keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Kesän kilometrit

Kesän riennoissa olen tehnyt mielestäni varsin edullisia valintoja yhtään hauskuudesta tinkimättä. Yhdeksi suurimmista menoeristä saattaakin nousta lomareissujen bensakulut. Ennakoinnin ihanteideni mukaan ajattelin laskea, paljonko kesälomabudjettiin on lisättävä menovesirahaa.

Vertailun vuoksi normaalikulutus kuukaudessa: n. 1140km / n. 120€

Tiedossa olevat matkat: 

Lähdemme heti kesäloman alussa sukulaisissa käymään. Reitti kulkee Pohjanmaan kautta Kainuuseen, sieltä takaisin Powerparkkiin Alahärmään. Lopuksi ajamme Janakkalan Laurinmäen kautta kotiin.

Pohjanmaalle: 500km
Kainuun lenkki: 400km
Powerpark: 160km
Janakkalan kautta kotiin: 410km

Yhteensä: 1470km / 149€ (bensahinta 1,45€)

Lomalla olemme kaavailleet myös tutustumismatkaa Turkuun. Kilometrejä ei onneksi kerry aivan yhtä paljoa:

Turkuun ja takaisin: 380km / 38€

Lisäksi matkaan itse ystäväni luokse Kouvolaan ja käymme katsomassa kesäteatteriesityksen Miksei Jeppe juo? Ruukinmyllyn kesäteatterissa Ruotsinpyhtäällä, sekä syömässä Kotkassa. En vielä tiedä miten jaamme bensakulut, mutta alla alustava laskelma:

Kouvolaan ja takaisin 260km / 26€
Kouvola - Kotka - Ruotsinpyhtää - Kouvola: 100km / 10€

Kilometrit ja hinnat ovat "noin"-hintoja ja bensakulutkin on laskettu kuvitteellisella 1,45€:n litrahinnalla. Näiden lisäksi tulee tietenkin myös lyhyempiä siirtymä- ja huviajeluita, vaikka mielellämme kuljemmekin paljon jalkaisin ja pyörällä. Esim. uuteen kaupunkiin tutustuminen on ehdottomasti antoisinta, kun jättää auton halpaan parkkiin ja lähtee kävellen tutkimaan.

Kesäloman bensabudjettiarvio: 2210km / 224€
(Huom! Summa on hyvin riippuvainen bensan hinnasta, jolla on tapana nousta lomakaudella)
5 kommenttia :

 1. Kesällä tuppaa kilometrejä kyllä kertymään ihan liikaa. Meilläkin takana jo tuhat kilometriä pelkästään viime viikon lomareissusta, toinen mokoma tulossa ja "huonolla" tuurilla menee se kolme tonniakin rikki.

  Isojen kilometrimäärien ollessa kyseessä pitää melkein polttoainelaskujen lisäks laskea myös muita autokuluja noihin lomien kustannuksiin. 2000tkm on viidesosa öljynvaihtovälistä omalla autollani ja jos suodatin+öljykanisteri maksaa hatusta heitettynä 50€ niin kyllähän se nostaa loman hintaa. Sama renkaiden ja jakopään osalta, yms. Kallista se on ajella ympäri Suomea hyvässä kesäkelissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aivan aiheellista laskea mukaan myös auton kulumisesta johtuvia kuluja, mutta käytännössä summan määritteleminen on aika vaikeaa. Koska ajan joka vuosi aika lailla saman verran, lasken auton kulumisen osaksi normaalia vuosibudjettia. :)

   Juuri ennen kesälomaa vaihdettiin öljyt (26€) ja suodatin (7€).

   Viime kesänä poksahti toinen eturengas ja siitä tuli kyllä ihan mukava lisä budjettiin: uudet eturenkaat jotakin väliltä 250-280€ muistaakseni.

   Poista
 2. Meidän oli tarkoitus toteuttaa kesälomalla myös maakuntamatka. Bensa on kuitenkin niin kallista, että voi olla että jää tekemättä. Nyt suunnitellaan Ruotsin risteilyä, mikä on vielä kalliimpaa, mutta pienten lasten kanssa niin paljon helpompaa. Tuntuu, että saa paremmin rahoille vastinetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen vielä toteutuneen budjetin kesäloman riennoista, mutta tällä hetkellä eniten kirvelee kalliit matkaruuat. Pienet limpparit huoltsikalta itselle ja tytölle: 3€, isommat kokismukit 5€, jäätelöt kioskilta: 6,50€. Näitä kun parit päivässä nauttii niin johan köyhtyy lomakassa.

   Risteilyssä on omat etunsa kyllä, kun matkassa on pieniä lapsia. Mutta bensa on mielestäni ollut suht edullista vielä. Hieman kun tarkkailee hintoja niin melko vaivatta löytyy ysikasia 1,439€:n litrahintaan.

   Poista
 3. Ei teillä onneksi paljon mene siitäkään huolimatta, että on bensa-auto kyseessä. Bensan ja dieselin ero onkin tällä hetkellä aika pieni. Meillä on tällä hetkellä viikoittain ajettavana 200km suuntaansa ja kotiin asti 700 km... Onneksi löysin nyt VR:ltä jopa vain noin 6 tunnin reittejä tuolle välille, huomattavasti bensoja edullisemmin jopa!

  VastaaPoista