyilläkin ajomatkoilla on ilmeinen, mutta nyt ehkä ihmettelet, miten tällainen vaivannäkö sitten säästää aikaa? Ajallista säästöä syntyy, kun teemme kauppamatkat koko perheen voimin. Pyöräillessä tulemme nauttineeksi aimo annoksen yhteistä perheaikaa ja liikuntaa. Yhdistämällä huvin ja hyödyn  aikaa jää myös rentoutumiseen. Huonoa omaatuntoakaan ei tarvitse kanttaa perheen kanssa vietetyn ajan vähäisyydestä. Hyötyliikunta vähentää myös (maksullisten) liikuntaharrastusten tarvetta. Yleensä käymme lenkilläkin koko perheen voimin, aikuiset juosten ja tyttö pyöräillen. 

Pidemmätkään reissut esim. ostoskeskukseen eivät ole pääkaupunkiseudulla mikään syy lähteä autolla matkaan. Olemme käyneet helposti 30km pyörälenkeillä seitsemänvuotiaan tyttäreni kanssa. Taukoja on vain pidettävä silloin tällöin ja reissuun on hyvä yhdistää esim. ruokailu. Jos voimat loppuvat kesken, voi kotiin palata junalla. Miehen kanssa kahdestaan olemme taas tehneet yli 50km pyöräreissuja, esim. Jumboon ja Ikeaan. Matka tarvitsee vain hieman suunnittelua ja säähän sopivan vaatetuksen. Pidemmät retket kannattaa ajoittaa tietenkin viikonloppuun.

Sää ja varusteet

Mustekala työssään.
Pyöräilyä voi harrastaa varhaisesta keväästä myöhään syksyyn. Jos tie on kuiva ja tuuli maltillinen on keli erinomainen pyöräretkelle. On yllättävää, miten usein pilvinenkin sää osoittautuu ulkona paljon miellyttävämmäksi, kuin mitä kotoa ikkunan läpi katsoessa voisi kuvitella. 

Ostos- ja kirjastomatkoilla reppu on oiva varuste, johon vähäisilläkin tetristaidoilla saa mahtumaan ihmeen paljon tavaraa. Lisäksi pyörän takkaria ja mahdollista etukoria voi käyttää isojenkin kuormien kuljettamiseen. Tavaratalosta saa pikkurahalla kätevän mustekalan, jolla tavarat saa ankkuroitua takkarille.  Perheemme isommat ostokset kulkevat yleensä kahdessa repussa ja viikon aikana tehtävät lisäostokset yhdessä.

Pyöränkään ei tarvitse maksaa tuhansia ollakseen kelvollinen kaupparatsuksi. Itselläni ja tytöllä on tavalliset marketista ostetut pyörät, miehellä vaihteeton miestenpyörä. Tavallinen pyörä käy siis ihan hyvin.


Muut autoilun vähentämisen vaikutukset
  • Kunto nousee: Alku on aina raskain, kohta ylämäetkin menee isolla vaihteella
  • Itsetunto paranee ja saamattomuuden tunne vähenee radikaalisti
  • Perhesiteet vahvistuvat, kun asioita tehdään yhdessä
  • Tututkin paikat aukeavat uudella tavalla, kun niiden ohi ei vain hurista autolla
  • Kaupungeissa ja lähiöissä on loputtomasti uutta tutkittavaa, samoja reittejä ei tarvitse käyttää
  • Pyöräillessä parkkipaikka on helppo löytää ja ruuhkia on vähän: Ei enää parkkihallihelvettiä!
  • Luonnosta ja vuodenajoista pääsee nauttimaan kokonaisvaltaisesti
  • Huomaat yhtäkkiä viihtyväsi ulkona lähes säässä kuin säässä
  • Pitkän pyöräreissun jälkeen kunnon ateria kotona tai ravintolassa ei aiheuta omantunnontuskia
  • Lopun iltaa voi hyvillä mielin rentoutua kotisohvalla

8 kommenttia :

  1. Harvoin näkee tämän kaltaista juttua. Itsekin kuljen paljon kauppareissujani pyöräillen ja kävellen. Repun lisäksi ostokset kulkevat myös pyöräkorissa, sekä vastikään hankkimassani sivulaukussa joka kiinnitetään takapyörän viereen takatelineseen. Ainoa miinuspuoli on se että varsinkin talvisaikaan kävellen ei saa isoja ostoksia kulkemaan joten kauppareissuja tulee useammin jolloinka heräteostosten riski kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Megi ja tervetuloa lukijaksi! Kiva sukkablogi sinulla.

