sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Katsaus omaisuuteen ja velkoihin

Enpäs olekaan tehnyt pitkään aikaan, jos ikinä, blogissani katsausta tämän hetken omaisuus- ja velkatilanteeseeni.

Merkitsen kerran kuukaudessa exceliin tiedot säästötilini saldosta, käteisvarakassasta sekä asuntolainojeni tilanteen. Lisäksi listaan tiedossa olevia menoja, kuten perintöveron maksun, vakuutusmaksut ym. suuret erät, jotka lähtevät puskurirahastosta. Näiden tietojen pohjalta excel laskee, kuinka paljon minulla on ylimääräistä rahaa seuraavaan sijoituserään.

Varat, kesäkuu 2016:

Käteinen: 4854€
Nordnet: 7434€
Asunnot: 185 000€
Metsäpalsta: 5850€
Isän veronpalautus (lunastamatta): n. 1000€

Yhteensä: 204 138€

Velat, kesäkuu 2016:

Perintöveron 2. erä: 2727€
Asuntovelka #1: 49 755€
Asuntovelka #2: 61 535€ 

Yhteensä: 114 017€

Omaisuuteni on näin ollen 90 121€. Perintöveron olisi voinut maksaa saman tien pois, mutta päätin lykätä maksua eräpäivään kaiken varalta. Viimeinen erä lähtee maksuun elokuussa.

Varat saattavat olla todellisuudessa tätäkin korkeammat, sillä olen laskenut asuntojeni arvon ostotilanteesta. Todellisuudessa ainakin sijoitusasunnon arvo on noussut oston jälkeen ja sain sen muutenkin selvästi markkinahintaa edullisemmin. Myös kodin arvo kasvoi täysremontin myötä. Arvioisin, että molempien asuntojen arvonnousu on lisännyt omaisuuttani 20 000 - 28 000€:lla, joka ei näy tässä laskelmassa.

Sijoitusvarallisuuteni taas on yhteen laskettuna: 78 284€ (yksiön + osakkeet + metsäpalsta)
Toki yksiön arvosta suurin osa on vielä velkaa, mutta se lyhenee tasaisesti suunnitelman mukaan. Velattomasta sijoiutusvarallisuudesta suurin paino on osakkeilla, vaikka pidänkin asuntosijoittamista tärkeimpänä mielenkiinnonkohteenani. Velkavipu toimii aluksi hitaasti, joten en ota epäsuhdasta paineita. Metsäpalstan realisoisin mieluiten rahaksi heti, kun mahdollista.

Puskurirahaston suuruus: 2000€
Tämän olen saanut kerättyä ja pidettyä monista yllättävistä menoista huolimatta oikealla tasollaan. Kevät oli autokulujen osalta hyvin raskas. Puskurirahaston ylimenevät varat sijoitan könttinä joko asuntolainan maksuun tai osakeostoksiin. Tämän vuoden ykköstavoite oli saada asuntolainaa lyhennettyä, mutta todenmukaisesti katsottuna en ole vielä tehnyt montaakaan ylimääräistä lyhennystä. Kun vakuutus- ja autokuluista oli selvitty, tulivat osingot ja ne tarvitsivat hieman extraa Nokia-ostoon. Nyt puskurirahaston ylivuotokaukalossa odottelee 127€ ylimääräistä, joka hyvinkin saattaa kulua kesäloman rientoihin. Onneksi kesälomarahat tulevat vasta kesälomani jälkeen, joten ne saan suunnattua suoraan haluamaani kohteeseen.

15 kommenttia :

 1. Täytyy nostaa hattua, hienon työn olet tehnyt ja puhutaan isoista luvuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Perintöraha on tietenkin auttanut pitkälle, mutta oikeastaan se on ostanut minulle vain aikaa ja tuonut turvaa ajan tuomia riskejä (esim. korkojen nousu) vastaan. Ilman perintöä olisin ehkä samassa tilanteessa kuin nyt, mutta vasta vuosien päästä :)

   Poista
 2. Tässähän jää ihan sanattomaksi, kovan duunin oot tehny kyl! Täällä perässä tullaan mallia ottaen!

  VastaaPoista
 3. Jos kaipaat laajempaa vertailutietoa sen miettimiseksi miten asemoidut suhteessa muihin, niin:

  http://tilastokeskus.fi/til/vtutk/2013/vtutk_2013_2015-04-01_tie_001_fi.html

  Tuolta sivulta löytyy PDF-julkaisu, jossa kotitalouksien varallisuutta on tutkittu.

  Valitettavasti tuorein tieto on vuodelta 2013. Koskee toki kotitalouksia, eli mukana on kaikkien kotitalouksien kirjo yksinhuoltajista pareihin lapsin tahi ilman.

  Vaikka vaurastuminen on laji, jossa tulisi kisata lähinnä itseään vastaan, niin välillä on kiva suorittaa vertailuja :-) Varsinkin kun vuonna 2013 kotitalouksissa, joissa viitehenkilö on 25-34 vuotias, pääsi yläkvartiiliin (P75) 75 976 euron nettovarallisuudella(eli laitettaessa kotitalouden varallisuusjärjestykseen, on rikkaampi kuin 75% kotitalouksista). Ylität tämän rajan liehuvin lipuin. Ja takamatkalta eli yksinhuoltajana, kun et laske mukaan avopuolisosi varallisuutta. Jos avioliiton satama tulee joskus ajankohtaiseksi, niin suosittelen avioehtoa...

  T: Matka_ (omassa kotitaloudessaan P90, hieman yli puolimatkassa kohti P95:ä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vertailutiedosta ja (jälleen kerran) mukavasta viestistäsi Matka_! :)
   Jos avioliitto joskus osuu kohdalle, tulee se todellakin aiheuttamaan päänvaivaa.

   Poista
 4. Sinulla nayttaisi olevan melkein 75000e nettona kiinni asunnossasi 0% tuotolla. Miksi et vapauta tata ja sijoita sita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsiskelen vielä tarpeeksi mukavaa pahvilaatikkoa, missä voin asua kuluitta ;)

   Ei vaineskaan. Olen tätä tylsää kansakuntaa, joka kokee saavansa tuottoa myös omistusasunnostaan: Mainio teksti Rahalla vapaaksi-blogista

   Aiheesta on väännetty ja käännetty paljon myös aiemmissa omistusasumista käsittelevissä blogipostauksissani.

   Poista
  2. Kainuusta saisi paljon halvemmalla asuntoja, kannattaa muuttaa.

   Lisäksi blogissa ei ole käsitelty teitkö paljon rahaa brexitillä?

   Poista
  3. Asumismukavuuteni on tapissaan nykyisessä kodissani. Jos mieheni lunastaa osan asunnosta itselleen, varallisuuttani vapautuu muuhun käyttöön. Kainuu on kyllä kaunis kaupunki, kävinkin siellä sunnuntaina.

   Blogini päivittyy hiljalleen, eivätkä osakkeet ole suurin mielenkiinnonkohteeni. Jos haluat lukea ajatuksiani ajankohtaisista asioista, suosittelen seuraamaan twitter-tiliäni @BizPineapple. Twitterissä kerroinkin, etten tehnyt Brexitillä yhtään rahaa, sillä pankkitunnukset olivat 500km päässä kotona, kun kurssit lähtivät laskuun. Nyt, kun olen kotona ovat ne jo lähes kokonaan palautuneet omien osakevalintojeni kohdalla!

   Poista
  4. Pitää ostaa silloin kun veri virtaa kaduilla.

   Ja mikäs yksinhuoltaja semmoinen on jolla on mies?

   Poista
  5. Avopuolisoni ei ole tyttäreni huoltaja, vaikka hän tuokin paljon turvaa elämäämme :) ja olisihan tämä melko omituinen "selviytymisopas", jos elämä ei rullaisi eteenpäin ja talous kehittyisi ajan kanssa. Blogin vuoksi en yksineläjäksi sentään jää :)

   Poista
  6. Kannattaisi päivittää sitten blogin perustietoihin. Kyllähän rahaa jää väkisinkin enemmän sijoitettavaksi kun perusmenoihin on toinen maksaja.

   Poista
  7. Voisin jossain vaiheessa kirjoittaa hieman pidemmän infosivun blogista. Lyhyeen kuvaukseen sopii "elämää eron jälkeen" hyvin, koska niistä tunnelmista aloitin blogin kirjoittamisen. Miehen vaikutus talouteen on juuri tuo perusmenoihin osallistuminen. Sijoitukset, säästöt ja asunnot ovat omiani.

   Poista