      Sivulaukku olisi kyllä todella kätevä pidemmälle ostosmatkalle. Toisaalta se saattaa lisätä riskiä turhille ostoksille, kun tavaratilasta ei tarvitse huolehtia ;) Toisaalta siinä saisi paremmin kuljetettua painavempia ostoksia.

      Poista
  2. Tosi hauska kirjoitus! Pyöräily on parasta :) Hankin pari kesää sitten pyörälaukut ja ne ovat olleet mainio hankinta. Työmatkapyöräilyssä ne on oikeastaan ihan ykkösjuttu, sillä niissä saa työvaatteet ym. tarpeellisen kulkemaan mukana niin ettei varmasti kastu tai likaannu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Talous haltuun. Mukavaa, että pidit!

      Aion ehdottomasti kokeilla tänä kesänä työmatkapyöräilyä. Matka on noin 25km yhteen suuntaan ja mietin, että kuudenvuoropäiväni (työaika n. klo 11-18) sopisi erinomaisesti pyöräilyyn. Aamulla ei ole turhaa kiirettä ja illalla pääsee lähtemään hyvissä ajoin ennen hämärää. Pyörälaukku olisi kätevä niin ei tarvitsisi ottaa erillistä reppua mukaan eväille ja mahdollisille vaihtovaatteille.

      Poista
  3. Hyvää tekstiä taas kerran :) Itse ostin fillarin vuosi takaperin kun majailin käytännössä koko ajan naisystävän asunnolla 3km päässä työpaikasta. Menin tietysti insinöörimäisellä tyylillä ostamaan heti ensimmäiseksi fillariksi kymmenen vuoden polkemistauon jälkeen tonnin cyclocrossin :D Mutta ei ole kaduttanut, kevyt ja menee maantiellä sekä maastossa kuin unelma. Nyt kun asutaan meikäläisen asunnolla ja työmatka on noin 12km/suunta pitää kerätä hieman enemmän sisua, eihän se ole kuin 40min matka, mutta jotenkin aamulla haluaisi nukkua sen pienen hetken pidempään ja mennä autolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalliissa pyörässä on varmasti omat etunsa ja kestää kauemmin käyttöä. Minulla on tuollainen perus Helkama-pyörä ja olen ollut hyvin tyytyväinen siihen. Tuntuu kestävältä ja kevyt polkea.
      No, jos et mene autolla työmatkoja (kuitenkin 12km) niin mihin enää autoa tarvitsisitkaan? :D Autosta säästyvällä rahalla vuokraisi helposti uudenkarhean vuokra-auton kesälomamatkoille ja kulkisi vielä taksillakin muutamia kertoja vuoden mittaan. Itse laittaisin kokeeksi auton pois, jos työpaikka olisi esim. 3-5km sätellä. Olisi kiinnostavaa tutkia säästöä ja pärjäämistä kokonaan ilman omaa autoa.

      Poista
  4. Skootterilla ajelun tultua noloksi ikävuosina ennen ajokortin hankintaa pyysin äidiltä fillarin, ja sillä poljin sitten 15 km matkaa valmennuskurssille ja kesätöihin. Kyseinen tsygä on palvellut minua opiskeluvuosien läpi ja edelleen käytössä päivittäin. Nyt poljen työmatkat (n. 3 km) 10 minuutissa eikä autolle edes olisi paikkaa, kun työpaikka sijaitsee ydinkeskustassa. Meillä on vain muodostunut epäekologinen tapa ottaa aina lemmikit kauppareissulle mukaan, jolloin mennään autolla ja koirat saavat ohjelmanumerona odottaa kyydissä. Toki tässä yleensä yhdistyy sitten ulkoilu jossain luonnonhelmassa tai käynti kaverien luona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi Ekonomimmi! Vieläkö koiria uskaltaa jättää autoon kauppareissun ajaksi?

      Poista